Music for a darkened theatre, Vol.1


MCA Records (008811006525)
Movie | Released: 1990 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Pee Wee's Big Adventure6:59
2.Batman8:23
3.Dick Tracy3:01
4.Bettlejuice3:41
5.Nightbreed7:01
6.Darkman6:52
7.Back To School1:28
8.Midnight Run4:41
9.Wisdom4:37
10.Hot To Trot2:20
11.Big Top Pee Wee5:23
12.The Simpsons1:29
13.Alfred Hitchcock Presents: The Jar3:19
14.Tales From The Crypt1:27
15.Face Like A Frog2:07
16.Forbidden Zone1:14
17.Scrooged8:42
 72:43
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Music for a darkened theatre, Vol.1 - 09/10 - Review of Kristof Janssens, submitted at (Dutch)
Zegt de naam (The Mystic Knights of the) Oingo Boingo u iets?

Wel, zo heette de alternatieve rockgroep waar Danny Elfman van 1976 tot 1995 de frontman van was. De oorspronkelijk door ska beïnvloedde New Wave-groep werd opgericht door Elfman’s broer Richard en bracht in haar beginperiode op een komische, eigenzinnige wijze semi-theatrale muziek. Als frontman fungeerde Danny Elfman als leadzanger, maar daarnaast bespeelde hij in de band tevens tal van instrumenten waaronder viool, gitaar, sitar, trombone en synthesizers. Oingo Boingo luidde het begin in van de rijkgevulde carrière waarop Danny Elfman vandaag kan terugkijken.

Elfman’s eerste filmproject betrof de door Richard Elfman geregisseerde low budget film Forbidden Zone, een cultfilm die gebaseerd was op de bij wijlen erg kitscherige, maar spectaculaire live optredens van Oingo Boingo. De voorliggende compilatie, één van de weinige die er van Elfman verscheen, telt één korte track uit zijn debuutscore, het pianothema ‘Forbidden Zone’ dat uit 1980 dateert. Danny Elfman stelt dat zijn eerste liefdesthema een ode aan Erik Satie betreft en zo komt de compositie ook over.

Deze compilatie die voor het eerst in 1990 verscheen, biedt een nagenoeg perfect overzicht over de eerste tien jaren uit Elfman’s carrière. Dat de composities elkaar niet chronologisch opvolgen, is eigenlijk geen minpunt. Integendeel, het verlaagt de voorspelbaarheid. De verzamelaar vangt aan met een suite uit Elfman’s eerst orkestrale score en zijn eerste samenwerking met regisseur Tim Burton, Pee Wee’s Big Adventure, een komische avonturenfilm uit 1985. De zeven minuten durende suite vat de belangrijkse thema’s uit die score zeer goed samen. Elfman beschouwt deze composities zelf als een tribute aan twee componisten die bij hem de interesse in filmmuziek hebben aangewakkerd: Nino Rota en Bernard Herrmann.

Alle suites die deze verzamelaar rijk is, zijn sterk samengesteld. De Batman suite is fantastisch en behoort tevens tot de bekendste thema’s uit de geschiedenis van de filmmuziek. De ganse score van de eerste Batman-film is sowieso één van de boeiendste werken uit Elfman’s oeuvre. Niet meer dan logisch dat deze score ook hier sterk vertegenwoordigd is. Verder biedt deze compilatie boeiende suites uit Nightbreed, Darkman, Big Top Pee Wee en Scrooged.

Een compilatie van Danny Elfman-muziek zonder de erg bekend in het oor liggende begingeneriek van The Simpsons zou een compilatie onwaardig zijn, moeten de samenstellers gedacht hebben. En ja, wat zijn we blij dat die vrolijke generiek, net als het al even opgewekte popdeuntje ‘Study Montage’ uit Back to School, het Ry Cooder-achtige ‘Walsh Gets The Duke’ en het stijlvolle pianothema ‘Diner Blues’, beide uit de misdaadfilm Wisdom, niet over het hoofd werden gezien.

Het gewezen bandlid van Oingo Boingo, Steve Bartek, stond als co-producer en orkestrator mee in voor de samenstelling van deze verzamelaar. We doen ons petje alvast af, want Music for a darkened theatre is een erg sterke compilatie die naar een ruim publiek gericht is: voor bestaande fans en de fans in wording!


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More