Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

     Howard Shore
Date de naissance: 18/10/1945
Résidence: Canada
Site officiel: Howard Shore: The Official Website
Biographie (Biographie seulement disponible en néerlandais) (Mise à jour 2011-04-03)

Howard Leslie Shore kwam in Toronto [Canada] ter wereld aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij studeerde aan het Berklee College of Music in Boston, Massachusetts.
Van 1969 tot 1972 trad hij op met een groep genaamd Lighthouse. Voor de inmens populaire Amerikaanse televisie-show Saturday Night Live componeerde hij de muziek van 1975 tot 1980. In die periode schreef Shore ook zijn eigen klassieke stukken en bracht deze ten gehore in vele zalen in Amerika en Canada. Al snel werd het werk van Shore erkent en kreeg hij de eer om vele big-budget films te mogen voorzien van muziek. Regisseur David Cronenberg merkte Shore ook op en maakte hem zijn vaste componist. Met deze samenwerking verschenen er 12 soundtracks, waaronder The Fly, Dead Ringers, Naked Lunch, A History of Violence, en recent Eastern Promises.

Voor zijn muziek voor The Fellowship of the Ring [2001] en The Return of the King [2003] won hij een Oscar. Met de Lord of the Rings Symphony heeft hij uit de filmmuziek van Peter Jackson's Lord Of The Rings opgevoerd in steden als Londen, Montreal en Antwerpen. Het Vlaams Radio Orkest kreeg de eer om in 2004 samen met Howard Shore de muziek voor The Aviator in te spelen. Deze muziek werd in 2005 onderscheiden met een Golden Globe.

Momenteel is Shore bezig met de operaversie van The Fly en zal in Théâtre du Châtelet in Paris uitgevoerd worden. Waarschijnlijk zal dit stuk medio 2008 klaar zijn en niet veel later draaien.