Doctor Zhivago
30th Anniversary Edition


Rhino Records (0008122719572)
Película | Fecha de lanzamiento: 1995 | Estreno de película: 1965 | Medio: CD
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Overture4:24
2.Main Title2:40
3.Kontakion / Funeral Song3:16
4.Lara Is Charming1:14
5.The Internationale1:11
6.Lara And Komarovsky Dancing Up A Storm0:42
7.Komarovsky With Lara In The Hotel3:53
8.Interior Student Cafe1:36
9.Sventitsky's Waltz / After The Shooting2:17
10.Military Parade2:09
11.They Began To Go Home2:05
12.After Deserters Killed The Colonel1:04
13.At The Hospital0:58
14.Lara Says Goodbye To Yuri1:28
15.Tonya Greets Yuri0:44
16.The Stove's Out1:29
17.Yevgraf Snaps His Fingers3:10
18.Evening Bells - Moscow Station1:02
19.Flags Over The Train1:06
20.Yuri Gazing Through A Tiny Open Hatch0:36
21.The Door Is Banged Opened1:50
22.Intermission0:45
23.Yuri Follows The Sound Of The Waterfall0:42
24.Tonya And Yuri Arrive At Varykino2:53
25.They Didn't Lock The Cottage1:34
26.Varykino Cottage, Winter Snow0:56
27.Yuri And The Daffodils1:16
28.On A Yuriatin Street1:33
29.In Lara's Bedroom0:32
30.Yuri Rides To Yuriatin0:23
31.Yuri Is Taken Prisoner By The Red Partisans0:48
32.For As Long As We Need You0:41
33.Yuri Is Escaping2:19
34.Yuri Approaches Lara's Apartment0:49
35.Yuri Looks Into The Mirror0:31
36.Lara And Yuri Arriving At Varykino1:40
37.Yuri Is Trying To Write1:20
38.Yuri Frightens The Wolves Away, Part 10:48
39.Lara Reads Her Poem0:38
40.Yuri Frighten The Wolves Away, Part II1:54
41.Yuri Works On0:52
42.Then It's A Gift (End Title)1:46
43.Lara's Theme (Jazz Version)1:57
44.Lara's Theme (Rock 'n' Roll Version)2:39
45.Lara's Theme (Swing Version)1:15
 69:25
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Doctor Zhivago - 07/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
Dit is de elfde recensie uit de Maurice Jarre serie.

Vorige: Almost an Angel
Volgende: Mad Max Beyond Thunderdome

In 1965 regisseerde David Lean (The Bridge on the River Kwai, Lawrence of Arabia, A Passage to India) het epische verhaal over Doctor Zhivago, gebaseerd op de roman van russische auteur Boris Pasternak. De film kon overigens niet in Rusland worden opgenomen, omdat het verhaal daar niet door de politiek geaccepteerd was. Het boek was daar ook al verboden. De
film was genomineerd voor talloze prijzen en won vijf Oscars, maar verloor een aantal aan de film The Sound of Music, die in datzelfde jaar uitkwam. De film was wereldwijd een enorm succes, ondanks z'n lengte van meer dan drie uren, die in twee delen verdeeld is. Tegenwoordig staat de film in de top 10 van meest bezochte films aller tijden.
Het verhaal speelt zich af rond 1917, de tijd voor en na de Russische Revolutie. Yuri Zhivago (Tarek en Omar Sharif) is nog jong als hij na de dood van z'n moeder naar Moskou verhuist. Daar schrijft hij gedichten en studeert hij voor arts en trouwt met Tonya (Geraldine Chaplin). Op een dag ontmoet hij Lara (Julie Christie). Zij trouwt met Pasha Antipov (Tom Courtenay), een revolutionair. Tijdens de eerste wereldoorlog raakt Pasha vermist. Om hem te kunnen zoeken wordt Lara verpleegster. Ondertussen is Yuri Zhivago als arts werkzaam op het slagveld. Na de oorlog breekt dan de revolutie uit en Yuri vraagt Lara om samen met hem de gewonden te verzorgen...

De muziek bij deze film is van Maurice Jarre, die er een wereldberoemde score voor componeerde. Zijn score leverde hem daarvoor een Oscar op, maar meer nog: wereldfaam. Een paar jaar daarvoor had hij ook al voor David Lean de score voor Lawrence of Arabia gemaakt, waarmee hij zich al in de kijker had gespeeld.
Deze recensie gaat over de speciale Zhivago-uitgave uit 1995, toen de film 30 jaar oud was. Overigens kwam er in 2014 een 'Archive Collection' editie uit, waarop dezelfde tracks te vinden zijn.

De score voor de film is vooral beroemd geworden vanwege de hoofdmelodie, het thema voor Lara. Dit is dan ook veruit de mooiste melodie van de score en deze melodie komt een aantal malen in de score terug. Vaak, maar niet altijd, wordt de melodie op een balalaika of accordeon gespeeld, met het orkest in de underscore. De eerste keer is het thema te horen in de track 'Main Title', maar ook in 'Lara says Goodbue to Yuri', 'Yuri Follows the Sound of the Waterfall' of 'Yuri and the Daffodils', waardoor je bijna zou denken dat het niet Lara's, maar Yuri's thema is. De melodie is ook buiten de film bekend geworden met de song Somewhere my Love, die in menige hitparade heeft gestaan.
Naast Lara's Theme heeft Jarre nog een flink aantal andere themamelodieën gecomponeerd, maar vele daarvan zijn tijdens de eindproductie van de film afgevallen, overigens zeer tegen de zin van Jarre. Een aantal overgebleven thema's komen terug op dit album.

De film speelt zich af in Rusland en de score bevat dan ook volop Russisch gekleurde muziek, waarbij ook donkere mannenkoren een rol spelen. De melodieën die ze zingen spreken niet overal aan, maar de Russische sfeer wordt door Jarre in de muziek wel treffend neergezet. Dat doet hij niet alleen met deze koormuziek, maar ook met instrumentaties, arrangementen en melodielijnen.
De eerste track waarin deze koorklanken beperkt te horen zijn is de openingstrack 'Overture'. Ook in 'Military Parade' komen die donkere koorklanken naar voren, evenals in tracks daarna, zowel à capella als met instrumentale begeleiding.
In 'Kontakion' presenteert Jarre een dramatische hymne als een soort aria, gezongen door een operazangeres en een mannenkoor, zonder verdere instrumentale begeleiding. Het lijkt een soort begrafenislied, die na de song instrumentaal verder gaat als 'Funeral Song', waarin vier klappen voorkomen, wanneer het zand op de kist van moeder wordt gegooid.
Een opvallende koortrack is de door 'het volk' gezongen bekende lijflied van de socialisten 'The Internationale', die klinkt alsof een volkskoor het lied in het Russisch zingt, zonder instrumentale aanvulling.

De score bevat vrij veel klassiekachtige muziek voor de scenes bij feestelijke aangelegenheden. Daarbij heeft de muziek de sfeer van een wals, een menuet, of andere dansbare ballroomkleuring. Deze muziek hoor je in tracks als 'Lara is Charming', 'Lara and Komarovsky Dancing up a Storm', 'Interior Student Cafe' of 'Sventitsky Waltz', die je vooral in de eerste helft van de score aantreft. Dit zijn allemaal tracks die heel behoorlijk in de smaak vallen.

Maar de score bevat vrij veel muziek die helemaal niet zo in de smaak valt en waarvan de beluisterbaarheid nogal tegenvalt. In de eerste helft van de score zijn dat een beperkt aantal tracks, maar vooral in de tweede helft van de score zorgt toch een flink deel van de muziek voor een spannende sfeer in de film. Melodieën zijn dan veruit ondergeschikt gemaakt aan de dreiging en spanning, waarbij Jarre dat nogal monotoon en met veel percussie en aparte muzikale effecten en geluiden laat horen. Soms verklankt Jarre die dreiging en spanning met bijna uitsluitend percussie van doffe trommels, soms is in de achtergrond Lara's Theme te horen, maar dan in een onaantrekkelijk arrangement, of zijn koorklanken of klanken van solo koperblazers te horen. Wanneer Jarre de spanning verhoogt via het arrangement, dan werkt dat vaak via nogal jengelige strijkers of grillige houtblazers in een wat minimalistische setting, waarbij ook steeds die doffe trommelslagen aanwezig zijn.
Een ander nadeel van de score is de wat rommelige uitvoering van de muziek, iets waar Jarre een beetje patent op lijkt te hebben. Waar de muziek van Jerry Goldsmith of Trevor Jones meestal superstrak is, klinkt de muziek van Jarre vaak een beetje onaf, en dat is ook hier zo.

Kortom, vooral met zijn score voor Doctor Zhivago is Maurice Jarre een veelgevraagd componist voor de grotere films geworden. Zijn muziek voor deze film omvat diverse stijlen, waarbij de minder aansprekende spanningsmuziek een belangrijke rol speelt. Die spanningsmuziek komt in vele gedaanten voorbij, van heftige percussie tot minimalistische strijkers. Maar ook ballroommuziek, marsmuziek en Russische koormuziek komt volop in de score voor. De melodieën en arrangementen daarvan zijn best aardig, maar het meeslepende 'Lara's Theme' steelt de show, vooral wanneer dat op de balalaika met orkest gespeeld wordt. Toch haalt de vele minder prettig klinkende spanningsmuziek en ook de wat rommelige stijl de waardering omlaag, waardoor deze niet hoger komt dan 72 uit 100 punten, wat toch een tegenvaller is voor zo'n beroemde score, waarbij die hier natuurlijk los van de film, en alleen op muzikale genietbaarheid beoordeeld is.
Golden Globes: Best Original Score (Ganador)
Trailer:





Trailer:





Otras versiones de Doctor Zhivago (1965):

Lion's Roar: Classic M-G-M Film Scores 1935 - 1965, The (2000)
Doctor Zhivago (1995)
Dr. Zhivago (1995)
Doctor Zhivago (2010)
filmmusic by Maurice Jarre (1996)
Doctor Zhivago (1990)
Doctor Zhivago (1965)
Lean by Jarre (2005)
Essential Hollywood, The (2006)
Doctor Zhivago (2014)
Doctor Zhivago (1994)
Docteur Jivago, Le (1966)
Doctor Zhivago (1966)
Lara's Theme du Film MGM 'Le Docteur Jivago' (1965)
Doctor Zhivago (1966)
Doctor Zhivago (1966)
Doctor Zhivago (1966)
Doctor Zhivago (0)
Doctor Zhivago (1989)
Doctor Zhivago (1966)
Doctor Zhivago (0)
Doctor Zhivago (1967)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más