Bram Stoker's Dracula


Sony Music (5099747274626)
Movie | Released: 1992 | Film release: 1992 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Dracula - The Beginning6:41
2.Vampire Hunters3:05
3.Mina's Photo1:25
4.Lucy's Party2:56
5.The Brides4:56
6.The Storm5:04
7.Love Remebered4:10
8.The Hunt Builds3:25
9.The Hunters Prelude1:29
10.The Green Mist0:54
11.Mina/Dracula4:47
12.The King of Fire1:51
13.Love Eternal2:23
14.Ascension0:50
15.End Credits6:42
16.Love Song for a Vampire (from 'Bram Stoker's Dracula')Annie Lennox4:21
 54:58
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Bram Stoker's Dracula - 09/10 - Review of Sander Neyt, submitted at (Dutch)
Dracula: Do you believe in destiny? That even the powers of time can be altered for a single purpose? That the luckiest man who walks on this earth is the one who finds... true love?

Dracula is misschien wel hét bekende personage in de geschiedenis van de literatuur. Hij heeft zijn plaats gevonden in het collectief geheugen, net zoals Sherlock Holmes, Frankenstein en vele anderen. Er is maar één verschil. Dracula is de duivel zelf. Althans zo wordt hij in heel veel films afgeschilderd. Wie het boek gelezen heeft, weet dat het personage maar tot op een zeker vlak slecht is. Persoonlijk zie ik hem meer als een onbegrepen wezen dat een grote fout in zijn verleden heeft gemaakt en daar nu de gevolgen van moet dragen. Dracula is en blijft ook één van de personages die het meest naar het witte doek is gebracht. Meestal op een manier dat niet echt respectvol is. Bram Stoker zou zich omdraaien in zijn graf, of eruit stappen! Van alle verfilmingen die er al zijn geweest, is er slechts één die het boek vrij goed volgt en dat is deze versie van Francis Ford Coppola. Waar de film het boek niet volgt is in zake het liefdesverhaal tussen Mina en Dracula, maar soit dat is muggenziften. Het is een goede film en misschien wel de laatste echt goede film van een uitmuntende regisseur die onderweg de kunst verleerd is. Want de laatste jaren horen we nauwelijks nog van hem, en als hij dan nog eens een film uitbrengt is die nauwelijks de moeite waard.
In deze film speelt Gary Oldman de pannen van het dak als Count Dracula. Zijn status als kameleon wordt alweer waar gemaakt. Ook Anthony Hopkins is zijn oude vertrouwde zelve en uw nederige recensent lacht zich een breuk telkens als hij op beeld verschijnt. Aan de andere kant hebben we dan terug de houten plank genaamd Keanu Reeves en een compleet miscaste Winona Ryder die geen greintje empathie in de rol legt. De decors en de kostuums zijn prachtig, net zoals de muziek.
De Poolse componist Wojciech Kilar (moge hij rusten in vrede) schreef voor deze Dracula film de score. De man is jammerlijk genoeg vorig jaar overleden, maar toch hebben we zijn muziek nog als nagedachtenis. En Bram Stoker’s Dracula is meer dan de moeite waard om toch eens te aanhoren.

Kilar schreef drie grote thema’s voor deze film. Twee van de drie worden al in Dracula: The Beginning aan de luisteraar geïntroduceerd. Het thema van Graaf Dracula opent de score. Strijkers spelen het thema bestaande uit vier noten op een bedje van een lichte percussie. Het thema is erg simpel, maar het is potjandorie heel erg dreigend. Je weet meteen met wie je te maken hebt en je weet dat je niet met de graaf moet sollen. Wat uw nederige recensent fantastisch vind, is hoe het thema in deze track zich ontwikkeld. De strijkers maken het dreigend, Kilar bouwt op, de strijkers spelen luider en sneller en als dan de blazers het boeltje overnemen dan is de dreiging compleet. Op beeld zien we hoe een maniakale Vlad Tepes zijn vijanden spietst en de muziek daarop is geweldig. Na deze korte uitbarsting komt daar het koor, die zonder enige begeleiding zeer enge teksten opzegt, waardoor het horrorgevoel echt wel naar boven komt. Het mannenkoor gaat weg en dan komt het mooiste thema van de score namelijk het liefdesthema. Hier enkel gezongen door de geweldige sopraan, maar het krijgt in vele tracks zijn reprises. De eerste is Mina’s Photo. Daar krijgen we een hint van wat het thema zal worden, de strijkers spelen heel stil omdat de romance nog maar begint, maar de sopraan die Elizabetha representeert maakt terug zijn opwachting. Want zo slim is Kilar. In de film lijkt Mina op Dracula’s oude geliefde Elizabetha, maar als het over Mina gaat, is het puur orkest. Gaat het over zijn oude geliefde, dan is het de eenzame stem. In Mina’s Photo worden die twee mooi afgewisseld. Dracula ziet eerst Mina op de foto dus horen we het orkest, daarna denkt hij aan Elizabetha en we horen de stem. Briljant.
We krijgen het thema te horen in drie tracks. Namelijk Love Remembered, Mina/Dracula en Eternal Love. Het thema is vrij lyrisch en spreid zich ver uit. Ook is er een soort van Oost-Europees gevoel in de muziek, wat natuurlijk komt door de oorsprong van de componist alsook de locatie van het verhaal. Het thema op zich is zeer herkenbaar, zeer memorabel ook. Het is bij verre het mooist wat Kilar ooit heeft neergepend en zeker een hoogtepunt op deze score.
Een laatste thema en het meest bekende thema van de film is het thema van de vampierjagers. Respectievelijk te horen in Vampire Hunters, The Hunt Builts en The Hunters Prelude. Het thema is zeer bekend omdat het in vele trailers wordt gebruikt, maar ook omdat het onderliggende uit vijf noten bestaande percussie thema wel heel veel wordt geplagieerd. Laat ik mijn uitspraak even staven met een paar voorbeelden. Ilan Eshkeri heeft het zonder schaamte overgenomen voor Lamia’s Inn voor Stardust. De man deed zelfs meer dan alleen maar dat, het thema dat boven op die riff gegoten wordt is eigenlijk een variatie op het thema dat we hier krijgen. For shame. Ook Klaus Badelt gebruikte het in ietwat minimalistische manier in Pirates Of The Caribbean. Maar soit, het thema dat Kilar neerpende is zo geniaal. Je hebt de riff als onderliggende percussie en dat houdt het de gehele track vol. Daarboven op komt het echte thema gespeeld door de trombone indien ik mij niet vergis. Het is een zeer memorabel thema waar de determinatie vooral naar boven komt. Ook de opbouw van de track is geweldig. Alles begint heel kalm, maar dan gaat de riff een versnelling hoger en als dan de hoorn terugkomt wordt alles zoveel duisterder, zoveel donkerder zeker met de gierende strijkers die er bij komen. Maar dat alles in nog niet genoeg, want Kilar bouwt nog op en dan gaat het thema je echt naar de strot vliegen! Schitterend gewoon!

Kilar speelt met deze thema’s alsof het zijn lieve lust is. Maar we hebben nog zo veel aspecten op deze score. We hebben Victoriaanse muziek in Lucy’s Party. Niet mijn favoriet maar toch een mooie verademing tijdens deze vrij zware muziek.
In The Brides krijgen we een mooie variatie op het thema van Dracula. Ja, het thema is hetzelfde, maar alles klinkt iets blijer, iets romantischer maar zonder dan ook maar één seconde de dreiging te verliezen. Wat je echt wel moeten kunnen als componist.
We hebben ook nog The Storm, wat echt wel actie pur sang is. Al begint het initieel heel rustig, maar als de percussie en het orkest losbreekt, dan krijgen we een track die je niet zo snel meer gaat vergeten. Hier komt het horrorelement naar boven. Vooral door de gregoriaanse gezangen op de achtergrond. Gezangen die meer en meer naar voren komen als de track vordert. Zeker één van de beste tracks van de score.
Over het horrorelement gesproken. The Ring Of Fire is dé horrortrack van deze score en het is niet te beluisteren. We krijgen praktisch geen muziek, maar eerder het koor die terugkomt met geluidsfragmenten van gelach, van een wolf, geschreeuw…. Niet mijn ding. Een vriend van mij heeft het ooit gehoord en zijn reactie was het volgende en ik citeer: “Dat gij daar naar luistert, gij zieke geest”. Het is niet mijn ding en sla deze track dan ook altijd over.
We hebben ook nog een mooie End Credits Suite waar alle thema’s nog eens worden herhaald. En dan hebben we ook nog Love Song For A Vampire. Het lied is samen te vatten in één woord: VRESELIJK. Ik heb geen probleem met Annie Lennox maar good God, wat doet dat nummer hier. Het heeft niets met de film te maken, het verbreekt de complete sfeer die Kilar zo vakkundig heeft opgebouwd. Skippen die handel.
Nog een laatste puntje zou ik willen schrijven over de uitgave en de productie van de score. Het is geproduceerd in Polen en dat hoor je. De geluidskwaliteit en de mix is soms verschrikkelijk. Bijvoorbeeld Mina/Dracula. De eerste halve minuut hoor je gewoonweg niets. Het orkest is wel al aan het spelen, maar het is dedju zo stil. Ook de inmenging van het koor is soms wat korrelig en soms heel onverwachts.

Conclusie
Dracula van Wojciech Kilar is een score geworden waar vreemd genoeg het horroraspect niet de bovenhand neemt, maar wel het romantische aspect. Kilar schreef een thematische score waarbij de thema’s memorabel zijn, die tot het collectieve geheugen behoren. Alleen de aanwezigheid van Lennox en The Ring Of Fire kost deze score één punt. Dus een mooie 9 is op zijn plaats.
Bram Stoker's Dracula - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Het verhaal over de Roemeense graaf Dracula is in 1897 geschreven door de Ierse schrijver Bram Stoker. In 1992 is de zoveelste remake van het verhaal gemaakt, deze keer geregisseerd door de bekende Francis Ford Coppola. Gary Oldman vertolkt hierin de rol van graaf Dracula, terwijl Anthony Hopkins vampierjager Van Helsing speelt. Het verhaal blijft redelijk dicht bij het boek van Stoker, terwijl de meeste andere dracula-films toch behoorlijk afwijken van het oorspronkelijke verhaal. De film is genomineerd voor een aantal prijzen en heeft een paar gewonnen. Ook de muziek van Wojciech Kilar is genomineerd geweest.

Na de zelfmoord van zijn vrouw en zijn kwaadheid hierover is graaf Dracula vampier geworden. Dat gebeurde ruim vierhonderd jaar geleden. Nu is het 1897 en een makelaar (Keanu Reeves) is in Transsylvanië om aan graaf Dracula een landhuis in Engeland te verkopen. Als Dracula dan een foto ziet van de vrouw van de makelaar, blijkt deze sprekend op zijn overleden vrouw te lijken en Dracula denkt dat dit haar reïncarnatie is. Daarop vertrekt hij direct naar Engeland om haar te ontmoeten, terwijl de makelaar op zijn kasteel achterblijft. Daar zijn dan nog andere vrouwen, die ook vampier blijken te zijn...

De muziek voor deze horrorfilm is van Wojciech Kilar en de score wordt binnen de filmwereld (en ook door mijn weledele collega recensenten...) hoog gewaardeerd.
Maar ik schrijf mijn recensie zonder dat ik de film heb gezien. Dus ik beoordeel de score als luistermuziek los van de film. Het is en blijft daarbij muziek voor een horrorfilm en dat straalt het ook aan alle kanten uit. Toch is de muziek best genietbaar, wat vooral komt door de gothic stijl waarin Kilar de score gegoten heeft en de beperkte aanwezigheid van echt chaotische of atonale muziek. Maar een echt prettige luisterervaring levert het niet op, wat vooral komt doordat de score maar weinig aansprekende melodieën bevat. Het is vooral een sfeerbeeld wat Kilar via de score neerzet. En dat is een sfeerbeeld van dreiging en intense spanning.
De gothic klank creëert Kilar door zware en donkere orkestklanken te mengen met mannenkoorstemmen, waardoor een hele diepe en donkere kleuring ontstaat. Als tegenhanger past Kilar ook vrouwenstemmen toe, die een meer zwevende dreiging geven. Met de percussie van pauken wordt het beeld compleet en is de dreiging het meest intens. De score bevat een aantal van die gothic tracks.

De score opent gelijk al met een track in die gothic stijl. Het begint met lage strijkers, die steeds meer worden aangevuld met extra instrumenten, met zware koorklanken en vervolgens met hoge vrouwenstemmen, om zo tot een heftige climax te komen. Daarnaast is deze track ook voor een kort gedeelte gevuld met muziek die klinkt alsof het zo uit de film komt, met stemmen en typerende geluiden. Dit komt ook later op de score terug. De track 'The Ring of Fire' bestaat bijna helemaal uit dit soort geluiden, die uit de krochten van de duisternis lijken te komen.

Een stijlkenmerk die Kilar veel toepast is die van staccato strijkers, die rustig beginnen en daarna steeds heftiger worden. Vooral op donkere underscore wekt dit een flinke spanning op in de muziek. Die spanning creëert Kilar ook via trage melodieën, waarin ijle violen boven een donkere underscore uit klinken, of een heldere solo vrouwenstem, en alles voortdurend op zware en donkere underscore. Vooral het Hunters-thema is op die manier vormgegeven.

Behalve spanningsverhogende trage muziek of heftige gothicmuziek heeft Kilar voor de meer romantische momenten in de film een licht melancholieke melodie geschreven. Hierin spelen lichte klanken van harp, chimes, houtblazers en violen een grote rol. Vooral chimes en harp zorgt hierin voor de ontspannen sfeer, zoals in de tracks 'Lucy's Party' en 'Love Remembered'. Ook 'Mina/Dracula' en 'Love Eternal' zijn meer romantisch getinte tracks, maar wel met een melancholieke kleuring. Sommigen beschouwen dit als horend bij de mooiste filmmuziek die er is, maar helaas voor hen vind ik dit enorm saaie muziek, met melodieën die nauwelijks aanspreken. Het kabbelt allemaal wat traag voort en gaat eigenlijk nergens heen. (Smaken verschillen gelukkig...)
Ook de voorlaatste track 'End Credits' bestaat voor een groot gedeelte uit deze rustige, bijna wat feeërieke muziek, wat deels door de chimes komt, die Kilar hierin toepast. Het tweede deel van deze track bestaat vooral uit lage strijkers, die soms bijna solo spelen en wat traag voortglijden.

De score sluit af met 'Love song for a Vampire', die gezongen wordt door de prettige stem van Annie Lennox. De song heeft een nogal pop-achtige uitvoering, die soms wat schreeuwerig overkomt. Maar over het geheel is het een van de aangenaamste tracks van het album, hoewel ook daarover verschillend wordt gedacht... De melodie van de song is fraai en het wordt goed gezongen.

Kortom, met Bram Stoker's Dracula heeft Wojciech Kilar een score gecomponeerd met een behoorlijk gothic gehalte, terwijl veel tracks daarnaast redelijk rustig verlopen. De spanning creëert Kilar vooral via de arrangementen en beperkte melodieën. Op donkere underscore varieert hij met de bovenklanken. Voor een horrorscore is dit hele toegankelijke muziek, maar om achteroverleunend van te genieten gaat mij toch te ver. Daarvoor spreekt de muziek te weinig aan en ontbreken de fraaiere melodieën en orkestraties. De score ligt redelijk in de lijn van wat Kilar later voor 'The Ninth Gate' zou componeren. De waardering is voor een horrorscore nog heel behoorlijk, met 59 uit 100 punten.

Maar, en ik heb het al eerder een keer geschreven, ik laat de film zelf niet meewegen in mijn recensies voor de muziek. Het gaat immers om de score en niet om de film. Iemand die de film wel heeft gezien, zal vaak zelf een meer positieve insteek kiezen, vooral als hij of zij de film goed vindt, vanwege de associatie van de muziek met de scenes in de film. En deze Dracula-film heb ik zelf niet gezien.
Bram Stoker's Dracula - 09/10 - Review of Wilco de Jong, submitted at (Dutch)
Alhoewel de Poolse componist Wojciech Kilar (Le Roi et l'Oiseau, Pan Tadeusz) weleens heeft opgemerkt niet buitensporig in zijn element te zijn tijdens het werken voor Hollywood-producties, heeft hij met deze score voor Bram Stoker's Dracula toch zeer, zeer krachtig uitgepakt! De soundtrack is een combinatie van klassiek Romantische en Europese melodieën en motieven.

Het voor de film kenmerkende, pulserende en sterk opbouwende "Vampire Hunters" (en dus ook "The Hunters Prelude") is zo'n oost-Europees klinkend motief, dat bij filmmuziekliefhebbers gewoonweg wel in de smaak moet vallen! Het prachtige en oprecht romantische liefdesthema uit de prent ("Love Remembered," "Mina/Dracula," "Love Eternal") is misschien wel een van Kilar's meest pakkende composities ooit... En ook de openingsmuziek van de film: "Dracula - The Beginning," is simpelweg geniaal in haar schoonheid en functionaliteit.

Wat herbergt de soundtrack nog meer? In "Lucy's Party" horen we dromerige, Victoriaanse "feestmuziek," in "The Brides" een spookachtig thema voor Dracula's vrouwelijke volgelingen en in "The Storm" worden we getrakteerd op een mix van Lucy's Theme en een agressief motief voor het naderende onheil dat haar te wachten staat.

Her en der had het album wel wat beter gemixt kunnen worden. In "The Hunt Builds" bijvoorbeeld zakt het volume wat in gedurende de (slordige) overgang naar het Love Theme, terwijl dit juist een aardig emotionele passage is... (Het zijn overigens deze momenten van knip- en plakwerk, waar Kilar een hekel aan heeft.) Ook had er meer muziek op de CD moeten staan. Het achtervolgingsmotief uit het einde van de film ontbreekt schandelijk en ook de griezelige klanken voor Lucy de vampier hadden niet misstaan op dit album.

Desalniettemin, een zeer fraaie, orkestrale, en tijdloze soundtrack! Deze mag eigenlijk niet ontbreken in je collectie...
Bram Stoker's Dracula - 09/10 - Review of Joris Kessels, submitted at (Dutch)
Hoe vaker ik deze soundtrack beluister hoe meer ik hem ga waarderen. Deze zeer goed uitgebalanceerde muziek met name tussen donker en licht is naar mijn idee een voorbeeld geweest voor menig componist, aangezien mijn gedachten af en toe naar andere soundtracks afdwalen. De muziek van Wojciech Kilar is erg doorzichtig doordat hij vaak gebruik maakt van continue herhalende frasen die steeds sterker van klank worden. Verder is de muziek ietwat aan de trage kant. Toch is deze Dracula score uiterst fascinerend.

Het spel tussen licht en donker begint al in de eerste track, waar tevens het thema van Dracula wordt geïntroduceerd. Deze begint met een partij erg zware strijkers die uiteindelijk uitbarst met de schelle klank van een partij koper. Na deze uitbarsting wordt het donkere verdreven door het hoge gezang van een sopraan, echter komt het donker weer sterker terug en overheerst uiteindelijk. Op meerdere plaatsen in de score komt het licht terug, vooral de helaas korte track ‘ascesion’ is prachtig. Ook onder de donkere stukken zijn een aantal heerlijke stukken te horen, zoals de track ‘the brides’, ‘vampire hunters’ en ‘the storm’. Bij deze laatste is tevens weer licht op de achtergrond de sopraan door al het donker heen aan het zingen.

Helaas heb ik Bram Stoker’s Dracula nog niet gezien. Daar zal ik binnenkort toch maar eens verandering in brengen aangezien ik het idee heb dat de muziek nog beter op z’n plaats is met de beelden erbij.
Bram Stoker's Dracula - 09/10 - Review of Wim Minne, submitted at (Dutch)
Een minder bekende film van Francis Ford Coppola, maar zeker géén mindere. Met een uitstekende Gary Oldman in de hoofdrol, staat deze verfilming zeker aan de top van de Dracula verfilmingen. In elk geval, deze film overstijgt Dracula 2000.

De Muziek is ook schitterend: Spanning opbouwend met een dreigende, griezelige climax. Vooral in "Ring Of Fire" is dit te horen, maar net zoals in "Dracula - The Begining".

Niet alleen horror slaagt de klok: Love Eternal is ook een mooie track, met veel gevoel in, EN met een prachtig koor.
"Ascension" gaat dan terug naar af met een iets dreigendere ondertoon. Maar de End Credits zijn ook de moeite waard om eens te beluisteren.

Prima score!
Bram Stoker's Dracula - 10/10 - Review of Jan Selly, submitted at (Dutch)
Ik moet zeggen dat ik helemaal niet akkoord ben met jullie bespreking van de soundtrack 'Bram Stoker's Dracula'! Er staan inderdaad huiveringwekkende tracks op. Daarentegen bevat deze soundtrack ook de meest romantische en passionele songs. De tracks 'love remembered' en 'mina/dracula' bezorgen me nog elke dag kippevel. Het is de mooiste muziek die ik heb, ik zou deze cd zelfs niet meer kunnen missen!!
Bram Stoker's Dracula - 08/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
De muziek van de Poolse componist Wojciech Kilar voor deze klassieker is huiveringwekkend. Donkere diepe muziek met vele violen, steeds vasthoudend aan het thema. Track 5 "the brides" van deze score is rondomuit geweldig. Niet aanbevolen voor het slapen gaan.
The music of this soundtrack was used in:

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (Trailer)
The Mummy (Trailer)
The Mummy Returns (Trailer)
Othello (Trailer)
Stargate (Trailer)
Underworld (Trailer)
Crimson Tide (Trailer)

Other releases of Dracula (1992):

Bram Stoker's Dracula (2018)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More