Enemy Mine
The Deluxe Edition


Varèse Sarabande Club (0030206114089)
Film | Date de sortie: 05/11/2012 | Sortie du film: 1985 | Type: CD
Edition limitée: 1500 copies
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
The Original Album
1.Fyrine IV5:03
2.The Relationship3:55
3.The Small Drac2:45
4.The Crater2:14
5.The Birth Of Zammis6:15
6.Spring1:27
7.The Scavengers4:48
8.Davidge’s Lineage3:32
9.Football Game0:44
10.Before The Holy Drac Council9:55
 
Unreleased Music and Alternates
11.Main Title (Film Version)2:21
12.Joey’s Death (Alternate)3:23
13.Drac In Pool2:18
14.Electric Davidge0:27
15.Hope Of Rescue0:34
16.Knife At Throat1:24
17.Walk In The Forest0:35
18.First Talman0:30
19.Davidge In The Pit2:20
20.Cuca Shells (Alternate)1:13
21.Teaching Of Talman2:53
22.Talman Sung0:48
23.Drac Skull (Alternate Take)1:31
24.A Little Drac1:55
25.Predator In Hut1:44
26.Drac Sings Lineage1:16
27.Take My Place2:12
28.Birth Of The Baby2:54
29.I Wish I Had Your Face1:59
30.Davidge At BTA1:22
31.Peace1:07
32.The Holy Council1:33
 76:57
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Enemy Mine - 06/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De Science-Fictionfilm Enemy Mine is een Duits-Amerikaanse co-productie onder regie van Wolfgang Petersen (Das Boot, The Neverending Story, The Perfect Storm). De productiemaatschappij had daarvoor regisseur Richard Loncraine aan de kant geschoven toen de opnamen al begonnen waren. Petersen begon gewoon opnieuw. Ondanks een forse reclamecampagne in de VS was de film bij de critici geen succes en ook in de bioscopen werd het een flop, behalve in de Sovjet Unie.
Het verhaal speelt zich af op een verre planeet aan het eind van de 21ste eeuw. Er is een ruimte-oorlog aan de gang, waarbij de mensen en de Dracs elkaar bestrijden. De Dracs zijn een soort reptiel-mensachtige aliens. In een ruimtejager-gevecht tussen Willis Davidge (Dennis Quaid) en Drac Jeriba Shigan (Louis Gosset Jr.) storten ze samen neer op een verlaten planeet. Dan blijkt dat ze hun vijandelijkheden los moeten laten en zullen moeten samenwerken om te overleven. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk redden ze zelfs elkaars leven. Als er na jaren een schip landt om erts te halen, gaat Davidge op onderzoek uit...

De muziek bij deze film is van Maurice Jarre, die er een deels elektronische en deels orkestrale score voor componeerde. Op het Original Score album, dat al in 1985 uitkwam, werd dat duidelijk onderstreept omdat het album echt in twee helften was opgedeeld. De eerste vijf tracks waren vrijwel volledig elektronisch, de laatste vijf vrijwel volledig orkestraal.
Deze recensie gaat over de Varèse Club DeLuxe editie, die in 2012 uitkwam. Dit album opent met de volledige Original Score van Enemy Mine, zoals die op het album uit 1985 te horen was, alleen nu in een betere kwaliteit. Na die eerste tien tracks volgen nog 22 tracks, die overigens zelfs nog iets minder lang duren dan de eerste tien.

De film dateert uit 1985, toen Jarre volop bezig was met elektronische scores, wellicht mede ingegeven door het succes dat zijn zoon Jean-Michel Jarre had met zijn elektronische muziek. Daarnaast werd elektronische muziek toen gezien als 'modern'. Maar vader Jarre had hiervoor niet dezelfde gaven als zijn zoon en zijn elektronische muziek bleef dan ook een beetje simplistisch en gedateerd klinken.
Dat is allemaal goed te horen in de eerste vijf tracks van het album, die ook op het Original Score album staan. Deze vijf tracks zijn overigens nog redelijk melodieus, maar door de wat simplistische manier van arrangeren is de muziek vaak niet heel aangenaam. Daar komt ook nog eens de nodige spanningsmuziek bij kijken, die het nog minder prettig maakt.
De meeste tracks vanaf track elf zijn eveneens elektronisch en meestal op een duidelijk spannende manier gearrangeerd. Die spanning heeft Jarre bereikt door veel dissonante of zelfs chaotische klanken in de muziek te verwerken bij niet erg aantrekkelijke melodieën.
Een aantal tracks zijn daarentegen eigenlijk wel aardig, juist omdat ze wel melodieus zijn en dan meestal wat ingetogen. Maar de nogal gedateerde klank en wat simplistische arrangementen spelen ook die muziek duidelijk parten, waardoor die tracks dan ook niet verder komen dan 'wel aardig'. Zelfs wanneer Jarre probeert om emotie over te brengen, zoals in 'Take my Place', dan lukt dat door het minimalistische karakter en de gedateerde kleuring maar nauwelijks. Als geheel is de elektronische muziek op dit album maar weinig aansprekend.

Op het Original Score album was de tweede helft, track zes tot tien vrijwel geheel orkestraal. Deze muziek ligt, ook op dit DeLuxe album, juist wel prettig in het gehoor, met overwegend fraaie melodieën, die soms zelfs iets magisch en vrolijks hebben. Jarre past in zijn orkestrale tracks diverse stijlen toe, van ingetogen en bijna romantisch tot dreigend en chaotisch. Maar ook prettig klinkende fanfaremuziek en zelfs vol orkestrale pracht en praal ontbreekt niet in deze vijf tracks.
Vanaf de elfde track komt die orkestrale kleuring echter nog maar mondjesmaat voor. Slechts 3 van de 22 tracks zijn orkestraal ingekleurd, wat nog geen vijf minuten bedraagt. Waar het Original Score album nog voor ongeveer de helft uit orkestrale muziek bestaat, is dat op deze DeLuxe editie slechts 8 van 32 tracks, zodat op dit album slechts een derde deel orkestraal is.

Kortom, met dit DeLuxe album van Varèse Club heeft Varèse geprobeerd om de score van Maurice Jarre voor Enemy Mine recht te doen, door een veel groter aandeel van de muziek van de score te brengen. Maar dat grotere deel bestaat vooral uit de juist minder aantrekkelijke elektronische klanken die Jarre voor de film heeft gecomponeerd. Daarmee is het album eigenlijk minder aangenaam te beluisteren dan het Original Score album. Wel is de kwaliteit van de muziek beter en is het volledige original album op deze DeLuxe versie opgenomen. Dat, samen met de aantrekkelijke orkestrale muziek die toch ook op het album is opgenomen, brengt het wel enigszins in balans, waardoor dit DeLuxe album dezelfde 62 uit 100 punten krijgt als het Original Score album.
ENEMY MINE: The Deluxe Edition
Original Motion Picture Soundtrack
Music Composed and Conducted by Maurice Jarre

Maurice Jarre’s acclaimed score for Enemy Mine is a work of two distinct personalities. Just when you think you're listening to a challenging, exotic and endlessly creative score for an entirely electronic ensemble, Jarre strikes up the band, delivering a powerful and sweeping orchestral work. Together, the two halves make for one of Maurice Jarre's most powerful scores of the period.

In this visually stunning sci-fi adventure from director Wolfgang Petersen, two warriors engaged in a savage, futuristic war between Earth and the planet Dracon, crash-land on a desolate, fiery planet. At first, the human (Dennis Quaid) and his reptilian, alien opponent (Louis Gossett, Jr.) are intent on destroying each other. But after battling the elements and each other, the two stranded pilots gradually realize that the only way either of them will survive is to overcome their undying hatred.

Expanded and supplemented with new elements of both the electronic and the orchestral sides of the score, this new, Deluxe Edition has also allowed us to make great improvement to the sound. A very exciting Jarre release!

Recently released on Blu-ray by Twilight Time, Enemy Mine is a significant film from a major director.

Limited Edition of 1500 copies

Autres sorties de musique de Enemy Mine (1985):

Enemy Mine (1985)
Enemy Mine (1985)

Bandes Originales de la collection: Limited Editions

Planet of the Apes (2012)
Tintin au Cinéma (1998)
When Nietzsche Wept (2008)
Friday The 13th: Parts 7 & 8 (2005)
Last Flight of Noah's Ark, The (2012)
Leningrad (2013)
Island of Dr.Moreau, The (2009)
Pony Soldier (2008)
Abbey, The (2009)
Wait Until Dark (2007)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus