Toute la mémoire du monde


Disques CinéMusique 05/01/2019 Download
Documentary Film release: 1957
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Toute la mémoire du monde (Pt. 1)2:20
2.Toute la mémoire du monde (Pt. 2)2:07
3.Toute la mémoire du monde (Pt. 3)1:09
4.Toute la mémoire du monde (Pt. 4)1:17
5.Toute la mémoire du monde (Pt. 5)2:51
 9:43
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Toute la mémoire du monde - 04/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de vijfde recensie uit de Maurice Jarre serie.

Vorige: I Dreamed of Africa
Volgende: Dreamscape

De Franse documentaire Toute la Mémoire du Monde is in 1956 gemaakt door regisseur Alain Resnais, die daarmee een van zijn vroege korte films maakte. Pas een paar jaar later zou hij verdergaan met het regisseren van speelfilms.
Deze korte documentaire duurt slechts ruim 20 minuten en speelt zich af in de Nationale Bibliotheek van Frankrijk in Parijs, waar de film inzoomt op de daar verzamelde kennis, met hun enorme mogelijkheden, maar ook onmogelijkheden.

De muziek bij deze film is van Maurice Jarre en is een van de acht korte films uit het allereerste begin van zijn muzikale carrière. Jarre maakte in 1952 zijn eerste score voor de korte documentaire Hôtel des Invalides en promoveerde in 1959 naar het scoren van speelfilms, wat hem gelijk grote successen opleverde. Al in 1960 werd hij voor zijn eerste Amerikaanse speelfilm gevraagd en die roep vanuit de VS zou niet meer ophouden. Hij overleed in 2009.

Jarre's score voor Toute la Mémoire du Monde duurt nog geen tien minuten en klinkt erg gedateerd. Het album is dan ook eerder een verzamelobject dan een fraaie luisterscore.
Koperblazers spelen een belangrijker rol in de score, maar ook houtblazers laten zich niet onbetuigd. Daarnaast heeft ook de percussie een flink aandeel in de muziek voor deze documentaire. Die percussie varieert van chimes tot bekkens en zware basdrums.
Jarre past een vlot tempo toe, maar varieert ook flink met dit tempo, waarbij de instrumentaties steeds met contramelodieën werken, hoewel van echte melodieën geen sprake is. Het zijn meer muzikale motieven en ook met die motieven wordt voortdurend gevarieerd, waardoor de muziek soms wat rommelig overkomt. Daarbij komen sommige van die motieven nogal eens over als tamelijk kinderlijke deuntjes, alsof de film een komedie is. Maar het zou natuurlijk kunnen dat de documentaire de nodige komische aspecten bevat.

Opvallend aan Jarre's muziek is dat het gebruik van strijkers volledig ontbreekt. De muziek wordt uitsluitend gespeeld door houtblazers, koperblazers en allerlei soorten percussie. Dat geeft de muziek soms een wat jazzy kleuring, vooral wanneer Jarre gedempte trompetten toepast, hoewel de melodieën zeker niet jazzy zijn.

Kortom, met zijn muziek voor de korte documentaire Toute la Mémoire du Monde heeft Maurice Jarre een van zijn eerste scores gecomponeerd. De muziek klinkt behoorlijk gedateerd en bestaat alleen uit blazers en percussie. De melodieën spreken niet aan, maar het is een curieus album, wat verzamelaars natuurlijk niet kunnen laten liggen. Voor de prettige beluisterbaarheid hoef je het niet te doen, want de waardering op dat gebied komt niet hoger dan 43 uit 100 punten.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More