Open Range


Hollywood Records Germany (5050467036222)
Hollywood Records US (0720616241627)
Película | Fecha de lanzamiento: 2003 | Medio: CD, Descarga
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista Artista/Compositor Duración
1.Holding All My Love For YouJulianna Raye3:16
2.Open Range2:36
3.Card Game1:24
4.Wagon Wheel1:59
5.Cattle Drive1:15
6.Ride to Town3:27
7.Decade1:45
8.Spooks on the Hill1:21
9.Starry Night3:02
10.Wounded Button0:59
11.Laudanum Dream2:12
12.Charley and Sue1:45
13.Boss Convinces Charley2:15
14.On the Porch2:33
15.Cat and Mouse4:09
16.Baxter Taunts Charley1:32
17.Face Off1:35
18.Gunfight3:35
19.Aftermath2:22
20.Charley Rides Off3:03
21.Proposal3:31
22.Teapot1:59
 51:34
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Open Range - 09/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
De Amerikaanse film Open Range is een Western die geregisseerd is door Kevin Costner. Hij speelde daarnaast ook de hoofdrol, naast Robert Duvall. De film is bijzonder goed ontvangen en vooral de shootout aan het einde van de film staat bekend als een van de beste. Ook het publiek wist de bioscoop met deze film te vinden, want het was een groot succes. En terecht, want de film vertelt een prachtig verhaal, van mannen die niet uit zijn op geweld, maar soms geen andere uitweg zien. Costner heeft met deze western een geslaagde poging gedaan om zijn succes met Dances with Wolves te benaderen.
Dat verhaal speelt zich rond 1880 af, wanneer Boss Spearman (Duvall), samen met zijn cowboys een kudde koeien over de wijde open velden drijft. Charley Waite (Costner) is een van die cowboys. Hij heeft in de Amerikaanse burgeroorlog mensen gedood en heeft daar nog steeds wroeging over. Dan komen ze in de buurt van een stadje, waar Boss een van de cowboys naartoe stuurt om voorraden in te slaan. Maar dit stadje wordt beheerst door landheer Baxter (Michael Gambon), die de grond rondom het stadje claimt en als eigendom beschouwt. Daarom heeft hij een grote afkeer van cowboys die met hun kuddes door de open velden trekken. De cowboy wordt in elkaar geslagen en beland in de gevangenis, waar Boss en Charley hem weer uit weten te krijgen. Daar krijgen ze van Baxter de waarschuwing om te vertrekken, wat nog versterkt wordt door nachtelijke overvallen op de cowboys...

De muziek bij deze geweldige film is van Michael Kamen. Met al een indrukwekkende lijst filmtitels op z'n naam is Kamen door Costner gevraagd om de opvolger voor John Barry's machtige score voor Dances with Wolves te evenaren. Kamen is in z'n eerdere scores in staat gebleken om meeslepende muziek te componeren en dat doet hij ook voor deze film. Hij weet daarnaast ook nog prima een sfeer neer te zetten die uitstekend past bij een western van deze klasse. Kamen heeft in de jaren een typische eigen stijl ontwikkeld en ook in deze score hoor je die bijzondere orkestrale stijl duidelijk terug. Daardoor doet de muziek in een aantal tracks al snel denken aan zijn scores voor Robin Hood: Prince of Thieves, Band of Brothers, 101 Dalmatians of Don Juan DeMarco. Dat is niet omdat hij zichzelf zou kopiëren, maar juist omdat hij zo'n specifieke eigen stijl en klankkleur heeft, dat je die vrijwel direct herkent als muziek van Kamen. Helaas was Kamen tijdens het maken van deze score al ziek en is hij in het jaar van deze film komen te overlijden, waarmee een grootmeester in de filmmuziek is heengegaan.

Kamen componeert muziek die vaak groots en orkestraal is, maar evenzo vaak muziek die veel lieflijker klinkt, met een veel beperktere setting. Daarmee creëert hij dan een sfeer, die veel intiemer is. Mede door de fraaie harmonieën is deze muziek bijzonder aangenaam te beluisteren.

Het album opent echter met een song, door Kamen gecomponeerd en gezongen door Julianna Raye. Het is op zich een fraaie song, maar het blijft toch allemaal een beetje tam en de song spreekt daardoor niet echt aan.

De score opent in de tweede track met de titeltrack in die typische meeslepende Kamen-stijl. Bij de beelden van indrukwekkende prairies en wijdse vergezichten versterkt Kamen die imponerende gevoelens vooral met zijn krachtige orkestrale impact. In delen van de track worden strijkers dan gecombineerd met de tokkelende gitaar, waardoor je als kijker direct in die aangename westersfeer met een hoog Americana gehalte wordt ondergedompeld. Met veel melodieuze klanken van koperblazers neemt de muziek je mee naar de prairies als het thema van de film wordt gebracht. Dit thema komt steeds weer terug, hoewel het eigenlijk maar een beperkt thema is; het is meer een herkenningsmotief. Maar naarmate de score vordert hoor je dit aangename motief steeds minder terugkomen. Een ander thema komt dan daarvoor in de plaats, dat gelijk ook een wat verder uitgewerkt thema is. Dit liefdesthema blijft daarna regelmatig terugkomen tot aan het einde van de score, waar het magistraal terugkeert in 'Charly Rides Off' en daarna in de veel te korte afsluitende track 'Teapot', samen met het hoofdthema in de voller klinkende delen van de track.
In voorgaande tracks hoor je dit liefdesthema in wat meer intieme tracks als 'Charley and Sue' of 'On the Porch'. 'Proposal' is daarbij een meer orkestrale en bijzonder mooie, gedragen track, die naar een mooie lichte climax loopt. Dat lichte hoor je terug in de al genoemde afsluitende track 'Teapot', want de laatste helft van de track glijdt naar een heel rustige en intieme afsluiting, die bijna naadloos overgaat in de stilte van het eind. Een track om al mijmerend met gesloten ogen naar te luisteren. Heerlijk!

In een aantal tracks midden op het album is die lichtheid zo ver doorgetrokken dat het bijna minimalistisch is. De muziek valt eigenlijk teveel naar de achtergrond en de melodieën zijn wat onbeduidender, waardoor deze tracks wat minder aantrekkelijk zijn, maar nog wel steeds aangenaam klinken.
Dan is 'Gunfight' toch wel een heel andere track. Hierin overigens geen scherpe en grillige muziek, die tegen het chaotische aanhangt, zoals de actiemuziek in veel andere scores. Kamen weet zijn muziek voor deze heftige scene in de film bijzonder melodieus te houden. De actie en spanning in deze scene verklankt Kamen dan met een grote dynamiek in de muziek, met tempowisselingen en kleine en grotere uitbarstingen van het orkest, in een spannend arrangement, maar zonder in dissonante klanken te vervallen. Knap gedaan!
Ook in een paar andere tracks komt die spanning in de muziek duidelijk naar voren.

Kortom, met Open Range heeft Michael Kamen een fraaie score gecomponeerd, die met de nodige westerninvloeden de goede sfeer neerzet voor deze geweldige film. Een aantal tracks zijn wat aan de minimalistische kant, met magere melodieën, maar andere tracks zijn fraai neergezet in een rustige en intieme sfeer. Toch zijn de mooiste tracks die, waarin Kamen met grootse orkestklanken kan uitpakken. Deze muziek heeft door de westernkleuring een meer uitgesproken Americana karakter gekregen en in die typische Kamen-stijl zijn dit simpelweg fantastische tracks. De themamelodieën die Kamen heeft gecomponeerd zijn eenvoudig, maar doeltreffend en komen regelmatig in diverse tracks terug. De waardering voor het geheel levert een fraaie 88 uit 100 punten op.
Open Range - 08/10 - Crítica de Tom Daish, Publicado en (Inglés)
Although he didn't do many film scoring projects in the last few years of his life, Michael Kamen contributed to many important musical occasions, not least of all as orchestral director for concerts celebrating the Golden Jubilee of the Queen. Kamen was noted as saying that after scoring the TV miniseries Band of Brothers, he felt it was unlikely he would find many projects that inspired him so much and as a result, this was his first major film score since X-Men, but sadly turned out to be his last. Kevin Costner made a big splash with Dances with Wolves, but then stumbled with The Postman. However, Open Range seems to have garnered generally good reviews, if a somewhat lukewarm box office, but then who said the movie going public were a good barometer of quality? Titanic - nuff said.

The original composer was apparently replaced by Kamen at the last minute, which in retrospect seems even more fortuitous to his fans, as it gives us a fine score with which to remember him. The album opens with Holding All My Love For You which, as other reviewers have pointed out, does sound like a country version of the WW2 flag waver, The White Cliffs of Dover. Although the similarity is strong at times, the sound and style are so removed that it doesn't really distract greatly and is quite delightful, given a lovely performance by Julianna Raye. The melody becomes a major theme within the score itself, but as with most of Kamen's scores, the thematic material is only obvious after careful listening, something which always made his scores less popular than perhaps they ought to be.

Whether by design or accident, Open Range begins with a trumpet solo, much like Barry's Oscar winning Dances With Wolves, but the material is a shade darker than Barry's warmly glowing account of the west. There are only hints of the more typical western score, notably the bouncing guitars of Card Game and Wagon Wheel, plus Jake Walker's delightful fiddle playing. In some ways, it sums up the spirit of the west more accurately; most of those in the old west were simply farmers and lived a fairly simple life, with much less of the good versus evil gun slinging that most movies suggest. In that regard, Kamen's music seems a good reflection of Costner's film, presenting people in shades of grey, torn between self interest and doing the right thing. There is a strong sense of melancholy throughout, indeed there are hints of his superb Band of Brothers score, but with the gentle folksy element woven in.

Adding to the realist approach, the gunfights and other skirmishes are scored in a low key way; there is certainly no heady heroism, although neither is there the level of quirky tension that Ennio Morricone generated. There are hints of Bruce Broughton's Tombstone, but nothing quite so heavy and imposing. There aren't really highlight tracks, as such, simply a carefully shaped dramatic arc from the gentle opening, through to the dynamic, darker scenes, climaxing in the warmly scored Proposal and curiously titled Teapot. A few tracks in the middle of the album could perhaps have been omitted, but these are generally fairly brief anyway. Even if it hadn't been his last, Open Range would still be counted as a notable contribution to Michael Kamen's filmography and a winning finale to a career cut tragically short.
Open Range - 08/10 - Crítica de Arvid Fossen, Publicado en (Neerlandés)
Open Range vertelt het verhaal ten tijde van het Wilde Westen van vier vrienden die hun veestapels begeleidden en door allerlei omstandigheden verwikkeld geraken in het web van een corrupte sheriff en rancher van een stadje. Een van hen ontmoet er de dochter van de plaatselijke dokter die zowel zijn hart als geest verleidt ...
Open Range is de vierde film waarvoor Kevin Costner de regie voor zijn rekening neemt, na Dances With Wolves, Waterwold en The Postman. Voor de twee laatste koos hij voor componist James Newton Howard. Voor Open Range had hij oorspronkelijk geopteerd voor componist Basil Poledouris die al goed vertrouwd is met het Western genre (Quigley Down Under, Rough Riders, …), maar tenslotte werd dit Michael Kamen, die recent overleed. Michael Kamen is altijd een veelzijdige artiest geweest, en naast filmmuziek werkte hij op tal van andere projecten. De laatste paar jaren hebben we dan ook bitter weinig nieuwe film scores van hem gezien, buiten X-Men en Band of Brothers. Hij heeft eigenlijk nooit voorheen een Western film score gecomponeerd. Voor Open Range componeerde hij een country getinte score welke bijna constant erg soft en eerder romantisch blijft. Deze soundtrack heeft dan ook vooral aandacht voor de intieme kant van het verhaal en minder voor het heroïsme dat vaak aan het wilde Westen wordt gekoppeld. Zelfs het titel thema bouwt vrij langzaam op, en blijft ondanks de orkestrale power die volgt, toch eerder ingehouden. De instrumentatie is voor groot orkest, waar de enkele heroïsche/actie thema’s worden aangegeven door het koper, maar ook warme strijkers blijven op de voorgrond. Bijna in alle tracks staat akoestische gitaar op de voorgrond, wat eigenlijk het belangrijkste element is dat de context van het oude Westen schetst. Tenslotte gebruikt hij hier en daar solo piano dat mee de intieme touch versterkt. De muziek voor Open Range is dus zeker geen Western score in het verlengde van bijvoorbeeld Elmer Bernstein’s The Magnificent Seven, maar wel een schetsing van de sfeer en gevoelens in het verhaal. Deze aanpak laat niet weg dat Michael Kamen, in zijn eigen stijl, in deze soundtrack sterke en memorabele thema’s componeerde. Het is misschien niet zijn beste soundtrack, maar uiteindelijk wel een sterke afsluiter van zijn oeuvre.
Open Range - 07/10 - Crítica de bert w., Publicado en (Neerlandés)
Een western in filmlandje lang geleden, de score verzorgd door de overleden M. Kamen.
De openingstrack gezongen door julliana Raye vind ik niet echt passend voor deze score, iets te modern klinkend.
De eigenlijke score begint met 'open range' een krachtig openingsnummer, die de toon zet voor de verdere score.
Gitaren, blazers en strijkers spelen de hoofdrol doorheen de score.
Het spijtige aan deze score is dat sommige tracks erg kort zijn, en komen dan ook niet tenvolle tot z'n recht. Zoals in 'card game' dat begint met een piano-solo die overgaat in een gitaarsolo, een prachtig nummer maar het zou minuten langer mogen duren.
Hoogtepunten voor mij in deze score zijn 'gunfight' en 'on the porche'.
Een mooie score van de veel te vroeg overleden M. Kamen.
El tráiler del soundtrack contiene música de:

Legends of the Fall (1995), James Horner (Película)
Waterworld (1995), James Newton Howard (Película)
Postman, The (1997), James Newton Howard (Película)
Wyatt Earp (1994), James Newton Howard (Película)




Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más