Dinotopia : Complete Original TV Score Episode I


Serie de TV/Telefilme | Fecha de lanzamiento: 2002 | Medio: CD
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista Artista/Compositor Duración
1.Dinotopia Theme I3:28
2.Dinotopia Theme II3:40
3.Main Title1:58
4.Flying The PlaneThe Crash4:35
5.The Long Trek1:51
6.Dinosaur3:25
7.Bad Tooth0:38
8.Alone At Night2:06
9.The Brach-Bus3:14
10.Following The T-Rex3:31
11.Night Noise3:18
12.T-Rex Attack3:17
13.Waterfall City4:03
14.Waterfall City (Alternate)4:04
15.Arrival0:13
16.Welcome To Dinotopia2:41
17.Zippo's House1:33
18.Diner1:34
19.the Light Stone2:38
20.School And Rules4:50
 56:37
# Pista Artista/Compositor Duración
1.Marion & DavidPing Pong1:32
2.Steps & The Power Stone2:27
3.Zippo's Music1:18
4.Brothers Disagreement1:17
5.A Strange Discussion3:03
6.Invitation0:41
7.Stealing The Key0:58
8.Teh Ceremony3:07
9.The Ceremony Begins0:20
10.The CEremony (Alternate)2:54
11.The Ceremony Begins (Alternate)0:09
12.The ExamThe Archive Is Lost2:37
13.Can't Trust DAvid Anymore1:50
14.The Exam REsultBrother's fight2:29
15.Marion Is Worried1:16
16.The SearchThe Bridge3:42
17.Remembering Dad1:00
18.Marion & Zippo Arrived2:58
19.The Lost Temple1:47
20.End Titles1:06
 36:31
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Dinotopia : Complete Original TV Score Episode I - 08/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
Dit is de tiende recensie in de Trevor Jones serie.

Vorige: Fields of Freedom
Volgende: Dinotopia : Complete Original TV Score Episode II

De Amerikaanse tv-productie Dinotopia is een driedelige miniserie uit de studio's van Hallmark en Walt Disney. De serie is gebaseerd op twee jeugdboeken van James Gurney. Het verhaal is daarbij naar het heden verplaatst en er zijn veel andere aanpassingen gedaan, waarbij het jeugd-element grotendeels verdwenen is. De serie ontving een Emmy voor de computereffecten van de dino's en hun leefwereld. De miniserie werd opgevolgd door een feitelijke tv-serie van 13 afleveringen.
Het verhaal begint in dit eerste deel met twee halfbroers, die samen met hun vader een vlucht maken met hun privé-vliegtuig naar verschillende eilanden. Maar na een noodlanding midden in zee, waarbij beide broers uit het wrak weten te ontsnappen, spoelen ze aan op een onbekend eiland. Ze worden door een van de bewoners naar de hoofdstad gestuurd. Ondertussen zien ze dat er ook dinosaurussen op het eiland leven, die goede harmonie met de mensen leven. Ze ontmoeten ook Marion, die hen naar de hoofdstad Waterfall City brengt. Dan horen ze hoe dit samenleven op het eiland werkt en dat het te maken heeft met een mysterieus soort stenen...

De muziek bij deze heel redelijk ontvangen serie is van Trevor Jones, die niet op een paar dollars hoefde te kijken en een groot orkest kon inzetten.
Deze score in het fantasy-genre is aangenaam harmonieus en ligt prettig in het gehoor, met mooie arrangementen en melodieën. Jones heeft voor de score een aantal thema's gecomponeerd, waarvan de meeste bijzonder fraai zijn. Een aantal van die thema's komen op dit album van het eerste deel van de miniserie een aantal malen terug. Daardoor is een fraaie eenheid ontstaan, ook samen met de andere delen van de miniserie.

In de openingstrack 'Dinotopia Theme I' komt gelijk het hoofdthema voor het voetlicht. Dit prachtige thema wordt vol orkestraal gebracht in een majeure setting en klinkt groots en meeslepend. De strijkers nemen de hoofdmelodie voor hun rekening en worden regelmatig vergezeld door contramelodieën van koperblazers.
In de tweede track, met de titel Theme II, komt het hoofdthema gelijk terug en wordt halverwege de track opgevolgd door het tweede deel van dit thema, die een wat ingetogener kleuring heeft en een afwijkende melodie, die wat meer naar mineur neigt. De kleuring van die tweede themamelodie is veel magischer en verrassender, terwijl de eerste themamelodie juist glorieus en heroïsch klinkt. Beide delen van het thema zijn erg fraai. Dit tweede deel van het thema komt in andere tracks weer terug in soms een vrolijker setting of juist een meer dreigende setting. Het eerste en grootse deel van het hoofdthema komt het vaakst terug in de verschillende tracks. In de track '361 Steps and the Powerstone' komen beide themadelen in een erg mooi arrangement terug. Hier klinkt de muziek heel luchtig en toch vol orkestraal.
Maar de mooiste melodie hoor je in de derde track van de eerste cd. Deze 'Main Title' is een prachtige, romantisch getinte melodie, die ingetogen wordt gebracht en daardoor klinkt als een wiegenlied. Eigenlijk is deze track veel te kort. Ook deze melodie komt gelukkig nog weer terug, onder andere in 'School and Rules', waarin de melodie een veel vrolijker arrangement heeft meegekregen.

Ook in de track 'Night Noise' horen we in de eerste helft een fraai thema, dat rustig een ontspannen sfeer neerzet. Daarna wordt de melodie wat dreigender en duidelijk minder aantrekkelijk.
Opnieuwe een prachtig thema krijgen we te horen in de beide 'Waterfall City' tracks. De melodie heeft een licht magische kleuring in een prachtig vol orkestraal arrangement. Met grootscheeps gebruik van koperblazers, bekkens en andere percussie, maar ook ingetogen gedeelten met fluiten en violen, weet Jones een bijzonder thema neer te zetten, die later (en ook in andere delen van de miniserie) weer terugkomt. Aan het eind van beide tracks klinkt nog gedurende bijna een minuut een opbeurende nieuwe melodie, die de tracks vrolijk afsluit.
Op de tweede cd heeft Jones voor beide tracks rondom 'The Ceremony' eveneens prachtige muziek gecomponeerd. Het hoofdthema levert ook hierin weer het leeuwendeel, in zowel het grootse als het magische deel van dat thema.

De spanning begint halverwege de vierde track met 'The Crash'. Maar ook spanningsmuziek is bij Jones in goede handen, want hij zorgt voor strakke arrangementen en een strakke orkestleiding, waardoor de muziek toch goed klinkt, zonder al te chaotisch of dissonant te zijn. Toch is spanningsmuziek altijd wel een wat lastiger te beluisteren muzieksoort, die vaak toch wat minder prettig in het gehoor ligt en dat is hier op dit album ook zo.
Vooral de eerste helft van 'T-Rex Attack' heeft Jones door middel van staccato jankende violen en stevige percussie flink spannend gemaakt. Toch wisselt hij die spanning af met indrukwekkende intermezzo's van melodieuze overmacht.
Zo is ook op de tweede cd de track 'Brother's Fight' een nogal stevige actietrack, met vooral spannende muziek die soms tegen het chaotische aanhangt. In diverse andere tracks komen daarnaast nog delen met soms heftige actiemuziek voor, die vaak wat korter duren en voorafgegaan of opgevolgd worden door rustiger of zelfs vrolijke gedeelten.

Vrolijkheid is ook een stijl in de muziek van Jones. De track 'Dinosaur' begint met zo'n vrolijk deuntje, om daarna overigens flink dreigend te worden. Ook 'Alone at Night' begint met zo'n vrolijk deuntje op de klarinet, maar wordt daarna toch wat saai.
'Zippo's House' is een heel aparte track, in een muziekstijl die sterk afwijkt van de rest van de score. De muziek is erg vrolijk en is gegoten in een lichte jazzy kleuring, waarbij de melodie op een prettig vlotte manier op de piano wordt gespeeld. Die piano wordt alleen begeleid door een bas en een drumstel. Op de tweede cd komt deze stijl terug in de net zo leuke track 'Zippo's Music'.

Niet alle muziek op dit eerste deel van de miniserie is even mooi. Beide cd's bevatten ook muziek met een hoog underscore gehalte. Dit is vaak wat ingetogener muziek die regelmatig nogal aan de saaie kant is en wat voortkabbelt. De muziek is vaak prima te beluisteren, maar spreekt meestal niet echt aan. Vooral de tweede cd bevat tamelijk veel van deze tracks, die soms vergezeld gaan van een licht dreigende kleuring in de arrangementen.

De score van dit eerste deel van deze miniserie sluit op de tweede cd af met een reprise van het grootse hoofdthema in een korte versie van de 'End Titles'. Na net iets meer dan een minuut genieten is het al weer afgelopen.

Kortom, met de volledige score van dit eerste deel van de tv-miniserie Dinotopia heeft Trevor Jones weer eens laten horen dat hij bij de grote filmmuziekcomponisten thuishoort. Zijn score bevat prachtige themamelodieën, die heerlijk wegluisteren. De muziek is prettig strak gearrangeerd en gedirigeerd, waardoor zelfs de actiemuziek en spanningsmuziek goed blijft klinken, hoewel dit toch altijd wat minder aantrekkelijk is. Naast de soms meeslepende themamelodieën heeft Jones ook de nodige vrolijkheid en luchtigheid in de muziek gebracht, waardoor de score erg gevarieerd is. Toch is een deel van de muziek op deze beide cd's wat aan de saaie en dreigende kant en duidelijk minder aantrekkelijk. Maar de vele bijzonder fraaie tracks of delen daarvan brengen de waardering voor het geheel van dit eerste deel toch op een mooie 83 uit 100 punten.

Soundtracks de la colección: Bootlegs

Basic Instinct (2001)
Sugarland Express / The Man Who Loved Cat Dancing, The (2000)
Battle Beyond the Stars / Humanoids from the Deep (2000)
Along Came a Spider (2002)
Two Days in the Valley (2000)
Wolfen / Battle Beyond the Stars (2000)
Overboard / Captain Ron (2007)
SpaceCamp / Yes, Giorgio (2004)
Shadow, The (2002)
Custer of the West / El Dorado (2011)

Soundtracks de la colección: Mini Series/TV Film

Armut Der Reichen, Die (1991)
24: Season 3 (2003)
CHiP's Volume 1 (2006)
Schmidt (2014)
Secrets de la Mer Rouge, Les (2003)
Tödliche Wende (1996)
Méditerranée (2001)
Largo Winch (2001)
TV Classics Volume Four (1993)
Thibaud Chevalier des Croisades (1988)

Soundtracks de la colección: Series

Wild Arabia (2013)
50 Years Of The Music of Laurie Johnson Vol. 2 : The Professionals (2008)
Agatha Christie's Poirot (2013)
Borgias, The (2011)
Lost: Season 3 (2008)
Babylon 5: In the Beginning (1998)
Defiance (2013)
Into the West (2013)
Nostromo (1996)
Inspector Morse Volume 2 (1992)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más