RoboCop


Película | Fecha de lanzamiento: 2010 | Estreno de película: 1987 | Medio: CD
Edición limitada: 3000 copias
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Main Title0:45
2.Have A Heart0:33
3.O.C.P. Monitors1:41
4.Twirl0:25
5.Van Chase4:56
6.Murphy Dies In O.R.2:35
7.Robo Lives1:05
8.Drive Montage1:04
9.Helpless Woman1:16
10.Nukem0:26
11.Murphy's Dream3:05
12.Gas Station Blow-Up1:44
13.Murphy Goes Home4:15
14.Clarence Frags Bob1:45
15.Rock Shop3:42
16.Robo Drives To Jones1:47
17.Directive 41:04
18.Robo & Ed 209 Fight2:10
19.Force Shoots Robo2:43
20.Big Is Better2:33
21.Care Package2:58
22.Looking For Me5:13
23.Across The Board (End Credits)7:32
 55:16
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

RoboCop - 07/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
In 1987 maakte regisseur Paul Verhoeven RoboCop, z'n tweede Amerikaanse productie. In tegenstelling tot z'n eerdere film Flesh & Blood, speelt RoboCop zich af in de nabije toekomst in een door misdaad overwoekerd Detroit. Via de film stelde Verhoeven allerlei Amerikaanse misstanden en vooral ook menselijke eigenschappen aan de kaak, zij het op een humoristische en indirecte manier.
In de stad Detroit is de politie inmiddels geprivatiseerd en in handen gekomen van het bedrijf OCP. Zij willen agenten vervangen door robots, maar de ontwikkeling hapert nogal. Dan wordt een politieagent die een aantal bankrovers wil arresteren, daarbij door hen doorzeefd met kogels. Hij kan niet overleven en lichaamsdelen van hem worden gebruikt om een robot aan te sturen, wat wel lukt. Met zijn menselijke hoofd is hij in staat om zijn robotlijf te besturen en zo de misdaad te bestrijden als onaantastbare machine. Maar dan beginnen zijn hersenen ook gedachten uit het verleden te produceren...
De film werd een gigantisch succes en Verhoeven's carrière nam een grote vlucht, hoewel dat niet altijd tot succes leidde.

De muziek voor deze SF-thriller is van Basil Poledouris, die eerder ook al de score voor Verhoeven's film Flesh & Blood maakte. Hij componeerde een stoere score voor RoboCop.
De score is deels orkestraal gecomponeerd en deels voorzien van elektronische klanken en muziek, die Poledouris toepast om mens tegenover robot te verklanken. De film is vooral een spannende actiefilm waar de spetters vanaf vliegen en de score ligt dan ook in diezelfde lijn. Met vaak heftige bombastische klanken vult Poledouris de filmbeelden van actiescenes aan, terwijl spannende scenes vooral door wat tragere en minder spectaculaire muziek begeleidt worden. De spanning creëert Poledouris dan ook vooral via de composities en intonaties van de muziek, die daardoor soms tegen het atonale aanhangen. Veel tracks zijn combinaties van beide, waarbij soms ook heftige orkestrale klanken zo zijn gearrangeerd dat de spanning er vanaf spat.

Qua thematiek doet RoboCop het redelijk goed, met een attractief thema voor de agent, die vooral in een track als 'Rock Shop' fraai naar voren komt. Maar ook een aantal andere thema's doen het zeker niet slecht, vooral wanneer die thema's met volle orkestratie gespeeld worden en de blazers de melodielijn voor hun rekening nemen, ongeacht of dat de meer heroïsche thema's zijn of de meer spannende, die bij de criminelen horen. Vooral ook het 'RoboCop reddingsthema' doet het goed in tracks als 'Drive Montage' en Helpless Woman' of 'Murphy's Dream'.

Voor de wat rustiger scenes heeft Poledouris fraaie tracks gecomponeerd als 'Have a Heart' en 'O.C.P. Monitors' aan het begin van deze extended score. Met fraaie melodielijnen en instrumentale harmonieën zijn dit geslaagde tracks geworden.

Ook kent RoboCop de nodige meer emotionele scenes, waarin hij zich dingen herinnert van voor de aanslag en van toen hij nog mens was. De muziek bij die scenes is dan ook veel gevoeliger en strijkers krijgen daarin dan ook volop de ruimte, zoals in tracks als 'Murphy goes Home' of 'Robo drives to Jones'. Maar ook 'Murphy's Dream' is hieronder te vatten. Een deel van de muziek in deze wat gevoeliger tracks is desondanks toch ook wel bombastisch orkestraal.

Ten opzichte van de Original score is deze Special Edition nadrukkelijker voorzien van tracks met elektronische muziek. Hierbij worden de motieven vooral gespeeld door een keyboard, die een wat kunstmatige klank heeft, maar ook past Poledouris andere elektronische effecten, vaak kwinkelachtige klanken, toe.
Op de Special Edition staan daarnaast wat meer tracks die geen enkele toegevoegde waarde hebben, zoals 'Twirl' of het kunstmatige deuntje 'Big is Better'.

De Original score eindigt met de actietrack 'Showdown'. Dit is op de Special Edition de voorlaatste track 'Looking for Me'. Het is een stevige orkestrale track, met de koperblazers in een hoofdrol. Het fraaie RoboCop thema komt uitgebreid voor het voetlicht. Daarnaast bevat de track de nodige spannende muziek, die minder prettig in het gehoor ligt, zoals ook andere tracks op de score dat laten horen. Ook in de afsluitende track 'Across the Board/End Credits' komt het fraaie thema regelmatig voorbij. Het eerste deel van deze track lijkt enigszins op de voorgaande, maar in het geheel komen er iets meer rustiger momenten in voor, zodat het meer als een suite van de score werkt. Daarmee is dit een erg fraaie track geworden, want de track is evenwichtig en bevat de mooiere thema's.

Wat jammer, maar bijna onontkoombaar is, is dat buiten de themamelodieën om, veel actiemuziek meer naar de wat chaotischer kant neigt. In combinatie met de spannende muziek op de score hangt een deel ervan licht tegen het atonale spectrum aan. Dat maakt dit deel van de score wat minder aangenaam beluisterbaar. De tracks waarin vooral de thema's gepresenteerd worden doen het echter voor een groot deel juist wel goed.

Kortom, met RoboCop heeft niet alleen Paul Verhoeven een prima film gemaakt, maar ook Basil Poledouris een uitstekend daarbij passende score afgeleverd. De heftige en stoere muziek sluit prima aan bij de filmbeelden en de thema's klinken overwegend fraai. Ook de wat rustiger en soms gevoeliger muziek doet het in de score heel behoorlijk, maar raakt niet echt een gevoelige snaar. Daarvoor spreken de melodieën of motieven onvoldoende aan. Ook de muziek buiten de actiethema-melodieën om valt wat minder in de smaakt door het licht chaotische of bijna atonaal spannende karakter ervan. Toch bevat deze Special Edition voldoende aangename muziek bovenop dat wat de Original score al biedt, zodat de waardering hoger uitkomt, ondanks dat er ook minder fraaie tracks toegevoegd zijn. Waar de Original score 70 punten krijgt, krijgt deze Special Edition er 74 uit 100 punten.
RoboCop - 09/10 - Crítica de Wilco de Jong, Publicado en (Neerlandés)
RoboCop (1987) vertegenwoordigt subliem de grillige jaren tachtig actiefilms. Het geweld is visceraal en meedogenloos en de vergeldende actie is niet van de lucht! De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven bracht echter nog een extra laag aan in het in het rond spetterende bloed: oprechte menselijke emoties. Dit heeft RoboCop verheven boven het actiegenre en ervoor gezorgd dat de rolprent nog steeds door zowel liefhebbers als critici wordt gewaardeerd.

Componist Basil Poledouris (The Blue Lagoon, Cherry 2000) werkte al eerder samen met Paul Verhoeven voor de film Flesh + Blood en zou dat later nog eens doen voor Starship Troopers. Waar Flesh + Blood soms te zwaar orkestraal is en de emoties daardoor te weinig aan het oppervlak weten te komen, daar slaat de filmmuziek voor RoboCop alle spijkers op de kop. Tijdens de opnames van de muziek voor RoboCop dirigeerde Poledouris niet zelf, maar stond in de mixkamer om daar het synthesizerspel live te combineren met het orkest. Dit is treffend, omdat elektronica veelal achteraf ingemixt wordt. Op deze manier, echter, is de elektronische muziek net iets variabeler en levendiger.
De soundtrack voor RoboCop herberg veel thema's en motieven. Uiteraard is er een gespierd hoofdthema voor de bionische superagent, waarin zelfs een met een hamer bespeelde brandblusser te horen is ("Drive Montage"). De sadistische schurk Kurtwood Smith heeft ook zijn eigen thema met veel laag brommend koper ("Van Chase", "Clarence Frags Bob"). In "Rock Shop" en "Looking For Me" worden de RoboCop en Clarence thema's tegenover elkaar gezet.
De gevoelige en dramatische scènes in de film waarin het heimwee van Murphy/ RoboCop naar zijn prebionische leven en zijn verschrikkelijke eind als mens naar voren komen, worden stuk voor stuk ijzersterk onderstreept: "Murphy Dies in O.R.", "Murphy Goes Home", "Robo Drives to Jones" en "Care Package" zijn tracks waarin Basil Poledouris krachtig op de emoties weet in te spelen.

De oude uitgaves van Varèse gaven een goede indruk van de score, maar de tracks stonden hopeloos door elkaar. Op zich niet erg, maar in het geval van RoboCop bouwen de thema's en de emoties juist op met het verloop van de film. Deze nieuwe uitgave van Intrada bevat de complete soundtrack in chronologische volgorde. Ook heeft Intrada de originele meesterkopieën opgepoetst wat ervoor zorgt dat de eerder uitgegeven nummers op deze CD net iets anders, maar ook iets helderder klinken. Vooral in "Across the Board" is het verschil goed te horen. Het nummer "Big is Better" is net iets teveel van het completisme en voegt echt maar weinig toe.

RoboCop... een van Basil Poledouris' beste werken.
At last! All-important cue underscoring first appearance of Robocop - with dynamic first statement of main theme, right down to clanking metal - makes it to CD! ROBOCOP has hit the market twice before, but both releases inexplicably deleted important cue plus subsequent variants as Robo first goes into action with hostage crisis. Paul Verhoeven sci-fi/actioner with Peter Weller inspires Basil Poledouris to create powerful music: otherworldly for creation of Robo, emotional for Robo's memories, riveting for explosive action set-pieces. Intrada also presents first-ever assembly of complete end credits on CD, as well as restoring cues to proper chronological order. Advertisement sequences (trademarks in numerous Verhoeven films) are scored by Poledouris and included in sequence as they comment on scenes outgoing or incoming. Intrada presents complete score in vibrant stereo, newly re-mixed and re-mastered from recently-discovered original 2' 24-track session masters plus 1' 8-track electronic session mixes, all stored in mint condition, courtesy MGM. Informative liner notes from Jeff Bond complete exciting package. Howard Blake, Tony Britton conduct Sinfonia of London. Intrada Special Collection limited to 3000 copies!
La música de este soundtrack fue utilizada en:

RoboCop 3 (Trailer)
RoboCop 2 (Trailer)

Otras versiones de RoboCop (1987):

RoboCop (2004)
RoboCop (1987)
RoboCop (1990)
RoboCop (1990)
RoboCop (1987)
RoboCop (2003)
RoboCop (2015)
RoboCop (2015)

Soundtracks de la colección: Limited Editions

Shanks (2012)
Jack the Bear (2001)
Transformers: Age of Extinction (2014)
Wallander (2012)
Pushkin: The Last Duel (2006)
Jingle All the Way (2009)
Fugitive, The (2009)
What's New, Pussycat? / Pussycat, Pussycat, I Love You (2011)
Robe, The (2003)
I Married a Monster from Outer Space / The Atomic City (2012)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más