The Iron Giant
The Complete Score


Película | Fecha de lanzamiento: 2011 | Estreno de película: 1999 | Medio: CD
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Prelude 
2.Hogarth Hughes 
3.Into The Forest 
4.The Electric Station 
5.First Encounter 
6.Back To The Forest 
7.New Friends 
8.Train Accident 
9.Auto-Repairing 
10.Lost Hand 
11.Comics 
12.An Outing 
13.Hiding 
14.Meeting Dean 
15.Art-Crab 
16.Playing 
17.“Souls Don’t Die” 
18.Hogarth vs. Mansley 
19.The Army 
20.Annie & Dean 
21.A Walking Weapon 
22.Discovering The Iron Giant 
23.First Flight 
24.Transforming 
25.The Bomb 
26.Sacrifice 
27.In Memoriam 
28.Finale 
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

The Iron Giant - 08/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
De Amerikaanse animatiefilm The Iron Giant vertelt een Science Fiction verhaal gebaseerd op een kinderboek van Ted Hughes en is geregiseerd door Brad Bird, en het was daarmee z'n regiedebuut. Voor latere animatiefilms zou Bird nog grote prijzen winnen. Deze film is een combinatie van traditionele animatie en computeranimatie en zou oorspronkelijk een soort musical worden, waaraan Pete Townshend zou meewerken. Bird zag echter af van de film als musical. Critici waren vol lof over de film, maar toch deed het de kassa's van de bioscopen maar beperkt rinkelen, vooral omdat de productiemaatschappij veel te weinig reclame voor de film maakte.
Het verhaal speelt zich af aan het eind van de vijftiger jaren van de vorige eeuw, nadat de Russen een Spoetnik-satelliet hebben gelanceerd. Uit de ruimte komt iets dat op aarde valt en de negenjarige Hogarth gaat op onderzoek uit en vindt een enorme robot. Maar die robot heeft metaal nodig als eten en heeft in een hoogspanningsleiding gehapt, waardoor hij nu onder spanning staat. Hogarth lukt het om dat af te schakelen en weet vriendschap met de robot te sluiten. Dan blijkt ook dat de robot vanzelf herstelt als hij beschadigt raakt. Maar dan komt de overheid achter het bestaan van de robot...

De muziek bij deze hooggewaardeerde en gevoelige film is van Michael Kamen. Hij won voor zijn enige animatiefilmscore een Annie-Award. Op verzoek van regisseur Bird heeft Kamen een vol orkestrale score gecomponeerd. Het vol orkestrale karakter van de score wordt maar heel beperkt aangevuld met enkele elektronische toevoegingen. De score die Kamen heeft gecomponeerd is dan wel vol orkestraal, maar een groot deel van de score is nogal onrustig gecomponeerd en gearrangeerd. Dat nogal onrustige, soms zelfs wat grillige karakter van veel tracks komt de melodieën niet echt ten goede. Toch zijn duidelijk wel in diverse tracks fraaie melodieën en arrangementen te horen, die nog veel goedmaken.

Deze Complete score is eigenlijk een bootleg album, waarop helemaal niet de complete score is opgenomen. Sterker nog, de in 1999 uitgebrachte Original score van The Iron Giant heeft zelfs nog een iets langere speelduur dan deze 'complete score'. Veel tracks op deze bootleg zijn identiek aan die op het Original album, al zijn de titels vrijwel allemaal net iets anders en is de volgorde anders.

Waar het Original album opent met 'The Eye of the Storm', doet deze Complete score dat met 'Prelude', wat in feite dezelfde track is. Dit is zonder meer een van de mooiere en meer symfonische tracks, hoewel je geen meeslepende strijkerarrangementen hoeft te verwachten. Bombastische orkestrale uitbarstingen des te meer, maar die blijven dan nog mooi binnen het harmonische.
Een echt fraai en herkenbaar thema ontbreekt op deze score en dat is toch wel jammer, want een mooi thema zorgt voor coherentie in de score en verbindt zo'n score ook beter met de film. De hoofdpersonages krijgen wel iets van een heel beperkt thema mee, maar dat zijn toch niet meer dan een aantal motieven die nauwelijks blijven hangen en die ook nauwelijks herkenbaar in de score terugkomen.

Kamen staat bekend als een componist die prachtige en meeslepende melodieën en arrangementen kan maken, in de voor hem nogal typerende stijl met een underscore van strijkers in een arpeggio-stijl. Maar die bijzonder fraaie eigen stijl komt toch wat minder voor op deze score. Eigenlijk hoor je alleen in het erg fraaie 'Comics', 'An Outing', 'Discovering The Iron Giant' en het begin van 'First Flight' iets van die typerende Kamen-stijl terug. Toch hebben de meeste tracks wel iets van een soort Kamen-kleur. Kamen heeft toch een specifieke manier van orkestreren en dat hoor je in de hele score terug, al helpt de vele grillige muziek niet mee om dat aantrekkelijk te vinden. Het opvallende aan de score is vooral dat de muziek door die onrustigheid en vaak zelfs grilligheid hoofdzakelijk spannend of zelfs actiegericht is en meer intieme of emotionele tracks slechts beperkt voorkomen. 'Souls don't Die' is een van die meer intieme uitzonderingen, die bijzonder fraai is.

De score bevat gelukkig wel een aantal wat rustiger en verhalender tracks, zoals 'Auto-Repairing', 'Comics', 'An Outing' of 'Souls don't Die'. De grilligheid en heftigheid ontbreekt hier en daarmee horen deze bij de fraaiere tracks van de score. Maar de score kent ook bijzonder fraaie en toch vol orkestrale tracks, die vooral aan het einde van het album te horen zijn.

Het hoofdbestanddeel van de muziek is duidelijk gecomponeerd in een enigszins bombastische, maar wat grillige stijl, die soms zelfs naar het chaotische neigt. De muziek heeft dan wel die typerende Kamen-kleur, maar dat maakt de aantrekkelijkheid van de muziek er toch niet beter op. Daarbij speelt mee dat die grilligheid de melodieën tegenwerkt.
Een extra nadeel is dat die redelijk beperkte melodielijnen steeds ook nog verschillend zijn en nauwelijks op elkaar lijken. Alleen die wat onrustige arrangement-structuur en vooral ook Kamen's klankkleur loopt als een soort constante factor door in de muziek.

De score bevat ook een paar aparte, wat jazz-achtige tracks. Het is een soort vijftiger jaren jazz-stijl, die voor de film gekoppeld is aan een personage en de tijd waarin het verhaal speelt. Maar deze muziek past toch niet echt goed in het geheel van de score en verstoort een beetje de 'luisterflow'. Met name de tracks 'Meeting Dean' en 'Art-Crab' laten die jazzy stijl duidelijk horen.
De afsluitende track 'Finale' is bijzonder fraai en symfonisch gecomponeerd en loopt uit naar een bijzonder fraaie vol orkestrale harmonische climax. Op de Original score heet deze track 'The Last Giant Piece', die na die climax met een soort hoempa-song zonder muzikale begeleiding het album met nogal een anti-climax afsluit. Gelukkig gebeurt dat niet op dit album, waardoor je met een aangenaam gevoel achterblijft.
Toch levert het luisteren naar deze score van The Iron Giant een wat gemengde ervaring op. Enerzijds hoor je duidelijk de kracht van Kamens muziek en vele bijzonder fraaie arrangementen in de diverse tracks, soms meeslepend, soms prachtig vol orkestraal en bombastisch, vooral aan het eind van het album. Anderzijds valt de vele nogal onrustige en vaak grillige muziek in deze score op, waarbij de melodieën soms wat ondersneeuwen. In vergelijking met de Original score is het aantal tracks dat voor een aangename luisterervaring moet zorgen iets hoger, waardoor de waardering van deze bootleg of Complete score toch met 78 uit 100 punten iets hoger is.

Otras versiones de The Iron Giant (1999):

Iron Giant, The (1999)
Iron Giant, The (1999)
Iron Giant, The (2014)
Iron Giant, The (2014)
Iron Giant, The (2017)
Iron Giant, The (2016)
Iron Giant, The (2021)
Iron Giant, The (2022)
Iron Giant, The (2022)
Iron Giant, The (2022)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más