The Little Mermaid


Walt Disney Records (050086094677)
Film | Date: 2006 | Sortie du film: 1989 | Type: CD, Téléchargement
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.Fathoms Below1:41
2.Main Titles1:26
3.Fanfare0:27
4.Daughters of Triton0:38
5.Part of you World3:13
6.Under the Sea3:12
7.Part of your World (reprise)2:15
8.Poor Unfortunate Sools4:49
9.Les Poissons1:33
10.Kiss the Girl2:41
11.Fireworks0:38
12.The Jig1:32
13.The Storm3:18
14.Destruction of the Grotto1:52
15.Flotsam and Jetsam1:22
16.Tour of the Kingdom1:24
17.Bedtime1:20
18.Wedding Announcement2:16
19.Eric to the Rescue3:40
20.Happy Ending3:11
 42:28
# Track   Duration
1.Kiss the Girl3:25
2.Poor Unfortunate Souls2:29
3.Part of your World3:29
4.Under the Sea3:14
 12:37
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

The Little Mermaid - 09/10 - Critique de Tom H., ajouté le (Néerlandais)
We schrijven eind jaren ’80. De bonzen van het Disney imperium beslisten om een frisse wind door de gelederen te laten waaien. Een wind die kennelijk brood nodig was, want de populariteit van de animatiegigant kende reeds langere tijd een stagnatie. Films als “Oliver and Company” en “The Black Couldron” kenden nauwelijks enig succes en werden aan de kassa met weinig enthousiasme onthaald. De muizenfabriek contacteerde het duo Ron Clements en John Musker om het verlieslatende bedrijf een nieuwe boost te geven en de regisseurs namen enthousiast de uitdaging aan. Al vlug werd gekozen voor een bewerking van “De Kleine Zeemeermin”, een verhaal dat voortvloeide uit de pen van de Deense schrijver Hans Christiaan Andersen, overgoten met de magische en optimistische Disney-saus die we allemaal kennen uit de films van de jaren “90. “The Little Mermaid” vertelt het verhaal over het zeemeerminnetje Ariel die tegen de zin van haar vader en onderwaterkoning Triton verliefd wordt op een mens en het op een akkoordje gooit met de kwaadaardige Ursula. De zeeheks schenkt Ariel mensenbenen in ruil voor haar prachtige stem. De zeemeermin krijgt drie dagen tijd om de prins voor zich te winnen. Indien dit niet zou lukken, wordt Ariel het bezit van Ursula, die een dubbele agenda heeft en wraak wil nemen op Triton. Geholpen door een geel, bang visje Flounder, een calypso zingende krab Sebastian en een krankzinnige zeemeeuw Scuttle probeert Ariel de prins ervan te overtuigen dat zij de ware voor hem is.

Het verhaal zit vol slapstickhumor, kindvriendelijke romance en heerlijk swingende liedjes die werden gepend door het wonderduo Alan Menken en Howard Ashman. Menken en Ashman werkten eerder samen voor de hitmusical “Little Shop of Horrors” en werden bijgestaan door vaste orkestrator van Thomas Newman; Thomas Pasatieri en konden rekenen op dirigent J.A.C. Redford die ook de score schreef voor “Oliver and Company”. Verder was de casting van regisseurs Clements en Musker een schot in de roos en konden de componisten rekenen op de prachtige stem van Jodi Benson. Maar het zijn vooral de sfeervolle en magische liedjes die “The Little Mermaid” zo geliefd maakten bij het grote publiek. Disney likte zijn wonden met de grote omzet die de film opbracht aan de kassa’s van de bioscopen over ter wereld. “The Little Mermaid” luidde het gouden decennia in voor Walt Disney met klassiekers als “Beauty and the Beast” en “The Lion King” en blijft bijna twintig na datum nog steeds een pareltje in animatiekunst.

Het soundtrackalbum werd verschillende keren in herprint uitgebracht. De meest recente versie dateert reeds uit 2006 naar aanleiding van de Dvd-release van de film. Het album valt uiteen in twee grote delen. Ten eerste zijn er liedjes, geschreven door Menken en voorzien van grappige en klever geschreven teksten van Ashman. Showstopping melodieën zijn Menkens grootste verdienste en de calypsozingende krab Sebastian is een dankbaar personage om heerlijk swingende nummers te laten kelen. “Under The Sea” is een shakend en Caribische uptempo nummer geworden. De knappe percussielijn, de vele kopers bruisen en bubbelen alsof het een lieve lust is en de slimme lyrics zijn to-the-point en sappig. Tenslotte is er ook nog de exotische stem van Samuel E. Wright die het plaatje compleet maakt. Het nummer geldt nog steeds als één van de grootste klassiekers van Disney en bevestigt nog maar eens de klasse van Menken en Ashman. Sebastian krijgt een reprise in het semiromantische maar daarom niet minder geslaagde “Kiss The Girl”. Narratief erg sterk onderbouwd neemt de zweverige melodie je mee met verdoken calypso geluiden en tintelende fluiten en dito strijkers. Ook als het op ballades aankomt, weet Menken van wanten. De beide songs “Part of Your World” zijn knap opgebouwde en zijn emotionele liefdesliederen die oprecht weten te ontroeren. Bijna werden de songs uit de film geknipt omdat bij de preview voor een bende Amerikaanse schoolkinderen één van de ettertjes een doos popcorn liet vallen tijdens het lied. De regisseurs zagen dit als een teken van verveling en haalden de scharen al boven maar producer Ashman wist beide heren te overhalen en voorkwam één van de grootste fouten in animatiegeschiedenis. Toegeven, Jodi Bensons stem is goddelijk! Haar vibrato’s zitten helemaal juist en de nodige tederheid werd aan de dag gelegd door de jonge zangeres die “Part of your World” in de annalen van de geschiedenis zong.

Het mooie aan Menkens en Ashmans liedjes is het feit dat ze constructief meewerken aan de opbouw van het verhaal. Ursula’s lied “Poor Unfortunate Souls” is hiervan een schitterend voorbeeld. De teksten verhalen hoe de heks haar huidige toestand heeft verkregen (I’ve had the odd complaint, but on the whole I’ve been a saint) met frappante voorbeelden totdat de heks al haar trucks bovenhaalt om Ariel te overtuigen met haar een contract af te sluiten. Hoewel de arrangementen iets minder zijn en redelijk minimalistisch zijn, weet Pat Caroll toch te overtuigen als gemene feeks. Knap is de toevoeging van orgel en het mooie vocale thema aan het eind van de track. Even briljant is de Franse kok Louie die op uitmuntende manier wordt vertolkt door Rene Auberjonois die een hilarisch lied krijgt toebedeeld met hoog slapstick gehalte. Dit stoort helemaal niet, mede door de opnieuw ingenieuze teksten van Ashman. Jammer genoeg zijn er twee liedjes die niet echt weten te overtuigen. De main titles “Fathoms Below” mist een pompeuze mix maar vallen nog mee in vergelijking met het vreselijke “Daughters of Triton”. Skippen die handel! De teksten zijn verwaarloosbaar, het orkest speelt bijna vals en ook de vreselijke keyboards aan het eind van de track laat je haren rechtstaan. Jammer!

Een tweede deel van het album bestaat uit de score. De muzikale achtergrondmuziek is Menkens grootste zwakte en dat hoor je ook wel een beetje op dit album. Hoewel de score zeker niet slecht is, mist ze toch de kwaliteit van de liedjes. En toch weet Menken te verbazen met echt magische momenten. De Main Titles zijn goddelijk mooi. Het koor zingt het prominent aanwezige thema in een echt toverachtige manier. Het is één van mijn absolute favorieten. “The jig” is een echte danstrack met een eenvoudige melodie die wordt gedragen door een weemoedige solo voor viool die in groot contrast staat met de levendige fluit. De accordeon is een obligatoire toevoeging en de springerige slip jigs werken heel aanstekelijk. Even sfeervol is de trompet en zachte violen in “Tour of the Kingdom” en het dromerige “Bedtime” zal menig hart laten bloeden. Heel knap. Tussen al deze mooie tracks staan de meer actiegerichte tracks gepakt en die laten af en toe te wensen over. Toegegeven, met de melodie is er meestal niet mis. “The Storm” en “Eric to the Rescue” zijn actietracks die volgens het boekje zijn geschreven. Helaas presteert het orkest ondermaats en is de mix veel te droog waardoor de zware bassen en de schetterende kopers dof en lusteloos klinken en de compositie in het water doen landen. En dat is heel jammer, want je hoort dat het potentieel aanwezig is. “Destruction of the Grotto” is feitelijk de enige echt lelijke track. Er valt niets speciaals over te zeggen en is maar heel middelmatige underscore. Het mysterieuze “Flotsam and Jetsam” klinkt opnieuw erg veel belovend, maar lijdt onder dezelfde kinderziektes als haar voorgangers. Gelukkig maken tracks als “Wedding Announcement” veel goed. Het speelse ritme die Scuttle voorstelt en het intrieste einde zijn knappe toevoegingen en zullen menig filmmuziekhebber kunnen bekoren. Tenslotte eindigt de cd op de klassieke Menkenesque manier met een reprise van “Part of your World”, maar nu uitgevoerd door een groot koor. Een mooie en traditionele afsluiter van een uiterst geslaagd album! Op enkele edities staan er nog wat bonustracks van hedendaagse popartiesten. Naar mijn menig is dit gewoon een marketingstunt van Disney en biedt het geen enkele meerwaarde.

The Little Mermaid” blijft vooral jeugdsentiment. De herkenbare liedjes zijn haar grootste aantrekkingskracht, maar ook de score is voor mij persoonlijk een reden waarom deze cd een must-buy is. “The Little Mermaid” was mijn eerste kennismaking met filmmuziek en hoewel ik alle teksten uit het hoofd kende (en nu nog steeds), was het vooral de score die me aantrok. Jaren later kijk ik enigszins kritisch naar de composities, zie vele foutjes, verfoei de actiepassages die een heropname kunnen gebruiken, maar alle negatieve punten kunnen niet wegnemen dat ik deze score niet kan loslaten. “The Little Mermaid” is een klassieker en hoort thuis in alle filmmuziekverzamelingen. Misschien zal niet iedereen de kwaliteit of het genre kunnen appreciëren, maar haal hem dan toch om historische redenen in huis. Menken en Ashman presteerden een stapje hoger voor “Beauty and the Beast”, maar “The Little Mermaid” blijft de annalen ingaan als vernieuwer en voorloper van alle succesvolle Disney klassiekers van de jaren ’90. Jeugdsentiment of niet, deze soundtrack is een must-buy. Magie verzekert!
The Little Mermaid - 07/10 - Critique de Tom Daish, ajouté le (Anglais)
The first score that launched the latest Disney success period has been rather hard to find in the UK but I have now managed to get one which I am glad I did. I have always liked the Little Mermaid, the songs especially. Best of all is probably Under the Sea, a great calypso sung by the coolest crab ever to grace the silver screen and is certainly the one you will remember most after listening to the CD. Part of Your World is a lovely song that is sung by Ariel and is surprisingly understated given the context and lyrics. In fact all the score and songs are fairly understated, certainly much more so than any of the other Menken efforts. Poor Unfortunate Souls is a great villain song and sung with a low, menacing female vocal. Kiss the Girl is another calypso, but much more subdued than Under the Sea. All in all, a good mix of fun and more dramatic songs and they will certainly make you realise why Disney and Menken made such a good combination that produce great songs and movies.

Hmmm, the problem with the score is that it, like the songs, is fairly understated and the rather small orchestra doesn't help a great deal either. As Paul would say, it's more of a 'band' than a full symphony orchestra and so it lacks a lot of the power that it really needs. The best score track is almost certainly Tour of the Kingdom which introduces a great little melody as Ariel and the Prince go for a short carriage ride. Aside from that, the rest fails to really get the pules racing and so I would certainly say the best part of this score are the songs

My usual complaint about the songs and score being lumped together applies here. Disney: will you please mix the songs up with the score and place them all in the correct order they appear in the film!

Autres sorties de musique de The Little Mermaid (1989):

Little Mermaid, The (1989)
Little Mermaid, The (2014)
The Little Mermaid (2014)
Petite sirène, La (2006)
Little Mermaid, The (2000)
Little Mermaid, The (1997)
Kleine Zeemeermin, De (1990)
Little Mermaid (1990)
Little Mermaid, The (2018)

Bandes Originales de la collection: Disney

Piglet's Big Movie (2003)
Iron Will (1994)
Epic Mickey (2010)
Pinocchio (1956)
Lightning McQueen's Fast Tracks (2006)
Home on the Range (2004)
Tangled (2010)
Mater's Car Tunes (2009)
Lion King 1½, The (2004)
Monsters, Inc. (2001)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus