Philadelphia


Sony Music (074645782324)
Movie | Released: 1994 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Senior Associate Andrew Beckett1:30
2.Minor Catastrophe3:14
3.Birth2:20
4.Non Temer Amato Bene (From The Opera "Idomeneo")Lucia Popp Wolfgang Amadeus Mozart4:05
5.I Have A Case4:02
6.The Missing Document4:42
7.The Essence Of Discrimination4:58
8.Going Home3:30
9.The Trial3:27
10.Ebben? Ne Andrņ Lontana (From The Opera "La Wally")Maria Callas Alfredo Catalani4:48
11.Trying To Survive5:54
12.La Mamma Morta (From The Opera "Andrea Chenier")Maria Callas Umberto Giordano4:48
13.An Excellent Lawyer2:42
14.Calculated Risks2:31
15.The Verdict2:46
16.I'm Ready1:20
 56:37
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Philadelphia - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Regisseur Jonathan Demme stelde met zijn film Philadelphia de vooroordelen tegen aids aan de kaak in een tijd waarin aids een snel opkomende ziekte was.
Het verhaal draait om Andrew Beckett (Tom Hanks), een succesvol advocaat bij een grote firma. Hij weet z'n homoseksualiteit goed te verbergen in een homofoob klimaat op het bedrijf, totdat z'n aids werkelijk zichtbaar wordt en z'n collega's redenen zoeken om hem te kunnen ontslaan. Geen advocaat wil hem dan helpen bij z'n verdediging, totdat een van z'n eerdere tegenstanders, de schade-advocaat Joe Miller (Denzel Washington), na een eerdere weigering toch voor hem in de bres springt...

De muziek voor deze indrukwekkende film bestaat voor een deel uit songs, die samengebracht zijn op het soundtrackalbum van deze film. Ook de score van Howard Shore is uitgebracht. De songs hebben een grote impact op de film en drukken de wat saaie score naar de achtergrond. De song van Bruce Springsteen won er diverse prijzen mee en zelfs een Oscar. Overigens won ook Tom Hanks een Oscar voor z'n acteerprestatie.
Howard Shore componeerde de score, maar wist er geen imponerend meesterwerk van te maken. De muziek is nogal vlak en klinkt vooral als een lange underscore. Uitbarstingen van orkestrale schoonheid komen maar minimaal voor en duren zelfs dan maar kort.
Qua instrumentatie drijft de score vooral op violen. Deze worden in de verschillende tracks slechts ondersteund door beperkt gebruik van houtblazers en soms wat lichte percussie of harp. De enkele koperblazer die solo voorbij komt, zoals in de openingstrack of in 'Birth', levert nog de mooiste muziek op.
De spanning genereert Shore vooral door het vioolarrangement mineurklanken mee te geven tegenover de positieve boventonen. Atonalen gaat Shore vakkundig uit de weg, maar de sfeer in sommige tracks zit weldegelijk vol spanning. De meeste tracks kabbelen echter rustig wat voort, met wat lichte en wat saaie vioolmuziek.

In de film is Beckett een liefhebber van operamuziek en de meest dramatische momenten in de film worden dan ook muzikaal overheerst door muziek van Mozart, Giordani of Catalani. Door de film laat die muziek een grote indruk achter, veel groter dan die van de score. In de film valt de muziek van de score eigenlijk nauwelijks op, die van de opera's echter des te meer. Op de soundtrack is een van die operastukken opgenomen, op het scorealbum staan echter drie van die stukken. Het zijn alle drie aria's, waar je dus wel een beetje van moet houden om dit te kunnen appreciėren.
Dit laatste geldt ook wel voor de score zelf, want je moet wel een beetje in een weemoedige bui zijn om prettig te luisteren naar de muziek die Shore heeft gecomponeerd voor Philadelphia.

Kortom, met Philadelphia heeft Howard Shore een nogal saaie score neergezet, die bij uitzondering niet uitstijgt boven de eveneens uitgegeven soundtrack (die je elders op deze website kunt vinden). Waar de songs vooral door hun toepasselijke teksten in de film indruk maken (hoewel dat los beluisterd niet zo werkt), verdwijnt de score nogal naar de achtergrond. De muziek van Shore is dan ook vooral te typeren als underscore, waarbij slechts mondjesmaat de muziek uitstijgt boven het middelmatige.
Vooral de paar tracks waarin Shore een koperblazer mee laat spelen trekken de aandacht, maar dat is ruim onvoldoende om de score op te stuwen naar een hogere waardering dan 62 uit 100.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More