O


Colosseum (4005939624422)
Varèse Sarabande (0030206624427)
Film | Date: 2000 | Sortie du film: 2001 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track Artiste/Compositeur Duration
1.Ave MariaGiuseppe Verdi3:55
2.Hawk4:56
3.Victory and Defeat1:21
4.The Scarf1:34
5.Spinning a Web2:46
6.Confrontation1:02
7.Odin's Vigil2:25
8.A Devilish Plan3:09
9.Hawks vs. Bulldogs3:44
10.Murderous Intentions1:48
11.Odin's Rage2:08
12.Highwaymen3:05
13.Sleep4:53
14.My Life is Over1:59
15.To Take Flight3:59
 42:43
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

O - 06/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De Amerikaanse film O is een muzikaal drama die geregisseerd is door Tim Blake Nelson (The Grey Zone, Leaves of Grass, Anestesia), die eigenlijk vooral als acteur aan de weg timmert en ook in z'n eigen film speelt. Het verhaal is gebaseerd op Shakespeare's Othello, maar speelt zich af op een moderne high school. De film zou aanvankelijk in 1999 uitkomen, maar vanwege een grote schietpartij op een high school in dat jaar is de première uitgesteld naar 2001. De film is in de pers redelijk ontvangen en was ook redelijk succesvol in de bioscopen.
Het verhaal draait om de enige gekleurde basketballspeler Odin (Mekhi Phifer), die met zijn team wint en door hun strenge coach Goulding (Martin Sheen) de prijs krijgt uitgereikt, die hij deelt met zijn teamgenoot Michael (Andrew Keegan). Maar Hugo (Josh Hartnett), de zoon van coach Goulding, die alles heeft gedaan om ook zover te komen, krijgt daarvoor niet de erkenning van z'n vader, terwijl hij vindt meer recht op de prijs te hebben dan Odin. Daarom smeedt hij een plan om Odin de verkrachting van zijn vriendin Desi (Julia Stiles) in de schoenen te schuiven. Hugo weet het zo te spelen dat de snel jaloerse Odin gelooft dat Desi hem ontrouw is, waardoor alles van kwaad tot erger gaat, tot zelfs moord...

De film is ruimschoots voorzien van allerlei muzikale elementen en songs van hiphop tot opera, terwijl de muziek van de score gecomponeerd is door Jeff Danna. Er is een soundtrack album bij de film uitgebracht met een deel van de songs uit de film, aangevuld met andere 'inspired by' songs. Deze recensie gaat over het score-album met de muziek van Danna.
Dat score-album opent overigens met een song. Dit is de klassieke aria 'Ave Maria' uit de opera Otello van Guiseppe Verdi, die ook in de film voorkomt, maar niet op het 'Inspired by' album staat. Deze fraaie aria wordt gezongen door de sopraan Renata Scotto.

Vanaf de tweede track begint de score van Jeff Danna. En het blijkt een wat magere score te zijn. De muziek is orkestraal, en op zich prima beluisterbaar, want het is nergens atonaal of chaotisch. Integendeel, de muziek is vaak behoorlijk aan de ingetogen kant. Daarbij staat vrijwel de hele score in mineur en zijn de melodieën aan de vlakke kant.
Op zich is de muziek best wel harmonisch gecomponeerd, maar omdat de melodieën nergens echt aanspreken, blijft het toch allemaal wat mager.
De openingstrack 'Hawk' is misschien nog wel de fraaiste van het album, omdat melodie en tegenmelodie hier regelmatig best fraai uitpakken. Maar in veel andere tracks is de muziek veel dreigender en minimalistischer. Dat minimalistische van sommige tracks beperkt zich dan tot solo muziek van harp of cello, maar ook vaak genoeg worden een handvol violen begeleid door slechts een paar andere instrumenten. De meeste muziek lijkt dan ook gespeeld te zijn door niet meer dan een beperkt kamerorkest.
Een uitzondering is wellicht de track 'A Devilish Plan', die vooral door toegevoegde stevige percussie nog de nodige impact heeft in het verder spannende gecomponeerde arrangement.

De themamelodie die Danna heeft gecomponeerd is wat mat, maar zou met een opbeurend arrangement nog best fraai kunnen uitpakken. Maar het tragische verhaal in de film leent zich daar niet echt voor en dat is uiteraard altijd leidend. Daarom pakt ook het arrangement op die themamelodie eigenlijk nergens fraai uit. Het blijft allemaal wat in het deprimerende hangen en dat is voor een aangename beluisterbaarheid geen pré.
Voor een score die vooral dramatiek en dreiging moet ondersteunen heeft Danna zijn muziek overigens best goed gecomponeerd. Maar als luisteralbum, los van de film, valt het allemaal niet echt mee, ondanks dat de muziek nergens vervelend overkomt en eigenlijk best wel gemakkelijk wegluistert. Maar het spreekt allemaal niet zo aan en het is nogal aan de saaie kant, waardoor de waardering voor Danna's score als luisteralbum niet hoger komt dan 61 uit 100 punten.
O - 06/10 - Critique de Tom Daish, ajouté le (Anglais)
O is an updated version of Shakespeare's Othello, which has proved a popular adaptation. Having said all that, I don't think it got very wide distribution or attention despite a strong cast including Josh Hartnett - apparently far better here than in Pearl Harbour - and Julia Stiles. The film apparently made extensive use of rap and rock songs, so Danna's job was to patch the dramatic gaps. However, unlike similar style scores such as David Arnold's Baby Boy, Danna manages slightly longer cues, albeit not writing in quite the same kind of contemporary style.
The main theme is introduced in Hawk and if it doesn't directly suggest, it does at least owe some debt to Thomas Newman as well as Howard Shore in long drawn out adagio mode. Danna has taken the unusual step of performing music with modern harmonic language on medieval instruments such as the Vielle, Bass Viol and Hurdy Gurdy, but at the same time mixed with more contemporary instruments. The major thematic material is most effective when it's playing and the instrumentation quite wonderful, although even after several listens, I'd still be hard pushed to recall any of it specifically.

It would be wrong to call it mood music, or at least the implications which tend to go with such a comment. However, the string writing tends to ebb and flow rather than follow any strong melodic route, although the dramatic sense is excellent and is no doubt very strong within the film itself. I can well imagine it playing in counterpoint to Shakespeare's dialogue very effectively, much like Patrick Doyle's terrific Hamlet, although Doyle's melodic material is much more bold than Danna's. Difficult to recommend simply because it doesn't provide the listener with much more than shades of orchestral colour and interesting and inspired though it often is, isn't quite enough to sustain interest or inspire repeat listens.
O - 09/10 - Critique de Arvid Fossen, ajouté le (Néerlandais)
"O" is een nieuwe adaptatie van Shakespeare's Othello, verplaatst naar de 21ste eeuw. De score voor deze adaptatie is even verrassend en vernieuwend te worden. Componist is Jeff Dana, die net als zijn broer Mychael Danna, veelal in een romanti-minimalist stijl componeert. Eerder bekend werk van hem was een deel van Mychael Danna's score voor Girl, Interrupted. Meteen bij de aanvang van de soundtrack slaat het thema aan, dat je meteen aanvoelt als voor de setting van een modern Shakespeare tragedie. Hij gebruikt een combinatie van violen en synthesizer, in ambient-achtige orkestraties. De score blijft boeien daar deze veel meer is dan gewoon mood music. Erg knap is het steeds opkomen en gaan van de strijkers in de melodie, wat tegen de achtergrond van een Shakespeare dialoog erg goed werkt. Ook gebruikt Jeff Danna altviolen op een speciale manier voor het creëren van een beklemmende, modern-middeleeuwse-aandoende, sfeer."O" is een schitterend en erg sterk werk, een veelbelovende introductie voor de eerste soundtrack release van componist Jeff Dana!


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus