Mona Lisa


EMI Records NL (5099924060813)
EMI Records UK (5099924060813)
Película | Fecha de lanzamiento: 1986 | Estreno de película: 1986 | Medio: Vinyl
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista Artista/Compositor Duración
1.When I Fall In LoveNat King Cole 
2.Introduction (When I Fall In Love) 
3.Story 
4.Mortwell 
5.George 
6.Elevator Attack And After 
7.Slap Your Back 
8.Mona Lisa (Instrumental) 
9.Mona LisaNat King Cole 
10.King's Cross / Follow Anderson 
11.Pimp 
12.Simone's Story 
13.Brighton 
14.Daughters Of BabylonJimmy Lindsay 
15.Bimba dagli occhi (Love Duet From Madame Butterfly)Renata Tebaldi and Carlo Bergonzi Puccini 
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Mona Lisa - 07/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
De Britse film Mona Lisa een is een misdaadfilm die geregisseerd is door Neil Jordan (The Company of Wolves, The Crying Game, Interview with the Vampire), die ook meeschreef aan het scenario. De crime-noir film won vele prijzen, met name voor de hoofdrol van Bob Hoskins, en is ook door de pers goed ontvangen.
Het verhaal draait om George (Hoskins), een kleine crimineel die net uit de gevangenis gekomen is. Zijn voormalige baas Mortwell (Michael Caine) huurt hem dan weer in om de dure prostituée Simone (Cathy Tyson) rond te rijden en haar te beschermen. Ze mag hem echter niet, terwijl hij vindt dat ze kapsones heeft, maar dat verbetert al snel. Mortwell heeft hem ook gevraagd om informatie over een van Simone's rijke klanten, zodat hij hem kan afpersen. Intussen krijgt George zelfs een oogje op Simone, die hem dan vraagt om haar verdwenen vriendin op te sporen...

De muziek bij deze film is van de gelauwerde, maar al in 2003 overleden componist Michael Kamen.
Het album bevat niet alleen een aantal scoretracks van Kamen, maar ook twee songs van Nat 'King' Cole uit de vijftiger jaren, twee wat modernere popsongs en een stuk uit een opera. De beide songs van Cole zijn heel aardige, wat zoetige love songs, waarvan 'When I Fall in Love' het album opent. Als negende track volgt dan nog de song van Cole waar de titel van de film op is gebaseerd.
De poprocksong 'Slap You Back' (op de hoes van het album foutief vermeld als 'Slap Your Back') wordt gezongen door de drie dames van discopopband Exception en kwam als maxi-single uit in 1986 in navolging van de dames-disco-soul-successen uit die tijd.
De song van Jimmy Lindsay is dan weer een heel andere stijl. Deze typische reggae-song wordt door Lindsay gezongen in de beste tradities van Bob Marley en Peter Tosh. De strijkers die voor de achtergrondmuziek zorgen maken er nog een heel aardige track van.
Het album sluit af met de aria waarin het duet Bimba Dagli Occhi uit de opera Madame Butterfly van Giacomo Puccini wordt gezongen door sopraan Renata Tebaldi en tenor Carlo Bergonzi. De titel betekent zoveel als 'Lieveling met ogen', waarna de tekst verder gaat met 'vol tranen van verdriet', wat al aangeeft dat dit een nogal triestig gekleurde aria is, in een overigens erg fraaie uitvoering.

De score die Michael Kamen voor deze film-noir-achtige film heeft gecomponeerd is prettig orkestraal, waarbij hij als thema de beide songs van Nat 'King' Cole opgepakt heeft. In de eerste scoretrack op het album 'Introduction' borduurt hij zowel voort op de melodie van de openingssong als op de titelsong van Cole, waardoor dit een mooie gedragen track is geworden, waarin beide melodieën prettig verweven zijn. Ook de instrumentale versie van de titelsong, als achtste track, is een erg fraaie uitvoering.
Maar de film is een misdaadfilm en de muziek dient er dan zeker ook voor om de spanning te ondersteunen. Dat doet Kamen in zijn score dan ook volop. De spanning komt dat niet zozeer voort uit typische creepy thrillermuziek met veel dissonanten en chaotische klanken, maar Kamen heeft het vooral in de arrangementen gezocht, in combinatie met de instrumentatie. Daardoor hoor je soms ijle violen, maar ook donkere, wat grimmige pianoklanken en strijkers. Daarnaast werkt Kamen met minimalistische elementen, soms bijna stiltes, om de spanning te verhogen. In die stiltes hoor je dan soms alleen een soort chime-klank of vaag een viool op de achtergrond.
Toch wordt de muziek soms wat steviger en krijgt het meer een actiekleuring, vooral in een track als 'Elevator Attack and After'. In 'King's Cross/Follow Anderson' voegt Kamen een saxofoon toe, waardoor de muziek een wat zwoeler karakter krijgt, die het weer wat meer die 'film-noir' kleuring geeft.
Ook in 'Simone's Story' komt die sax terug, maar dan in een wat meer tragisch-spannende kleuring van de muziek. De score sluit daarna af met de korte track 'Brighton', waarin ook weer, zoals in veel meer tracks, het thema van de titelsong de melodie bepaalt in een licht dreigend arrangement, waardoor de score niet met een 'eind-goed-al-goed' optimistische kleuring afsluit.

Kortom, met dit album van de filmmuziek van Mona Lisa zijn tien van de vijftien tracks van de score die Michael Kamen voor de film gecomponeerd heeft. De andere vijf zijn songs, waarvan twee vijftiger jaren prettige love ballads van Nat 'King' Cole, een discopopsong, een reggaesong en een aria uit de opera Mme Butterfly van Puccini. En het zijn eigenlijk allemaal songs die best prettig beluisterbaar zijn. Dat geldt deels ook voor de score van Michael Kamen voor deze thriller, waarbij Kamen voortgeborduurd heeft op de bekende song Mona Lisa van Cole, als thema die in diverse tracks terugkomt. Een ander deel van de scoremuziek is veel spannender gecomponeerd en is daarmee wat minder toegankelijk. De songs beslaan zo'n 25 minuten van het album, de scoremuziek van Kamen ongeveer 18 minuten. De waardering komt gemiddeld uit op 71 uit 100 punten.

Otras versiones de Mona Lisa (1986):

Mona Lisa / Castaway (2013)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más