RoboCop


Colosseum (4005939472986)
Varèse Sarabande (0030206833027)
Película | Fecha de estreno: 10/08/1990 | Estreno de película: 1987 | Medio: CD
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Main Title0:39
2.Van Chase4:50
3.Murphy's Death2:32
4.Rock Shop3:41
5.Home4:43
6.Robo vs. ED-2092:03
7.The Dream3:04
8.Across the Board1:45
9.Betrayal2:17
10.Clarence Frags Bob1:42
11.Drive to Jones' Office2:08
12.We Killed You1:44
13.Directive IV1:42
14.Robo Tips His Hat3:11
15.Showdown5:13
 41:13
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

RoboCop - 07/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
In 1987 maakte regisseur Paul Verhoeven RoboCop, z'n tweede Amerikaanse productie. In tegenstelling tot z'n eerdere film Flesh & Blood, speelt RoboCop zich af in de nabije toekomst in een door misdaad overwoekerd Detroit. Via de film stelde Verhoeven allerlei Amerikaanse misstanden en vooral ook menselijke eigenschappen aan de kaak, zij het op een humoristische en indirecte manier.
In de stad Detroit is de politie inmiddels geprivatiseerd en in handen gekomen van het bedrijf OCP. Zij willen agenten vervangen door robots, maar de ontwikkeling hapert nogal. Dan wordt een politieagent die een aantal bankrovers wil arresteren, daarbij door hen doorzeefd met kogels. Hij kan niet overleven en lichaamsdelen van hem worden gebruikt om een robot aan te sturen, wat wel lukt. Met zijn menselijke hoofd is hij in staat om zijn robotlijf te besturen en zo de misdaad te bestrijden als onaantastbare machine. Maar dan beginnen zijn hersenen ook gedachten uit het verleden te produceren...
De film werd een gigantisch succes en Verhoeven's carrière nam een grote vlucht, hoewel dat niet altijd tot succes leidde.

De muziek voor deze SF-thriller is van Basil Poledouris, die eerder ook al de score voor Verhoeven's film Flesh & Blood maakte. Hij componeerde een stoere score voor RoboCop.
De score is deels orkestraal gecomponeerd en deels voorzien van elektronische klanken en muziek, wat Poledouris toepaste om mens tegenover robot te verklanken. De film is vooral een spannende actiefilm waar de spetters vanaf vliegen en de score ligt dan ook in diezelfde lijn. Met vaak heftige bombastische klanken vult Poledouris de filmbeelden van actiescenes aan, terwijl spannende scenes vooral door wat tragere en minder spectaculaire muziek begeleidt worden. De spanning creëert Poledouris dan ook vooral via de composities en intonaties van de muziek, die daardoor soms tegen het atonale aanhangen.

Qua thematiek doet RoboCop het redelijk goed, met een attractief thema voor de agent, die vooral in de tracks 'Rock Shop' en 'Showdown' fraai naar voren komt. Maar ook een aantal andere thema's doen het zeker niet slecht, vooral wanneer die thema's met volle orkestratie gespeeld worden en de blazers de melodielijn voor hun rekening nemen, ongeacht of dat de meer heroïsche thema's zijn of de meer spannende, die bij de criminelen horen.

Ook kent RoboCop de nodige meer emotionele scenes, waarin hij zich dingen herinnert van voor de aanslag en van toen hij nog mens was. De muziek bij die scenes is dan ook veel gevoeliger en strijkers krijgen daarin dan ook volop de ruimte, zoals in een track als 'Home'.

De score eindigt met de actietrack 'Showdown'. Dit is een stevige track, waarin het orkest volop wordt ingezet, met de koperblazers in een hoofdrol. Ook het fraaie RoboCop thema komt uitgebreid voor het voetlicht. Daarnaast bevat de track de nodige spannende muziek, die minder prettig in het gehoor ligt. Toch sluit de score er op een goede manier mee af, want de track geeft wel een goed beeld van de voorgaande tracks samen. De hoofdmoot van de score is dan ook als actiemuziek te benoemen.
Wat wel jammer is, is dat buiten de themamelodieën om, veel actiemuziek meer naar de wat chaotischer kant neigt. In combinatie met de spannende muziek op de score hangt een deel ervan licht tegen het atonale spectrum aan. Dat maakt dat deel van de score wat minder aangenaam beluisterbaar is.

Kortom, met RoboCop heeft niet alleen Paul Verhoeven een prima film gemaakt, maar ook Basil Poledouris een uitstekend daarbij passende score afgeleverd. De heftige en stoere muziek sluit prima aan bij de filmbeelden en de thema's klinken overwegend fraai. Ook de wat rustiger en soms gevoeliger muziek doet het in de score heel behoorlijk, maar raakt niet echt een gevoelige snaar. Daarvoor spreken de melodieën of motieven onvoldoende aan. Ook de muziek buiten de actiethema-melodieën om valt wat minder in de smaakt door het licht chaotische of bijna atonaal spannende karakter ervan. Dat maakt de waardering als muziek om prettig naar te luisteren wat lastig, maar ik volsta met 70 uit 100 punten en dat is voor een dergelijke actiethriller nog heel behoorlijk. Dus in ook die zin heeft Poledouris een uitstekende score afgeleverd.

Otras versiones de RoboCop (1987):

RoboCop (2004)
RoboCop (2010)
RoboCop (1987)
RoboCop (1990)
RoboCop (1987)
RoboCop (2003)
RoboCop (2015)
RoboCop (2015)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más