U Turn


Epic Soundtrax US (0074646877821)
Epic Soundtrax Austria (5099748900326)
Film | Date de sortie: 30/09/1997 | Sortie du film: 1997 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track Artiste/Compositeur Duration
1.It's a Good DayPeggy Lee2:53
2.Help Me Make It Through the NightSammi Smith2:32
3.More and MoreWebb Pierce2:21
4.La Mujer Que AmasGloria Lynne4:58
5.I Wish You LoveGloria Lynne3:41
6.Honky Tonk GirlJohnny Cash1:59
7.Your Cheatin' HeartPatsy Cline2:21
8.Ring of FireJohnny Cash2:36
9.Lonesome TownRick Nelson2:15
10.Speaking of HappinessGloria Lynne2:32
11.Grace4:37
12.U Turn2:19
13.Bobby3:11
14.Hallucination Walk0:40
15.Go on...Kill Grace1:04
16.A Banjo in the Desert2:47
17.Against4:35
18.A Careless Sheriff4:34
19.Dialogue With the Indian3:25
20.Old Family Souvenirs3:53
21.End of Sheriff4:35
22.Fall and Rise1:51
23.Grace (Reprise)4:37
 70:16
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

U Turn - 05/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De Amerikaanse thriller U Turn is geregisseerd door de bekende Oliver Stone (JFK, Scarface, Natural Born Killers), die er een geweldadige film van maakte. Hij baseerde zijn film op het boek Stray Dogs van auteur John Ridley, die ook een gevierd scenarioschrijver is. De film is echter in de pers niet goed ontvangen en kreeg zelfs een paar Raspberry nominiaties, o.a. voor regisseur Stone. Ook in de bioscopen is de film behoorlijk geflopt.
Het verhaal draait om Bobby Cooper (Sean Penn), een zwerver die op de vlucht is voor een crimineel, die hij nog geld schuldig is. In een stadje komt hij in contact met een echtpaar. Later vraagt de man (Nick Nolte) hem om z'n vrouw Grace (Jennifer Lopez) om te leggen, zodat hij weer geld heeft. Maar ook Grace benadert hem om haar man Jake om te brengen en de calculerende Bobby ziet Grace wel zitten en helpt haar om Jake te vermoorden en zijn geld in te pikken...

De score bij de film is van niemand minder dan Ennio Morricone, maar verwacht van hem geen meeslepende melodieën of ingetogen orkestrale pracht. Integendeel, zijn muziek is eigenlijk niet met fatsoen muziek te noemen. Morricone vult z'n tracks vooral met effecten en geluiden, met allerlei vreemde klanken en aparte samenvoegingen van instrumenten. Vaak heeft de muziek geen enkele richting en nog vaker is er nauwelijks sprake van enige melodie.

Dat geldt voor verreweg het grootste gedeelte van de tracks op het score-deel van het album. Er zitten wel een paar tracks bij die wat symfonischer klinken, maar twee ervan worden ontsierd door een wat donker klinkende zangerige vrouwenstem, die nogal dramatisch moet overkomen. Het komt echter juist behoorlijk geforceerd over en is daarmee niet prettig te beluisteren.
Deze score van Morricone hoort bij het rijtje 'non-muziek', want van melodie is in deze score vrijwel geen sprake. Het draait hier om geluiden, effecten en losse instrumentaties, soms aangevuld met menselijke klanken als gefluit, geneurie of pseudo-gezang.
Morricone staat bekend als een componist met scores op z'n naam die bij de mooiste in de filmmuziek horen, maar als tegenhanger van die prachtige scores heeft hij ook een groot aantal scores op z'n naam, vooral van thrillers, met het soort 'muziek' dat ook bij deze U Turn te horen is. Tegelijk heeft Morricone zelfs scores gecomponeerd die zowel de mooiste melodieuze muziek bevatten als dergelijke geluid- en effectmuziek. Zijn bekende score voor The Mission is daar een goed voorbeeld van.

Dit soundtrackalbum opent met een gedeelte met een tiental songs. De eerste daarvan is een licht jazzy song van Peggy Lee uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. De tweede track is een song die ook in onze contreien bekend is. 'Help Me make it Through the Night' is een countrysong van Kris Kristofferson, die hier prettig gezongen wordt door Sammi Smith, waarbij de country-invloed beperkt gehouden is. Dat geldt niet voor de song die door Webb Pierce gezongen wordt in een volledige, wat trage country setting.
De song van Pedro Fernandez is de Spaanse versie van de hier bekende song van Bryan Adams, die hij samen met Michael Kamen geschreven heeft voor de film Don Juan DeMarco en hier beter bekend is als Have You ever really Loved a Woman.
Gloria Lynne is een zangeres met een wat donkere stem, die de song 'I Wish You Love' op een wat jazzy/bigband manier zingt. Dat geldt ook voor de laatste song 'Speaking of Happiness'.
Tussen die beide songs zitten nog vier heel aardige country-songs, waarvan twee van de bekende Johnny Cash.

Daarmee zijn deze deze tien songs overwegend best heel aardig om naar te luisteren. Dat geldt echter niet voor de scoremuziek van Morricone die hierop volgt. De eerste track, die het thema voor hoofdpersonage Grace brengt heeft in de basis wel een mooi motief als melodieuze lijn, maar dat motief of thema wordt steeds herhaald en op dat motief heeft Morricone dan veel geluiden en effecten en een zangerige vrouwenstem gezet. Een deel van die muziek hangt tegen het dissonante aan, waardoor het heel aardige motief wegzakt in onaantrekkelijkheid.
De titeltrack heeft eigenlijk hetzelfde probleem, maar dan zonder vrouwenstem. Hier zorgt een mondharmonica nog voor een wat jazzy extraatje.
De thematrack voor hoofdpersonage Bobby heeft een jazzy kleuring en bestaat ook uit een melodie waarover allerlei semi-dissonante klanken zijn gezet, die er een spannende sfeer aan geven.
Andere tracks bestaan ook vooral uit motieven, klanken en geluiden die vaak tegen het dissonante spectrum aan hangen. Vaak hangt er een wat jazzy sfeertje over de muziek, die verder vooral bedoeld is om een bepaalde spannende of dreigende sfeer de creëren. Melodieën kent de score nauwelijks, hooguit wat motieven die niet echt aanspreken.
Een uitzondering hierop is de track 'Old Family Souvenirs', die wel een prettige melodie en instrumentatie met strijkers, tokkelende gitaar en vrouwenstem heeft.

Kortom, met U Turn heeft Ennio Morricone een typische sfeerbepalende score gecomponeerd, met vooral beklemmende, dreigende en spannende muziek, die vooral uit geluiden en effecten bestaat. Veel van zijn muziek zit behoorlijk tegen het dissonante aan en mooie melodieën zijn ver te zoeken, op 1 fraaie track na. De muziek heeft deels een wat jazzy kleuring, waarbij de samenstelling van de gebruikte instrumenten enorm uiteenloopt. Morricone's muziek bij deze film is dan ook niet zo goed verteerbaar. Het eerste deel van het album bestaat daarnaast uit tien songs die ook in de film voorkomen. Deze vooral country- en jazz-achtige songs zijn soms wat gedateerd, maar verder best heel aardig. De waardering voor dit album is dan ook een mix van 68 uit 100 punten voor de songs, 33 voor de score, die ik iets zwaarder laat meewegen, waarmee het album uitkomt op 47 uit 100 punten.

Autres sorties de musique de U Turn (1997):

U Turn (1997)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus