The Red Pony


Varèse Sarabande Club (0030206113983)
Película | Fecha de estreno: 05/11/2012 | Estreno de película: 1973 | Medio: CD
Edición limitada: 3000 copias
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Main Title — Part 14:53
2.Main Title — Part 23:33
3.How’s A Boy Going To Grow1:04
4.True Love7:30
5.Father’s Home2:08
6.Father’s Gift4:13
7.A Dead Man0:50
8.Ninety-Seven Years2:26
9.A Day’s Work1:58
10.Final Ride1:01
11.A Sick Horse1:02
12.The Buzzards3:09
13.The Vacation1:44
14.Automobiles Are Better1:37
15.10m12:54
16.A Helping Hand3:23
17.The Foal6:22
 49:46
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

The Red Pony - 06/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
De rijke boer Carl Tiflin (Henry Fonda) wil graag dat zijn zoon Jody sterk wordt en hem op zal volgen, zodat de ranch in de familie blijft. Maar vader en zoon hebben geen goede band. Jody hangt meer aan z'n moeder. Omdat Carl dat wil verbeteren koopt hij voor z'n zoon een rode pony. Maar Jody ontwikkelt een sterke band met z'n pony in plaats van met z'n vader, tot verdriet van z'n vader...
Het verhaal is gebaseerd op het boek van de bekende John Steinbeck, waarvan ook al in 1949 een film is gemaakt. Deze tv-remake was een succes en won prijzen, waaronder een Emmy voor Goldsmith.

Film en muziek stammen uit 1973 en dat is goed te horen. Goldsmith heeft een orkestrale score neergezet, maar het is geen grootse muziek. Veel tracks zijn zelfs aan de minimalistische kant, terwijl meeslepende melodieën ontbreken. Een aantal tracks zijn zeker de moeite waard en luisteren heerlijk weg, maar het album bevat ook een aantal tracks met muziek, die niet prettig in het gehoor ligt, varierend van kermisdeuntjes tot creepy horrorachtige muziek.

De score opent met de 'Main Title' in twee delen. Het eerste deel is een fraaie en licht symfonische track, met een mooie themamelodie. De tweede begint als een tjingel-tjangel staccato track waarop een wat minimalistische melodie volgt, die niet erg prettig klinkt. De houtblazers spelen een (bijna solo) hoofdrol. De melodie is nogal grillig en er wordt volop in gevarieerd met instrumenten en motieven.
In de volgende heel aardige track komt gelukkig iets van de eerste track weer terug.
Bij 'True Love' verwacht je enige romantische klanken. Niets is echter minder waar. Het begint met een vlot deuntje, die wat kinderlijk overkomt, waarna de melodie wat traag en slepend wordt, met aanvankelijk een solo hobo en clarinet als instrumenten. Later komen er wat instrumenten bij, maar het blijft behelpen. Een trage en saaie track. De muziek loopt van deze track bijna naadloos over in de volgende. Halverwege 'Father's Home' volgen weer de comedy-achtige deuntjes. En ook 'Father's Gift' gaat met deze deuntjes verder. En alles wordt nog steeds met beperkt instrumentarium gespeeld. Halverwege wordt het gelukkig in deze track wel iets beter behapbaar. Ook het thema komt dan weer op violen naar boven en de hoorn die er tegenin speelt maakt het toch nog fraai.
In een paar volgende tracks wordt de marimba gebruikt. Die maakt de muziek nog wel prettig om naar te luisteren. Maar in 'A Day's Work' is de grillige melodie en de comedy-achtige sfeer weer minder makkelijk te pruimen. Ook 'Final Ride' begint en eindigt met een marimba, met daartussen violen met een solo trompet in de lead. Dit is zo nog een heel prettige klinkende track. 'A Sick Horse' is een vergelijkbare track, die het ook goed doet.

'The Buzzards' is een track met dreigende muziek. Grommende ondergrond en atonale klanken die zonder melodie en met snerpende effecten door elkaar geschud worden, maakt dit tot een van minst beluisterbare tracks, die in een horrorscore niet zou misstaan.

'The Vacation' is een van de fleurigste tracks van de hele score. De themamelodie wordt op een aantekelijke manier gebracht in een vrolijke en vlotte track, met een aangename trompet als leidend instrument, weliswaar op een pianodeuntje, maar de violen die erbij komen maken het weer goed. Vooral na zo'n dreigende track komt deze er extra fraai uit tevoorschijn.
De volgende twee tracks zijn zou je normaalgesproken onder de noemer 'aanvullende muziek' plaatsen. Het kabbelt wat voort op melodieën die niet aanspreken. Af en toe komt het thema terug, maar het blijft magertjes.
De laatste twee tracks klinken in ieder geval harmonisch, waarbij het thema mooi uitkomt. Toch blijft de muziek behoorlijk tam en wil het maar niet tot bloei komen.
Zelfs de laatste track 'The Foal' heeft last van de magere instrumentatie, maar het klinkt vriendelijk en is prettig te beluisteren. Toch laten de orkstraties op sommige momenten te wensen over. Wel werkt Goldsmith naar een goede climax toe, die zich in de laatste minuut dan ook voluit laat horen.

Kortom, de score voor The Red Pony van grootmeester Jerry Goldsmith klinkt nogal gedateerd en mager, wat vooral komt door de beperkte instrumentatie van de muziek. Wellicht dat de reden lag in het beperkte budget voor deze televisiefilm uit 1973. Ook de orkestraties van het beperkte instrumentarium zijn niet altijd even aangenaam.
Een aantal tracks zijn zeker niet fraai, met kermisachtige deuntjes of soms zelfs thrillereffecten. Toch zijn er zeker een paar fraai klinkende tracks, maar het blijft toch allemaal behoorlijk aan de magere kant. Mijn waardering is een magere 58 uit 100 punten.
THE RED PONY
Original Television Soundtrack
Music Composed and Conducted by Jerry Goldsmith

A never-before-released Goldsmith classic! This is the way to celebrate! Jerry Goldsmith won his first Emmy Award for his exquisitely touching and achingly beautiful score for 1973’s The Red Pony.

The Red Pony, which aired on NBC on Sunday, March 18, 1973, was based on John Steinbeck's short stories about a 12-year-old boy growing up on a ranch in California's Salinas Valley during the early years of the 20th century. His stern father gives him a pony, and he learns some hard lessons about life and death in the months to come. The cast included none other than Henry Fonda and Maureen O’Hara, with Clint Howard as the young boy. The production was acclaimed. Fonda was especially pleased with the project (which was nominated for eight Emmy Awards) and said at the time, “Of all [Steinbeck's] works, and I’ve read everything he’s ever done, I think I like The Red Pony best. It’s a classic.”

Without question one of the most important Jerry Goldsmith releases in a very long time, The Red Pony will be a special treat for those who have been waiting for it, but never dared let themselves believe it might actually be released one day. For those unfamiliar with the score – you are in for the very best kind of film music surprise: discovering a new favorite score when you didn’t even know you were looking for it.

Limited Edition of 3000 copies

Soundtracks de la colección: Limited Editions

Cape, The (2011)
21 Hours at Munich (2011)
Captain Abu Raed (2017)
Wavelength (2014)
Mad Max Beyond Thunderdome (2010)
Untamed (2001)
Killer Elite, The (2008)
Runaway (2006)
Kindred, The (2005)
Dark Ride (2009)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más