Red Dawn


Intrada (0720258709929)
Película | Fecha de lanzamiento: 1984 | Medio: CD
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Main Title2:43
2.The Invasion5:19
3.Sky Shots, October0:31
4.Dead Tanks1:59
5.The Drive-In6:19
6.Wrong Fire0:47
7.The Funeral (National Anthem of the Soviet Union)3:45
8.Let It Turn1:10
9.Fire!2:07
10.Wolverines3:11
11.Early Birds0:30
12.Love Scene3:04
13.Attack of the Wolverines2:26
14.Winter0:17
15.The Eulogy2:52
16.Daryl Shot, Windmill5:36
17.Attack of the Helicopters3:52
18.Toni's Death, Toni's Last Grenade4:39
19.Jed and Matt, Bella Letter2:03
20.Death and Freedom, End Credits (Take 3)6:36
21.Russian Army Cadence (Solo Percussion)0:52
22.Early Birds (Alternate)0:50
23.Death and Freedom (Rejected Version), End Credits (Take 4)6:39
 68:07
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Red Dawn - 06/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
De oorlogsfilm Red Dawn was geschreven en geregisseerd door John Milius, die daarvoor groot succes had met Conan the Barbarian. De film speelt zich af in het laatste decennium van de koude oorlog, waarbij Russische troepen, samen met een aantal bondgenoten de VS proberen te bezetten. Daarmee brengen ze de wereld op het randje van het uitbreken van de derde wereldoorlog.
Het verhaal focust op de bezetting van een klein stadje in Colorado door het Russische leger. Een aantal high school studenten zien dat gebeuren en bewapenen zich door die wapens uit een winkel te halen en ze beginnen een soort guerilla tegen de Russen en Cubanen. Ze noemen zichzelf de Wolverines. Maar de bezetter gaat over tot grootschalige executies, elke keer wanneer de Wolverines een aanval hebben uitgevoerd. En dan zijn er ook nog de collaborateurs, vrijwillig of gedwongen...

De muziek voor de film is gecomponeerd door Basil Poledouris, die al eerder met regisseur Milius samenwerkte voor zijn Conan The Barbarian film. En ook voor Red Dawn zette Poledouris een groot orkest in.
De film speelt in op de patriottische gevoelens die Amerikanen sowieso al overmatig beheersen en in de muziek wordt daar nog eens extra de nadruk op gelegd. En in de sfeer van de koude oorlog was er niets mis mee om de Sovjet-vijanden te ondersteunen met nogal atonale muziek, die vooral uit de elektronische trukendoos kwam, in een kleuring alsof het buitenaardse wezens waren. Dat geldt ook voor de melodieën, die nogal kil en koud overkomen. Dat in tegenstelling tot de muziek voor hun Amerikaanse tegenstanders, de Wolverines. Zij hebben juist een heldhaftig thema meegekregen en hun muziek is dan ook veel warmer en aangenamer.
Toch hebben ook de Sovjets een mooie tonale melodie meegekregen in hun volkslied-track 'The Funeral'. De melodie en kleur daarvan heeft Poledouris wellicht aangesproken, want een aantal jaren later componeerde hij zelf de 'Hymn for Red Oktober', die de geschiedenisboeken is ingegaan als de beste Amerikaanse 'Russische hymne'.

De film focust op de strijd van de Amerikaanse highschool pubers tegen een overmacht aan Sowjet strijders, gecombineerd met Cubanen. De muziek heeft daardoor ook een hoog gehalte aan spannende kleuringen. De vaak thrillerachtige muziek is wel melodieus, maar die melodieën en arrangementen spreken niet zo aan. Daarbij speelt mee dat de Sowjets sowieso al een synthesizerklank meekregen en die klank klonk begin jaren '80 nog behoorlijk kunstmatig. Dat hoor je dan ook duidelijk aan de muziek, want in veel tracks wordt de orkestrale muziek door die kunstmatige klanken aangevuld. Soms loopt de synthesizer daarmee zelfs in dezelfde melodie mee als de akoestische instrumenten. De elektronische klanken en effecten die Poledouris toevoegt aan de muziek lijken af en toe op die van Vangelis, vooral in de manier waarop de muziek af en toe met effecten, zoals belletjes of chimes, of leslie-achtige klanken omgaat.
Regelmatig heeft de synthesizer de overhand in de muziek, zelfs wanneer die orkestraal wordt gebracht. De plastic laag over de orkestrale klanken is dan vaak nadrukkelijk aanwezig, wat de muziek meestal niet fraaier maakt. Met name een track als 'The Eulogy' laat die elektronische overdaad goed horen.

De score kent een paar fraaie thema's, waarvan de eerste twee al gelijk in de eerste track gepresenteerd worden. Het patriottische thema is het eerste, wat in de score meestal door koperblazers wordt gebracht. In de openingstrack staan die blazers op een laag van strijkers en synthesizer. Ook de ondergrond van pulserende klanken komt uit de elektronische doos.
De laatste minuut van de openingstrack laat het wat elegische thema horen van wat de strijd gekost heeft voor de vrijheid.
Daarnaast zitten er nog diverse sub-thema's in de score verwerkt, die meer werken als gewone melodieën, zonder echte directe link met de hoofdthema's. Daardoor is de variatie in melodieën wat groter, wat de beluisterbaarheid niet ten goede komt. Het patriottische thema komt gedurende de score nog een aantal malen voorbij in diverse tracks, maar het elegische thema is meer verborgen als een sub-thema. De score sluit ook af met het patriottische thema in de 'End Credits', als tweede deel van de twintigste track. Hier wordt het thema op een meer militaristische manier gebracht, met de snare drums volop in de aanslag.

Het album sluit af met drie alternatieve tracks, die wel leuke aardigheidjes zijn, maar muzikaal gezien niet echt iets toevoegen en meer laten horen hoe tracks zich ontwikkelen.

Kortom, met Red Dawn heeft Basil Poledouris een score gecomponeerd met een paar fraaie thema's. Toch zijn de meeste tracks voorzien van een spannende, vaak thrillerachtige laag, die de muziek veel lastiger te verteren maakt. Voor de film allicht prima, voor de luisteraar veel minder prettig. Toch zijn er wel fraaie en melodieuze tracks op het album te vinden, zoals 'Love Scene' of 'Jed and Matt/Bella's Letter', maar in de fraaiere tracks of delen van tracks overheerst vaak weer de synthesizer. En dat maakt de klank dan al snel nogal kunstmatig. Het patriottische thema is fraai en komt regelmatig terug, maar kan het geheel van de score niet redden. De waardering is dan ook niet hoger dan 62 uit 100 punten.


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más