Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

     Stephen Sondheim
Fecha de nacimiento: 22/03/1930
Domicilio: United States of America
Sitio para fans: Sondheim Review magazine
Biografía (Biografía sólo disponible en neerlandés) (Actualizado 2007-12-18)

Geboorteplaats: New York

Stephen Joshua Sondheim is een in Amerika begenadigd componist, tekst- en musicalschrijver en is wereldberoemd geworden door zijn musical 'Sweeney Todd', die met name in de Verenigde Staten met groot succes in alle grote theaters draaide. Sondheim is de enige componist die naast een Academy Award, zeven Tony Awards en Grammy's ook de fel begeerde Pulitzer Prize op zak heeft.

Sondheim groeide op in een orthodox Joods gezin in Upper West, Manhattan [New York]. Hij kreeg na de Amerikaanse basisschool les op een private muziekschool, de 'George School' in Bucks County, Pennsylvania. De indrukwekkende carriere die volgde is bijna niet te bevatten. Zo schreef Sondheim delen van West Side Story en componeerde de muziek, maar werkte ook mee aan projecten van Disney, waaronder de klassieker Mary Poppins. Voor deze film componeerde hij de muziek en schreef enkele liedteksten.

In de jaren '70 scheef hij Sweeney Todd, de enige musical die ook in opera-theaters in Amerika draait.

Begin 2008 verschijnt in de bioscopen de lichtere verfilmde versie van Sweeney Todd, geregiseerd door Tim Burton. Voor deze film schreef Sondheim nieuwe liedjes die gezongen worden door Johnny Depp, Alan Rickman en Helena Bonham Carter. Ook componeerde hij nieuwe orkestrale versies van de al bestaande operastukken.