Chariots of Fire


Polydor Japan
Polydor Germany (0042280002022)
Polydor UK (0731454909525)
Polydor US (0042280002022)
Polydor Taiwan
Film | Date: 1981 | Sortie du film: 1981 | Type: CD, Téléchargement
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track Artiste/Compositeur Duration
1.Titles3:33
2.Five Circles5:20
3.Abraham's Theme3:20
4.Eric's Theme4:18
5.100 Metres2:04
6.JerusalemThe Ambrosian Singers2:47
7.Chariots Of Fire20:41
 42:03
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Chariots of Fire - 07/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De Britse film Chariots of Fire is een historisch drama dat geregisseerd is door Hugh Hudson (Greystoke, Altamira). De film is genomineerd geweest voor zeven Oscars, waarvan er vier gewonnen zijn, waaronder Beste Film en Beste Originele Score. De film is door de critici goed ontvangen en was ook in de bioscopen een succes.
Het waargebeurde verhaal speelt zich af rond 1920 en gaat over twee Britse hardlopers. De Joodse Harold Abrahams (Ben Cross) heeft te maken met anti-semitisme als hij naar de universiteit gaat. Via de universiteit doet hij mee aan hardloopwedstrijden. Eric Liddell (Ian Charleson) wil zendeling worden in China, net als zijn ouders. Als hij thuis in Schotland gaat hardlopen ziet hij dat als positief voor zijn geloof. Als beide jonge mannen dan tegen elkaar gaan rennen leren ze om met verliezen om te gaan en om beter te worden. Uiteindelijk gaan ze beiden naar de Olympische spelen van 1924 in Parijs...

De muziek bij deze historische film is van Vangelis, die er een sterk elektronisch klinkende score voor componeerde. Voor zijn score won hij een Oscar. Hij had al vaker samengewerkt met regisseur Hudson, die voor deze film, die in de twintiger jaren van de vorige eeuw speelt, toch een modern en fris klinkende score wilde. Aanvankelijk wilde Hudson een ander, bestaand thema van Vangelis voor de beroemde hardlooprace op het strand, maar Vangelis wist Hudson te overtuigen om toch zijn nieuwe thema te gebruiken. En dat thema is vervolgens wereldberoemd geworden, veel bekender dan de film ooit is geworden, ondanks de Oscars.
De film bevat relatief weinig muziek van Vangelis, mede omdat Hudson op een flink aantal plaatsen gebruik heeft gemaakt van oudere klassieke werken, met name uit de opera's van Gilbert en Sullivan. Maar ook kerkmuziek en traditionele hymnes werden in de film gebruikt. En een paar van deze soorten en stijlen van muziek hebben hun plek op het soundtrackalbum van de film gevonden.

Het album opent met het indrukwekkende titelthema van Vangelis. Op het album is dit overigens een wat afwijkende versie van die in de film te horen is en dat geldt voor meer muziek op dit album. Het hoofdthema is vooral zo indrukwekkend omdat na een minimalistische intro de muziek als het ware binnenvalt. Vervolgens komt de mooie melodie tevoorschijn en werkt Vangelis dit op een prachtige manier uit, compleet met elektronische lichte percussie. De hoofdlijn van de track klinkt als een piano, maar komt uit de synthesizer, evenals alle andere klanken en effecten.

Met 'Five Circles' gaat Vangelis een beetje de minimalistische kant op, want de muziek is tamelijk ingetogen, terwijl de melodie toch mooi is. Die melodie wordt gespeeld door een klank die uit een Moog lijkt te komen, en daaronder klinken chimes en later komen daar vioolachtige klanken bij, die in tegenharmonie met de hoofdmelodie werken. Dat pakt veelal erg mooi uit, ondanks dat de muziek wat ingetogen is. Het laatste deel van de track lijkt Vangelis de spirit een beetje kwijt te zijn, want dezelfde harmonieën lijken een beetje doelloos te worden uitgesponnen om de ruim vijf minuten te halen.

Behalve het bekende hoofdthema heeft Vangelis ook voor elk van beide hoofdpersonages een thema gecomponeerd. 'Abrahams' Theme' is daarvan de ene, met z'n achternaam in de titel, 'Eric's Theme' is de andere, met z'n voornaam in de titel. Het thema van Abrahams is een nogal mager uitgewerkt thema, zonder aansprekende melodie en de minimalistische elektronische klanken kabbelen een beetje saai voort.
Bij 'Eric's Theme' is dat duidelijk anders. Hier is wel een mooie volle klank aanwezig en is ook de melodie aansprekend in een fraaie harmonische kleuring. Maar ook hier raakt Vangelis na de eerste drie minuten van de track een beetje de weg kwijt en wordt de muziek wat zeurend.
De vijfde track is '100 Metres' en dit is zo typisch dodelijk saaie soundscape track van Vangelis, met een doorlopend soort jankend geluid, waar wat effecten overheen geplakt worden.

Met 'Jerusalem' volgt de enige track die niet van Vangelis is. Dit is een bekende Engelse hymne, geschreven door Sir Hubert Parry en gezongen door de Ambrosian Singers. De begeleiding van de zang is van een prachtig klinkend kerkorgel. Een erg fraaie track.

De afsluitende titeltrack duurt maar liefst ruim twintig minuten en is een soort suite van allerlei elementen uit de score. De muziek varieert van saaie soundscape tot fraaie en vol harmonische klanken. Maar die vollere klanken worden regelmatig afgewisseld met nogal minimalistische intermezzo's. En bij vlagen lijkt de muziek meer op een pianotrack dan op een filmisch gecomponeerde scoretrack. De eerste tien minuten is de muziek overwegen behoorlijk saai, pas daarna wordt de muziek voller en melodieuzer. Maar de laatste paar minuten zijn weer erg saai en zo eindigt de track ook en daarmee het album.

Kortom, met zijn score voor Chariots of Fire mag Vangelis dan een Oscar gewonnen hebben, als luisterscore valt de muziek toch wat tegen. Zeker staat er op het scorealbum erg mooie muziek, waaronder het hoofdthema en de mooie hymne die niet van Vangelis is. Maar het album bevat een te fors aandeel muziek die onaantrekkelijk is en soms dodelijk saai om een hoge waardering te krijgen. Die komt nu niet verder dan 72 uit 100 punten.

Autres sorties de musique de Chariots of Fire (1981):

Chariots of Fire (2006)
Chariots of Fire (2000)
Chariots of Fire (1981)
Chariots de Feu, Les (1981)
Vangelis - Themes (1989)
Course Infinie / La Premiere Fois, La (1981)
Chariots de Feu, Les (1981)
Chariots Of Fire (1981)
Carros de Fuego (1988)
Chariots Of Fire (2019)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus