The Thing


BSX Records (0712187488952)
Película | Fecha de lanzamiento: 2011 | Estreno de película: 1982 | Medio: CD, Descarga
Edición limitada: 1500 copias
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Main Title1:45
2.Main Theme - Desolation4:29
3.Humanity 22:42
4.Despair4:46
5.Humanity6:51
6.Shape3:18
7.Burn It1:27
8.Solitude5:32
9.Fuchs2:27
10.To Mac's Shack2:52
11.Wait6:21
12.Sterilization3:42
13.Eternity5:26
14.Contamination1:01
15.Bestiality2:55
16.Main Theme - End Credit4:34
 60:07
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

The Thing - 04/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
De Amerikaanse horrorfilm The Thing is geregisseerd door John Carpenter (Halloween, The Fog of Escape from New York). Het verhaal is gebaseerd op een verhaal van John W. Campbell uit 1938 en eigenlijk een remake van de op hetzelfde verhaal gebaseerde film The Thing from another World! uit 1951. De film is grotendeels opgenomen in Alaska en voor een ander deel in de Universal studio nabij Los Angeles, die daarvoor speciaal gekoeld werd. De film is destijds erg negatief ontvangen door de critici en was ook in de bioscopen geen succes, maar toen de film jaren later op dvd uitkwam kantelden de meningen en is de film een soort cultfilm geworden. In 2011 kwam een prequel uit, met dezelfde titel.
Het verhaal speelt zich af op Antarctica. Een helicopterpiloot vliegt met een geweer achter een hond die hij wil doden. De hond rent naar een Amerikaans onderzoekstation, waar de heli neerstort, terwijl de mensen daar denken dat hij gek is en hen wil doden, waarop ze hem doodschieten. Er wordt een team opgetuigd om met hun heli naar de basis van de gedode Noorse piloot te vliegen. Daar aangekomen blijkt dit verwoest te zijn, waarbij doden zijn gevallen. Ook komen ze erachter dat de Noren een buitenaards ruimteschip in het ijs hebben gevonden. Dan blijkt de verwoesting van het station alles met die hond te maken te hebben...

Voor de meeste van zijn films componeerde regisseur Carperter zelf de muziek, maar nu had hij voldoende budget en te weinig tijd. Ook wilde hij voor zijn film een wat meer Europese kleuring, zoals hij in een interview aangaf. Daarvoor heeft hij de Italiaanse meester Ennio Morricone gevraagd, die de opdracht accepteerde en er een score voor maakte, die zowel orkestraal als elektronisch gearrangeerd is. Morricone had al veel vaker muziek voor horrorfilms, met name van Italiaanse makelei, gecomponeerd.

In 1982 kwam er een Original score album uit met de muziek van Morricone voor deze film. Het was een album met krap vijftig minuten muziek, terwijl in de film zelf het meeste van die muziek helemaal niet gebruikt is, omdat Carpenter lang niet alles geschikt vond voor zijn film. Daarom heeft hij zelf nog eigen, volledig elektronische muziek toegevoegd voor specifieke scenes, die hij samen met Alan Howarth maakte. Maar in de film heeft Carpenter ook effectief gebruik van stiltes, waardoor die scenes hun eigen spanning hebben meegekregen.

In 2011 kwam een nieuw album uit met de muziek van de film, waarbij Morricone's score is aangevuld met de muziek die Carpenter en Howarth hebben gecomponeerd. Deze recensie gaat over dat album uit 2011, die in 2018 ook op vinyl uitkwam. Dit door BSX uitgegeven album bevat de opnieuw opgenomen muziek van de score, met de muziek van zowel Morricone als Carpenter en Howarth. De muziek van deze nieuwe opname is echter volledig elektronisch, en ook de oorspronkelijke orkestrale muziek van Morricone is door arrangeur Larry Hopkins omgezet naar een geheel elektronische uitvoering, die echter niet te onderscheiden is van de orkestrale uitvoering en kwalitatief van bijzonder hoog niveau is.

Een groot deel van deze Expanded score bevat de muziek van Morricone's Original score. Alle tracks daarvan komen terug op deze expanded versie, waarbij een enkele track is opgesplitst en sommige wat zijn ingekort. Daarnaast is de muziek door de nieuwe elektronische opnamen soms ook wat anders gebalanceerd, waardoor gedeelten van de muziek in specifieke tracks wat luider of juist zachter zijn geworden.

De muziek die Morricone voor deze film heeft gecomponeerd bevat vrijwel geen schrikeffecten of chaotische kakafonieën zoals je in andere scores van Morricone wel hoort. Het is dan ook geen muziek die typisch bij een horrorfilm past. Wel heeft veel muziek van Morricone een nogal ongemakkelijke sfeer, wat vooral komt omdat veel van zijn muziek sterk tegen het dissonante aan hangt, vooral in de wat tegendraadse harmonieën, die nogal eens disharmonieën zijn.
Daarnaast heeft veel van Morricone's muziek een kleuring die behoorlijk aan de ijzige kant ligt. Dat kille en eenzame, soms claustrofobische karakter van de muziek past natuurlijk perfect in deze film, maar is niet echt aangenaam om te beluisteren. Ook de nogal minimalistische arrangementen van sommige tracks spelen hierbij mee. De melodieën zijn allemaal erg beperkt en zijn eigenlijk vaak niet meer dan wat meanderende motieven in een mineure setting.
Wel past Morricone in een aantal tracks van zijn typische expirimentele effecten toe. Zo hoor je in 'Contamination' een minuut lang allerlei pizzicatoklanken op een grillige manier door elkaar heen lopen en hoor je in de soundscape-achtige track 'Despair' een tijdlang een constant gezoem, waar later de nodige instrumenten aan toegevoegd worden. In de track 'Eternity' laat Morricone zelfs ruim een minuut lang orgelklanken horen, waarbij je je afvraagt wat die in de film doen. Maar mogelijk zijn ze er helemaal niet in terecht gekomen, zoals de meeste van Morricone's muziek.

Behalve de muziek van Morricone bevat het album ook een paar tracks van regisseur Carpenter himself, muziek die hij samen met Alan Howarth produceerde voor specifieke scenes in de film. Ook die muziek is voor dit album opnieuw elektronisch opgenomen.
Het album opent met de track 'Main Title' van Carpenter, die feitelijk niet veel meer is dan een steeds in volume toenemend elektronisch-orkestraal geluid, die halverwege z'n climax heeft en daarna nog wat doormeandert. De klank is fraai en de muziek geeft een sfeer van dreiging, maar is niet echt meeslepend.
De volgende track van Carpenter en Howarth is 'Burn It', wat vooral een spannende track is, die zo in een heftige SF-film zou passen. Het is nogal onheilspellende soundscape-muziek die niet echt genietbaar is. Hetzelfde geldt een beetje voor Carpenter's tracks 'Fuchs' en 'To Mac's Shed'.
Daarmee is de muziek die Carpenter voor de film componeerde veel onheilspellender dan de muziek van Morricone. Maar Carpenter's muziek is tamelijk generiek en bestaat vooral uit elektronische klanken, zonder enige melodie, terwijl Morricone's muziek veel origineler is. Ook zijn muziek is niet echt genietbaar, maar wel veel aparter en wat melodieuzer dan de wat stramme muziek van Carpenter.

Kortom, Ennio Morricone heeft voor John Carpenter's Antarctische horrorfilm The Thing een nogal sferische en kille score gecomponeerd. Hij deed dit zonder in zijn score typische horroraspecten te verwerken, zoals schrikeffecten of heftige chaotische klanken. Toch is de muziek erg dreigend en spannend, wat vooral komt door de ijzige en ongemakkelijke, vaak zelfs wat deprimerende sfeer. Veel van zijn muziek hangt wat tegen het dissonante aan en is daarnaast nogal aan de minimalistische kant, wat de beluisterbaarheid niet echt ten goede komt. John Carpenter gebruikte maar een deel van Morricone's muziek in zijn film en vulde die aan met zijn eigen muziek voor specifieke scenes, om de horror te versterken. Zijn muziek is nogal stram en generiek en vrijwel zonder enige melodie, puur bedoeld om een sfeer van dreiging en angst te creëren. Daardoor is Carpenter's aandeel op dit album nog minder genietbaar dan die van Morricone. De waardering als luistermuziek komt dan ook niet hoger dan 36 uit 100 punten

Otras versiones de The Thing (1982):

Thing, The (1982)
Thing, The (2010)
Thing, The (1982)
Thing, The (1982)
Thing, The (2017)
Thing, The (2018)
Thing, The (2020)
Thing: Lost Cues, The (2020)
Thing: Lost Cues, The (2020)
Thing, The (2020)
Thing, The (2020)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más