Aquaman
Deluxe Edition


WaterTower Music 19/07/2019 Descarga
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista Artista/Compositor Duración
1.Everything I Need (Film Version)Skylar Grey3:16
2.ArthurRupert Gregson-Williams4:40
3.Kingdom Of AtlantisRupert Gregson-Williams3:26
4.It Wasn't Meant To BeRupert Gregson-Williams3:22
5.Atlantean SoldiersRupert Gregson-Williams3:35
6.What Does That Even Mean?Rupert Gregson-Williams3:23
7.The Legend Of AtlanRupert Gregson-Williams1:57
8.Swimming LessonsRupert Gregson-Williams3:03
9.The Black MantaRupert Gregson-Williams2:49
10.What Could Be Greater Than A King?Rupert Gregson-Williams5:23
11.Permission To Come AboardRupert Gregson-Williams2:16
12.Suited And BootedRupert Gregson-Williams4:25
13.Between Land And SeaRupert Gregson-Williams2:55
14.He Commands The SeaRupert Gregson-Williams3:34
15.Map In A BottleRupert Gregson-Williams2:15
16.The Ring Of FireRupert Gregson-Williams4:58
17.ReunitedRupert Gregson-Williams1:31
18.Everything I NeedSkylar Grey3:20
19.Ocean To Ocean (feat. Rhea)Pitbull2:25
20.Trench Engaged (From Kingdom of The Trench)Joseph Bishara2:29
21.Mera Montage (Bonus Track)Rupert Gregson-Williams2:04
22.Home Invasion (Bonus Track)Rupert Gregson-Williams2:48
23.Saving Pops (Bonus Track)Rupert Gregson-Williams3:04
24.Ahab Waves (Bonus Track)Rupert Gregson-Williams1:30
25.Ask the Sea (Bonus Track)Rupert Gregson-Williams1:59
26.Obligation (Bonus Track)Rupert Gregson-Williams1:25
27.Dunes (Bonus Track)Rupert Gregson-Williams2:05
28.Suited & Booted (Our Empire Remix)Rupert Gregson-Williams3:57
29.The Black Manta (feat. Jim Davies) (Future Funk Squad Remix)Rupert Gregson-Williams5:10
30.Atlantean Soldiers (Glen Nicholls 'March In Formation' Remix)Rupert Gregson-Williams5:00
31.Kingdom of Atlantis (Glen Nicholls 'Escape to Atlantis' Remix)Rupert Gregson-Williams6:37
 100:40
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Aquaman - 08/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
Dit is de twintigste en laatste recensie uit de Rupert Gregson-Williams serie.

Vorige: Wonder Woman

De Amerikaanse film Aquaman is de zoveelste superheldenfilm uit de succesvolle DC-Extended Universe serie. De film is geregisseerd door de Australiër James Wan (Saw, Dead Silence, Insidious) en de film is ook grotendeels in Australië opgenomen. Verreweg het grootste deel van de film kwam echter uit de computers van diverse bedrijven, waarbij Industrial Light and Magic (ILM - bekend van de Star Wars films) de leiding had. Jason Momoa kreeg de hoofdrol, vooral omdat hij diezelfde rol al in twee andere DC-EU-films had gespeeld, toen in een bijrol. Ondanks de soms wat simplistische elementen in de film is deze door de critici goed ontvangen en was een enorm succes in de bioscopen, met een opbrengt van meer dan een miljard dollar, allicht vooral te danken aan de oogstrelende en soms verbijsterende onderwaterwereld die voor de film gecreëerd is. Een opvolger kon dan ook niet uitblijven en is momenteel in productie.
Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige DC-Comics stripverhaal en begint in 1985, als een vrouw (Nicole Kidman) in een storm op de kust aanspoelt. Later blijkt deze Atlanna de koningin van Atlantis te zijn. Atlantis is het legendarische koninkrijk op de bodem van de zee. Met haar aardse echtgenoot krijgt ze zoon Arthur. Als hij al wat ouder is komen er op een dag soldaten uit het water. Zij ontvoeren zijn moeder verdwijnen in de zee. Terug in Atlantis weet ze nog iemand naar Arthur te sturen om hem als krijger te trainen, maar hij weigert. Arthur's halfbroer Orm (Patrick Wilson) is dan al tijden bezig om de vier rijken van Atlantis te verenigen in een oorlog tegen de mensheid op het land. Arthur (Momoa) wordt dan door Mera (Amber Heard), de dochter van een van die koningen gevraagd om haar te helpen om te voorkomen dat de wereld in oorlog raakt...

De film is prachtig om te zien en Rupert Gregson-Williams heeft daarbij een uitstekende score gecomponeerd, die perfect bij die onderwaterbeelden past. Na zijn grote succes-score voor Wonder Woman, een andere film uit de DC-stal was het de bedoeling om de score voor deze nieuwe film daarop te laten aansluiten. Dat is goed gelukt, want ook deze score heeft die superhelden-heroïsche muzikale kleuring die de producenten en de regisseur voor ogen hadden.

Van de score is een Original Score album uitgekomen, maar Watertower Music bracht een jaar later een uitgebreidere versie van de score uit als een DeLuxe Edition. Toch valt die DeLuxe Edition nogal tegen als je die vergelijkt met de Original Score uitgave. Het album opent met de complete versie van die Original Score, dus de eerste twintig tracks zijn identiek. Daarna volgen nog zeven aanvullende tracks van de score, maar die bieden niet zoveel extra's. De laatste vier tracks zijn remixen van tracks uit de Original Score.

Gregson-Williams componeerde een score die voor een groot deel elektronisch is, volop aangevuld met orkestrale muziek, inclusief koorklanken en een enkel exotisch instrument. Dat een groot deel van de muziek uit elektronische koker komt is niet zo vreemd, want het verhaal speelt zich bijna helemaal onder water af. Maar ook orkestrale muziek is nogal eens elektronisch behandeld om de klanken wat wateriger te laten klinken, waardoor de muziek gelijk ook wat voller klinkt.
Die vollere klank komt nogal eens behoorlijk massief over en is tegelijk toch harmonisch en symfonisch, met veel lage basklanken en heeft dan ook een hoog Media-Ventures-gehalte. Behalve die elementen uit de scores van Hans Zimmer en co zijn ook elementen uit de scores van Vangelis goed herkenbaar in de muziek van de score. Tegelijk heeft een deel van de muziek die elektronische jaren tachtig kleuring van Giorgio Moroder en Jean-Michel Jarre, vooral in de underscore van een aantal tracks.

Wat opvalt in de score is de thematiek van de verschillende tracks. De tegenstelling tussen de muziek voor de personages aan de goede kant en die aan de kant van de vijand is erg groot. De 'goeden' hebben fraaie en melodieuze thema's meegekregen. Zo is het thema voor Arthur een opvallende melodie, gespeeld door koperblazers in de tweede track. Het thema voor Atlantis zelf is een prachtig harmonisch thema in een bijzonder fraai en symfonisch arrangement, op een waterig klinkende underscore, zodat we niet vergeten waar het zich afspeelt.
Maar ook het familiale aspect en de love-story elementen komen terug in de fraaiere tracks van de score. Daarvan getuigt het licht melancholieke 'It wasn't Meant to Be', waarbij die wat melancholieke kleuring ook in andere tracks voorkomt. Maar ook 'What Could be Greater than a King?' begint prachtig ingetogen, om na een rustige orkestrale climax weer ingetogen verder te gaan met een duduk op fraaie rustige underscore, om te eindigen in een heerlijke climax.
De tegenstelling met de thematiek voor de vijanden is groot. In 'Atlantean Soldiers' worden we daar al direct mee geconfronteerd. De track opent direct met grof geschut en grimmige en lage klanken, waarna een soort donkere ritmiek de muziek overneemt. Ook in 'The Black Manta' worden we getrakteerd op die grimmige klanken, waarbij de muziek zelfs nog wat chaotischer klinkt. En ook in 'Permission to Come Aboard' en 'Suited and Booted' komen we die grimmige kleuringen tegen.

Een superheldenfilm loopt natuurlijk altijd goed af. Ook hier is dat zo en de prachtige meeslepende track 'Reunited' laat dat op een melodieuze manier horen in een prachtig heroïsch arrangement in een combinatie van elektronische en orkestrale en koorklanken.

Na de tracks van Gregson-Williams volgt de song 'Everything I Need', geschreven en gezongen door zangeres Skylar Grey. Het is een heel aardige, maar wat gewone popballad, die hier in een poppy uitvoering is meegenomen. Het album opent echter met dezelfde song, maar hier heeft Gregson-Williams zich ermee bemoeid en dat is goed hoorbaar, want deze openingstrack klinkt veel steviger en voller en is daardoor veel aansprekender.
Na de score volgt ook nog de rapsong 'Ocean to Ocean', waarin de bekende hitsong 'Africa' van Toto is verwerkt. Niet fraai en jammer van Toto's mooie song.
De track 'Trench Engaged' is een instrumentale track gecomponeerd door Joseph Bishara en bevat vooral dissonante en irritante muziek die Wan kennelijk nodig had om de spanning van de veldslag in de onderzeese ravijnen te vergroten. Deze track van Bishara is met veel ijle geluiden en plotselinge schelle uitbarstingen eerder muziek voor een agressieve, bloederige horrorfilm dan voor de veldslag in deze oogstrelende en magische onderzeese omgeving.
Tot zover de muziek die ook op het Aquaman Original Score album te vinden is.

De scoremuziek van Gregson-Williams vervolgt dan met zeven extra tracks. Maar die aanvullende muziek voegt eigenlijk nauwelijks iets toe aan de muziek die ook al op het originele album te vinden was. Een paar tracks zijn zeker best wel fraai en een paar tracks zijn dat veel minder. Zo is 'Mera Montage' een nogal heftige track zonder al te melodieus te zijn. 'Home Invasion' begint ingetogen, maar wordt daarna al snel nogal agressief. 'Saving Pops' heeft een rustige, nogal dramatische kleuring en 'Ahab Waves' begint met grootse klanken, waarin vooral verglijdende klanken voorkomen, waarna de muziek terugvalt in die jaren tachtig underscore. De track 'Ask the Sea' is een fraaie melodieuze track. 'Obligation' is eigenlijk niet meer dan wat lichte, maar wel fraai melodieuze underscore. Een vreemde eend in de bijt is eigenlijk 'Dunes'. Dit is feitelijk typische comedy muziek, compleet met staccato loopjes en alleen de laatste krappe minuut is vol orkestraal.

Daarna volgen nog vier tracks die feitelijk remixen zijn van eerdere scoretracks. Dit betekent dat de muziek van die tracks ondergeschikt is gemaakt aan elektronische percussie en andere elektronische effecten, die in de ene remix een stuk sneller en steviger klinken dan in een andere. Maar de bewerkingen maken de muziek van de originele tracks zeker niet meer aansprekend. Deze remixen zijn aan mij in ieder geval niet besteed. Maar kennelijk had de productiemaatschappij niet meer scoremuziek van Gregson-Williams beschikbaar en hebben ze het aangevuld met deze remixen, om toch een DeLuxe album te kunnen presenteren met beduidend meer muziek. Maar de waardering voor het album komt daardoor juist lager uit. Waar de Original Score 81 uit 100 punten haalde, komt dit album niet verder dan 77 punten.
Trailer:







Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más