The Exception
Original Motion Picture Soundtrack


Varèse Sarabande 06/09/2017 CD - 1000 copies (0302064236224)
Movie Film release: 2016
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Waking Up4:23
2.Stefan Prepares Himself2:35
3.Chopping Wood2:33
4.Feeding Ducks1:31
5.Stefan’s New Room1:15
6.Apology1:42
7.Restoration1:35
8.Seize The Day1:32
9.Himmler Arrives1:52
10.Private Conversations2:03
11.The Kaiser Sees The Truth1:55
12.Mika’s Message3:41
13.The Ambulance4:04
14.Escape1:16
15.Mika’s Promise2:10
16.Return To Berlin2:42
17.The Kaiser’s Theme2:42
18.Last Kiss2:12
 41:43
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Exception - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Britse film The Exception had aanvankelijk als titel The Kaiser's Last Kiss. Later is die titel om commerciële redenen veranderd in The Exception. De oorspronkelijke titel was ook die van het boek van Alan Judd waarop de film gebaseerd is. De film is geregisseerd door David Leveaux, die vooral theaterregisseur is. Dit was zijn eerste bioscoopfilm. Hoewel het verhaal zich vooral in Nederland afspeelt, is de film opgenomen in België.
Het verhaal speelt zich af aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Duitse kapitein Stefan Brandt (Jai Courtney) wordt aangesteld als hoofd van de bewaking van keizer Wilhelm II (Christopher Plummer), die uit Duitsland verbannen is en nu in Utrecht woont. Brandt moet onderzoeken of Wilhelm in de gaten gehouden wordt, maar wanneer hij op het kasteel komt waar de keizer verblijft, valt hij voor een van de dienstmeiden, Mieke de Jong (Lily James), die hem niet veel later vertelt dat ze Joods is. Hij krijgt een extra opdracht, omdat de Duitsers erachter zijn gekomen dat er een geheim agent in de buurt van de keizer moet zitten. Brandt komt erachter dat dit Mieke is. Dan wordt hij door Heinrich Himmler (Eddie Marsan) gedwongen om te kiezen tussen ideologie of zijn gevoelens voor Mieke...

De score bij deze film is van Ilan Eshkeri, die eerder pareltjes componeerde, zowel in vol orkestrale uitvoering als in meer ingetogen versies met beperkt instrumentarium.
Voor deze oorlogsfilm hanteert Eshkeri vooral de meer ingetogen methodiek, in een stijl zoals je die ook bijvoorbeeld bij Philip Glass hoort. Vaak is een oorlogsfilm voorzien van zowel spannende, thrillerachtige muziek als heroïsche overwinningsmuziek, maar geen van beide hoor je echt terug in deze score.

Voor deze score heeft Eshkeri twee thema's gecomponeerd, een voor Brandt en een voor de keizer. Die laatste komt het meest naar voren in de track, hoe kan het anders, 'The Kaiser's Theme', waarin dit thema solo op piano wordt gespeeld. Voor het eerst is dit thema te horen in de track 'Feeding Ducks', eveneens solo op piano. Dit thema voor de keizer is duidelijk veel minder aansprekend dan dat voor Brandt. Het thema heeft een wat ongemakkelijke melodie, die wat saai overkomt. Ook in enkele andere tracks hoor je dit thema wel terug, maar dat is wat beperkt en vaak op de achtergrond. Het hoofdthema van de film is toch vooral Brandt's thema.

Het album opent met de track 'Waking Up', waarin het hoofdthema van de film met strijkers en piano een wat dramatische kleuring aanneemt. De melodie van dit hoofdthema is wat aan de tragische kant, bijna als een klaagzang of elegische wals. De melodie is fraai, waarbij die tragiek zorgt voor een gevoelig karakter van dit thema. Vooral in de tweede track 'Stefan Prepares Himself' wordt dat thema bijzonder fraai op cello gespeeld, op een underscore van hogere strijkers. Dat thema komt in meerdere tracks terug, die daarmee dan ook allemaal deze wat tragische bijklank hebben en wat daarmee een groot deel van de score kleurt.
Vrijwel de hele score wordt gespeeld door violen, altviolen, cello, piano en beperkt wat percussie. Dat lijkt wat weinig, maar Eshkeri weet de muziek ruimschoots uit het minimalistische te houden. De arrangementen zijn vaak erg fraai, terwijl ze toch allemaal die wat tragische kleuring hebben. De fraaie hoofdmelodie zorgt er tegelijk voor dat de score goed beluisterbaar is.

In het middendeel van het album komt het melodieuze hoofdthema wat minder uit de verf en daardoor is de muziek gelijk wat saaier, ook omdat de subthema's hier maar beperkt aan verwant zijn. Op de achtergrond hoor je wel motieven uit het thema voorbij komen, maar de muziek in dit middendeel blijft wat meer aan de dreigende en minder melodieuze kant en spreekt daardoor duidelijk minder aan.

In het laatste deel van het album speelt het hoofdthema weer een veel belangrijkere rol en daardoor spreekt de muziek dan weer veel meer aan. Soms weet Eshkeri zelfs met stevige violen de muziek flink op te zwepen, zoals halverwege 'Mika's Message' of in het begin van de track 'The Ambulance'.
Het album sluit af met 'Last Kiss', waarin het hoofdthema fraai melancholiek voorbij komt, als een soort afscheid. Een solo cello speelt dan opnieuw op fraai gedragen underscore van strijkers, met een altviool als contrapunt. De piano neemt op het laatst de underscore voorzichtig over en zo eindigt dit album met een fraaie soort van fade-out.

Kortom, met zijn score voor The Exception, of The Kaiser's Last Waltz heeft Ilan Eshkeri een overwegend fraaie score gecomponeerd. Soms is de muziek meer dreigend, vaak behoorlijk aan de tragische kant, bijna elegisch soms. Het hoofdthema is erg fraai en wat dramatisch gekleurd, terwijl het thema voor de keizer wat ongrijpbaar is en duidelijk minder aansprekend. Vooral het middendeel van het album is wat meer dreigend van kleur en spreekt daardoor niet echt aan. Het geheel van de score is tamelijk ingetogen gearrangeerd, maar niet minimalistisch. Dat levert voor het geheel een waardering op van 73 uit 100 punten.

The Exception

Added on Tuesday, May 23, 2017   Posted by Robert Bettens

The Exception

Ilan Eshkeri (Stardust, Kick-Ass, The Young Victoria) has composed an outstanding and moving new score for David Levreaux’s The Exception, starring Lily James, Jai Courtney and Christopher Plummer. Eshkeri’s score features solo writing for violin, cello and piano, with orchestra. The Exception is now showing on DirectTV.

German soldier Stefan Brandt goes on a mission to investigate exiled German Monarch Kaiser Wilhelm II. The Kaiser lives in a secluded mansion in the Netherlands, and as Germany is taking over Holland, the country's authorities are concerned that Dutch spies may be watching the Kaiser. As Brandt begins to infiltrate the Kaiser's life in search of clues, he finds himself drawn into an unexpected and passionate romance with Mieke, one of the Kaiser's maids.

Other releases of The Exception (2016):

Exception, The (2017)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More