Unbreakable


Hollywood Records Germany (4029758228524)
Hollywood Records US (0720616229021)
Película | Fecha de lanzamiento: 2000 | Estreno de película: 2000 | Medio: CD, Descarga
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Visions5:57
2.Reflection of Elijah4:08
3.Weightlifting3:43
4.Heiroglyphics2:01
5.Falling Down2:27
6.Unbreakable3:23
7.Goodnight2:25
8.The Wreck3:46
9.Second Date1:31
10.School Nurse1:22
11.Blindsided1:55
12.The Orange Man2:29
13.Carrying Audrey2:36
14.Mr. Glass/End Titles7:40
 45:22
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Unbreakable - 07/10 - Crítica de Sander Neyt, Publicado en (Neerlandés)
Elijah Price: You know what the scariest thing is? To not know your place in this world. To not know why you're here... That's... That's just an awful feeling.
David Dunn: What have you done...?
Elijah Price: I almost gave up hope. There were so many times I questioned myself...
David Dunn: You killed all those people...
Elijah Price: But I found you. So many sacrifices, just to find you.
David Dunn: Jesus Christ...
Elijah Price: Now that we know who you are, I know who I am. I'm not a mistake! It all makes sense! In a comic, you know how you can tell who the arch-villain's going to be? He's the exact opposite of the hero. And most times they're friends, like you and me! I should've known way back when... You know why, David? Because of the kids. They called me Mr Glass.

In de wereld van de filmmuziek zijn er heel veel samenwerkingen tussen regisseurs en componisten. Een paar voorbeelden zijn: John Williams met Steven Spielberg, Hans Zimmer met Christopher Nolan en natuurlijk James Newton Howard met M. Night Shyamalan. Deze laatste regisseur heeft een vreemd parcours achter de rug. Fel geliefd in zijn hoogdagen, uitgescholden in zijn val, en afgemaakt toen hij het dieptepunt had bereikt. En toch kijken liefhebbers der filmmuziek altijd uit naar films van die man. Want elke film is voorzien met een score van niemand anders dan James Newton Howard. Aangezien het oktober is, de ‘griezelmaand’ en Shyamalan de ‘meester van suspense’ is; zal ik deze maand iedere score voor een Shyamalan film bespreken. Vanaf de film waar een klein jongentje geesten spot tot de film waar de zoon van Will Smith tracht te overleven op aarde. In een maand dat ik graag SHYAMALAN MAAND noem.

UNBREAKABLE
(Bevat spoilers)

Een jaar na The Sixth Sense kwam de veel belovende regisseur met zijn nieuwe prent genaamd Unbreakable. Dit keer geen thriller, maar wel een superheldenfilm. Maar niet één die volgens het boekje is gemaakt. Hier ga je geen actievolle scenes zien van een man in een pak die vecht tegen zijn aartsvijand. Al hebben we hier wel degelijk een superheld en zijn villain. Of het de bedoeling was van Shyamalan of niet, maar uw nederige recensent vat deze film op als een film waar het lot de centrale rol speelt. Iedereen heeft zijn plaats in de maatschappij en iedereen moet ze zoeken. Ik refereer natuurlijk naar het personage genaamd Elijah die zich gedurende de film profileert als aardsvijand van David. Dat maakt de film tot wat hij is. Elijah wilt de villain niet zijn, maar weet dat het zijn enigste lot is, dus maakt hij er het beste van. Dat merk je op het einde dat toch niet zo’n goed einde is. Elijah zit in de gevangenis alsnog is hij blij omdat hij nu eindelijk weet wat zijn plek is in de maatschappij. Dat is wat dat de film maakt tot wat hij is. Niemand wordt geboren zoals hij zal sterven. Je moet je plaats in de wereld en in uw eigen leven vinden. Soms is dat positief soms is dat negatief. Zoals Elijah die zich profileert als de aartsvijand van David en daar uitermate blij met is.
Voor de muziek koos Shyamalan opnieuw voor James Newton Howard die de ogen van menig filmmuziekluisteraars opensperden. Zijn score voor The Sixth Sense was een genot voor het oor en een rit vol suspense die je maar al te graag opnieuw meemaakt. Deze Unbreakable is vreemd genoeg van hetzelfde laken een broek. Je zou cues van beide films kunnen omwisselen en een leek in de filmmuziek zou het niet eens merken. Ik neem het woord vreemd in de mond omdat beide films toch compleet anders zijn. Alsnog is het helemaal niet slecht. Als we de score opensmijten en analyseren merken we dat Howard drie grote thema’s heeft geschreven. Die we nu van naderbij gaan bekijken.

In Visions krijgen we het hoofdthema te horen. Dit hoofdthema is het overkoepelende thema van de film en zeer nauw verwant met de twee andere thema’s. Lichte strijkers beginnen het thema dat zeer goed in het gehoor licht. De piano volgt en een hoorn klinkt op de achtergrond. Op de achtergrond hoor je iets opkomen, iets wat later in het nummer tot zijn volste recht zal komen. Namelijk de pulserende beat die het hoofdthema kenmerkt. Toegegeven. Ik hou er niet van. Ik ben de eerste die zal zeggen dat hij geen problemen heeft met synthesizers in filmmuziek. Anders zou mijn favoriete componist een klein beetje een hypocriete keuze zijn… Maar hier houd ik er echt niet van. Al is het niet storend te noemen. Het frustrerende is dat er voor de rest geen elektronische geluiden te horen zijn. Ofwel had Howard de volledige score met die geluiden moeten steken, ofwel had hij er af moeten blijven. In de track Unbreakable wordt het thema iets mooier naar voor gebracht. Iets voller, iets levendiger en is dan ook één van mijn favoriete variaties van dat thema.
Indrukwekkender zijn de thema’s voor de twee hoofdpersonages. Al moet uw nederige recensent toegeven dat ze allemaal heel nauw verwant zijn met het hoofdthema. Alsof het hoofdthema staat voor heldendom en de twee thema’s van zowel de held als een villain een kind zijn van dat hoofdthema. In Weightlifting is voor het eerst het thema van David te horen. Na een mooie introductie door de strijkers komt daar een trompet naar boven zoals we die alleen maar kunnen horen in een Howard score. Dit is ons heldenthema beste liefhebbers der filmmuziek. Al klinkt het zeer miniem. En het is hier dat de genialiteit van Howard bovenkomt. Namelijk opbouw. In de film wordt deze muziek gebruikt als David de eerste signalen opmerkt van zijn ‘super kracht’ daarom dat het nog heel miniem klinkt. Maar in The Wreck hoor je het opnieuw. Heel dramatisch, heel triestig. Hier wordt de superheld geboren. Alsmaar meer instrumenten spelen het thema. Violen in crescendo, de cello’s erboven op. David komt tot het besef en de held is geboren. In The Orange Man krijg je het dan in zijn volle glorie te bewonderen. Hier klinkt het echt als een superheldthema. De strijkers, de blazers, alles is gewoon af. David heeft zijn pad gevonden, wilt zijn pad uitbreiden en zal Mr Glass aanpakken.
Elijah heeft ook een thema dat op simultane wijze wordt opgebouwd. In Reflections Of Elijah krijg je een zeer fragiele versie te horen. Net zo fragiel als het personage zijn botten. Voornamelijk door de violen gespeeld met een snuifje piano. Het klinkt allemaal zeer intriest. De versie in Mr Glass is alles behalve intriest. Het volledige orkest komt op te proppen, met de blazers die het werk van de violen overnemen. Hetzelfde thema in een andere instrumentatie doet veel. In Reflections of Elijah klinkt het triest, hier klinkt het kwaadaardig. Puik werk van de componist!

Buiten deze thema’s is er natuurlijk ook nog de suspense. En die is natuurlijk op zich zeer goed te noemen, maar alweer niet zo voor mij weggelegd. De oplettende lezer zal wel al doorhebben dat uw nederige recensent vrij lyrisch is geweest over deze score. Toch ben ik niet zo’n fan van Unbreakable. Toegegeven is de muziek zeer goed gecomponeerd. Howard bouwt op en ontwikkeld zijn thema’s zoals niemand anders dat kan. Maar de thema’s gelijken allemaal zo op elkaar, zijn zo in elkaar verweven dat het gewoon niet zo’n makkelijk beluisterbare score is geworden. Ook de pulserende beats die het hoofdthema accompagneren is niet voor mij weggelegd. Ook het aantal niets zeggende tracks maken het album niet beter op.

Conclusie
Voor de liefhebbers is deze Unbreakable natuurlijk mooi meegenomen. Maar voor uw nederige recensent is het een score geworden die niet veel in zijn platenspeler zal belanden. Er zijn natuurlijk wel hoogtepunten op deze score. Zoals The Orange Man, wie dat geen goede track vindt, is doof of heeft een oorontsteking. Toch staan deze hoogtepunten niet eens in de schaduw van de hoogtepunten van de nog te bespreken scores. Daarom dat deze score van mij een mooie 7 krijgt. Een 7 voor zijn intelligente opbouwende thema’s die moeilijk te vinden zijn, maar eenmaal gevonden ga je de opbouw van de score erkennen en zeker kunnen waarderen. Geachte liefhebbers der filmmuziek, uw nederige recensent moet u verlaten. Geschreeuw van een meisje uit de maïsvelden komt mijn oren binnengewandeld!

Unbreakable - 09/10 - Crítica de Vivien Robin, Publicado en (Francés)
La musique de Unbreakable est de loin celle qui a du demandé le plus de réflexion à James Newton Howard dans sa carrière. Car on sent pleinement la maturité dés la première écoute. La prise de risques est énorme quant à ses choix artistiques sur cette partition, du fait de l’emploi habile de ce qui reste la signature de la musique : une rythmique pop rap associée à l’orchestre.

L’album débute avec le très impressionnant ‘Visions’. Cette pièce de près de 6 minutes est composée de deux parties. La première, construite sous la forme d’un sublime crescendo, nous introduit le thème principal. Magnifique mélodie jouée par un piano discret et mélancolique. Le jeu de ce piano est tel que l’on a l’impression que chaque note interprétée est la dernière. Un élan qui s’interrompt et reprend en permanence le film musical. Howard fait une magnifique, mais risquée, association entre son orchestre et une rythmique d’un style pop rap. Cela donne alors naissance à une musique inédite et parfaitement réussie qui est un véritable coup de génie une fois de plus. La deuxième partie reprend ce thème avec plus de force sans les rythmiques avec l’unique apport de l’orchestre. Le ton est finalement plus grave et triste avec l’utilisation d’une trompette majestueuse.

‘Reflection of Elijah’ est quant à lui très enlevé et emprunt d’une sensibilité à fleur de peau qui donne des frissons indéfinissables. La musique en elle-même est assez pauvre. Vers 1 minute 35, le piano refait son apparition pour nous livrer une mélodie toute en douceur qui débouche sur une section de cordes graves. Arrive au milieu de cette noirceur, une illumination incroyable avec un motif aux cordes d’une superbe tristesse. Le piano revient accompagné ensuite par les cordes dans une fin mélancolique à souhait.

Le coté malicieux du score montre le bon de son nez dans l’extravaguant ‘Weightlifting’ avec l’utilisation ponctuelle de la trompette soliste et des cordes dans des sons très aigues par moments. Le piano est aussi de la partie avec un motif permanent et entêtant. Le thème, plus héroïque, annoncé ici, apporte un coté enfantin et innocent à la musique.

La musique est assez troublante dans ‘Falling Dawn’ avec l’utilisation de contrebasses jouant un motif lancinant. Mais là ou il se passe vraiment quelque chose, c’est sur la fin, lorsque le piano soliste revient avec un motif d’une rare intensité bien que la musique se fasse encore pauvre en quantité. Comme quoi, James Newton Howard a préféré sur ce score, la qualité à la quantité ; et tant mieux !

On arrive enfin à l’excellent morceau qu’est ‘Unbreakable’. Il débute avec ce fameux motif au piano déjà entendu dans ‘Reflections of Elijah’. Mais le thème refait rapidement surface avec une nouvelle utilisation de la rythmique si particulière. Cette partie est en réalité le « presque » générique de début. Comme dans ‘Visions’, il est construit sous la forme d’un long crescendo déchirant où l’on se demande bien où est-ce qu’il va s’arrêter…

‘The Wreck’ est la pièce la plus tourmentée du score avec l’utilisation toujours démesurée (pour moi) des cordes qui donne un caractère humain et une profondeur inégalée à la musique pour ce genre de scène. Les deux thèmes principaux y figurent et sont joués avec énormément de punch et de force.

L’une des autres pièces qui justifient encore la découverte de cette partition est le parfait ‘The Orange Man’. James Newton Howard recompose son thème principal dans une variation héroïque et pleine d’espoir. L’orchestre se fait ample et lumineux pour magnifier chaque élément de la musique. Le jeu des cordes est parfait ainsi que celui des cuivres d’une redoutable discrétion.

On revient à des moments plus émouvant dans le tendre ‘Carrying Audrey’. La musique est plus douce. Les cordes et le piano reprennent le thème héroïque dans d’infimes variations pleines de sensibilité et d’amour. Une conclusion parfaite pour cette partition ambitieuse et modeste à la foi.

L’album se termine avec ‘Mr. Glass & End Title’. Il débute avec un sombre motif pour contrebasses. La musique atteint alors un degré phénoménale de tristesse lorsqu’elle reprend au piano le motif de la fin de ‘Falling Dawn’ sur fonds de cordes graves et mélancoliques. Le reste de la pièce est constituée d’une dernière reprise du thème principal avec les rythmiques pop rap. A noter également l’utilisation d’un violoncelle soliste reprenant ce même thème de façon poignante. La musique de Unbreakable aura été un véritable voyage sur un océan d’une telle noirceur et d’une incroyable tristesse. C’est pour moi, la partition la plus réfléchie de Newton Howard. Mais je pense aussi qu’il faut savoir l’appréhender avec le plus de recul. Une merveille musicale.
Unbreakable - 10/10 - Crítica de Marc Chauvin, Publicado en (Francés)
Pour sa deuxième collaboration avec Shyamalan, James Newton Howard délivre avec Unbreakable une partition absolument formidable.

Beaucoup plus riche thématiquement et orchestralement par rapport à The Sixth Sense, la partition d'Umbreakable montre une étonnante cohésion avec les images de Shyamalan et avec la dramaturgie du film.
A la fois sombre et mystérieuse, lyrique et prophétique, la musique de James Newton Howard nous emmène de façon intense et subtile dans l'univers à la fois tournmenté et mystérieux qui entoure le personnage campé par Bruce Willis et Samuel L. Jackson.
Le compositeur instaure dès le début de la partition la surprise avec cet élément percussif une rythmique un peu Rap/Techno dans "Visions" avec un crescendo orchestral dont seul Howard a le secret.
A l'écran l'impact de la musique de James Newton Howard sur cette séquence est impressionnante. La séquence prend alors une ampleur inédite.
Il en va de même pour des séquences comme la confrontation entre David Dunn(Bruce Willis) et le meurtrier en vêtement orange. Alors que la musique devrait se faire trépidante et haletante, James Newton Howard prend à contre pied tout le monde et déploie une musique lyrique et prophétique illustrant l'action filmé en plan séquence.
C'est une façon inédite et remarquablement intelligente d'illustrer une scène d'action.
En effet, ce qui importe dans cette séquence, n'est pas tant la confrontation physique entre les deux personnages, ou la force que déploie Bruce Willis pour maintenir son adversaire, mais l'idée d'accomplissement dans l'acte héroïque. Le compositeur a compris que ce qui importe ici est la concrétisation de cette acte héroïque et du statut de super héros du personnage. L'effet à l'écran est unique et jouissif!
Tout au long de l'album James Newton Howard s'amuse avec un thème qui sera décliné de toute les façon possibles. Le thème, d'abord assez discret vers le début de l'album prendra sa forme totale vers le milieu du score dans "The Wreck" et "The Orange Man" dans une ambiance de résolution. le thème prend dans ces deux morceaux toute son ampleur. David Dunn réalise ce qu'il est et quel sera éventuellement sa destinée. Absolument magnifique !

Le travail qu'a fourni James Newton Howard est tout bonnement incroyable et formidable. C'est dans ce moment là que l'on comprend à quel point ce compositeur est exceptionnel et d'une intelligence unique et qui à parfaitement compris l'univers et le discours du réalisateur. Une symbiose parfaite !

Unbreakable reste à ce jour une des plus grandes musique de James Newton Howard et prouve si besoin était, qu'il forme avec Shyamalan, un des plus grand couples de Réalisateur/compositeur depuis Spielberg/Williams !!

Une très grande B.O !

Unbreakable - 09/10 - Crítica de Maurits Petri, Publicado en (Neerlandés)
Van James Newton Howard wisten we al dat het een componist in hart en nieren is. Inmiddels staan er vele successen op zijn naam, waaronder ‘Lady In The Water’ en natuurlijk ‘ The Village’. Een kleine terugblik naar Unbreakable, waarin Bruce Willis en Samuel L. Jackson samen schitteren als een ‘onbreekbaar’ en ‘breekbaar’ karakter. Uiteindelijk blijkt álles anders te zijn, waar regisseur M. Night Shyamalan weer laat zien dat onverwachtse wendingen het publiek radeloos achter laten en smachten naar de volgende film, wat uiteindelijk ‘Signs’ zou worden.

Bij Unbreakable maakt James Newton Howard gebruik van nieuw vernuft in z’n muziek, namelijk een ‘beat’. Het hoofdthema bevat een haast swingende drum and bass begeleiding die de schitterende arrangementen nét even wat hipper en aantrekkelijker maken. In de nummers ‘Unbreakable’ en ‘ Visions’ is dat goed te horen. Waar Newton Howard inmiddels om geprezen wordt, zit ook in deze soundtrack: emotie in de muziek stoppen. In sommige gevallen dus een brok in je keel, ook als je de film niet hebt gezien. In veel nummers herkennen we al patronen die Newton Howard 2 jaar later in ‘Signs’ zou gaan uitbouwen, namelijk een drietonig melodietje, voornamelijk aangedreven door de piano. In ‘Hieroglyphics’ herken je dan ook al stukjes uit zijn latere werk.
De muziek van Unbreakable blijft hier en daar een beetje hangen in hetzelfde patroon. De nummers lijken allemaal op elkaar, maar dat stoort eigenlijk geen moment.
Het absolute hoogtepunt van de cd is het al eerder genoemde ‘Visions’, waar tevens de film naar de climax toe gaat. Waar het nummer begint als spookachtige muziek en plots omslaat naar het bloedstollende hoofdthema (drum and bass), eindigt het met angstaanjagende momenten, waarbij je als luisteraar en kijker niet wordt gespaard. Lange uitademende violen, koper en schrikmomenten maken ‘Visions’ tot een zeer unieke track. Ook zonder de schrikbeelden uit de film een genot om naar te luisteren, keer op keer.
Het eindnummer ‘Mr Glass’, waar de film ook nog eens compleet van sfeer veranderd, is magnifiek. Een waardige afsluiter zoals we het alleen van James Newton Howard gewend zijn.

Vele kassuccessen zouden nog volgen na Unbreakable. Deze soundtrack is een aanrader voor mensen die kennis willen maken met filmmuziek (vanwege het hippe karakter met een soort van drum and bass aangedreven thema) en simpelweg verplichte kost voor de filmmuziekliefhebbers. Mocht je al de trotse eigenaar zijn, stop hem maar snel weer een keer in je cd-speler!

Pluspunten:
- Soundtrack met een licht karakter, erg toegankelijk
- Super gaaf hoofdthema

Minpunten:
- Nummers lijken veel op elkaar, veel tracks van hetzelfde laken een pak
Unbreakable - 08/10 - Crítica de Jason FLZ, Publicado en (Inglés)
Whenever James Newton Howard team up for a film, the result will almost always be great, sometimes showcasing the composer's best work. The millenium film Unbreakable was an interesting story in itself. As opposed to M. Night Shamalyn's usual thrillers (back when he was actually a director) it took a dark comic book route that caused disdain from critics and moviegoers but turned the film into a cult classic. That being the approach, James Newton Howard had to look at things differently than scoring a suspense film.

The opening track 'Visions' is immediately a strong indication that JNH scored the assignment differently. It uses a dance style beat overlaying the usual mysterious violins, similar to his work on Dreamcatcher years later. Despite this, alot of the music that follows does feature orchestral score but rather than the melodic style of The Sixth Sense and Signs, it is more mysterious and hopeful. For the villainous but fragile character of Elijah, JNH gives an emotional theme supplemented perfectly by the piano. JNH also manages to counter the soft theme by occasionally using darker and brassier motifs, hinting at the character's true nature.

The dance beat theme makes a return as well, highlighted in 'Unbreakable', and representing Bruce Willis's character's eventual discovery and use of his powers. Alot of JNH's orchestral skill does crop up throughout the score. There are great little moments of suspense. Softer melodies like 'Carrying Audrey' or the orchestral powerhouse of 'The Wreck' really do shine as well. The main motif for Bruce Willis's character, a lone trumpet solo, symbolizes heroism and bravery and is a nice little nod to the various superhero scores in films and gets a nice treatment in the end credits.

Whenever James Newton Howard and M. Night Shamalyn team up, the result will generally be good. Many of Howard's strong suits (recognizable themes, great orchestrations) are highlighted here. While the score may not be as experienced or memorable as The Sixth Sense and Signs, it still packs a powerful punch and shows that JNH can tackle a project as unique as Unbreakable and still walk away with a great score to boot.
Unbreakable - 08/10 - Crítica de Arvid Fossen, Publicado en (Neerlandés)
De thriller Unbreakable vertelt het verhaal over een man die als enige overlevende van een afschuwelijke treinramp nadien te horen krijgt van een mysterieuze vreemdeling, dat dit niet zo toevallig was .... Deze score van James Newton Howard, zeer vertrouwd met het thriller genre, laat zich van zijn beste kant zien in deze score. Dit doet hij door zijn suspens stijl zoals we die kennen van The Sixth Sense en Stir of Echoes, maar weet deze af te wisselen met epische muziek zoals in Waterworld. De eerste indruk is dat deze score eerder functioneel, wel goed beluisterbaar, maar toch iets extra's mist. Na een paar keer beluisteren moest ik mijn mening herzien, want de thema's zijn misschien initieel niet zo duidelijk, de uitwerking door de hele score wist wel mijn appreciatie te wekken. De score ligt daarmee in kwaliteit veel hoger dan vorige thriller scores van James Newton Howard zolas boven reeds vermeld. Vooral melodisch is deze sterker, en meer strijkers, wat ik altijd beter vind ...
Unbreakable - 07/10 - Crítica de Edgar E, Publicado en (Neerlandés)
Dit is een zeer rustige soundtrack die netjes evenwicht brengt in de film.
In tegenstelling van de meeste superhelden films verwacht je een groot en bombastisch thema.
Het is James Newton Howard dan ook gelukt dit hierbij niet te doen en toch iets bijzonders te creeeren.

het eerste nummer brengt meteen het thema in beeld met een rustige beat op de achtergrond.
De rest van de thema's is muziek die rustig mee draait op de achtergrond en op stille momenten in de film mooi naar voren komt.

Zoals ik al zij is dit een rustige film met een rustige soundtrack die toch een dikke 7 verdiend.
Unbreakable - 08/10 - Crítica de Yvette van Kranen, Publicado en (Neerlandés)
Met dit album bewijst Howard weer een genie te zijn op zijn terrein. Lekker NIET voorspelbaar. Heerlijk om te luisteren.
La música de este soundtrack fue utilizada en:

A Beautiful Mind (Trailer)

El tráiler del soundtrack contiene música de:

The Way Out Is Trough, Nine Inch Nails (Trailer)


Otras versiones de Unbreakable (2000):

Unbreakable (2000)
Unbreakable (2020)
Eastrail 177 Trilogy / Unbreakable / Split / Glass (2020)

Soundtracks de la colección: M. Night Shyhamalan Movies

Village, The (2004)
Lady in the Water (2006)
Sixth Sense, The (1999)
Sixth Sense, The (2000)
Unbreakable (2000)
Happening, The (2008)
Signs (2002)
Last Airbender, The (2010)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más