How the West Was Won


Sony Classical (0886976379926)
Movie | Released: 1997 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Overture (Extended Version)5:51
2.Main Title3:11
3.This Is The West3:23
4.The Erie Canal0:32
5.Two Hearts On A Tree2:05
6.Shenandoah0:28
7.First Meeting2:27
8.First Kiss2:26
9.The Morning After0:28
10.The River Pirates (Extended Version)9:19
11.Godspeed Eve2:27
12.The Burial4:43
13.Wagon Train Forward2:02
14.Sit Down Sister1:39
15.Wanderin'1:39
16.The Jump Off Point0:25
17.Cleve Van Valen (Extended Version)5:19
18.Poor Wayfarin' Stranger2:05
19.Raise A Ruckus Tonight1:46
20.Come Share My Life2:16
21.Cheyennes (Extended Version)4:40
22.Careless Love0:36
23.Gold Claim1:39
24.What Was Your Name In The States? (Extended Version)2:05
25.He's Gone Away (outtake)3:19
26.A Home In The Meadow1:56
27.Marriage Proposal1:46
 70:31
# Track   Duration
1.Entr'acte (Extended Version)4:38
2.Mr. Lincoln1:12
3.He's Linus' Boy3:04
4.I'm Sad And I'm Lonely (outtake)3:06
5.When Johnny Comes Marching Home0:56
6.Zeb's Return4:06
7.The Pony Express1:56
8.A Railroader's Bride I'll Be1:19
9.Workin'0:28
10.The Jugglers0:21
11.No Goodbye (outtake)1:48
12.Zeb And Jethro3:05
13.Buffalo Stampede1:42
14.Climb A Higher Hill (Extended Version)4:21
15.The Van Valen Auction4:02
16.Gant1:58
17.No Goodbye2:38
18.Celebration1:52
19.Finale0:20
20.Finale Ultimo3:00
21.Exit Music2:57
 
CD 2 - Supplemental Material:
22.Miss Bailey's Ghost (Playback Version)0:29
23.A Home In The Meadow (Playback Version)3:03
24.When I Was Single (Playback Version)0:44
25.Shenandoah (Alternate Version)2:al
26.Rock Of Ages (Playback Version)1:31
27.The Erie Canal (Playback Version)1:12
28.Wait For The Hoedown (Extended Version)2:51
29.First Meeting (Alternate Version)2:26
30.No Goodbye (Demo)1:52
31.A Home In The Meadow (Alternate Version)2:35
 67:31
Submit your review Hide reviews in other languages

 

How the West Was Won - 10/10 - Review of Sander Neyt, submitted at (Dutch)
Narrator: The west was won by its pioneers, settlers, adventurers is long gone now. Yet it is theirs forever, for they left tracks in history that will never be eroded by wind or rain - never plowed under by tractors, never buried in compost of events. Out of the hard simplicity of their lives, out of their vitality, of their hopes and sorrows grew legends of courage and pride to inspire their children and their children's children. From soil enriched by their blood, out of their fever to explore and be, came lakes where once there were burning deserts - came the goods of the earth; mine and wheat fields, orchards and great lumber mills. All the sinews of a growing country. Out of their rude settlements, their trading posts came cities to rank among the great ones of the world. All the heritage of a people free to dream, free to act, free to mold their own destiny.

Elk muziekgenre heeft zijn eigen geschiedenis. Zo ook met ons genre namelijk de filmmuziek. Een onbekende en zeer ondergewaardeerd genre die gelukkig vandaag de dag een beetje meer bekendheid krijgt dankzij een componist die we voor alle zekerheid HZ gaan noemen. De geschiedenis van filmmuziek gaat lang terug. Het vond natuurlijk zijn oorsprong in de klassieke muziek maar is gedurende de vele jaren veel veranderd. Iedereen is het eens dat de drie founding fathers van de filmmuziek de volgende componisten zijn: Max Steiner, Dimitri Tiomkin en Alfred Newman zijn. Zij legden de basis voor de filmmuziek. Doorheen de jaren brachten vele componisten een frisse wind in het genre. John Williams deed dat in de jaren 70 en 80. En vanaf de jaren 90 nam Hans Zimmer dat stokje over en bracht ons in een nieuw stadium. Een stadium dat niet door iedereen geliefd wordt. Waarom vertel ik deze kleine geschiedenis? Omdat uw nederige recensent het afgelopen jaar zich heeft verdiept in de scores van de drie Founding Fathers. Verbazing was hetgeen over mij kwam bij het beluisteren van een aantal scores. Verbazing van schoonheid, verbazing van overweldigende muziek. Het is voor mij een uitdaging om zo’n oude score te recenseren, want in die tijd werden filmscores op een andere manier geschreven. Zo ook met deze How The West Was Won.
De componist is Alfred Newman. De oude patriarch van de Newman familie. Vader van Thomas Newman en David Newman. Oom van Randy Newman. Ik heb vele van zijn werken beluisterd en uw nederige recensent moet toegeven dat Newman in mijn ogen de grootste componist is van filmmuziek aller tijden. Zijn melodieën zijn weergaloos, zijn orkestraties diep en rijk. Praktisch nooit heb ik zo van een score zo genoten dan deze How The West Was Won. Daar zijn verschillende redenen toe. Ik ben in het bezit van deze complete score en het is elke seconde de moeite. Ook kan ik genieten van de score zonder dat ik de film heb gezien. Hij is namelijk heel moeilijk te krijgen op dvd en heb de kans nog niet gehad om deze film te zien. Maar de muziek is zodanig goed dat ik het wel heel graag wil zien.

Het is onmogelijk om elk thema te bespreken en het is nog onmogelijker om elke track te bespreken. Daarom zal ik een korte doch juiste indruk proberen neer te pennen van deze score. Het album begint met de geweldige Overture. Hier krijgt je eigenlijk alle thema’s van de score te horen maar dan wel in een gezongen versie. In de goede oude tijd kreeg je op het scherm gewoon het woord Overture te horen toen deze muziek werd gespeeld. Zo kon het publiek al kennis maken met de muziek, die ze dan konden herkennen in de film zelf. De eerste noten van Main Title werden dan gehoord bij de echte opening. Newman steekt meteen van wal met het geweldige hoofdthema. Gespeeld door de blazers met een geweldige percussie. Als je dit hoort, weet je waar Alan Silvestri zijn inspiratie heeft gehaald voor zijn Back To The Future Theme. In Main Title krijg je allerlei versies te horen. De één al wat mooier dan de andere. De versie door de cello’s vind uw nederige recensent persoonlijk de mooiste. Het hoofdthema komt praktisch in alle tracks voor. Maar wel op allerlei manieren, waarop het nooit verveeld
Rond dat hoofdthema heeft Newman een geweldige score geschreven dat geen seconde verveelt. Er zit drama in de score zoals This Is The West. Het is een verrassend intriest stukje muziek waar een geweldig thema de kop opsteekt. In deze track krijg je dan nog eens een prachtige versie van het hoofdthema te horen met de strijkers in crescendo. Het eerste kippenvelmoment is een feit! Het feit dat het upbeat thema in zo een vorm kan bestaan, wilt zeggen dat we te maken hebben met een fantastisch hoofdthema. En de score is nog geen negen minuten bezig. Romantiek is er ook te vinden in deze score. In First Kiss bijvoorbeeld. Het is alweer het hoofdthema maar deze keer gespeeld door mondharmonica gesteund met een gitaar. Het is zodanig simpel dat het werkt. In één woord geweldig.
Een western zonder actie is natuurlijk geen western en op deze score is er sommige van de beste actie geschreven. Bijvoorbeeld in Cheyenne. Bijna Williamsachtige actiemuziek is wat je hier naar voren krijgt geschoven. Dit is vijf minuten genieten van eersteklas muziek. De chaos in het orkest, het hoofdthema dat er tussendoor komt. Geweldig gewoon.
Er is nog één groot aspect aan deze score. Een aspect dat niet iedereen zal kunnen appreciëren. Namelijk Greensleeves. Het klassieke deuntje best bekend onder de versie van Ralph Vaughan Williams is een thema in deze score. Newman heeft er zelfs een nieuwe tekst onder gezet in Home On The Meadow. Newman gebruikt het hier als een liefdesthema. Persoonlijk stoor ik mij hier helemaal niet aan. Greensleeves is nog altijd een favoriet van mij en ik vind het geweldig dat het zo prominent in de score aanwezig is. Al is het soms wel wat verwarrend omdat het een typisch Engels deuntje is. Ik denk persoonlijk altijd aan de grote Engelse landschappen met heuvels en kabbelende beekjes als ik dit lied hoor. Dus is het een beetje verwarrend om het in een Western te horen. Maar het is al bij al geweldig.

Okidoki, nu eens naar de versie kijken van deze score. De score die ik hier recenseer is de Complete Score. Dat heeft zijn voordelen maar ook zijn nadelen. Heb je deze score nog niet gehoord, dan moet je niet naar mijn advies luisteren om deze score te kopen. Want je moet zeker van deze score houden om hem te kunnen waarderen op deze manier. Er bestaan genoeg versies met de hoogtepunten van de score. Vorig jaar is er zo eentje uitgekomen met 35 minuten van de beste stukken. Dus mijn eerste advies is om eerst eens naar The Main Title te luisteren indien je dit nog niet hebt gedaan. Ben je daar volledig weg van, dan zou ik u sterk aanraden om deze versie te kopen. Dan zult u je het zich niet beklagen!

Conclusie
Hij was een mijlpaal in de geschiedenis der filmmuziek. In mijn ogen de grootste componist van filmmuziek aller tijden. How The West Was Won vind ik zijn beste werk en daarom in mijn ogen ook één van de beste scores die er zijn. Niet voor iedereen weggelegd maar als je houd van de stijl van Newman, dan moet je niet twijfelen dat je dit prachtige muziek gaat vinden. Een 10. Niet meer, niet minder.

Soundtracks from the collection: Complete Scores/Editions

Honeysuckle Rose (1980)
Girl Most Likely, The (2003)
Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The (2005)
Rose Marie & Seven Brides for Seven Brothers (1960)
Lord of the Rings: The Two Towers, The (2006)
How the West Was Won (1997)
Marche de l'Empereur, La (2005)
Amadeus (2002)
Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (2004)
best of A Nightmare on Elm Street, The (1993)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More