Extreme Prejudice


La-La Land Records (826924102824)
Película | Fecha de lanzamiento: 2005 | Medio: CD
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!

 

# Pista   Duración
1.Extreme Prejudice ­ Un-used Trailer Score2:12
2.Carolco Logo0:16
3.Arrivals/Main Title5:19
4.Cash7:27
5.Next Time0:21
6.The Set Up3:20
7.Dust4:16
8.A Nice Fellow1:29
9.The Plan2:02
10.The Bank (Pts 1, 2 & 3)4:58
11.The Bank (Pt. 4)1:31
12.The Plan ­ Original Version9:21
13.Identities1:47
14.To Mexico3:05
15.No Friendlies2:40
16.Positions0:51
17.They Don't Care3:28
18.Fighting and Dying2:12
19.The Funeral2:10
20.A Deal/End Credits4:40
 63:25
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Extreme Prejudice - 08/10 - Crítica de Tim Horemans, Publicado en (Neerlandés)
Jerry Goldsmith is altijd al gekend geweest voor zijn aparte aanpak bij het schrijven van filmmuziek. Hij experimenteerde graag, hield van elektronische instrumenten. Hij was hier zelfs een pionier in. Toen in 1987, nu bijna 20 jaar geleden, Walter Hill aan hem vroeg om zijn nieuwste film te scoren, Extreme Prejudice, had Goldsmith het idee om er een grote orkestrale score voor te schrijven. Extreme Prejudice was toen in die tijd een moderne versie van een klassiek western verhaal. 2 vrienden (Nick Nolte en Powers Boothe) komen lijnrecht tegenover elkaar te staan tijden een drugssmokkel affaire in een texaanse dorpje. Nolte speelt de rol van de plaatselijke sheriff en Boothe is de leider van de drugsbende. In het midden tussen deze 2 heren staat, hoe kan het ook anders, een vrouw. Walter Hill vroeg expliciet aan Jerry om er geen te grote score van te maken want hij wilde niet dat de muziek voor zijn film klonk als een episch verhaal uit de jaren 50. Goldsmith zou Goldsmith niet zijn als hij hiervoor geen oplossing had. De okestrale muziek die Jerry opgenomen had werd gemixed met syntheseisers. Al de thema’s die Jerry voor deze film had neergepend werden nu ondersteund door een zware elektronische sound. In de jaren 80 was het voor veel films de gewoonte om een vooral synthy sound te hebben, oa om de kost van een orkest te besparen. Dat klonk soms nogal goedkoop. Eén ding kan er nu wel niet gezegd worden van Extreme Prejudice, dat deze soundtrack goedkoop klinkt. Lalaland Records heeft in 2005 deze soundtrack heruitgebracht maar met extra stukjes nog nooit uitgebrachte muziek.

Het album duurt 64.12 minuten en opent al onmiddellijk met de trailer score die Goldsmith voor deze film geschreven had. Dit stukje muziek is nooit gebruikt geweest want de studio keurde het niet goed. Deze trailer muziek geeft een korte samenvatting van de thema’s uit de film. Ook apart op deze cd is dat de muziek die Goldsmith schreef voor het Carolco Logo ook aanwezig is. De muziek voor de film begint pas bij track 3 (Arrials/Main Title). Syntheseisers zetten het thema op een zeer trage manier in voor de inleiding van de film. Halverwege dit nummer wordt het tempo stevig opgedreven om de main title in te zetten. De thema’s voor Cash en voor Sarita (de vrouw in het verhaal) worden voorgesteld in track 4. Deze 7 minuten durende track begint rustig met de thema’s en krijgt meer volume tegen het einde aan. A Nice Fellow is zo één van de nog nooit eerder uitgebrachte muziek. Het motiefje dat in het begin te horen is deed mij sterk denken aan iets uit Under Fire. De actie komt pas op dreef vanaf track 9 The Plan en zet zich vooral verder in The Bank pts 1,2,3 & 4). In No Friendlies wordt er nog een vierde thema gebruikt, The Mexico Theme. Dit thema heeft veel weg van de muziek die Jerry schreef voor Under Fire. Dit thema dient trouwens ook als End Credit voor de film wat voor een leuke afsluiter zorgt.

Extreme Prejudice is nu niet meteen de meest toegankelijke Jerry Goldsmith score. Vooral de combinatie tussen orkest en elektronica, je moet er van houden. Persoonlijk vind ik dat Extreme Prejudice een goede soundtrack is. Goldsmith toont nog maar eens zijn kunnen en ik hou vooral van zijn altijd wisselende tempo in zijn actiemuziek. Er is niemand, die beter en origineler actie muziek kan schrijven dan Goldsmith. Zeker een aanrader voor de Goldsmith liefhebbers.
Extreme Prejudice - 06/10 - Crítica de Wilco de Jong, Publicado en (Neerlandés)
Een wel erg eentonig werk van Jerry Goldsmith.

Zoals reeds vermeld in Tim Horemans' recensie wilde regisseur Walter Hill geen grootse orkestrale soundtrack, omdat Hill wist dat epische muziek zou gaan vloeken met het eenvoudige van de filmplot. Goldsmith opteerde dus voor een score waarin synthesizers de dominante rol spelen. Dat op zich is natuurlijk geen kwalijke zaak. Deze soundtrack bestaat echter vooral uit suspense muziek en synthesizer-ritmes die nooit echt ergens naartoe lijken te gaan. Een score kan het epische vermijden en tegelijkertijd op krachtige wijze emoties ontlokken. Bij mij doet deze soundtrack dat niet. De inclusie van gedetailleerde synth-geluiden en -motieven, die een aanloop lijken te zijn naar het latere Total Recall, zorgen ervoor dat het album nog wat interessant is voor de Goldsmith-liefhebbers.

In "To Mexico" zit wat minder saaie contemplatieve muziek. "No Friendlies" bevat tegen het einde een leuk motief. In "Fighting and Dying" worden de synths op een surrealistische, maar zeer effectieve manier gebruikt voor de actie op het witte doek. De "End Credits" bestaan uit een aardige expositie van het hoofdmotief. Ook herbergt deze La-La Land Records-uitgave Goldsmith's compositie voor het Carolco Logo. Het nummer "The Plan - Original Version" vat eigenlijk de muzikale strekking van de gehele soundtrack samen en zou de rest van de score bijna kunnen vervangen...

Lang verhaal kort: een korter album voor "Extreme Prejudice" werkt waarschijnlijk beter.

De twee andere soundtracks van Jerry Goldsmith uit 1987, Lionheart en Innerspace, zijn beiden meer genietbare werken.


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 Más