L'Avion


Colosseum (4005939810122)
Movie | Released: 2005 | Film release: 2005 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Ouverture1:54
2.Le réveil de l'avion1:03
3.L'aventure2:54
4.L'enfant et l'avion2:30
5.Le printemps2:36
6.L'enfant et l'avion (variation)1:51
7.Le vertige2:56
8.La maison vide2:24
9.L'avion vole2:27
10.Solitude2:15
11.Charly2:11
12.La belle équipé3:07
13.L'avion en danger2:34
14.L'envol3:24
15.Le piano2:34
16.L'avion fou2:05
17.La plage1:43
18.La météorite6:34
 47:01
Submit your review Hide reviews in other languages

 

L'Avion - 08/10 - Review of Tom H., submitted at (Dutch)
Na enkele afwisselende jaren succes en miskleunen voor Gabriel Yared - zijn rejected score voor het epos Troy als dieptepunt en tot menig gevloek bij filmmuziekfans - brengt Yared een mooie, erg Europees getinte score. Yared heeft weeral eens geluk gehad zo blijkt want volgens de linernotes moest regisseur van dienst Cédric Kahn overtuigd worden dat zijn meesterwerkje wel degelijk originele score nodig had naast klassieke muziekstukken. En zie hier het resultaat van een vruchtbaar gebruik van het talent van een trefzekere componist die een dromerig en goed in beeld gebrachte film ondersteunt.

Orchestrator van dienst John Bell arrangeerde deze score erg minimalistisch. Vaak wordt de melodie gedragen door enkel piano gecombineerd met violen en lichte blazers. Zoals gewoonlijk zit de componist zelf achter de piano. De score zelf werd geconstrueerd rond Gabriel's thema 'L'Enfant et L'Avion'. Het thema komt voortdurend terug met subtiele verschillen, soms erg miniem wanneer Gabriel een reeks noten anders aanhaalt of wanneer een instrument op lovenswaardige manier een kleine nuance legt in de melodielijn. Een solomoment voor piano in de voor de handliggende track 'Le Piano' laat het thema schitteren in al zijn eenvoud. In 'Le Printemps' wordt de piano bijgestaan door zachte strijkers om dan in 'The Météorite' een iets prominentere plaats in te nemen om uiteindelijk toch de piano te laten overheersen.

Naast de piano thema's vinden we ook de meer kinderlijk gearrangeerde muziek terug waar de violen worden bijgestaan door een celesta, een vibrafoon en een glockenspiel, waardoor de score een iets moeilijker karakter krijgt aangemeten, want ook al klinken de thema's erg mooi en zacht, toch is 'l'Avion' geen gemakkelijke score om naar de luisteren. Het eist een vorm van discipline om echt te luisteren naar de kleine variaties waardoor de muziek zijn eigenheid creëert. Een oppervlakkige beluistering zou enkel het idee in je hoofd halen dat de score saai is, wat absoluut niet het geval is.

Hoe dan ook is 'L'Avion' een score die mooi klinkt in combinatie met de thema's van 'The English Patient' en 'Cold Mountain' maar die een veel ingehouderen stroming in Gabriel's composities inhoudt. Dit is luistervoer op regenachtige dagen of wanneer de sneeuw zacht valt. Om score om in alle rust te aanschouwen en van te genieten.
L'Avion - 08/10 - Review of Joris Hermy, submitted at (Dutch)
Het was dus lang wachten op nieuw werk van Yared nadat zijn langverwacht magnus opus 'Troy'geweigerd werd. Een groot onrecht want onlangs kon ik deze score beluisteren en het is een absolute parel en mag gerust zonder blozen naast Ben Hur of zelfs Lord of the rings staan!!! Een instant klassieker dus.
Bij l' Avion krijg je geen grote chorale passages, noch koper-en trommelgekletter zoals in Troy. Wel krijgen we -in goede Yared-traditie- lyrische thema's, weelderige violen en subtiele houtblazers. Van bij de eerste noten hoor je direct de kenmerkende stijl van de componist. De klassieke inkleuring van de orkestraties, doorweven met mystiek en dromerige harp zijn typerend voor Yared. Iedere compositie klinkt doordacht en werd met zin voor detail uitgewerkt en ik kan me werkelijk voorstellen hoe goed deze muziek op zijn beelden moet passen.

Het zijn niet allemaal zweverige composities. Solitude is een verklanking van eenzaamheid, iets wat Yared ook al in 'The English Patient' met verve bracht. Bij 'l'Avion vole' wordt de toon echter grimmiger. De vioolsectie speelt puntige Staccato's en klinken zo onrustiger dan ooit tevoren. De gelijkenis met 'The Talented Mr Ripley' is daardoor wel groot, maar het werkt wel de juiste sfeer in de hand en het is een stijlkenmerk geworden van Yared.

Het absolute hoogtepunt voor mij zijn toch de piano-momenten van de verschillende thema's. Het hoofdthema op piano is ronduit magistraal en zal nog een hele tijd nazinderen!!!

l'Avion is een mooie score maar brengt niets nieuws. Het is een vintage Yared score en een streling voor het oor. Voor de mensen die op zoek zijn naar een volledige andere Yared, raadt ik aan toch de 'Troy' score op het net te zoeken... Voor de liefhebbers van zijn klassiekers met 'English Patient' voorop, zullen deze score zeker kunnen smaken.
The wondrous story of eight-year-old Charly, who instead of getting the bike he really wanted for Christmas, ends up with a model airplane. When his father dies shortly thereafter, the boy discovers that the airplane has magical powers--powers that others are looking to get their hands on.
Music composed by Gabriel Yared (Oscar® for The English Patient).
Trailer:







Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More