A River Runs Through It


Milan Records (0731383563126)
Milan Records (3259119833222)
Milan Records (5050466586124)
Película | Fecha de lanzamiento: 1992 | Estreno de película: 1992 | Medio: CD
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.A River Runs Through It2:22
2.Casting Presbyterian Style1:29
3.A Land Filled With Wonder1:12
4.Down The Alley (With You)2:20
5.A Summer of Lumber and Fishing1:44
6.Shooting the Chutes1:52
7.Three Fishermen1:55
8.A Trip To The Unknown2:28
9.A Four-Count Rythm2:27
10.The Sheik of Araby1:56
11.Bye Bye Blackbird1:57
12.Je Ne Sais Quois0:56
13.Swing Me High, Swing Me Low2:29
14.A Place Remembered0:54
15.A Remark Was Passed2:23
16.Rugged Cross2:50
17.Muskrat Ramble1:58
18.Rawhide0:58
19.The Wild Ride2:27
20.Early Departure0:50
21.The Splendor In The Grass1:10
22.Jessie and Norman2:59
23.Lolo's1:15
24.The High Road1:01
25.Yes, Quite A Day1:05
26.A Fine Fisherman and The Big Blackfoot River1:41
27.The Moment That Could Not Last1:23
28.Too Deep For Tears0:46
29.Without Complete Understanding1:21
30.In The Half-Light of the Canyon2:46
31.Haunted By Waters - A River Runs Through It (Reprise)4:18
 57:12
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

A River Runs Through It - 09/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
In 1992 regisseerde Robert Redford zijn derde film (na Ordinary People en The Milagro Beanfield War) met de intrigerende titel A River Runs Through It. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van auteur Norman Maclean en draait om het opgroeien van twee pubers in de tijd tussen beide wereldoorlogen in het stadje Missoula in het landelijke Montana. De film was zowel in de media als bij het bioscooppubliek een groot succes en kreeg drie Oscar-nominaties.
Het verhaal draait om de twee broers Norman (Craig Sheffer) en Paul (Brad Pitt) Maclean, die opgroeien in het gezin waar vader John (Tom Skerritt) als dominee de leiding heeft. Voor hem is vliegvissen een gewilde bezigheid en hij gaat dan ook vaak met z'n beide zoons naar de rivier om daar te vissen. Norman en Paul worden zo tot prima vissers. Thuis worden ze echter kort gehouden door hun vader, die van hen houdt, hen goed wil opvoeden en hen normen en waarden bijbrengt. Norman wil graag studeren, terwijl Paul veel avontuurlijker is. Als de jongens volwassen zijn geworden heeft Paul de nodige gokschulden en gaat hij uit met een Indiaanse vrouw. Maar dat wordt binnen de gemeenschap niet echt getolereerd en als Paul dan na een vechtpartij in de gevangenis komt, zet dat de familiebanden stevig onder druk...

Oorspronkelijk zou Elmer Bernstein de score voor de film leveren, maar regisseur Redford wilde een andere, wat intiemere kleuring van de muziek en na de nodige onenigheid is Bernstein aan de kant gezet, ondanks dat hij al een flink deel van zijn wat steviger georkestreerde score gereed had. Vervolgens is Mark Isham gevraagd om in vier weken tijd een nieuwe score te componeren, op basis van de muzikale invalshoek die Redford hem heeft laten horen. Voor Isham was dit een spannende opdracht, enerzijds omdat hij met iets passenders moest komen dan de grote Bernstein en anderzijds omdat hij nog nooit eerder een volledig orkestrale score had gecomponeerd. Maar het is hem in die korte tijd zelfs zo goed gelukt dat hij voor de score zijn eerste Oscarnominatie en een Grammynominatie kreeg.

Isham heeft een lichte score geschreven, die uitstekend past bij de rustige beelden tijdens het vissen in de rivier of bij het voorkabbelende water. Daarbij speelt de film in de eerste helft van de vorige eeuw, wat Isham regelmatig verklankt door bepaalde arrangementen die het tijdsbeeld licht benadrukken. De luchtige muziek bestaat vooral uit de klanken van strijkers en houtblazers, maar ook andere instrumenten komen voorbij, zoals piano, harp, koperklanken uit de verte of zelfs uillean pipes klanken. Die laatste benadrukken de licht keltische sfeer als de richting waarin Isham en Redford het samen zochten en die ook in het karakter van de melodieën terug te horen is.
Op mooie en rustige variërende melodieën zweeft de muziek vaak prachtig en dromerig voort. Af en toe springt Isham in de score wat meer uit de band met meer levendige muziek, maar steeds weer valt hij terug op de thematiek van het serene landschap waarin het verhaal zich grotendeels afspeelt. De vele daaraan gekoppelde melodieën of sub-thema's zorgen voor een consistente luisterervaring, die eigenlijk gedurende het album nauwelijks verandert.
De rustige en kalme sfeer waarin de muziek het landschap weerspiegelt, heeft vaak het karakter van underscore en je kunt dit album dan ook op die manier ervaren, waardoor een gevoel kan ontstaan alsof het niet voldoende doorontwikkeld is. Maar de muziek is melodieus en dromerig, waardoor het album bijzonder genietbaar is.

Op het album zijn een aantal afwijkende source-achtige tracks opgenomen in een typische jazzband stijl uit de jaren dertig uit de vorige eeuw. Die vlotte jazzy tracks versterken het tijdsbeeld en bieden duidelijk afwisseling in de wat traag voortkabbelende score van Isham. Toch zijn twee van die zes jazztracks van Isham zelf, wat hij dan knap gedaan heeft. Drie andere tracks zijn jazztracks uit de twintiger jaren, waarvan 'Bye Bye Blackbird' in de film (en op dit album) gezongen wordt door Prudence Johnson. De jazztrack 'Rugged Cross' is een jazzversie van de bekende hymne 'The Old Rugged Cross' van George Bennard uit 1912. Deze jazztracks zijn redelijk folksy, waardoor de beluisterbaarheid prima is en het niet stoort tussen de scoremuziek van Isham.

Twee jaar later regisseerde Redford zijn film Quiz Show, waarvoor Isham opnieuw de score componeerde. Maar voor Redford's daarop volgende film The Horse Whisperer riep hij de hulp in van componist Thomas Newman, die hiervoor een voor zijn doen kleurrijke score componeerde. Maar Redford is daarna toch weer regelmatig met Isham gaan samenwerken.

Kortom, met zijn score voor A River Runs Through It heeft Mark Isham zich duidelijk van zijn meer melodieuze en zachte symfonische kant laten zien. Gemodelleerd naar de wensen van regisseur Robert Redford heeft Isham een rustige, zelfs bij vlagen wat dromerige score neergezet met een lichte keltische kleuring. De bijzonder fraaie melodieën en thema's liggen orkestraal dicht bij elkaar, waardoor een consistente score is ontstaan. Slechts af en toe is de muziek wat levendiger of spannender, maar meestal kabbelt de muziek prachtig voort met mooie arrangementen voor de fraaie melodieën. Ook de zes sourcetracks in een jazzy kleuring storen niet, maar zorgen juist voor wat meer variatie. De waardering voor dit scorealbum is dan ook 88 uit 100 punten.

Otras versiones de A River Runs Through It (1992):

River Runs Through It, A (2005)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más