Red Heat


Virgin Records America (0075679098924)
Film | Date: 1988 | Sortie du film: 1988 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!

 

# Track   Duration
1.Main Title3:00
2.Russian Streets1:35
3.Cleanhead Bust4:16
4.Victor Escapes2:53
5.Tailing Kat - The Set Up7:55
6.Hospital Chase4:30
7.The Hotel6:21
8.Bus Station9:34
9.End Credit4:04
 44:07
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Red Heat - 05/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De Amerikaanse actiefilm Red Heat is geregisseerd door de bekende Walter Hill (The Long Riders, 48Hrs, Streets of Fire, Last Man Standing), die ook meeschreef aan het scenario en een van de producenten was. De film speelt deels in Rusland, maar die scenes zijn vooral opgenomen in Hongarije, behalve de scenes op het Rode Plein in Moskou, die daar daadwerkelijk zijn opgenomen. Hill staat bekend om het vele geweld in z'n films en deze is geen uitzondering. De critici waren gematigd positief, maar het bioscoopbezoek viel wat tegen, hoewel de film geen flop was.
Het verhaal draait om de Russische kapitein Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger), die samen met zijn luitenant van de Moskouse politie achter drugsbaron Viktor (Ed O'Ross) aan zit, die echter naar de V.S. weet te ontsnappen, maar daar in de gevangenis belandt. Danko wordt naar de V.S. gestuurd om hem op te halen, waar hij agent Art Ridzik (James Belushi) ontmoet. Maar de bende van Viktor zorgt opnieuw voor ontsnapping, waarop Danko besluit in de V.S. te blijven om Viktor alsnog te pakken. Ridzik wordt daarop met hem meegestuurd...

De muziek voor deze actiefilm is van James Horner, die er een nogal grimmige score voor componeerde, waarin melodie eigenlijk wel als een grote afwezige factor betiteld kan worden.
Het album opent echter met een track die juist wel heel melodieus is, maar die is dan weer niet van Horner. Het komt uit de cantate van Sergei Prokofjev, die hij schreef ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Oktober Revolutie in Rusland. Het arrangement is echter totaal anders dan het werk van Prokofjev, want het tempo ligt twee keer zo hoog, terwijl ook de begeleiding veel steviger is ingezet. Dat maakt deze muziek overigens wel een stuk aantrekkelijker dan het origineel. Het is dan ook een mooie koorsong geworden met een typisch Russische kleuring.

Vanaf de tweede track begint Horner's score met de track 'Russian Streets', een vooral soundscape-achtige track. Dat soundscape-achtige geldt wat minder voor 'Cleanhead Bust', waar het met name een saxofoon is die nogal jankend speelt, op de begeleiding van strakke percussie en nogal funky basloopjes. Het tweede deel van de track is aanvankelijk veel trager en hier komen ook lage pianoklanken en elektronische effecten in voor, die het tot typische thrillermuziek maken.
Dat geldt ook voor 'Viktor Escapes', waar op een ijle elektronische klank steeds heftige percussieslagen worden gezet. Halverwege worden er dan allerlei elektronische klanken en effecten aan toegevoegd en gaat het tempo sterk omhoog. Maar melodie is nog steeds erg afwezig, op wat beperkte toonwisselingen na.
De lange track 'Tailing Kat / The Set Up' laat in het eerste deel vooral een getokkelde gitaar horen, overigens zonder erg melodieus te zijn. Later komen de sax en percussie erbij. Opnieuw halverwege valt de muziek bijna weg, op wat grommende ondertonen na.

'Hospital Chase' is ook weer een typische thrillertrack, met lage pianoklanken en staccato synthesizerklanken, waarop panfluitachtige accenten zijn gezet, evenals de nodige percussie. Maar verwacht ook hier totaal geen melodie, want opnieuw zijn het hooguit wat toonhoogteverschillen. En diezelfde stijl loopt bijna naadloos door in 'The Hotel' en 'Bus Station', waarbij in die laatste misschien net iets meer melodieuze motieven voorkomen. Maar melodie blijft in deze score nauwelijks vindbaar.

De End Credits is een soort reprise van de song van Prokofjev, die we ook al in de openingstrack hoorden. Met prettige koorklanken in een vlot arrangement, waarin ook de slide-drum een rol speelt voor het heroïsche karakter van de muziek, maakt dat ook deze afsluitende song tot een erg fraaie, die schril afsteekt tegen de muziek van Horner's score.

Kortom, met zijn muziek voor de actiefilm Red Heat heeft James Horner een nogal melodieloze score gecomponeerd met een hoog thrillergehalte. En dat terwijl de film juist ook de nodige humor heeft. Maar dat aspect hoor je nergens terug in de muziek op dit album. Horner's muziek zorgt vooral voor het benadrukken van de spanning in de film, en dat doet Horner met allerlei klanken en geluiden, waarbij hij varieert van donkere pianoklanken tot zware percussieslagen en van jankende jazzsaxmuziek tot allerlei elektronische effecten. De grote afwezige in deze score is echter de melodie, want Horner's muziek is vrijwel geheel zonder enige melodie. Er zijn wel wat toonhoogtevariaties of wat gitaargetokkel, maar dat zijn zo ongeveer wel de enige melodieuze aspecten van de score. Dat maakt de muziek overigens niet persé vervelend, want echt atonale klanken of chaotische muziek ontbreekt gelukkig, al doet de saxofoon wel een poging. Het album opent en sluit af met een klassiek lied van de Rus Prokofjev, die overigens in een wat vlotter arrangement is gezet. Dat zijn dan gelijk veruit de aantrekkelijkste tracks van dit album. Horner's muziek krijgt een waardering van niet meer dan 43 uit 100 punten, terwijl het album vanwege de twee songtracks nog 10 punten extra krijgt.
Red Heat - 04/10 - Critique de Tom Daish, ajouté le (Anglais)
This is possibly one of the least inspiring James Horner scores I've heard. The opening and end titles are a superb Russian choral work, that Poledouris' Hunt for Red October later echoed. Then the crushing blow, this Russian choral work is in fact by Prokofiev from his cantata, 20th Anniversary of the October Revolution. This is actually quite an obscure work and has only recently been released on CD and so it's easy to see why Horner picked it as the opening titles. Admittedly, Horner has messed around with it to beef it up someone. The original movement from the cantata was called The Philosophers and so was somewhat more cerebral, but Horner makes it robust and more exciting.

The rest of the score is pretty much action music with rock sensibility interspersed with even less inspiring plunking suspense moments, in fact the only decent central cue is Russian Streets which is actually quite entertaining, but rather short. Credit goes to Horner for some of the interesting weird noises he manages to introduce over the bass background beat, but otherwise it's not really enough to be particularly interesting overall. Since it's rather hard to find these days, I would only suggest it's worth getting if found cheap, otherwise there's little point. Buy the Prokofiev cantata instead and find one of the dozens of much better Horner scores out there.

Autres sorties de musique de Red Heat (1988):

Red Heat (1988)
Red Heat (1988)
Red Heat (1988)
Danko (1988)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 Plus