Shadowlands


Angel Records US (0724355509321)
Movie | Released: 1993 | Film release: 1993 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Veni Sancte Spiritus: Front TitlesChoir of Magdalen College, Oxford2:19
2.The Golden Valley1:58
3.Quartet in 'D'1:49
4.The Wardrobe2:39
5.'The Plot Thickens'2:33
6.The Lake3:14
7.O Little Town of Bethlehem - traditional2:42
8.Once in Royal David's City1:37
9.The Friendship2:09
10.The Wedding2:43
11.Sumer is Icumen in - traditional1:38
12.The Drive to the Hotel1:34
13.The Golden Valley, Part Two1:58
14.Mr. C.S. Lewis1:42
15.Joy Goes Home2:33
16.'I'll be here Too'1:56
17.The Silence1:54
18.'As a Boy & as a Man'Choir of Magdalen College, Oxford3:26
19.Sanctis Solemniis2:03
20.Joy & Douglas1:41
21.Shadowlands (End Credits)3:35
 47:43
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Shadowlands - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De film Shadowlands van regisseur Richard Attenborough is gebaseerd op het leven van de bekende schrijver C.S. Lewis, van wie ik een paar boeken in de kast heb staan. Ook de kronieken over het land achter de kleerkast, Narnia, zijn van zijn hand, waarop weer de films van Narnia zijn gebaseerd. C.S. Lewis is een Britse academicus van de universiteit van Oxford, die vooral bekendheid kreeg als voorvechter van het christelijke geloof.
De film draait om de relatie van Lewis met zijn geliefde vrouw Joy.

Het waar gebeurde verhaal begint bij het vrijgezellenbestaan van de geleerde denker Lewis. Hij heeft ondertussen een correspondentie met een Amerikaanse vrouw, die hem vervolgens met haar zoon komt opzoeken in Engeland. Eigenlijk is Joy gevlucht uit haar geweldadige huwelijk en er ontstaat een relatie. Uiteindelijk trouwen ze, zodat Joy de Britse nationaliteit kan krijgen. Maar dan krijgt ze kanker. Door alles wat dan volgt verdiept zich hun relatie, maar zet het Lewis' geloof zwaar onder druk.

De muziek bij de film is van George Fenton, die z'n hand niet omdraait voor dramafilms van dit hoge niveau. Fenton heeft de muziek een flinke portie tragiek meegegeven en een behoorlijk aantal tracks beuren je daardoor niet echt op. Maar Fenton zou Fenton niet zijn als hij niet daar tussendoor pareltjes tevoorschijn tovert met mooie lichte vioolklanken en prachtige melodieën.
Het thema van de film wordt gepresenteerd in de eerste echte scoretrack 'The Garden Valley', maar dit thema springt er niet echt bovenuit, hoewel het een bijzonder mooie en aansprekende melodie is. Wellicht dat dit komt door de lichte instrumentatie van deze en de meeste andere tracks.
De eerste helft van de score heeft een wat sombere en dramatische kleuring, vooral vanaf de vierde track, waardoor veel tracks wat zwaar overkomen. In de tweede helft van de score is die kleuring frisser en luchtiger en zijn de melodieën ook veel aansprekender.
De muziek van deze score is voorzien van veel lichte instrumenten. Vooral violen spelen een belangrijke rol. In verschillende tracks komen ook wel andere instrumenten voorbij, maar toch blijven de violen altijd leidend aanwezig. De dramatiek of de luchtigheid wordt dan ook niet zozeer door instrumentatie bepaald, maar door het arrangement, veelal in combinatie met de maatvoering of snelheid.

Het album met de muziek van de film bevat een redelijk aantal songs, vooral koorliederen, die gerelateerd zijn aan het geloof van Lewis. Er komen een aantal hymnen en een paar kerstliederen voorbij, die veelal door koren worden gezongen. De ene keer is dat à capella of met kerkorgel, een andere keer met orkestbegeleiding. Sommige songs zijn heel bekend, andere helemaal niet, maar allemaal liggen ze vrij goed in het gehoor. Het album opent al gelijk met zo'n koorzang en dat zet toch een beetje de toon van het album. Ik houd daar wel van en kan het album dan ook allicht beter waarderen dan iemand die daar niet van houdt. De songs zijn redelijk over het album verspreid, dus je moet vaak skippen als dit niet jouw smaak is.

Kortom, met Shadowlands heb je een enigszins gemengd album in handen: een aantal koorzangen gecombineerd met de wat dramatisch getinte scoremuziek van George Fenton. Vooral de tweede helft van de score zal door velen erg mooi gevonden worden, door de prachtige melodieën en vooral door de vol orkestrale afsluitende track.
Daardoor blijf je aan het einde van het album met een beetje een weemoedig en warm gevoel achter. Die fraaie tracks tillen de waardering voor deze score behoorlijk boven de middelmaat uit, zodat er een mooie 78 uit 100 punten uit komt rollen.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More