Finding Neverland


Decca Records (0028998637572)
Decca Records (0602498637579)
Movie | Released: 2004 | Film release: 2004 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Where Is Mr. Barrie?3:32
2.The Park1:07
3.Dancing with the Bear2:03
4.The Kite1:37
5.The Chess1:07
6.Neverland - Piano Variation in Blue4:29
7.The Spoon on the Nose1:28
8.The Pirates2:11
9.The Marriage2:40
10.Children Arrive3:15
11.Drive to the Cottage1:04
12.The Peter Pan Overture1:17
13.Peter2:20
14.The Park on Piano5:23
15.The Stairs2:14
16.Impossible Opening3:26
17.The Rehearsal1:20
18.Neverland - Minor Piano Variation3:39
19.The Play and the Flight1:21
20.This is Neverland4:01
21.Why Does She Have to Die?2:05
22.Another Bear3:11
23.Forgotten Overture3:31
 58:21
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Finding Neverland - 09/10 - Review of Tom H., submitted at (Dutch)
Na "Unfaithful" ging componist Jan A.P. Kaczmarek verder op de romantische dramatour en het heeft hem geen windeieren gelegd. "Finding Neverland" werd geäpprecieerd en kreeg terecht de oscar voor beste score. Hoewel de film berust op waargebeurde feiten, zijn het vooral de kleurrijke, fantasiescènes die op een haast theatrale in beeld worden gebracht, die het verhaal zo hartverwarmend maken. De muziek is net als het verhaal even charmant als pakkend. James Barrie is een toneelschrijver die in zak en as zit na een tegenvallende première. Op zoek naar inspiratie, zit hij elke dag in het Kessington Park waar hij de weduwe en de kinderen van een overleden strafpleiter leert kennen. Al vlug trekt hij steeds meer op met de jongens die hij meeneemt naar de wereld van Neverland alwaar ze als de verloren jongens heel wat avonturen beleven. Wanneer hun moeder echter ongenezelijk ziek blijkt te zien, probeert Barrie de kinderen onder zijn vleugels te nemen om de traumatische ervaring te verwerken. De stercast met oa. Kate Winslet en Johnny Depp stelt niet teleur en ook de Poolse Kaczmarek trekt alle registers open.

Het kleurenpalet van de componist past perfect bij de rijke fantasie van Barrie. Het kinderkoor The Brompton Oratory School wordt efficiënt ingezet in alle mogelijke bezettingen. Enerzijds zijn ze haast springerig, vrolijk en uitbundig, zoals in de schitterende overture "Where's Mr. Barrie?", anderzijds verzorgen ze ook de momenten van verdriet die we kunnen horen in tracks als "Why Has She Got to Die?" en "This Is Neverland". Bewust op de voorgrond gemixt in een aantal tracks en soms wat meer in de muziek verweven is de verdienste van Rafal Paczkowski erg groot. Hier geen schoonheidsfoutjes zoals andere score's die in het Oostblok werden samengesteld (ik denk maar aan bv. Avalon waar de orkestrale passages erg korrelig zijn). Het koor en de arrangementen voor een groot strijkersensemble en lichte houtblazers geven deze soundtrack een speels en erg ritmisch elan mee.

Kaczmarek integreert een aantal thema's doorheen zijn muziek die allemaal erg mooi in elkaar lijken te passen als een legpuzzel. "The Park", "The Kite" en "The Chess" leiden een aantal thematische uitwerkingen in. Opmerkelijk is de componist's gebruik van a-typische instrumentatie zoals de mandoline en etnische fluiten. Deze worden knap geïntegreerd in de score en bloeien onder invloed van de lange, melodieuze orkestrale melodielijnen. De muziek is erg klassiek en zal dus menig fan van klassieke stukken plezieren.

Kaczmarek doet ook beroep op bevriend pianist Leszek Mozdzer om enkele thematische uitwerkingen te presenteren als pianosolo. Het resultaat zijn knappe en erg dromerige variaties op de hoofdthema's van "Finding Neverland". "Neverland" wordt in twee licht verschillende stijlen naar vorengebracht. In de "Piano Variation in Blue" horen we zoals de titel doet vermoeden een eerder pakkende en emotionele uitwerking van het thema. "Minor Piano Variation" is heel wat vrolijker en versierd met een heleboel franjes die sommige mensen wel wat zullen afschrikken. Wie echter zich openstelt voor fantasietjes en improvisaties op hoog niveau, kan heel wat ontdekken in deze sfeervolle interpretatie. Een lichte adaptie is terug te vinden in "The Marriage" waar de pianist over de toetsen raast. Ten slotte is er ook het nog het prettige "The Park on Piano" met lichtvoetig arrangement en heerlijk onbezorgd genieten.

Het walserige thema uit "Dancing with the Bear" is heerlijk bizar met het koor dat af en toe eventjes meezingt met deze speciale melodie dat een combinatie schijnt te zijn tussen melancholie, komedie met een zekere wrange nasmaak. Erg interessant! De melodie wordt herhaald in "The Spoon on the Nose" in een lichtjes anders arrangement. De burleske kant wordt opgegaan met "The Pirates" dat heerlijk heroïsch klinkt met een intermezzo voor accordeon en steel drum. Een korte reprise is terug te vinden in de "Peter Pan Overture" maar deze keer bespeelt Kaczmarek het orkest en laat het schitteren in al haar glorie. Het pastorale "Driving to the Cottage" met fluit en mandoline bijgestaan door lichte strijkers en enkele flarden piano is haast weggelopen uit een operette. Ook "Impossible Opening" is speels en is kenbaar met heel wat enthousiasme ingespeeld. Het is dan ook een heerlijk muziekstuk om te spelen en te beluisteren.

"The Stairs" brengt de voorbode van weinig goeds. Het ritme is traag en sleept zich werkelijk vooruit. Hieruit blijkt Kaczmarek's grote talent om pakkende score's te schrijven. "The Play and the Flight", "This Is Neverland" en "Why Does She Has to Die" is verfijnd, elegant en tragisch. De componist interpreteert de prachtige beelden bij deze scènes fantastisch en construeert met zijn thematiek een mooi vlechtwerk van verschillende uitwerkingen tot een aangrijpend en verbijsterend geheel. Erg knap! Het koor in "Why Does She Has To Die" is het mooiste en knapste moment op de hele cd. Het album sluit positief af met "Another Bear" en "Forgotten Overture" en laat de luisteraar opgelucht ademhalen met heerlijke walsachtige muziek.

"Finding Neverland" is zonder twijfel het beste werk van Kaczmarek. De componist flirt met fantasie, heerlijke orkestraties en prachtige thematiek. Deze cd is een terechte oscar-winnaar en is erg verfijnd! Natuurlijk raad ik deze soundtrack aan! Iedere soundtrackfan moet deze beluisteren, want hoewel erg mooi en elegant zal deze cd niet iedereen kunnen bekoren door zijn klassieke orkestraties en soms erg drukke sound. Wie eens iets anders dan al die Zimmer-scores met over-the-top synthesizers en kinderachtige thema's, is deze soundtrack een pareltje!
Finding Neverland - 10/10 - Review of Mitchell Tijsen, submitted at (Dutch)
Sprookjesachtige pianomuziek hoor je niet dagelijks maar daar kan verandering in komen bij het luisteren van de score van Jan A.P. Kaczmarek, zijn score voor Finding Neverland beschouw ik als 1 van zijn beste scores ooit. De muziek is duidelijk aanwezig in de film, op een positieve manier, ik heb de muziek meteen gekocht na het zien van deze film en geniet er nog steeds van. Je kunt er heerlijk bij wegdromen, alles klinkt namelijk perfect. Het doet me eigenlijk niet terug denken aan de film, het is gewoon heerlijke pianomuziek die zo van een klassieke componist zou kunnen afkomen.

De score is vrolijk en klinkt helemaal leuk wanneer er een koor bij komt kijken. De piano zorgt vaak voor veel kippenvelmomenten en zorgt voor een lach op mijn gezicht. Piano Variations in Blue is toch echt wel het hoofdthema van de film. Ook wordt deze track aan het einde van de film gespeeld in de End Credits. Wanneer je de score thuis heb kun je heerlijk bij deze track wegdromen, net zoals bij de rest van de score omdat alles zo goed in elkaar zit. Improvisaties zitten er genoeg in deze score, het is prachtig om te luisteren naar al die mooie klanken die uit de vleugel van Kaczmarek komen. Ik heb echter wel begrepen dat hij dit alles niet zelf speelt maar Leszek Mozdzer, daarom gaan er ook zeker een paar welverdiende credits zijn kant uit. Wat mij betreft had zijn naam ook best groot op de score mogen staan omdat hij toch wel voor “het hart” van de score zorgt. Toch is het niet alleen maar pianomuziek wat we horen, het hoofdthema wordt ook gespeeld door de strijkers. Zo horen we het thema uitgebreid in de track: This is Neverland. Net zoals in de film is dat moment op de score 1 van de mooiste en baan ik mezelf ook in Neverland door de wonderlijke manier waarop dit is gecomponeerd.

Al met al is dit een hele warme score vol met prachtige melodieën op de piano waarbij iedereen kan wegdromen. Door het jaar vertraging van de film kon de componist goed zijn gang gaan en dat is ook zeker te merken/horen. Al in de eerste track wordt je aandacht gegrepen door de mooie piano en dit blijft de hele score zo verder gaan. Door de wisselende instrumenten en dromerige sfeer die de piano oproept blijft de score zijn uitstekende kwaliteit behouden en zwakt de score geen enkel moment af. Wanneer je net denkt dat je alles gehad hebt zorgt Kaczmarek en/of Mozdzer wel voor een nieuwe verrassingen door er een paar nieuwe improvisaties bij te gooien. Ik las dat de ‘Recording Sessions’ van deze score dagen in beslag namen wat ongebruikelijk is bij het opnemen van de score. De Crew zat om de piano heen en Mozdzer speelde allerlei melodieën met de nodige improvisaties. Zo zie je maar dat scores niet altijd allerlei toeters en bellen hoeven te hebben om het mooi te laten klinken. Deze score die zich kenmerkt door de piano constant te laten spelen is juist veel sterker dan al die Hollywood-achtige scores die er tegenwoordig allemaal op de markt komen.

De componisten van ‘nu’ werken vaak met grote orkesten en willen vaak alles zo bombastisch mogelijk componeren. Ik wil die componisten aanraden om ook eens goed te luisteren naar scores zoals deze. Finding Neverland is namelijk het tegenovergestelde van een bombastisch orkest maar heeft juist meer effect. Door het mooie pianospel blijft je aandacht hier veel beter bij en zorgt dit alles voor veel kippenvelmomenten.

Een kleinschalige score vol fantasie, prachtige pianosolo’s en een geweldig hoofdthema zorgen voor dé perfecte luisterervaring. Neverland here i come!
Finding Neverland - 08/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
In Finding Neverland volgen we het creatie proces van de schrijver van Peter Pan, James Matthew Barrie (Johhny Depp). De film speelt zich af in Londen rond 1900, waar Barrie na een geflopte toneelproductie, op zoek is naar inspiratie. Hij ontmoet de jonge weduwe Sylvia (Kate Winslet) die alleen haar 4 zoontjes opvoedt. Via hen ziet hij de wereld van sprookjes en verhaaltjes die bij de kindertijd horen, en langzaam groeit zijn concept van Peter Pan. In dit proces gaat Barrie meer en meer op in zijn fantasie, dat het zijn eigen leven beïnvloedt in die zin dat hij in het echte leven een magie achter de gewone dingen ziet.

De film productie heeft een jaar vertraging opgelopen, voor een componist is dit natuurlijk eerder een kado, want op deze manier heeft hij meer tijd om de score uit te werken. Het resultaat van de soundtrack is er zeker naar. Voor vele filmmuziek fans zal dit een van de verassingen van 2004 zijn. De score is van de relatief onbekende Poolse componist Jan A.P. Kaczmarek. Kaczmarek's bekend werk voor film is zijn muziek voor Lost Souls en Unfaithful. Kaczmarek studeerde aanvankelijk af als advocaat, ondertussen is hij al een hele tijd als componist actief, vooral voor muziek voor toneel producties en heel wat Poolse films.

Hij componeerde een zwevende, magische en fantasierijke score voor Finding Neverland in een stijl die vergeleken kan worden met de scores van de componiste Rachel Portman (Chocolat, Cider House Rules, …), vanwege de intieme en zachte composities. Kaczmarek combineerde symfonisch orkest met een kinderkoor en piano, zowel met orkest als solo. De piano solo’s zijn echt bijzonder. De pianist, Leszek Mozdzer speelde apart de piano overdubs in voor de reeds opgenomen score, maar speelde ook enkele improvisaties van variaties op de thema’s van de film, die op de cd zijn gezet. De orkestrale tracks zijn met veelal strijkers en houtblazers, in warme, tintelende thema’s, steeds optimistisch, maar met weinig opzwepende orkestrale tracks, en weinig memorabele thema’s. Het is meer achtergrondmuziek of underscore, maar dan wel een underscore die de sfeer in de film echt mee draagt. In vele scènes in de film brengt de muziek nieuwe emoties aan die niet uit de beelden kan afgeleid worden. Gezien dat hier weinig, buiten enkele tracks, van de opzwepende magie zoals in vele Disney scores en dergelijke terug te vinden is, zal Finding Neverland vooral liefhebbers van de meer klassieke, intieme scores aanspreken.
Finding Neverland - 06/10 - Review of Tom Daish, submitted at (English)
Just one year after P J Hogan's delightful live action film version of Peter Pan we have Finding Neverland, a fictionalised account of how J M Barrie came to write his most famous play, with Johnny Depp as the man himself. Largely received well, the only complaints surround the softening of certain aspects of Barrie's life, turning it more into real life fantasy than a searching biopic. Jan A P Kaczmarek isn't perhaps Hollywood's most high profile composer, but has cropped up on a range of projects from the adultery thriller Unfaithful to the horror of Lost Souls. Here the composer is on much more delicate and whimsical ground, although just a little of the darkness of those earlier scores might just have made this one a bit more interesting.

Finding Neverland starts strongly with the delightful Where is Mr Barrie? which suggests a light hearted playfulness, with a that a little European quirkiness. The children's chorus verges on overkill, but as an occasional decoration, works surprisingly well. Cues that feature this style make for the score's most memorable tracks, but much of the album is rather more low key. Unfortunately, Kaczmarek makes things rather too soft and pleasant, coming across as a more thinly textured variant on James Horner's gently whimsical style. Nice for a short while, but there is a nagging lack of grit to the drama. The seemingly endless piano solos (which bring to mind Michael Kamen's lower key work) bog the album down in their frilly niceness. Fortunately, the occasional sombre moment - The Marriage and The Play and the Fight - are a nice antidote, but rarely suggest any real depth.

There isn't anything inherently wrong with Finding Neverland, it's a very pleasant listen and would make a solid 40 minute album, but at almost an hour, overstays its welcome with insufficient variety of tone or pace to sustain almost an hour. For some reason, and without wishing to seem too disingenuous to Kaczmarek's efforts, I couldn't help but think what Alexandre Desplat might have brought to the material. The evidence of Girl with a Pearl Earring and Birth suggest he could have injected some real drama and fragility to offset the overt niceness. If all that sounds like a big downer on Kaczmarek's effort, then it's only fair to point out that it is an attractive and tuneful score, but one that leaves the nagging feeling that too much of the real drama has been held back for the sake of a warm, musical glow.
Finding Neverland - 10/10 - Review of Andreas Lindahl, submitted at (English)
Let's get to the verdict right away: Polish composer Jan A.P. Kaczmarek has written one of the best scores of 2004 for Marc Forster's Finding Neverland. From start to finish this is an incredibly entertaining, charming and beautiful score, filled with a sense of wonder, innocence and magic, without ever getting over the top or too sentimental - or too understated.

Kaczmarek often favours the upper register of the instruments at his disposal, which at times creates a rather fragile, but also very light and sparkling, sound. The sound of a children's choir adds to the experience in some cues, such as "The Spoon on the Nose", or the lovely opening track, "Where is Mr. Barrie?", where the scores' excellent main theme is heard for the first time. The composer also uses the piano to great effect, at times together with the rest of the orchestra, but also as a solo instrument, and the soundtrack includes some absolutely amazing piano cues, performed by pianist Leszek Mozdzer. These are more or less improvisations and variations on the scores' major themes and these cues - "Neverland - Piano Variation in Blue", "Children Arrive", "The Park on Piano" and "Neverland - Minor Piano Variation" - are some of the biggest reasons this score is so incredibly charming and beautiful.

The score is mostly rather subdued (meaning that there are very few moments of powerful orchestral outbursts), dominated by strings and woodwinds, but there are a few exceptions. The cheery, and tongue-in-cheek "The Pirates", is packed with brass fanfares and percussion. While listening to this track at work I received a "My God, what on earth are you listening to!? That's so cute!" comment, which is a rather fitting description, I suppose. There's also the optimistic "The Peter Piano Overture", with lots of lively woodwinds and harp.

I fully expect Jan A.P. Kaczmarek to get an Oscar nomination for this score. It's a delight to listen to and I will without doubt return to this score many times in the future.
Finding Neverland - 07/10 - Review of Niels van Laar, submitted at (Dutch)
Finding Neverland.

Jan A.P. Kaczmarek, nooit van gehoord. Maar toen ik de recensie op www.filmtracks.com gelezen had, (ja, sorry, ik lees ook andere recensies) was ik wel benieuwd naar deze Kaczmarek. En ik ben er zeer over hem te spreken. Het grappige is, dat ik deze recensie al een tijdje heb klaarliggen, maar er nog geen pagina voor de score was, heeft het even op zich laten wachten, maar dat terzijde.

Finding Neverland is een film over de bedenker van Peter Pan. Na aanleiding van een ontmoeting met een vrouw en haar kinderen bedenkt hij het verhaal over een jongen in een land waar niemand oud wordt. Iedereen kent het verhaal van Peter Pan natuurlijk al, maar deze film geeft een compleet nieuw beeld.

Finding Neverland is een vrolijke, sprookjesachtige, dromerige score geworden. Het deed me af en toe een beetje aan de Danny Elfman’s Edward Scissorhands denken; vrolijke riedeltjes met vrouwenkoren. Het hoofdthema is mooi uitgewerkt en komt veel terug in telkens andere composities. Ondanks die vele composities, dreigt de cd af en toe een beetje saai, teveel van hetzelfde, te worden. Het thema komt net weer iets te vaak terug, á la James Horner.

De pianosolo’s daarentegen blijven interessant. Toen ik de cd voor het eerst beluisterde, hoopte ik telkens als een nummer was afgelopen, dat er weer een pianosolo zou komen. En dat gebeurt dan ook meerdere malen.

De cd straalt dezelfde sfeer uit als de achternaam van deze componist. Veel melodieën en instrumenten die aan Oost-Europese landen doen denken. Samen met de gewone “westerse” muziek, zoals we die kennen, vormt het een mooi geheel.

Over het algemeen dus een erg interessante score, maar net iets te vaak het hoofdthema in terug komt. Kaczmarek is voor mij dus een goede nieuwe componist. Ik ben benieuwd hoe deze film, met Johnny Depp en Kate Winslet, is.
Finding Neverland - 10/10 - Review of Joris Kessels, submitted at (Dutch)
Een heerlijke zachtaardige score. Licht, fantasierijk en kinds. Van de pianosolo’s geniet ik nog het meest, wat klinken die enkele zuivere zware snaren dan toch mooi. Het klinkt af en toe als pure improvisatie rondom een thema. Doet me een beetje denken aan de pianostukken van John Tesh, Jim Brickman en George Winston. De gedeeltes met accordeon en mandoline kan ik ook erg waarderen. Hoewel de combinatie van deze twee instrumenten normaal gelijk het gevoel geeft in Italië te zijn, heeft dat op mij in deze score niet zo’n effect. Jan Kaczmarek weet een toch wel gevarieerde score neer te zetten, niet alleen maakt hij gebruik van verschillende instrumenten en koor, maar weet hij ook veel prettige thema’s voor deze score te produceren. Het enige negatieve is dat het soms allemaal iets te leeg kan klinken, maar dat is misschien juist net wat deze score maakt.

Wat mij betreft een topper.
Finding Neverland - 09/10 - Review of Joris Hermy, submitted at (Dutch)
Ik zag vorig weekend deze betoverende film! Prachtig in beeld gebracht en mooie vertolkingen van zowel Depp als Winslet! Maar wat de film vooral zo indrukwekkend maakte was de muziek! Het moet een hele tijd geleden zijn dat ik nog zo ontroerd werd door muziek in de film! Klassiek genoeg om serieus ter harte te nemen, licht genoeg om te gaan zweven en kleurrijk genoeg om ver weg te dromen... tot in Neverland misschien? Kaczmarek was mij voorheen onbekend. Maar hij staat nu in mijn geheugen gegrift! En zijn muziek leeft verder in mijn gedachten. Hopelijk kan de man mij nog vele malen bekoren met zijn absolute gave voor dwingend componeren! Ik ga alvast op zoek naar onbekende pareltjes van dit talent! ;-)
Finding Neverland - 10/10 - Review of Gijs Leijdekkers, submitted at (Dutch)
Gewoonweg heeeerlijke score! De muziek is zo intiem, zacht, mooi...! De stijl heeft wel een kléin beetje weg van die van Thomas Newman, maar in deze score wordt vooral heel veel piano gebruikt - ook als solo instrument - iets dat je bij Newman niet vaak tegen zult komen.

Ondanks twee thematjes bijna in elke track terugkomen ('the Park' en 'Peter Pan Overture'), verveeld hij nooit! Hij staat hier nu al 4 dagen 'bijna' fulltime op 'repeat all'!

De beste tracks zijn (in mijn ogen); de twee 'variations', 'The Park on Piano' en 'This is Neverland'.

Ook de cover, het verhaaltje van Forster en de CD opdruk zijn 'schitterend'! (iets dat toch ook een noemswaardige plus is!) Zeker kopen!
Finding Neverland - 10/10 - Review of Guy Verfaillie, submitted at (Dutch)
Voor mij is dit de score van het jaar. Kaczmarek is nog niet zo bekend. Ik kan alleen maar aanraden om een aantal van zijn vorige werken te beluisteren: bijvoorbeeld "Bliss", "Washington Square" en "Total Eclipse". Stuk voor stuk zijn dit pareltjes.
"Finding Neverland" is een verfrissende, originele, orkestrale score. Zeker een oscarnominatie waard en als het van mij afhangt gewoon de oscar.
Golden Globes: Best Original Score (Nominee)
Oscars: Best Original Score (Winner)
The music of this soundtrack was used in:

Casanova (Trailer)

Other releases of Finding Neverland (2004):

Finding Neverland (2004)

Soundtracks from the collection: Kids

Finding Nemo (2003)
Spy Kids 2: Espions en Herbe (2002)
Little Princess, A (1995)
Brother Bear (2003)
Dinosaur (2000)
Land Before Time, The (1988)
Dennis The Menace (2014)
Toy Story 3 (2010)
Zathura (2005)
Steamboy (2005)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More