Hour of the Gun


Prometheus Records 04/12/2012 CD (0771104804619)
Prometheus Records 04/12/2012 CD (5400211001738)
Película Estreno de película: 1967
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Hour of the Gun Main Titles5:16
2.The Aftermath/Family Portrait/Funeral Cortege3:14
3.The Visitors3:53
4.The Ballot Box4:55
5.On the Train/The Painted Desert2:07
6.Start Moving/The New Marshalls3:33
7.The Ambush2:07
8.Where's Spence?1:28
9.A Bottle and a Bag/Deliberate Murder4:49
10.Doc's Message/A Room for the Night/On the Train Again7:37
11.Whose Cattle?2:42
12.The Search7:53
13.A Friendly Lie/End Titles4:13
14.Hour of the Gun Theme2:50
 
The Red Pony Suite
15.Main Titles2:41
16.True Love2:29
17.Father's Gift2:51
18.A Day's Work2:01
19.The Foal3:14
 69:52
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Hour of the Gun - 06/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
Hour of the Gun is een Amerikaanse westernfilm van de bekende regisseur John Sturges, die vele westerns op z'n naam heeft staan. Een daarvan is de beroemde film 'Gunfight at the O.K. Corral', met Kirk Douglass en Burt Lancaster uit 1957. In 1967 was het blijkbaar nodig om een wat meer waarheidsgetrouwe versie van hetzelfde verhaal te brengen, opnieuw geregisseerd door Sturges. Over het vuurgevecht rondom O.K. Corral zijn ook daarna al weer een aantal films gemaakt.
Het verhaal draait om Wyatt Earp en zijn twee broers, Virgil en Morgan. Na het vuurgevecht met de Clanton-bende bij O.K. Corral bij het stadje Tombstone, wil Virgil Earp sherriff van dit stadje worden, maar de Clanton-bende verwondt hem zo, waardoor dat niet lukt. Vervolgens wil Morgan het proberen, maar hij wordt door de bende vermoord. Wyatt wil dan vertrekken, maar wordt toch tot marshall benoemd. In die funtie gaat hij op jacht naar Ike Clanton en z'n bende...

De muziek is van Jerry Goldsmith, die z'n strepen inmiddels al wel had verdiend in het Western-genre. Zowel voor een aantal bekende tv-westernseries was Goldsmith de componist van de muziek bij een of meer afleveringen (o.a. Gunsmoke), als voor hoofdfilms als Lonely are the Brave, Rio Conchos of Stagecoach. Zelfs Goldsmith's allereerste score was voor een Westernfilm (Black Patch)!
Voor Hour of the Gun heeft hij een score gecomponeerd met op zich een mooi thema, dat gedurende de score steeds terugkomt in de verschillende tracks. In de openingstrack wordt dat thema gelijk voor het voetlicht gebracht. Dat thema wordt dan gebracht als het hoofdthema voor de film. Deze 'Main Titles' is gelijk al van een spannend arrangement voorzien, met weinig harmonieuze klanken. De muziek is dreigend en spreekt daardoor niet echt aan. In veel volgende tracks komt het thema terug, maar steeds hangt er een spannende en meer of minder dreigende sfeer in de muziek. Het thema blijft desondanks fraai, maar door de dreiging in de arrangementen is de muziek minder prettig beluisterbaar. Tracks als 'Ambush' of 'The Search' bevatten echter ook fraai orkestrale en meer harmonische delen, die het thema weer wel fraai brengen.
Toch is de overwegende kleuring van de score donker, dreigend en spannend, tot soms bijna op het chaotische af. En dat maakt dat de muziek in die vele tracks zeker niet altijd prettig in het gehoor ligt.

Sommige tracks hebben wat meer die typische westernkleuring dan andere, maar door de manier waarop de koperblazers worden ingezet is al volop duidelijk dat dit muziek is die bij een Western hoort. Toch past Goldsmith ook wat ethnische klanken toe wanneer de scenes zich bijvoorbeeld naar Mexico verplaatsen. Dan zijn getokkelde gitaren en castagnettes belangrijke elementen.

De algehele kleuring van de score is niet een optimistische. De donkere en dreigende muziek speelt duidelijk de hoofdrol in de score. De muziek zet daarmee stevig de nadruk op de karakters en het verhaal in de film. De muziek past daarom goed bij de film, maar het maakt de beluisterbaarheid er niet altijd beter op. De muziek is bij vlagen nogal deprimerend en ook de minder harmonische klanken in de muziek van de score zullen zeker niet iedereen aanspreken.
Een van de meer symfonische tracks is 'A Friendly Lie / End Titles'. De muziek van deze track is een van de weinige die wel goed in het gehoor liggen. Vooral naarmate de track vordert wordt de muziek steeds aangenamer om uiteindelijk met een mooi expressief staand slot de score af te sluiten, waarna we nog worden getracteerd op de 'Theme-track' van de film. Dit is een fraaie orkestrale versie van het thema, die ook weer mooi symfonisch is gearrangeerd en waarbij het soms minimale karakter van veel eerdere tracks geheel is verlaten, om mooi vol orkestraal het thema te brengen. Daarmee sluit het 'Hour of the Gun-gedeelte' van het album op een mooie manier af.

De laatste vijf tracks op dit 'complete score album' zijn niet van Hour of the Gun, maar van de film The Red Pony, waarvoor Goldsmith ook de score heeft gecomponeerd. De tracks die op dit album staan zijn toch wel zo ongeveer de fraaiste tracks van die score en met name de 'Main Titles' is erg mooi, met fraaie glijdende vioolmuziek en orkestrale underscore. Toch passen deze vijf tracks eigenlijk niet zo goed bij de sfeer van Hour of the Gun, die vooral een nogal donkere en dreigende kleuring heeft. En dat geldt niet voor de tracks van The Red Pony, die vooral harmonisch en licht optimistisch of melancholiek zijn.

Met zijn score voor Hour of the Gun heeft Jerry Goldsmith een score afgeleverd die niet iedereen zal bekoren. Gelijk vanaf het begin van het album is de muziek niet echt aansprekend. Sommige tracks laten het thema op een fraaie manier horen, maar pas op het einde van de eigenlijk score komen de mooiere tracks naar voren. Vooral de afsluitende Thema-track mag er zijn en sluit de score fraai af.
Wat volgt zijn nog vijf behoorlijk fraaie tracks van een andere Goldsmith score, The Red Pony uit 1973, die wat uit de toon vallen.
De waardering voor deze score is vooral gebaseerd op Hour of the Gun en met 58 uit 100 punten houdt het niet over. Eigenlijk is de Hour of the Gun Original score een betere keus dan deze Complete score, vooral omdat de muziek daarop evenwichtiger is verdeeld en omdat veel dreigende tracks zijn weggelaten.

Otras versiones de Hour of the Gun (1967):

Hour of the Gun (1991)
Hour of the Gun (1967)
Hour of the Gun (2005)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más