A Passage to India


Capitol Records (0077779205929)
Film | Date: 1989 | Sortie du film: 1984 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.A Passage To India1:52
2.The Marabar Caves3:05
3.Bombay March2:32
4.The Temple5:20
5.Frangipani3:00
6.Chandrapore4:44
7.Adela4:24
8.Expectations3:07
9.Bicycle Ride3:25
10.Climbing To The Caves4:00
11.Kashmir2:18
12.Back To England2:30
 40:16
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

A Passage to India - 07/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
Dit is de twintigste recensie uit de Maurice Jarre serie.

Vorige: Mad Max Beyond Thunderdome
Volgende: Enemy Mine

De film A Passage to India is een grootschalige historische dramafilm die geregisseerd is door de bekende David Lean (The Bridge on the River Kwai, Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago). Het was de laatste film van Lean, die in 1991 overleed. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van E.M. Forster. De film kreeg maar liefst elf Oscar-nominaties, maar wist er slechts twee te verzilveren. De film is in de pers door de critici hoog geprezen en wordt nog steeds enorm gewaardeerd. Toch was de film niet het verwachte succes in de bioscopen.
Het verhaal begint wanneer Adela Quested (Judy Davis) samen met haar aanstaande schoonmoeder (Peggy Ashcroft) naar India vaart, waar Adele haar toekomstige echtgenoot zal ontmoeten. Maar als ze in India komen, blijkt er een grote kloof te bestaan tussen het Britse bestuur en de Indische lokale bevolking. Maar toch zoeken ze beiden contact met de bevolking, waarop ze door een zekere Aziz Ahmed worden uitgenodigd op een tocht naar de grotten van Marabar...

De muziek bij deze laatste film van Lean is gecomponeerd door Maurice Jarre, die hiervoor een van de twee Oscars voor de film won. Hij had al drie keer eerder samengewerkt met Lean, met wie hij een goede band opbouwde. In totaal componeerde Jarre zo'n drie kwartier muziek voor de film, terwijl er beperkt gebruik gemaakt is van originele Indische muziek. Jarre heeft uiteraard wel de nodige Indische elementen en instrumenten toegepast in zijn score, maar dat is erg beperkt, vooral ook omdat regisseur Lean geen te Indisch gekleurde score wilde.
Toch hoor je al direct even kort aan het begin van de openingstrack die Indische klanken, die daarna vol orkestraal worden overgenomen door een heel aardige themamelodie en prettige orkestratie. De themamelodie van de film 'pakt' echter niet helemaal, ondanks dat het best een vlotte melodie is met een arrangement dat alle delen van het orkest voor het voetlicht brengt. De melodie en het arrangement stralen wel een soort vrijheid en lichte romantiek uit, maar toch ontbreekt er iets.

Het Indische aspect van de muziek komt ook in eerste helft van de tweede track naar voren. In die eerste helft is de muziek nog fraai en licht romantisch getint, maar in de tweede helft wordt dat duidelijk anders en neemt de dreiging de overhand. Jarre past dan lage klanken toe, ook van de houtblazers zoals de fagot en zet daar strijkers overheen die net in het dissonante spectrum zitten.
De vrolijkheid komt weer terug met de 'Bombay March', die zeker heel aardig is, maar niet tot de verbeelding spreekt, hoewel de combinatie van hout- en koperblazers erg fraai is.

Het hoofdthema komt terug in 'The Temple', waarin Jarre de melodie een behoorlijk mysterieus arrangement heeft meegegeven, met daarin beperkt wat Indische instrumenten verwerkt. In de laatste minuut neemt plotseling de spanning in de muziek enorm toe, met heftige koperuitbarstingen.
Ook in 'Frangipani' heeft Jarre de muziek die kleuring van mysterieus India meegegeven. Eerst volgt een trage versie van het hoofdthema, waarin Jarre ook de ondes martenot heeft toegepast om de mysterieuze sfeer te benadrukken. Daarna komt halverwege de track, eigenlijk voor het eerst duidelijk, het thema voor Adela naar de voorgrond, die ook in de openingstrack al even voorbij kwam. Het is een vlot thema, met een melodie die Jarre steeds laat herhalen, eerst orkest, daarna koper, dan weer orkest en weer koper, als een soort versterking van de melodie. Ook dit is een heel aardig thema, maar beklijft niet echt. En ook dit thema komt vaker terug in de score, uiteraard met name in de track 'Adela', die licht en bevreemdend begint, met de klanken van de ondes martenot, die dit een soort sensuele, bijna hallucinerende kleuring geeft. Halverwege neemt een klarinet het over en ontstaat een vlotte en levendige melodie, compleet met strijkers, die er een wat romantisch tintje aan geven, als een dans.

Adela's thema en de ondes martenot komen terug in 'Climbing to the Caves' in een wat ingetogen en toch ook aparte setting, daarmee illustrerend dat India een apart land is. De beperkte muziek is nogal minimalistisch, wat het niet tot een erg fraaie track maakt. Daarmee is de tegenstelling met de track 'Kashmir' wel erg groot. Hier een meeslepende en vol orkestrale kleuring, in een mooie melodie gedurende de eerste helft van de track, waarna de muziek toch wat inzakt.

Het album sluit af met 'Back to England', waarin zowel het hoofdthema als Adela's thema terugkomen. Daarmee is het zeker een heel aardige track geworden, die het album vol orkestraal afsluit.

Kortom, met zijn score voor A Passage to India heeft Maurice Jarre zijn score voor de laatste film van David Lean gecomponeerd. Met een tweetal heel aardige thema's is de muziek los van de film best prettig beluisterbaar. Toch is de muziek te weinig meeslepend en eigenlijk niet aantrekkelijk genoeg om regelmatig terug te willen horen. Jarre heeft de muziek op veel plaatsen een wat mysterieuze sfeer meegegeven, waarbij vooral het instrument ondes martenot een belangrijke rol speelt. Maar dat instrument maakt de muziek niet altijd aantrekkelijker. In de film zal dit vast wel goed uitpakken, maar los daarvan valt het wat tegen. De waardering voor dit Original album komt dan ook niet hoger dan 73 uit 100 punten, wat op zich nog heel behoorlijk is.

Autres sorties de musique de A Passage to India (1984):

Passage to India, A (1985)
Passage to India, A (2013)
Passage to India, A (2006)
Route des Indes, La (1985)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus