The Winter Guest


Colosseum (4005939589523)
Varèse Sarabande (0030206589528)
Movie | Released: 1998 | Film release: 1997 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.The Long Cold Walk3:35
2.Cush Macree1:33
3.The World's In Color1:49
4.Alex's House1:38
5.The Beach0:30
6.Walk In The Field0:48
7.Photos1:12
8.Nita1:44
9.Can I Touch Your Hair?1:18
10.On The Ice6:20
11.My Name Is Elspeth4:17
12.Take Me With YouLiz Fraser4:40
13.Wanker1:34
 30:58
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Winter Guest - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Britse film The Winter Guest was het regiedebuut van de in 2016 overleden acteur Alan Rickman. De enige andere film die hij regisseerde was A Little Chaos. De film is gebaseerd op een toneelstuk van Sharman MacDonald, dat op de planken ook door Rickman is geregisseerd. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Phillida Law en Emma Thompson, die in het echte leven, evenals in de film moeder en dochter zijn. De rol van moeder Elspeth werd ook op toneel al gespeeld door Law.
Het verhaal speelt zich af in de gure winter in Schotland en draait om dochter Frances (Thompson), die een groot verdriet te verwerken heeft. Moeder Elspeth ploetert door het onherbergzame, gure en winterse Schotse lands om bij haar dochter te komen. In haar afgelegen huis voeren de beide vrouwen tot laat in de nacht gesprekken, waarbij moeder probeert om troost te bieden, terwijl hun wat moeizame onderlinge relatie daarbij in de weg zit. De dochter zoekt wel naar troost, maar probeert ook los te komen van haar moeder...
Tussen de gesprekken door komen andere verhalen in beeld over de belevenissen van een aantal andere, wat typerende personages. Het winterse Schotse landschap speelt een belangrijke rol in de film.

De score bij deze film is van Michael Kamen, die er een gevoelige score voor componeerde met een bijzonder fraai thema.
De film speelt zich af in Schotland en in de muziek hoor je dan ook lichte keltische invloeden in de melodieën, die voor een fraai effect zorgen. De muziek is behoorlijk aan de minimalistische kant, maar Kamen weet toch met die heerlijke melodieën een erg aangename score neer te zetten. De piano speelt daarin de hoofdrol en die wordt dan af en toe aangevuld met instrumenten uit de orkestrale of elektronische hoek. Een echt prachtig voorbeeld daarvan is 'On the Ice', waar de piano begeleiding krijgt van hele lichte underscore uit de synthesizer. Een lange track die je regelmatig kippenvel bezorgt.

Het minimalistische karakter van de muziek werkt als een verklanking van de eenzame sfeer van de film, in samenhang met het winterse landschap. Toch doet de muziek niet koud of kil aan, omdat Kamen de klanken meestal aan de warme kant houdt. De muziek is vooral harmonisch en heeft vaak een emotionele kleuring. Spanning komt in de muziek op dit album eigenlijk nergens naar voren en ook echte muzikale uitbarstingen ontbreken, waardoor de score toch wat vlak is, hoewel Kamen zijn piano intens bespeelt.
Een uitzondering is de enige song op het album, gezongen door Liz Frazer. Ze zingt de song 'Take me with You' op een erg invoelende en intieme manier, op een begeleiding van de piano van Kamen, met underscore van strijkers. Dit is zonder meer een van de fraaiste tracks op dit album, die in ieder geval qua intensiteit boven de score uitsteekt en je met gesloten ogen laat genieten. Aardig is dat de tekst voor deze song geschreven is door regisseur Alan Rickman.

De score sluit af met de track 'Wanker', een wat vreemde titel (zoek de betekenis maar eens op) voor nog een fraaie track. Toch blijft ook deze track hangen in het stramien van de overige score-tracks en loopt deze afsluitende track dan ook niet uit op een climax. De score en daarmee het album sluit daarmee wel fraai af, waarbij het kalm en intiem blijft klinken.

Kortom, met The Winter Guest heeft Michael Kamen een fraaie score gecomponeerd. De score is vooral minimalistisch van karakter, maar de pianomuziek is erg fraai en de melodieën zijn meestal bijzonder mooi en gevoelig. Toch kabbelt de muziek net even teveel op solo pianoklanken voort om heel speciaal te zijn. Met meer orkestrale begeleiding was dit wellicht een geweldige score geworden en een parel in de verzameling. Nu is het nog steeds bijzonder fraai, maar haalt het minimalistische de waardering toch wat omlaag.
De enige song is daarop een van de uitzonderingen. Ik waardeer deze score eigenlijk best hoog, met 83 uit 100 punten, maar ik kan mij ook heel goed voorstellen van velen van jullie deze score wat te dromerig vinden.

Other releases of The Winter Guest (1997):

Winter Guest, The (1998)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More