John Q.


Film | Date: 2002 | Sortie du film: 2002 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.Main Title3:03
2.Donor Match2:09
3.Helicopter Arrives2:51
4.In the Cornfield0:49
5.Heart Attack2:00
6.Grimes arrives at the scene1:58
7.Video Feed to E.R.1:07
8.John Pulls a Gun2:16
9.The Crowd1:44
10.I'm not going to burry my son0:49
11.Operation / Montage4:07
12.Flashback0:38
13.Leaving the Court's Room / End Title2:40
 26:10
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

John Q. - 07/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De film John Q.is geregisseerd door Nick Cassavetes. Cassavetes staat erom bekend dat hij geëngageerde films maakt, die vaak een herkenbare lading hebben en die emotioneel sterk zijn. John Q.behandelt ook zo'n onderwerp, dat in een spannende en sterke film is uitgewerkt, hoewel veel critici het daar niet mee eens zijn. Maar hun ongelijk bleek ook aan de kassa's van de bioscopen, want de film bleek erg succesvol.
Het verhaal draait om John Quincy Archibald (Denzel Washington), die een zoon heeft die een dodelijke hartafwijking blijkt te hebben. Voor die specifieke aandoening weigert zijn verzekering echter om behandeling volledig te vergoeden, tot wanhoop van John en z'n vrouw, die hun deel van de kosten niet kunnen opbrengen. Ze voeren actie om geld in te zamelen, maar het lukt hen niet om voldoende geld bij elkaar te krijgen. Als het ziekenhuis vervolgens meedeelt dat hun zoon van de wachtlijst gaat, omdat de
financiering hen te lang duurt, dan slaan bij John de stoppen door...

John Q.is de allereerste echte filmscore voor componist Aaron Zigman en zijn eerste samenwerking met Nick Cassavetes. Blijkbaar is die samenwerking beide goed bevallen, want sindsdien heeft Zigman al heel wat films van Cassevetes van een score voorzien, zoals The Notebook, Alpha Dog en My Sister's Keeper. Vanaf John Q.is de ster van Zigman in de wereld van de filmmuziek enorm gerezen en is hij een van de grotere componisten geworden.

De score voor John Q.opent op een rustige en toegankelijke manier met een mooie orkestrale track met gedragen zang van een vrouwenstem. De track is heel klassiek uitgevoerd met mooie orkestraties en een prachtige melodie. Dit is echter een uitzondering op deze score, want de score is vooral een thrillerscore met vaak stevige en onheilspellende klanken, wat al gelijk in de tweede track begint.
Zigman past veel heldere percussie toe, dus verwacht geen pauken of andere diepe klanken. Veel tracks geven ook een soort gevoel van urgentie, opgewekt door specifieke ritmes en klanken. Ook de piano speelt hierbij een belangrijke rol, waarbij deze ondersteund wordt door snelle strijkers.
Veel van de spannende en geladen muziek wordt gespeeld op gitaren en er wordt ook volop gebruik gemaakt van elektronische muzikale effecten. Zigman past in deze score veel synthesizer klanken en spanningsverhogende effecten toe en maakt veel minder gebruik van authentieke orkestrale klanken dan in zijn latere scores. Slechts een aantal tracks zijn orkestraal uitgevoerd.

Pas naarmate het einde van de score nadert komt het orkest weer naar de voorgrond en draait de spanning om naar ontlading. In Operation Montage komt de spanning nog even licht terug, maar even later al neemt het orkest met heerlijke volle klanken de kleuring over en ligt de melodie erg prettig in het gehoor. Hier krijgt de score een licht emotionele lading. De laatste track sluit deze score op een emotionele manier af en pas dan klinkt de opluchting in de muziek door en brengt Zigman de mooie melodie op bijzonder fraaie orkestrale klanken. Een geweldig laatste track.

Kortom, Aaron Zigman heeft als eerste echte filmscore in zijn componistenbestaan een score geschreven die zeer fraai begint en zeer fraai eindigt. Het grote middendeel is echter een erg duister stuk van tracks met spannende, vooral electronische klanken, die geladen melodieën brengen. Met name de heldere percussie speelt hierbij een grote rol. Het zijn echter lastig toegankelijke tracks, die niet prettig in het gehoor liggen. De waardering komt zo op 66 uit 100, dankzij de eerste en laatste tracks.


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus