Napoleon et l'Europe


Music Box Records (3770002531242)
Película | Fecha de estreno: 11/03/2013 | Medio: CD
Edición limitada: 500 copias
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Napoléon et l'Europe (galopade #1)1:45
2.Dix-huit Brumaire #11:13
3.Dix-huit Brumaire #23:17
4.Dix-huit Brumaire #31:43
5.Moscou #12:22
6.Moscou #22:13
7.Moscou #32:40
8.Moscou #42:03
9.Varsovie #10:55
10.Varsovie #21:44
11.Varsovie #3 (Plaisir d'amour)1:57
12.Varsovie #42:27
13.Lisbonne #11:05
14.Lisbonne #21:59
15.Lisbonne #31:32
16.Lisbonne #42:00
17.Capitulation #11:48
18.Capitulation #22:39
19.Capitulation #31:55
20.Napoléon et l'Europe (galopade #2)1:19
 38:36
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Napoleon et l'Europe - 07/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
De Frans-Poolse productie Napoléon et l'Europe is een televisie-miniserie van zes afleveringen, die steeds gaan over het leven van Napoleon Bonaparte. Elke aflevering gaat over zijn belevenissen in een specifiek land, waar die betreffende aflevering steeds is geregisseerd door een regisseur uit dat land. De acteurs in de hoofdrollen waren wel steeds dezelfde, waaronder Jean-François Stévenin die de rol van Napoleon speelde. De serie is door de critici nogal mager ontvangen.
Aflevering 1 gaat over Napoleon's staatsgreep op 9 november 1799 (op de toenmalige Franse kalender 18 Brumaire), afl.2 gaat over het bondgenootschap tussen Pruisen en Rusland om Napoleon te verslaan, afl.3 draait om de romance tussen Napoleon en Marie Walewska in een verdeeld Polen, afl.4 gaat over de blokkade die Napoleon instelde om het handelsverkeer met Groot-Brittannië tegen te houden om hun militaire macht te breken, afl.5 gaat over de tsaar van Rusland die tegen die blokkade was, waarna Napoleon het land binnenviel en later in de Slag bij Leipzig verslagen en verbannen werd naar Elba, in afl.6 komt hij terug naar Frankrijk, wint aan macht, maar wordt definitief verslagen bij Waterloo.

De serie is deels een Poolse productie en de producent vroeg de gerenommeerde Poolse componist Wojciech Kilar voor de muziek bij deze serie. Op dit album, dat pas in 2020 beschikbaar kwam, komt de niet eerder uitgebrachte muziek uit vijf van de zes afleveringen, terwijl de speelduur nog geen veertig minuten is. De vraag die dan opkomt is of Kilar niet meer muziek voor deze serie gecomponeerd had of dat er misschien niet meer muziek beschikbaar was.

De eind 2013 overleden componist Kilar maakte een score die zijn eigen stijl goed weergeeft.
Het album opent met de 'Galopade 1', wat een soort marsmuziek is, waarbij de snare-drum het militaire karakter van de muziek versterkt. De strijkers en trompetten bepalen hierin de melodie, en het is daarmee een hele prettig beluisterbare track geworden, ook omdat de melodie lekker pittig is.
De muziek uit de afleveringen van 'Dix-huit Brumaire' zijn allemaal veel dreigender en spannender gecomponeerd. Vooral de tweede van die serie is erg monotoon, met een constante grommende ondertoon, waarop incidenteel steeds dezelfde pianoklanken gezet zijn. Pas halverwege komen de strijkers erbij, maar het blijft zeurend monotoon. In de derde track van de serie komt het hoofdthema weer naar voren, maar nu in een nogal gebeeldhouwde versie van strakke staccato klanken, die erg kil en koud overkomen.

De tweede aflevering speelt zich voor een flink deel in Moskou af. De eerste track van deze serie begint met prettig warme strijkers die de themamelodie spelen. Maar halverwege wordt het allemaal wat strakker aangezet. De tweede track is weer erg monotoon en dreigend, met vooral de snare-drum die de muziek bepaalt. De derde Moskou-track is weer erg fraai, waarbij de themamelodie vol orkestraal voor het voetlicht komt, met vooral fraaie strijkers die de hoofdrol spelen. De vierde track is zwaar en strak, met een grote mate van dreiging.
De derde aflevering speelt vooral in Warschau, ofwel Varsovie. De muziek heeft hier een volksdans-achtige kleuring, met melodieën en arrangementen die nogal beperkt zijn gearrangeerd, wellicht voor een kamerorkestje, want de meeste muziek wordt gespeeld door een paar violen, een cello, een fluit en een klavecimbel en heeft duidelijk de trekken van kamermuziek, die een beetje dansbaar moet zijn. De muziek komt daardoor wat deuntjesachtig over.
In de derde track uit deze Varsovie-serie speelt een klavecimbel de mooie melodie van de Franse kraker 'Plaisir d'Amour' van Jean-Paul-Égide Martini, die in de dagen van Napoleon razend populair was. De vierde track is vooral dreigend gecomponeerd, met uitsluitend strijkers, die een donkere melodie spelen.

De vierde aflevering speelt zich af rondom de blokkade van Groot-Brittannië, waarbij de Franse bezetting van Portugal en Lissabon een grote rol speelt. De muziek die Kilar voor deze aflevering gecomponeerd heeft is nogal aan de ingetogen, dreigende kant. Alleen 'Lisbonne 3' is wat steviger, maar houdt die dreigende kleuring, door een monotoon pianoakkoord en percussie, terwijl een strak gespeelde trompet in mineur het hoofdthema speelt. In de vierde track krijgt de muziek een wat dramatische kleuring, met klarinet en strijkers in de hoofdrol.
De laatste aflevering wordt op dit album 'Capitulation' genoemd. De muziek in de eerste track van deze aflevering is vooral tragisch, terwijl de tweede track heel dreigend en spannend is waarbij de muziek juist nogal minimalistisch en monotoon klinkt, evenals de track 'Moscou 2'. De derde track is weer vooral tragisch, maar hierin zet Kilar het orkest wel volop in, waardoor de muziek hier best aangenaam is.

De afsluitende track is opnieuw een marstrack, zoals de openingstrack, met de themamelodie in een vlot ritme van percussie, strijkers en koperblazers. Dit zorgt voor een fraaie afsluiting van dit album, dat voor een tv-serie toch wat aan de korte kant is.

Kortom, met zijn muziek voor de tv-miniserie Napoléon et l'Europe heeft Wojciech Kilar een heel behoorlijke score gecomponeerd. De muziek is redelijk orkestraal opgetuigd, maar komt regelmatig nogal minimalistisch over. Een deel van de muziek is daarbij dreigend of soms zelfs spannend, en een deel is nogal aan de tragische kant. De Warschau-tracks komen daarentegen weer wat simpel over als volksdeuntjes. Het album begint en sluit af met een mooie orkestrale track, met een militaire kleuring, die de themamelodie aangenaam voor het voetlicht brengt. Het zijn voor die beide tracks die het album een aangename klank geven, maar dat is toch wat te beperkt. De waardering voor aangename beluisterbaarheid blijft dan ook hangen op 66 uit 100 punten.


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más