Apollo 13


Movie | Released: 1995 | Film release: 1995 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Main Title2:29
2.One Small StepDialogue spoken by Walter Cronkite and Neil Armstrong0:42
3.Night TrainJames Brown3:27
4.Groovin'The Young Rascals2:26
5.Somebody To LoveJefferson Airplane2:54
6.I Can See For MilesThe Who4:09
7.Purple HazeJimi Hendrix2:44
8.Launch Control0:32
9.All Systems Go / The Launch10:03
10.Welcolme To Apollo 13Dialogue spoken by Tom Hanks0:26
11.Spirit In The Sky3:50
12.House Cleaning / Houston, We Have A ProblemDialogue spoken by Kevin Bacon, Tom Hanks and Gary Sinise / Dialogue spoken by Tom Hanks and Brett Cullen0:54
13.Master Alarm3:36
14.What's Going On?Dialogue spoken by Tom Hanks and Gary Sinise0:50
15.Into The Lem4:18
16.Out Of Time / Shut Her DownDialogue spoken by Tom Hanks, Ed Harris and Kevin Bacon / Dialogue spoken by Kevin Bacon and Brett Cullen0:34
17.Darkside Of The Moon4:49
18.Failure Is Not An OptionDialogue spoken by Ed Harris0:22
19.Honky Tonkin'Hank Williams2:42
20.Blue MoonThe Mavericks4:01
21.Waiting For Disaster / A PrivilegeDialogue spoken by Ed Harris and Gary Sinise / Dialogue spoken by Tom Hanks0:29
22.Re-Entry & Splashdown8:52
23.End Titles6:59
 72:07
# Track Artist/Composer Duration
1.Rescue MeFrontella Bass2:56
2.Bend Me, Shape MeAmerican Breed2:14
3.Eve Of DestructionBarry McGuire3:34
4.Threat Her RightRoy Head & The Traits2:05
5.SummertimeBilly Stewart4:56
6.She's Got YouPatsy Cline3:01
7.OneThree Dog Night3:02
8.Dream A Little Dream Of MeThe Mamas & The Papas3:12
9.Beyond The SeaBobby Darin2:53
10.1, 2, 3Len Barry2:27
11.WaitingSantana4:04
12.Lemon TreeTrini Lopez2:49
13.No Particular Place To GoChuck Berry2:42
14.Magic Carpet RideSteppenwolf4:23
15.The In CrowdRamsey Lewis3:50
 48:07
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Apollo 13 - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
In 1995 maakte regisseur Ron Howard furore met zijn enerverende verfilming van het waargebeurde verhaal over de rampvlucht met de Apollo 13.
Het verhaal speelt zich af in 1970, als de Apollo 13 wordt gelanceerd om met drie bemanningsleden op de maan te landen. Maar er gaat van alles mis en de bemanning moet alle zeilen bijzetten om levend terug te kunnen keren op aarde. Daarbij speelt 'Ground Control' in Houston een belangrijke rol en moeten ze zoeken naar oplossingen die er eigenlijk niet zijn. 'Houston, we have a problem'...
Met Tom Hanks, Kevin Bacon en Ed Harris in de hoofdrollen was dit een enorm kassucces en de waarheidsgetrouwe film spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Een van de factoren voor het succes van de film is zeker ook de score. James Horner gaf met de muziek voor deze film een grote toegevoegde waarde aan de film.
De vooral symfonische muziek is heroïsch, spannend en avontuurlijk tegelijk, terwijl de muziek aanvoelt als een warme deken. Horner kreeg dan ook zeker terecht een Oscar-nominatie voor zijn score, maar won deze niet.

Horner was in en rond 1995 bezig met een opmerkelijke reeks scores, die allemaal ver boven gemiddeld waren, zoals Legends of the Fall en Braveheart, maar ook Balto en Casper, twee animatiefilms deden het opmerkelijk goed. En dan is er Apollo 13 nog, met weer zo'n geweldige score van Horner.

In eerste instantie kwamen van Apollo 13 alleen een aantal soundtracks uit. Die soundtracks bevatten een deel van de score, maar vooral ook veel songs uit de film en een aantal dialoogfragmenten uit de film. Die laatste zijn vooral interessant voor diegenen die de film gezien hebben, maar dan zijn het ook zeker de meest indrukwekkende fragmenten uit de film. Er staan acht van die dialoogtracks op het album.
De songs zijn veel minder interessant, vooral omdat in de film slechts stukjes van de verschillende songs voorkomen. Op de soundtrack staan acht van die songs uit het eind van de zestiger jaren van de vorige eeuw. Sommige zijn wel aardig, zoals 'Somebody to Love' of 'Blue Moon', andere niet, zoals 'Nighttrain' of 'Purple Haze', tenzij je daar natuurlijk van houdt...
Een ander uitgebracht soundtrackalbum is 'Music from the Motion Picture', waarvoor ik deze recensie schrijf, en deze bevat een extra CD met muziek uit die tijd. Slechts een paar songs van die tweede CD komen in de film voor, de rest zijn songs die bij de film zouden passen. Het zijn zeker heel aardige songs, gemiddeld fraaier dan die op de Original Soundtrack. CD 1 van deze uitgave is identiek aan de 'Original' soundtracks.

Maar waar het om gaat is natuurlijk de score van James Horner. Een groot deel van de score is opgenomen op CD 1 van deze soundtrack.
De soundtrack opent met de 'Main Title', een fraaie track die al een soort voorbode is voor komend onheil, vooral door de snare-drum percussie in de fraaie thema-melodie. Dat thema wordt indringend gespeeld door een trompet, als een soort 'Last Post' definitief afscheid voor de bemanning.
Het thema komt in de scoretracks regelmatig terug, ook in prachtige orkestrale arrangementen, die je soms kippenvel bezorgen. En ook de trompet is een vaak terugkomend motief in de score die bijzonder fraai uitpakt.

De langste track van de score is de combi-track 'All systems Go - The Launch', die tien minuten duurt. De track combineert de warme klanken van het eerste deel van de track met de spannende klanken van het tweede deel. Die spanning wordt voor een groot deel bereikt met de snare-drum, op een onderkoelde melodie, wat samen een spannend effect geeft. Het derde deel van de track is heroïsche vol orkestrale muziek met een warme klank, die erg prettig in het gehoor ligt. Het vierde deel zorgt weer voor de nodige spanning in de stijl van het tweede deel, waarbij ook de snare-drum weer terugkomt. Het laatste deel verklankt de succesvolle lancering van de raket, waarbij de trompet op een underscore van lichte stemmen het thema brengt. Ook de synthesizer wordt in deze track gebruikt, evenals in een aantal andere tracks.

Met de track 'Master Alarm' barst de spanning barst los. De melodie, weer in combinatie met de snare-drum en ingehouden snelle vioolklanken zorgen voor een prima beluisterbare track waar toch de spanning vanaf druipt.
Daarna begint het drama in de film en met 'Into the LEM' verklankt Horner dit drama op een aansprekende manier, waar toch ook steeds de spanning doorheen voelbaar is. Dat drama zet zich voort met 'The Dark Side of the Moon', wanneer de bemanning geen contact heeft met Houston en moet afwachten. En dat wachten klinkt prachtig door in de muziek, zonder saai te worden. Vooral als op een ingetogen manier het thema op de trompet terugkomt, ontroert dat. De stem van Annie Lennox verklankt daarbij de grote afstand tot de aarde en thuis.

Dan volgt de op een na langste track, dat weer een combi-track is. Deze prachtige en vol orkestrale track brengt het spannende 'Re-entry'-deel op een aangename manier en het 'Splashdown'-deel op een fantastische manier met de prachtige themamelodie vol orkstraal uitgewerkt tot het echte hoogtepunt van de hele score. En weer doet ook hier de solo-trompet z'n indrukwekkende werk. Momenten om kippenvel van te krijgen.

De score sluit af met de prachtige 'End Credits'. De percussie stuwt het ritme iets op en de prachtige stem van Annie Lennox wordt toegevoegd. Zij verklankt met haar stem het thema, waarbij andere vrouwenstemmen zorgen voor de underscore, samen met andere instrumenten. De muziek krijgt door die stemmen een mooie warme klank. Natuurlijk komt ook de solo-trompet nog een keer terug op prachtige volle orkestrale klanken. Door die combinatie is dit een waardige afsluiter van deze indrukwekkende score. De waardering voor dit soundtrack album van Apollo 13 van James Horner is hoog voor een soundtrack, vanwege de score, hoewel de songs het er niet beter op maken. De dialoog is leuk als je de film gezien hebt. De waardering komt zo op 79 uit 100 punten.

Als je alleen voor de scoremuziek gaat, kies dan voor het promo-album. Deze bevat vrijwel de volledige score van bijna een uur, zonder songs en zonder dialoog. Dit is bijna 20 minuten meer scoremuziek dan op de soundtracks te vinden is.

Other releases of Apollo 13 (1995):

Apollo 13 (2019)
Apollo 13 (1995)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More