X2: X-Men United


Superb Records (4029758486023)
Trauma (0788647407320)
Film | Date: 2003 | Sortie du film: 2003 | Type: CD, Téléchargement
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.Suite from X27:10
2.Storm's Perfect Storm2:18
3.Finding Faith1:29
4.Sneaky Mystique3:30
5.Cerebro1:26
6.Mansion Attack7:33
7.Roque Earns Her Wings1:34
8.It's Time3:39
9.Magneto's Old Tricks4:57
10.I'm In4:10
11.If You Really Knew3:20
12.Playing With Fire2:43
13.Death Strikes Deathstryke4:50
14.Getting Out Alive3:58
15.Goodbye5:26
16.We're Here To Stay1:48
 59:51
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

X2: X-Men United - 06/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
Dit is de vijfde recensie in de John Ottman serie.

Vorige: Trapped
Volgende: The Resident

In 2000 kwam de film X-Men uit, als onderdeel van de Marvel superheldenwereld. Nadat bleek dat die film erg succesvol was, werd al snel besloten om een opvolger te gaan voorbereiden. Die zag in 2003 het licht als X2: X-Men United, hoewel de film eigenlijk simpelweg X2 heet. De film is geregisseerd door Brian Singer (Lion's Den, The Usual Suspects, Star Trek: Nemesis, Valkyrie), die ook al de eerste film had geregisseerd. Hij heeft ook meegewerkt aan het verhaal van de film, die gebaseerd is op een deeltje uit de gelijknamige Marvel Comics stripserie. De film is door de critici goed ontvangen, kreeg diverse nominaties voor prijzen en was een groot succes in de bioscopen. Een nieuw vervolg kon niet uitblijven.
Het verhaal begint met een aanval op de president van de VS door een mutant, maar die aanval mislukt. Logan (Hugh Jackman), ofwel Wolverine, is ondertussen op zoek naar z'n verleden. Hij zoekt ook Prof. Xavier (Patrick Stewart) op, die de mutant weet te vinden. Vanwege het vermoeden dat Magneto (Ian McKellen) achter de aanval zit, zoeken Xavier en Cyclops (James Marsden) hem op in de gevangenis, terwijl Storm (Halle Berry) en Jean Grey (Famke Janssen) de mutant vinden en meenemen. Maar kolonel Stryker (Brian Cox) valt de X-Men-school van Xavier aan en ontvoert een aantal aankomende X-Men. Anderen weten te ontsnappen, waarbij Stryker terloops aan Logan laat weten meer over zijn verleden te weten...

De muziek bij deze film is van John Ottman, waarmee regisseur Singer weer terugviel op z'n vertrouwde maatje. Alleen Singer's oorspronkelijke X-Men score is niet door Ottman gecomponeerd, omdat de productie verschoven werd en het toen niet meer in Ottman's agenda paste. Vervolgens is Michael Kamen gevraagd, die voor die eerste film in korte tijd een score moest componeren. Die score is vervolgens door de producent nog weer overhoop gegooid, omdat zij veel een veel meer elektronische score wilde. Het eindresultaat was nogal mager.

De score die Ottman componeerde heeft hij een beetje in de buurt van die van Kamen geprobeerd te houden. Ook in de themamelodieën komt dat wel een beetje terug, zodat deze score op z'n minst enigszins past bij de vorige film uit de serie, die inmiddels flink is uitgebreid.
Het Original album opent met een suite, waarin alle themamelodieën de revue passeren. Dit is daarmee gelijk de fraaiste track van het album, omdat die themamelodieën best redelijk melodieus zijn. Daarbij heeft Ottman zijn muziek vooral orkestraal gehouden, aangevuld met de nodige elektronische muziek, dat tamelijk beperkt gebleven is. In de suite zijn de thema's op een prettige manier aan elkaar gekoppeld, waardoor deze suite eigenlijk best wel aangenaam beluisterbaar is.

De beluisterbaarheid ligt voor de tracks die volgen op een heel ander niveau. In veel van die tracks komen de verschillende thema's wel terug, maar meestal is dat door middel van korte motieven, waardoor je alleen even de herkenning hebt, zonder daarvan te kunnen genieten. Want veel van de muziek van Ottman in deze score is nogal grimmig gekleurd, met vaak een behoorlijk actieniveau. Die grimmigheid uit zich in het veelvuldige gebruik van lage grommende klanken van lage strijkers of lage koperblazers, regelmatig aangevuld met lage percussie. Vooral in de actietracks is de percussie stevig aanwezig. Daarnaast heeft Ottman volop geshopt in de winkel met creepy elementen. Want we komen nogal eens de nodige dissonante muziek tegen, of jankende strijkers, of vreemde klanken die de spanning moeten opvoeren. In al die tracks is het lastig om een consistente stijl terug te vinden die je aan de film zou kunnen koppelen.

Toch zijn er ook de nodige tracks die een wat meer ingetogen karakter hebben, of waarin Ottman fraaie koorklanken heeft toegevoegd. Meestal laten de melodieën het dan echter een beetje afweten, waardoor ook die muziek niet pakkend genoeg is. Voor de film, die ik overigens niet gezien heb, zal het allemaal vast wel werken, maar om los daarvan naar te luisteren valt nog niet helemaal mee, ondanks dat de themamelodieën in de basis best heel prettig overkomen. Dat hoorden we al in de openingssuite.

Kortom, met zijn muziek voor de superheldenfilm X2: X-Men United heeft John Ottman een score gecomponeerd die niet zo consistent overkomt. Er zijn een aantal themamelodieën, die in de openingstrack gepresenteerd worden als suite, en die melodieën zijn zeker heel behoorlijk. Maar ze komen in de daarop volgende tracks van de filmscore niet goed uit de verf. Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen, maar het valt toch wat tegen. Daarbij hebben erg veel tracks een nogal grimmige, donkere kleuring, met veel lage klanken en percussie, terwijl de spanning soms wordt opgevoerd door toevoeging van nogal creepy geluiden en instrumentaties. Behalve de suite valt de score daarmee toch niet echt mee. Los van de film krijgt deze dan ook een waardering van een voor zo'n blockbuster wat magere 61 uit 100 punten.

Autres sorties de musique de X2 (2003):

X2 Volume Two (2003)
X2: X-Men United (2012)

Bandes Originales de la collection: Comics

X2: X-Men United (2012)
Justice League: Crisis on Two Earths (2010)
Dredd (2012)
X-Men: First Class (2011)
Batman: Assault on Arkham (2014)
Justice League: War (2014)
Green Lantern (2011)
Justice League: The Flashpoint Paradox (2019)
X-Men: Days of Future Past (2014)
Legend of Prince Valiant, The (1991)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus