American Gangster


Def Jam Records (0602517496828)
Movie | Release date: 11/06/2007 | Film release: 2007 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Do You Feel MeAnthony Hamilton3:56
2.Why Don't We Do It In The Road?Lowell Fulson3:46
3.No ShoesJohn Lee Hooker2:25
4.Across 110th StreetBobby Womack3:47
5.Stone ColdAnthony Hamilton4:06
6.Hold On I'm Comin'Sam & Dave2:32
7.I'll Take You ThereThe Staple Singers4:35
8.Can't Truss ItPublic Enemy4:39
9.Checkin' Up On My BabyHank Shocklee2:12
10.Club JamHank Shocklee3:11
11.RailroadHank Shocklee2:21
12.Nicky BarnesHank Shocklee3:11
13.Hundred Percent Pure Marc Streitenfeld2:13
14.Frank Lucas Marc Streitenfeld2:40
 45:34
Submit your review Hide reviews in other languages

 

American Gangster - 05/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse thriller American Gangster is geregisseerd door Ridley Scott, die daarmee aantoonde ook het maffia-genre te beheersen. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over heroïnesmokkelaar Frank Lucas, maar kreeg kritiek dat de film wel erg vrij met de werkelijkheid omging. De film is door de critici goed ontvangen en was een groot succes in de bioscopen. Er waren veel nominaties voor prijzen en de film won daar diverse van.
Het verhaal begint in 1968, wanneer Frank Lucas (Denzel Washington) de baas wordt van een New Yorkse misdaadbende. Hij regelt z'n zaakjes zo dat hij drugs direct in kan kopen in Thailand en dat via transportvliegtuigen voor de oorlog in Vietnam naar de VS laat brengen. Hij krijgt daarmee een groot deel van drugswereld in New York in handen en breidt met het verdiende geld z'n imperium uit. Intussen is onder leiding van Richie Roberts (Russell Crowe) een onderzoeksteam aan de slag gegaan om de daders van die overvloed aan drugs te pakken te krijgen...

De score is gecomponeerd door Marc Streitenfeld, die hiermee de tweede eigen score in z'n carriere maakte, opnieuw voor een film van regisseur Scott. Zijn muziek voor deze erg spannende film is duister en grimmig, maar melodieën zijn duidelijk ondergeschikt gemaakt aan de sfeer van dreiging en geweld.
Van de muziek voor deze film is dit soundtrackalbum uitgekomen, waarop vooral songs op staan en twee tracks van Streitenfeld's score. Die scoretracks hebben samen een looptijd van nog geen vijf minuten, dus het is wel erg beperkt. Wel zijn een aantal instrumentale tracks van Hank Shocklee op het album opgenomen, die naast de score van Streitenfeld vooral een extra soort grimmig funky en soms bluesy karakter aan de muziek geven, waardoor het een beetje als source muziek werkt. Shocklee werkte daarbij vooral als producer van de muziek, die door anderen is geschreven en bepaalde daarmee die nogal grimmige en funky stijl, wat de muziek er niet aangenamer op maakt.

Het album opent echter met een achttal songs, die allemaal een nogal blues-funk-soul-achtige kleuring hebben, terwijl ook de rap niet ontbreekt. De songs passen allemaal goed in het wereldje waarin de film zich afspeelt, maar die geen van allen in de buurt van mijn muzikale smaak komen.
De openingstrack is een aardige soulballad, gezongen door Anthony Hamilton, die een stevige funksong als tweede bijdrage op dit album heeft met 'Stone Cold'. De tweede song wordt gezongen door Lowell Fulson en is een bluesy-country-rocksong, terwijl 'No Shoes' van John Lee Hooker juist een bluesy soulsong is, met lage gitaarklanken. De song 'Across 110th Street' is een vlotte soulsong van Bobby Womack. Sam & Dave zingen een meer funky soulsong, met een discokleur en ook The Staple Singers zingen met een funky soulkleuring. De laatste 'song' is een nogal typische rapsong van Public Enemy, kennelijk in een speciale uitvoering voor deze film, zo geeft de titel van de track aan.

Het album sluit af met de twee genoemde tracks van scorecomponist Streitenfeld. In zijn muziek ontbreekt gelukkig die sterke funky kleuring, maar de muziek is wel behoorlijk donker en wat grimmig gekleurd, overigens zonder dissonant of chaotisch te zijn. De ritmes in de muziek zorgen voor een aparte urban sfeer, waardoor de muziek van Streitenfeld toch nog heel redelijk in het gehoor ligt.

Kortom, met deze soundtrack van American Gangster krijg je een soundtrack in huis met een aantal nogal funky en soulachtige songs, met uitstapjes naar blues en rap. Daarnaast tref je een aantal tracks van producer Shocklee, die eveneens een nogal funky kleuring aan een aantal tracks heeft gegeven. Het album sluit af met twee tracks van de score van Marc Streitenfeld, die redelijk aangenaam zijn en zeker de prettigste tracks van het album zijn. Mijn waardering voor deze soundtrack komt dan ook niet hoger dan 53 uit 100 punten, ondanks de tracks van Streitenfeld, die beide 69 punten halen.

Other releases of American Gangster (2007):

American Gangster (2008)
American Gangster (2007)
American Gangster (2008)
American Gangster (2007)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More