Is Paris Burning? (Paris Brûle-t-il?)


Drg Records (0021471911725)
Film | Date: 2008 | Sortie du film: 1966 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.Overture4:01
2.The Resistance: The heads of the resistance / The resistance at the convent / The taking of the police headquarters / The slaughter of the students / Paris wounded13:46
3.The Paris waltz2:40
4.The Liberation: General Leclerc / The barricades / The crossing of the german lines / March of the second D.B. on Paris / Vigil in the gutters / The american tanks / The parisians in the street / The entry into Paris / Paris liberated16:15
 36:42
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Is Paris Burning? - 07/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
Dit is de zestiende recensie in de Maurice Jarre serie.

Vorige: Ryan's Daughter
Volgende: Jacob's Ladder

De Frans-Amerikaanse film Is Paris Burning? of als Franse titel Paris, Brûle-t-il? is geregisseerd door de beroemde Franse regisseur René Clément (Les Maudits, Au-delà des Grilles, Plein Soleil). Deze oorlogsfilm was een grote productie met zowel een Franse als Amerikaanse sterrencast, zoals Jean-Paul Belmondo, Leslie Caron, Alain Delon, Michel Piccoli, Simone Signoret en Ives Montant aan Franse zijde en Anthony Perkins, Kirk Douglas, Orson Welles, Glenn Ford en Robert Stack aan Amerikaanse zijde en Gert Fröbe aan Duitse zijde. De waargebeurde film is in zwart-wit opgenomen, omdat de Fransen geen rood-zwarte nazi-vlaggen in hun stad wensten, maar waardoor er ook gemakkelijker originele filmbeelden in verwerkt konden worden. De film is erg goed ontvangen en kreeg twee Oscar nominaties, maar wist die niet te verzilveren.
Het verhaal speelt zich af richting het einde van de tweede wereldoorlog, toen de geallieerden via Normandië optrokken naar Parijs, dat nog in Duitse handen was. Hitler, die net een aanslag overleefd had, wenste de stad niet zomaar op te geven en gaf bevel deze te vernietigen, waarvoor de Duitse generaal Von Choltitz (Fröbe) de opdracht kreeg...

De muziek bij deze productie is van Maurice Jarre die een Golden Globe nominatie voor z'n score kreeg.
Regisseur Clément had voor de score niet voor Jarre gekozen, maar dat was wel de wens van de productiemaatschappij. De relatie tussen Clément en Jarre was aanvankelijk dan ook niet zo goed, maar verbeterde aanzienlijk nadat Jarre met de eerste resultaten was gekomen. Omdat de film inspeelde op de Franse trots voor de stad Parijs, wilde Jarre de score ook duidelijk voorzien van een Franse kleuring, waarvoor hij met name de accordeon gebruikt heeft. Vooral in het voor de score belangrijke walsthema voor de stad Parijs komt de accordeon dan ook steeds terug. Van dit hoofdthema is ook een song gemaakt, die door de bekende Mireille Matthieu de hitparades in gezongen is.

Het Original score album bestaat uit slechts vier tracks, waarvan drie eigenlijk suites zijn. Alleen de derde track is een solo cue, waarin het hoofdthema voor de stad Parijs te horen is. Dat hoofdthema is in deze track uitgevoerd als een wals, die prima wegluistert. Het is een fraaie melodie, die een typische Franse kleuring heeft en waarin ook de accordeon een rol speelt, om de 'couleur locale' nog wat extra glans te geven. Dit fraaie thema komt ook terug in de drie suites.

Behalve het hoofdthema heeft Jarre ook thema's gecomponeerd voor de Duitse bezetter, voor de Amerikanen en twee voor de Fransen, waarvan een voor het verzet en een voor de bevolking van Parijs. Daarnaast zijn er de nodige sub-thema's die hiervan afgeleid zijn.
Het album opent met de 'Overture', die opent met langzaam oplopende percussieslagen, die vervolgens overgaan in het bijna dissonante thema voor de Duitse bezetter. Deze wordt na ruim een minuut opgevolgd door het aangename fanfarethema van het Franse verzet. De laatste anderhalve minuut komt het hoofdthema voorbij in een fraai en vol orkestraal arrangement, die langzaam oploopt naar een climax, om daarna rustig te landen.
In de lange suite 'The Resistance' komen de meeste thema's voorbij. Een flink deel van de muziek wordt begeleid door snare-drums, die er een militair karakter aan geven. Ook als de track overgaat naar een andere themamelodie, blijft de snare-drum stevig aanwezig. Verreweg het grootste deel van de track is de fanfaremars van het verzet te horen in arrangementen die licht van elkaar verschillen. Tussendoor, maar vooral in het laatste derde deel van de track, komen dan de diverse andere thema's voorbij. Alleen het hoofdthema voor Parijs komt een aantal malen kort in deze track voor het voetlicht.

De laatste track is de langste van de drie suites, met ruim zestien minuten. En ook nu weer komen alle thema's voorbij. Het Duitse thema blijft echter beperkt tot een paar doffe pianoslagen. Jarre heeft het Duitse thema gecomponeerd door twaalf piano's tegelijk de melodie te laten spelen. In zijn Duitse themamars klinkt dat als het marcheren van soldaten. Maar in deze suite zijn hiervan slechts kort een paar losse elementen te horen.
Verreweg het grootste deel van de track bevat de Franse thema's, die allemaal een marstempo kennen en veelal begeleid worden door snare-drums. Vooral het thema voor de bevolking is daarbij erg fraai. En natuurlijk komt ook het hoofdthema voor Parijs regelmatig voorbij. De laatste drie minuten zijn zelfs helemaal gewijd aan dit prettige thema, waarmee het album afsluit in een feestelijke stemming.

Kortom, met zijn score voor Is Paris Burning? ofwel Paris, Brule t-il? heeft Maurice Jarre een overwegend prettige score gecomponeerd. Op dit album komen de wat agressieve en dissonante klanken voor de Duitse bezetter slechts beperkt voor, wat voor de beluisterbaarheid positief uitpakt. Het Franse karakter van verreweg het grootste deel van de muziek is duidelijk hoorbaar en vooral het feestelijke hoofdthema laat dat goed horen, met name wanneer ook nog de accordeon tevoorschijn komt. De meeste muziek is verpakt als marsmuziek of fanfaremuziek, waarbij de snare-drum volop aanwezig is. De suites kennen weliswaar de nodige afwisseling, maar na de zoveelste fanfare is het prettig dat er wat anders te horen is. Dat is echter toch wat te beperkt, en samen met de wat gedateerde klankkleur brengt dat de waardering voor dit Original Score album op een toch mooie 74 uit 100 punten.

In 2016 is op het label Tadlow Music de complete score verschenen in een nieuwe opname.

Autres sorties de musique de Paris brûle-t-il? (1966):

Big War Movie Themes (2011)
Is Paris Burning? (1966)
Paris Brûle-t-il? (1997)
Is Paris Burning? (1992)
Is Paris Burning? (1989)
Paris Brûle-t-il? (1966)
Jour le Plus Long / Un Taxi pour Tobrouk, Le (2013)
Is Paris burning? (1966)
Parigi Brucia? (1966)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus