Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

 As Good as it Gets


Sony Records Japan (4988009861296)
Sony Music Austria (5099748950222)
Sony Music US (0074646911228)
Movie | Released: 1998 | Film release: 1997 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track Artist/Composer Duration
1.As Good As It Gets Hans Zimmer1:25
2.A Better Man Hans Zimmer5:35
3.Humanity Hans Zimmer6:25
4.Too Much Reality Hans Zimmer6:06
5.1.2.3.4.5 Hans Zimmer3:54
6.Greatest Woman On Earth Hans Zimmer7:48
7.Everything My Heart DesiresDanielle Brisebois4:00
8.Under StarsPhil Roy3:32
9.My OnlyDanielle Brisebois1:47
10.For Sentimental Reasons ( I Love You )Nat King Cole3:05
11.Hand On My HeartJudith Owen3:44
12.Climb On (A Back That's Strong)Shawn Colvin4:14
13.Always Look On The Bright Side Of LifeArt Garfunkel2:38
 54:13
Submit your review Hide reviews in other languages

 

As Good as it Gets - 08/10 - Review of Sjoerd , submitted at (Dutch)
Hans Zimmer is van alle markten thuis, iets dat we allang wisten, maar dat Zimmer met deze soundtrack nog eens duidelijk maakt. We gaan terug naar het jaar 1998. Mediaventures was misschien wel op zijn hoogtepunt met de scores voor ‘Antz’, ‘Man in the Iron Mask’ en ook ‘Armageddon’ wist met zijn typische Mediaventures geluid men te bekoren. Ook Hans Zimmer zelf kan met veel plezier terugkijken naar dit jaar. Hij werd in dit jaar twee keer genomineerd voor een Oscar. ‘The Prince of Egypt’ staat bekend als één van de hoogtepunten van Hans Zimmer en ook ‘As Good As It Gets’ is de Oscarnominatie meer dan waard.

Het was de eerste keer dat Hans Zimmer samenwerkte met James L. Brooks. Later kwam Zimmer nog in aanraking met Brooks door zijn score voor ‘Spanish’ en ‘The Simpsons Movie’. ‘As Good As It Gets’ vertelt het verhaal van de schrijver Melvin Udall die lijdt aan dwangneuroses. Zijn leven wordt overhoop gegooid wanneer hij op de hond van zijn homofiele buurman moet passen die door een ongeluk in het ziekenhuis ligt. Wanneer zijn vaste serveerster, Carol, niet komt opdagen, omdat haar zoontje ziek is raakt Melvin helemaal in de stress.

Hans Zimmer creëert met ‘As Good As It Gets’ een ideale sfeer. Dat is al te horen in de eerste track die gelijknamig is aan de film. Hoge strijkers openen de score, deze worden gevolgd door enkele piano tonen en de fluit die de hoofdmelodie van zowel de track als de hele score speelt. De track gaat verder met een dromerige sfeer met vooral strijkers. Het tweede thema van de score is te horen in ‘A Better Man’. Dit thema begint wat emotioneler met een mooie pianosolo. Wanneer de strijkers de track binnenvloeien speelt de piano direct weer hogere noten. De dromerige sfeer is terug. Opvallend is het thema dat we te horen krijgen als de track een minuut oud is. Strijkers spelen mysterieuze melodieën, die haast tegen Zimmers score voor ‘The Ring’ aanliggen. Het thema bouwt zich later mooi op naar de dromerige sfeer van het hoofdthema. ‘Humanity’ gaat verder waar de vorige track stopte. Niet veel later horen we het mysterieuzere thema weer, dat nog steeds veel weg heeft van ‘The Ring’, de score die Zimmer enkele jaren later schreef. Het verschil zit in de toonhoogte, want het thema van ‘The Ring’ is zeer laag in tegenstelling tot dit thema. De instrumentatie van de krassende strijkers is wel hetzelfde. Na het hoofdthema al enkele keren gehoord te hebben in ‘Humanity’, horen we een nieuwe uitwerking aan het begin van de track ‘Too Much Reality’. De instrumentatie is iets anders in vergelijking met de andere keren dat we het thema hoorden. Zo speelt de piano een grotere rol en horen we andere strijkers. De track gaat verder met verschillende thema’s die zich al eerder in de score introduceerde. Echter zorgt dit er niet voor dat de score eentonig is, want de thema’s blijven je vermaken, ook in dit soort lange track van zes minuten. In ‘1.2.3.4.5’ introduceert er wel weer een nieuw thema zich. Qua sfeer idem dito met de rest, maar toch is het weer fijn om een nieuwe melodie te horen in de score. Gedurende de track horen we de oude thema’s terugkomen en zo vlieg je alweer naar de laatste track van het Hans Zimmer gedeelte; ‘Greatest Woman on Earth’. In deze track kunnen we nog zeven minuten genieten van de heerlijke sfeer die Hans Zimmer te bieden heeft in deze score. De opbouw is fantastisch! De track begint met een enkele piano, maar al snel horen we strijkers op de achtergrond. Na twee minuten krijgen we steeds meer instrumenten te horen en zo wordt de muziek mooi warm. Na drie en een halve minuut introduceert het hoofdthema zich in de track. Ook deze bouwt zich goed op. De melodie begint incompleet, maar geleidelijk voegen alle noten van de melodie zich toe en horen we het hoofdthema weer in zijn geheel. Dit levert kippenvel op in de laatste minuut van de score.

Het album wordt aangevuld met enkele songs, die wat mij betreft zeker niet misplaatst zijn en voor het nodige luisterplezier kosten. Tevens ben ik van mening dat deze niet de scoretijd verdunnen, want de score was lang genoeg. In de tracks ‘Under Stars’(de enige track niet te horen in de film) en ‘My Only’ horen we op de achtergrond zelfs nog de gitaar van Mediaventures Heitor Teixeira Pereira.

Conclusie:
Hans Zimmer heeft zeker plezier gehad bij het schrijven van deze score. Hij componeerde totaal los van zijn stijl die men kent van bijvoorbeeld ‘The Rock’. De muziek is klassieker, soms lijkt het allemaal meer op klassieke muziek dan op filmmuziek, bevat geen synthesizers en is te vergelijken met/gejat van de stijl van Thomas Newman. Hoe dan ook, het bezorgt een heleboel luisterplezier, waardoor een dikke acht op zijn plaats is.
As Good as it Gets - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Jack Nicholson is Melvin Udall, een schrijver die moeite heeft met situaties wanneer dingen anders lopen dan hij verwacht had. En dan wordt zijn homofiele buurman in elkaar geslagen en belandt die in het ziekenhuis. Melvin mag op zijn hondje passen. Als dan ook nog het zoontje van Carol, de enige bediende die hem accepteert zoals hij is, ziek wordt en zij weg moet, dan wordt Melvin's leven wel heel zwaar op de proef gesteld...

De score was in handen gegeven van Hans Zimmer, die er een beperkt orkestrale score van gemaakt heeft. Niet met grootse bombastische klanken, zoals we van hem gewend zijn, maar met een ingehouden, wat intiemere sfeer, die de gevoelens en gevoeligheden van de hoofdpersonen mooi verklanken. De synthesizer komt er in deze score niet aan tepas en ook de percussie moet je met een zaklamp zoeken. Strijkers en piano spelen de hoofdrollen in deze mooie score van Zimmer.
De stijl van de score is wat melancholiek, met af en toe een dramatische of een vrolijke ondertoon, waarbij ook een emotionele, haast lieve klank niet ontbreekt.
De score opent met die wat vrolijke sfeer, terwijl de dramatiek vooral in de tweede track speelt. De laatste track van de score (Greatest Woman On Earth) is wat meer romantisch getint. De tussenliggende tracks pakken van alle elementen wel wat mee.
Daarmee is deze score van Hans Zimmer een mooie, rustige score geworden, waar je heerlijk naar kunt luisteren, met mooie melodieuze thema's en veel harmonie in de samenstelling van klanken. De af en toe wat dramatische of bij vlagen wat dreigende sfeer doet de thema's en andere harmonieuze muzikale lijnen alleen maar beter uitkomen.

De eerste 30 minuten waren zo voor Hans Zimmer, de volgende 24 minuten bestaat uit een 7-tal liedjes.
Een aantal van deze songs zijn best het beluisteren waard. Er zijn een paar die nogal traag en wat zeurderig zijn en een paar die wat jazzy zijn. Een speciale song is de laatste, die bekend is geworden van Monty Python. De uitvoering op deze soundtrack is een erg fraaie, wat met name komt door de begeleiding waarop Art Garfunkel zingt. Die begeleiding bestaat uit een groot mannenkoor die, deels neuriënd en deels met mooie achtergrond strijkers, meezingen. Het geeft samen met de warme stem van Garfunkel een mooie diepe klank aan deze song.

As Good as it Gets is een overwegend mooie soundtrack geworden. Met name het score gedeelte is zeer het beluisteren waard en ook een paar songs zijn prima te genieten.
As Good as it Gets - 08/10 - Review of Tom Daish, submitted at (English)
Hans Zimmer's Oscar Nominated score really was very deserving of its accolade, just a pity it lost out to a less worthy competitor. This is about as atypical a Zimmer score as you're likely to find. It's mainly laid back, free from synthesised noise and electric guitars and concentrates on a small orchestra of strings, piano and a little dash of woodwind here and there, most notably a clarinet that takes the main theme. This is introduced in the opening cue and is a joyously sprightly, yet quirky melody played on clarinet backed by chopping strings and piano. It is very much in the style of Rachel Portman who seems to have made a living writing tunes with that kind of clarinet lead theme. A second, slightly more sombre melody is introduced in the second track played on piano. The rest of the score then unfolds with hints of these two themes as well as other short motifs and laid back, gently comical music. Neither theme dominates excessively and the comedy is never over played, but neither is the sentimentality. In some ways I would have liked the main theme to crop up a little more often as it appears quite a lot in the film, but that's only a minor complaint and the fact that the album has been put together so well with some strong time constraints as well as containing a decent amount of score as well as the songs all lumped at the end so they can be avoided if so desired. One song that must have a quick play is the classic Eric Idle song, Always Look on the Bright Side of Life, which is a funny song, but in this surreal arrangement with Art Garfunkel and a deep male choir, it's even more amusing. Action Zimmer fans will likely be disappointed, but those with an open mind and those who enjoy quirky comedy scores will love this.
As Good as it Gets - 08/10 - Review of Andreas Lindahl, submitted at (English)
Hans Zimmer wrote a pleasant little score for this wonderful, feel good film, starring Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear and Cuba Gooding Jr. The music, performed by a rather small ensemble, with solo performances by piano and woodwinds, draws on classical influences, with harmonies and orchestrations reminiscent of European film. The main theme is an excellent, lively little ditty, with bouncy strings and woodwinds, and the rest of the themes are equally good.

Basically, this is as far as one can get from the testosterone driven action scores by Zimmer and his fellow composers at Media Ventures, and it is certainly nice to hear that the composer is capable of writing music in more than one style. Something I already knew, of course, but this is probably news to the anti-Zimmer persons out there, claiming that all Zimmer scores basically are one melody played by the entire orchestra at once.

Although the soundtrack CD only includes six score cues, I don't feel that there is too little music by Zimmer available. It includes all the highlights of the score. One should also remember that there wasn't much score in the film, to start with. The rest of the disc is occupied by songs by Danielle Brisebois, Phil Roy, Nat King Cole and others. Some are great, some are just good, while others aren't that interesting. There's also a lovely version of "Always Look on the Bright Side of Life", produced by Hans Zimmer and performed by Art Garfunkel, supported by one of Zimmer's male choirs.
Oscars: Best Original Score (Nominee)

Other releases of As Good as It Gets (1997):

As Good as it Gets (1998)
As Good as it Gets (2008)


Report a fault or send us additional info!: Log on