The Bible


Mercer Street Records (0878037027761)
Serie de TV/Telefilme | Fecha de estreno: 05/03/2013 | Medio: CD, Descarga
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista Artista/Compositor Duración
1.FaithLisa Gerrard12:49
2.In the Beginning3:47
3.Roma's LamentLisa Gerrard5:30
4.HopeLisa Gerrard2:22
5.Journey3:18
6.Zedekiah's Son1:55
7.Daniel Prays2:12
8.The Road to Jerusalem2:05
9.Pentecost2:15
10.King David1:41
11.I AmLisa Gerrard3:45
12.Pray For Us1:51
13.Free Us, Save Us2:28
14.The NativityLisa Gerrard4:33
15.Creation Choral2:08
16.Rise Up In FaithLisa Gerrard2:44
 55:22
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

The Bible - 08/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
Dit is de 22e recensie uit de Lorne Balfe serie.

Vorige: Marcella
Volgende: Son of God Deluxe Edition

De Amerikaanse tv-serie The Bible is een tiendelige serie, waarbij in elke aflevering bepaalde bijbelse gebeurtenissen voorbij komen. De serie is door drie regisseurs gemaakt en de drijvende krachten achter de serie zijn het echtpaar Roma Downey en Mark Burnett, die zelf gelovig zijn en de intentie hadden om het bijbelse verhaal te vertellen, zonder romantisering of al te grote afwijkingen. De tv-serie is uitgezonden op History Channel en trok enorme aantallen kijkers en is nog steeds populair in de streaming kanalen. De serie won een aantal Emmy awards. De aflevering over Jezus is een jaar later opnieuw opgezet met ongebruikte filmbeelden en uitgebracht als de bioscoopfilm 'Son of God'. Ook volgde nog een tweede serie 'A.D. The Bible Continues'.
De eerste vijf afleveringen gaan over de zondvloed, waarin via flashback het verhaal van de schepping en Kaïn en Abel verteld worden. Daarna volgt de periode van Abraham, Mozes, de inname van Kanaän, de profeet Samuël, koning David, de deportatie van Israël naar Babel en de terugkeer naar het beloofde land. Daarna zijn er vijf afleveringen die over het leven van Jezus gaan.

Voor de muziek bij deze grootschalige historische tiendelige serie, die voor een budget van slechts 22 miljoen dollar is gemaakt, hebben de producenten aangeklopt bij de studio van Hans Zimmer, die bereid was om voor relatief lage kosten een pakkende score te produceren. Zimmer deed dat in samenwerking met Lorne Balfe, waarbij hij Lisa Gerrard gevraagd heeft om haar stem aan de muziek te lenen.
Het scorealbum van deze tv-serie bevat ruim 55 minuten muziek uit de serie en zal allicht vooral de muzikale hoogtepunten bevatten. De tracks staan niet in chronologische volgorde, maar zijn allicht in een aantrekkelijk beluisterbare volgorde gezet.
Zimmer en Balfe hebben niet geprobeerd om de muziek in een historische setting te plaatsen. Oude etnische instrumenten komen beperkt voor in de score. De muziek komt vooral uit de synthesizer, regelmatig aangevuld met de nodige akoestische instrumentaties en uiteraard de zang van Gerrard. Dat leidt overigens tot een aantal bijzonder fraaie tracks, die vooral aan het begin en het eind van het album staan. Toch heeft de muziek vaak net even teveel een wat gedateerde elektronische bijklank, alsof het muziek uit de negentiger jaren is. Het probeert soms orkestraal te klinken, maar dat lukt dan net niet helemaal, en dat doet toch wat afbreuk aan de genietbaarheid.

Het album opent met de lange track 'Faith', waarin Zimmer en Balfe gelijk al flink uitpakken, en er een fraaie themamelodie voor neerzetten. Met de stem van Gerrard en andere koorklanken en volle instrumentaties is dit erg fraai beluisterbare muziek in een harmonieuze setting. Dat geldt ook voor de track 'In the Beginning', waarin vooral de prachtige koororkestraties en ostinato's opvallen. De melodie en de ostinato's doen nogal denken aan de track 'Chevaliers de Sangreal' uit The Da Vinci Code. Dat is overigens zeker geen minpunt, want waarom zou je de ideeën van de mooiste van TDVC niet toepassen in een nieuwe melodie. Wellicht hebben Zimmer en Balfe juist extra aandacht besteed aan het scheppingsverhaal, want ook 'Creation Choral' is op deze leest geschoeid, alleen worden hier volop koorklanken ingezet, evenals de stem van Gerrard. Daarmee zijn dit zonder meer de beide mooiste van dit album.

De track 'Roma's Lament' heeft een wat vreemde titel, alsof de componisten daarmee willen aangeven dat producente Roma Downey niet helemaal tevreden was. Of zo. Het is overigens vanaf ruim een minuut een erg fraaie, wat melancholieke track, met prachtige harmonieën, hoewel de elektronische klankkleur wat afbreuk doet. Die melancholie werkt nog sterker door in de track 'Hope', waarin Gerrard weer een rol speelt. Haar stem zingt hier alleen klanken die nogal galmend en ver weg lijken te klinken.

Vanaf de track 'Journey' is de muziek duidelijk minder aansprekend. Dat komt niet alleen omdat de muziek wat minder uitgesproken melodieus is, maar ook door de arrangementen, die wat minder vol klinken en daardoor misschien zelfs wel beter bij de beelden van de film zullen passen. Ik heb de tv-serie niet gezien en kan daar daar dus niet over oordelen.
Sommige tracks zijn ronduit minimalistisch, zoals 'Zedekiah's Sons', met hooguit wat getokkel, terwijl 'Daniel Prays' nauwelijks minder minimalistisch is, waardoor de duduk nog duidelijker naar voren komt. Daarna wordt de muziek wat voller, maar de melodieën spreken nauwelijks aan, terwijl de etnische kleuring iets toeneemt. Het minimalisme keert weer terug in 'I Am', hoewel de tweede helft daarvan, met Gerrards stem wel duidelijk voller klinkt.

Vanaf 'Free Us, Save Us', die heel ingetogen begint, maar langzamerhand steeds voller wordt, komen de fraaie melodieën weer terug en krijgt de muziek weer kleur op de wangen. De duduk zorgt hier en daar nog voor een exotische noot, terwijl vooral de stem van Gerrard voor een prettig kleuring zorgt, met name in 'The Nativity', waarin zelfs hoge vrouwenkoorklanken allicht met de engelen uit de hoge meezingen.
De afsluitende track laat opnieuw Gerrard horen, maar hier zingt ze een onverstaanbare tekst op een mooie melodie die sterk percussiegedreven is. Het is zonder meer een fraaie afsluitende song.
Zo zie je maar dat de ene recensent iets juist niet mooi vindt, wat een andere wel erg fraai vindt. Smaken verschillen nu eenmaal, en dat is maar goed ook!

Kortom, met hun score voor de tv-serie The Bible hebben Lorne Balfe en zijn mentor Hans Zimmer een score gecomponeerd met twee gezichten. Het ene gezicht is dat van de wat minimalistische muziek met magere melodieën en een wat meer etnische kleuring, die duidelijk minder fraai uitpakt. Het andere gezicht is dat van de meer elektronische kleuring in een wat bombastischer stijl, met juist wel prettige melodieën en fraaie arrangementen, die regelmatig doen terugdenken aan oudere scores uit de Zimmer verzameling. Ik krijg daarvan een glimlach op het gezicht en vind deze tracks dan ook veruit te prefereren boven het middendeel van het album met de magere melodieën. Daarmee zijn mijn favorieten vooral de eerste en de laatste vier tracks van het album. Alleen die tracks leveren al een waardering op van 81 uit 100 punten. De rest is bonus.
The Bible - 08/10 - Crítica de Maurits Petri, Publicado en (Neerlandés)
Van nieuwe projecten van Hans Zimmer worden we altijd warm van binnen. Of het nu gaat om blockbusters als Inception of The Dark Knight of kleinere projecten. De laatste paar jaar is Zimmer enorm in zijn element. En dat werpt zijn vruchten af, ook met zijn nieuwe The Bible. Voor deze miniserie werkte Zimmer samen met zijn oud protegé Lorne Balfe en keerde ook Lisa Gerard terug voor wat aangename gezangen. En zo blijkt dat je zelfs met een klein budget een memorabele score kan produceren. Want de serie kostte bij elkaar minder dan 22 miljoen dollar.

Gelijk in de tweede track 'In The Beginning' laat Zimmer horen dat hij heer en meester van de synths is. Deze track is compleet uit de computers komen rollen, maar heeft een thematiek die bijna aan Inception voorbij gaat. Een zeer pakkend hoofdthema, te vergelijken met Zimmer's track 'Time' van Inception. De af en toe galmende en tetterende 'overproduced' synthesizer stoort nergens en geeft kippenvel. Toch is het die ingehuurde wereldster Lisa Gerard die niet compleet uit de verf komt en zelfs tracks weet te vernaggelen. Haar snerpende geluid doet soms zelfs pijn aan je trommelvliezen. Dat is duidelijk te merken in tracks als 'Roma's Lament' en 'Rise up in Faith'. Waar Gerard's klagerige zangpartijen ooit nog eens Oscars en Emmy's binnen haalden, schiet ze nu veelal van de rails. En dat is jammer op vele fronten. Want in het kostenplaatje was zij waarschijnlijk de duurste.

Wanneer Lorne Balfe aan de beurt is, gaan werkelijkwaar alle registers open. Hij haalt er een heus mannenkoor bij (a la Ironclad ) en verrast met een hemelse en prachtige mix van zijn alom geprezen filmmuziek, thematiek en waanzinnige instrumentaties. Zowel real-life orkest als synthesizers maken samen een mooi geheel. Toch durft Balfe het gaspedaal niet volledig in te drukken. Waarschijnlijk past zijn meer bombastische stijl niet bij het materiaal van The Bible. Voor die keuze kunnen we ditmaal enkel onze hoed afnemen.

The Bible is een score die niet voor iedereen is weggelegd. De toegankelijkheid ligt laag, helemaal wanneer je synth-scores niet op prijs stelt. Fans van Hans Zimmer kunnen hun lol op, want hij laat zijn beste kant zien (horen). De nummers waarin Gerard haar strot opentrekt zijn helaas niet de beste van het album en smeken soms om doorgespoeld te worden. Jammer! Want als de twee componisten van dienst haar gezang iets ingetogener hadden gehouden, in de trant van Gladiator, was het wellicht beter te verhapstukken geweest. Over het algemeen een erg goede score, die de belabberde miniserie The Bible eigenlijk niet waard is.

The Bible - 04/10 - Crítica de Guy Verfaillie, Publicado en (Neerlandés)
The Bible” is de zoveelste tv-serie gebaseerd op de verhalen uit de Bijbel. In de Verenigde Staten werd de serie door de critici met de grond gelijk gemaakt.

Voor de soundtrack werd uitbesteed aan Hans Zimmer, Lorne Balfe en Lisa Gerrard. Op papier lijkt dit een perfecte combinatie. De realiteit is echter zeer ontnuchterend. Het 12 minuten lange hoofdthema is een slaapverwekkend synthesizer nummer geworden, waar zelfs Lisa Gerrard er met haar mooie stem niet in slaagt de meubelen te redden.

Veel tracks zijn flauwe afkooksels van onder meer “The Da Vinci Code” en “Gladiator”. De track ‘Free Us, Save Us’ is daar misschien wel het mooiste voorbeeld van. De synthesizers klinken goedkoop en onafgewerkt. Het lijkt wel alsof de eerste demoversies van de muziek werden gebruikt. De krachtige stem van Lisa Gerrard verliest door het geklungel van Zimmer en Balfe alle magie. Geen enkele track slaagt er in om de tragedie, liefde, vreugde…van de bijbelse verhalen te versterken en over te brengen naar de luisteraar. Emotieloze troep.

Indien je een bijbelse score zoekt die je goddelijke ervaringen bezorgd, dan zal je met “The Bible” bedrogen uitkomen. Indien je echter het gevoel wil krijgen dat je in een saaie kerkdienst zit waar je na enkele minuten al begint te knikkebollen, dan moet je zeker deze score aanschaffen. Een Zimmer-score om snel te vergeten.


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más