Planes


Walt Disney Records (0050087244927)
Película | Fecha de estreno: 06/08/2013 | Estreno de película: 2013 | Medio: CD, Descarga
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista Artista/Compositor Duración
1.Nothing Can Stop Me NowMark Holman3:14
2.You Don’t Stop . NYCChris Classic and Alana D3:49
3.FlyJon Stevens of The Dead Daisies2:58
4.Planes2:33
5.Crop Duster1:20
6.Last Contestant1:27
7.Hello Lincoln/Sixth Place1:06
8.Show Me What You Got1:21
9.Dusty Steps Into History1:06
10.Start Your Engines1:59
11.Leg 2/Bulldog Thanks Dusty2:22
12.Skipper Tries to Fly0:51
13.Dusty & Ishani2:38
14.The Tunnel1:22
15.Running on Fumes3:10
16.Get Above the Storm1:11
17.Dusty Has to Ditch0:58
18.Skipper’s Story2:17
19.You’re a Racer2:52
20.Leg 73:03
21.Skipper to the Rescue1:58
22.Dusty Soars1:32
23.1st Place1:55
24.A True Victory0:41
25.Honorary Jolly Wrench0:53
26.Skipper’s Theme (Volo Pro Veritas)1:31
27.Love MachineCarlos Alazraqui and Antonio Sol1:45
28.Ein Crop Duster Can Race (Bonus Song)Dave Wittenberg1:11
29.Armadillo0:39
 53:42
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Planes - 09/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
De Amerikaanse film Planes is een animatiefilm uit de stal van Walt Disney, die geregisseerd is door Klay Hall, die al z'n sporen in de animatiewereld had verdiend. Vanwege het enorme succes van de animatiefilmserie Cars werd besloten om een spin-off over vliegtuigen te maken. Waar Cars is geproduceerd door de Pixar-studios, was Pixar nog steeds betrokken bij deze daarvan afgeleide film in een samenwerking met Disney. Aanvankelijk zou de film direct naar de DVD-markt gaan, maar er werd toch besloten om de film in de bioscopen uit te brengen. Critici waren nogal negatief, maar de film werd een groot succes in de bioscopen, wat al snel leidde tot een opvolger, die een jaar later uitkwam.
Het verhaal draait om sproeivliegtuig Dusty Crophopper (what's in a name), die graag acrobatische toeren uithaalt en mee wil doen met vliegwedstrijden. Maar zijn baas houdt dat tegen. Toch begint hij samen met zijn brandstofvrachtwagen aan de training. Dan mag hij meedoen omdat er een ander vliegtuig gediskwalificeerd wordt. Dan komt hij er echter achter dan hij ook nog hoogtevrees heeft, maar raakt verliefd op een Indisch vliegtuigje...

De muziek bij deze film is van Mark Mancina, die er een overwegend prettige score voor componeerde. De laatste jaren is Mancina een beetje uit beeld geraakt. Zijn muziek voor deze film (en de opvolger daarvan) zijn zo ongeveer de laatste in een succesvolle rij scores, die begon met zijn doorbraakscore voor Speed en vervolgens via Bad Boys, Twister, Tarzan, Training Day, Brother Bear, zijn geweldige score voor August Rush, en vervolgens Shooter, leidde naar zijn scores voor deze Disney productie en de opvolger.

Mancina heeft zijn score een prettige Americana stijl meegegeven en heeft een aangenaam melodieus thema gecomponeerd, dat al gelijk in de titeltrack voor het voetlicht komt. Die themamelodie ademt heroïek en verwachting en wordt gebracht door koperblazers die er een heroïsch kleurtje aan geven. Vervolgens pakt Mancina uit met de nodige percussie die van elektronische drum-pads lijkt te komen. Ook komen de strijkers en de elektrische gitaar erbij, waarmee dit een bijzonder fraaie openingstrack van de score is geworden.
Die themamelodie komt in een flink aantal tracks nog opnieuw voor het voetlicht en is dan toch elke keer weer lekker om naar te luisteren. Gelukkig heeft Mancina daarvoor wel de nodige variatie in stelling gebracht.

Soms hoor je in Mancina's muziek zijn typerende handtekening, met loopjes die ook in andere scores al naar voren kwamen. Met grootse orkestrale klanken en meeslepende melodieën die veelal van het hoofdthema zijn afgeleid weet Mancina zonder meer te boeien. Zelfs wanneer de drumpads weer volop in actie komen blijft de muziek aanspreken. Maar dat geldt zeker niet voor alle tracks, want een deel van de muziek bestaat uit stevige en soms nogal grillige actiemuziek, zoals in 'Leg 2 / Bulldog Thanks Dusty', die overigens fraai ingetogen eindigt. Ook 'The Tunnels' is zo'n wat grillige actietrack, waarbij de melodie een beetje het onderspit delft, en dat geldt ook voor 'Running on Fumes' en 'Leg 7'. Zo zijn er meer tracks die deels wat minder harmonieus overkomen en meer actiegeladen zijn. Soms loopt dat nogal uit de hand en voert Mancina het tempo flink op.

In de muziek die Dusty begeleidt bij zijn ontmoetingen met het vliegtuigje Ishani tovert Mancina zelfs prachtige, melodieuze Oosterse muziek tevoorschijn, waarbij een mannen- en een vrouwenstem prachtig op die typerende Oosterse manier meezingen. Ook in het laatste deel van 'You're a Racer' zijn die Oosterse tinten te horen.

Koorklanken ontbreken in Mancina's score evenmin, maar hij gaat er redelijk spaarzaam mee om. Soms laat Mancina de koorklanken zonder begeleiding horen, maar evenzo vaak horen we de koorklanken kort op de achtergrond voorbij komen. Nog zo'n opvallende muzieksoort is die uit de de meer Zuid-Amerikaanse contreien, met veel snel getokkelde Spaanse gitaren en bijbehorende lichte salsapercussie.
Ook slaat Mancina de meer ingetogen muziek niet over, nogal eens omlijst met prachtige grootschalige orkestrale muziek. Vooral als het thema dan de melodie vormt, is dat vaak prachtig, zoals in '1st Place' en A True Victory'. Daarna volgt nog een elektrische gitaarversie met 'Honorary Jolly Wrench'.
De eigenlijke score sluit af met 'Skipper's Theme (Volo Pro Veritas)', waarin bijzonder fraaie en lichte koormuziek het thema voor Skipper laat horen in een soort à capella close harmony. De melodie maakt dit tot een prachtige en hartverwarmende afsluiter.
Het album sluit af met de instrumentale track 'Armadillo' van Mancina, met een prettige country kleuring van lage gitaarklanken en banjo.

Rondom de score zijn nog een vijftal songs te horen, die variëren van de nogal stevige rocksong 'Nothing Can Stop me Now', waarna de jazzy georiënteerde rapsong 'You Don't Stop - NYC' het overneemt. Jon Stevens pakt de rockstijl dan weer ter hand met stevige gitaarmuziek. Niet erg passend allemaal bij de score van Mancina of zelfs bij deze voor de jeugd bedoelde film.
Aan het eind van het album komen we dan nog twee komisch voor de film bedoelde songs tegen. Die van Carlos Alazraqui heeft een luchtige Zuid-Amerikaanse kleuring en is nog heel aardig. Dat geldt niet voor de song 'Ein Crop Duster Can Race', die in bruinkoolengels gezongen wordt. Kromme tenen krijg je ervan.

Kortom, de muziek van Mark Mancina voor de Disney animatiefilm Planes is een aangename score geworden. Het is een zeer genietbare muzikale reis geworden in een soort van typische negentiger jaren stijl van melodieuze thematiek en mooie orkestraties in een prettige Americana stijl. De snelle percussie die van elektronische drum-pads lijkt afgeleid doet soms wat afbreuk, en ook de wat grillige actiemuziek helpt niet mee, maar verder is Mancina's muziek heerlijk harmonieus en gevarieerd. Vooral wanneer Mancina groots orkestraal uitpakt en dat afwisselt met ingetogen gedeelten is het puur genieten. De songs aan begin en eind doen wat afbreuk, maar als ik die buiten beschouwing laat, juist omdat de score er als een geheel tussenin staat, dan komt de waardering op een mooie 88 uit 100 punten.
Planes - 09/10 - Crítica de Maurits Petri, Publicado en (Neerlandés)
Het is een flinke tijd geleden dat Mark Mancina een memorabele (Disney) score schreef. Als we eerlijk zijn was dat Tarzan, in samenwerking met megaster Phil Collins. Eindelijk is de componist van het tijdloze Speed en Con Air terug met een weergaloze score. Een score die je uiteindelijk niet in de koude kleren gaat zitten. Eentje waarmee je eerst nader kennis dient te maken, alvorens hij zich bloot geeft.

Eigenlijk begint het direct al fenomenaal. Want 'Planes', de eerste track van het album is het sensationele hoofdthema van de animatiefilm. Prachtig trompetspel smelt samen met zachte strijkers. En dan zet een overdonderend percussiespel in en natuurlijk, hoe kan het ook anders, meedeinende synthesizers. Als het echte orkest akkoorden bijzet is het al duidelijk: dit is een score die je niet wil missen.

Toch heeft Planes ook wat mindere kanten en blijft de zorgvuldig uitgekozen boog niet continu gespannen. In tracks als 'Crop Duster' horen we helaas iets teveel zogeheten Mickey Mousing. Maar gelukkig maakt de veelzijdigheid van de andere tracks veel goed. Zo bevat de track 'Start Your Engines' de beste actie van het album. Stampende beats, elektrische gitaren en super gave strijkarrangementen maken deze muziek tot een ware beleving. Een muzikale beleving die we enorm gemist hebben en waar Mancina heer en meester in is.

'Skipper Tries to Fly' is geniaal in zijn eenvoud en korte speelduur. Een kort intro voorafgaand aan het geweldige hoofdthema is magnifiek. Helemaal met als extraatje een groots koor. Helaas duurt de track nog geen minuut. Later zal dit koor terugkeren. Maar eerst de pracht en praal van de track 'Dusty & Ishani', waarin Mancina simpele synths mixt met hemelse Indische muziek. Jawel mensen, de componist is zowaar van alle markten thuis. Even vergeet je dat je naar een Disney score zit te luisteren en waan je je in een soundtrack van Gustavo Santaolalla. Drie lagen kippenvel zullen zich snel meester van je maken.

'Running on Fumes' is ook een waanzinnige actietrack. Bijna on-Disneys goed, voor zover dat bestaat. Het moge duidelijk zijn dat Mancina zich hier overtreft. Vooral in de koper- en strijkpartijen. Hierna volgen een groot aantal, vaak helaas kortere, verbluffende tracks die stuk voor stuk apart zijn. Helemaal een van de afsluiters 'Honorary Jolly Wrench' waarin het koor ook het hoofdthema van Planes mee zingt. Eigenlijk een schande dat tracks als deze zo snel worden afgebroken. Hopelijk later in het jaar een extended versie.

'Skipper's Theme (Volo Pro Veritas)' is natuurlijk ongekend. En dat voor een animatiefilm van Disney. Een prachtige kerkelijke versie van het geweldige thema is super mooi. Deze track luister je keer op keer. En wat deze score compleet maakt is een korte Mancina-versie van een bekend nummer van Johnny Cash. 'Armadillo' is een fijne bonus!

Planes is een soundtrack met vele gezichten en bevat vrijwel alle stijlen die Mancina onder de knie heeft. Van stampende actiemuziek, Indische imheemse instrumentatie, tot prachtige kerkelijke koren. Alles komt langs. Daarom hoort Planes nu al thuis in de top 5 van beste scores van 2013. Met vlag en wimpel. Mark Mancina is back!
Planes - 09/10 - Crítica de Guy Verfaillie, Publicado en (Neerlandés)
Eindelijk weer eens een score van Mark Mancina. Jaren geleden wist hij me te bekoren met “Speed” en “Twister”, maar zijn mooiste werken waren zonder twijfel “Moll Flanders”, “Brother Bear” en “Tarzan”. De laatste tijd was het wat stil geworden rondom Mancina en weinig van zijn composities werden gepubliceerd.

Maar nu is hij terug en op welke manier. Over de drie songs in het begin van de CD ga ik het niet hebben. Vanaf de vierde track wordt Mancina losgelaten op het publiek. Het thema ‘Planes’ is onmiddellijk raak: heldhaftige trompetsolo, waarbij al snel achtereenvolgens strijkers, drums en gitaar bijspringen tot een heldhaftig, stereotiep Amerikaans thema. IJzersterk en tot op heden beste thema van het jaar.

Ook het prachtige liefdesthema ‘Dusty & Ishani’, met uitgesproken Indische invloeden, is niet te versmaden. Naar het einde toe verwatert de score wat en dit voornamelijk door de korte duurtijd van elke track.

In zijn geheel een speelse score, met een prachtig hoofdthema, waar je alleen maar vrolijk kan van worden. Mancina verweeft klassiek orkest met rockelementen en Indische en Mexicaanse invloeden. Een verademing tussen de meestal saaie en voorspelbare scores die ons dit jaar al hebben bereikt.

Mancina is terug en we zullen het geweten hebben. Hopelijk geeft deze score een relance aan zijn carrière en krijgt hij opnieuw een aantal grote opdrachten aangeboden
Trailer:





Otras versiones de Planes (2013):

Planes (2013)

Soundtracks de la colección: Animation

City Hunter 1 (2001)
The Little Mermaid (2014)
Bambi (1960)
Rurôni Kenshin: Seisô Hen (2002)
My Neighbor Totoro (2004)
Kleine Eisbär 2 - Die geheimnisvolle Insel, Der (2004)
Captain Future (1986)
Flintstones, The (1994)
Black Cauldron, The (2012)
Babar, Roi des Eléphants (1999)

Soundtracks de la colección: Disney

By Request (1997)
Peter Pan (1998)
Country Bears, The (2002)
Songs and Story: Cinderella (2010)
Mary Poppins (2004)
Brave Little Toaster, The (2005)
Gnomeo and Juliet (2011)
Songs and Story: Toy Story (2011)
Toy Story (1996)
Maleficent (2014)

Soundtracks de la colección: Kids

Bolt (2008)
Homeward Bound: The Incredible Journey (1993)
Monkeybone (2001)
Lilo & Stitch (2002)
Jungle Book, The (2006)
Land Before Time, The (1988)
Flipper (1996)
WALL·E (2008)
Spy Kids: All the Time in the World in 4D (2011)
Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (2009)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más