Philadelphia


Sony Music (5099747498921)
Movie | Released: 1993 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Streets Of PhiladelphiaBruce Springsteen4:17
2.LovetownPeter Gabriel5:29
3.It's In Your EyesPauletta Washington3:48
4.Ibo Lele (Dreams Come True)Ram4:15
5.Please Send Me Someone To LoveSade3:44
6.Have You Ever Seen The Rain?Spin Doctors2:42
7.I Don't Wanna Talk About ItIndigo Girls3:41
8.La Mamma Morta Maria Callas4:54
9.PhiladelphiaNeil Young4:07
10.PrecedentHoward Shore4:05
 41:01
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Philadelphia - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Regisseur Jonathan Demme stelde met zijn film Philadelphia de vooroordelen tegen aids aan de kaak in een tijd waarin aids een snel opkomende ziekte was.
Het verhaal draait om Andrew Beckett (Tom Hanks), een succesvol advocaat bij een grote firma. Hij weet z'n homoseksualiteit goed te verbergen in een homofoob klimaat op het bedrijf, totdat z'n aids werkelijk zichtbaar wordt en z'n collega's redenen zoeken om hem te kunnen ontslaan. Geen advocaat wil hem dan helpen bij z'n verdediging, totdat een van z'n eerdere tegenstanders, de schade-advocaat Joe Miller (Denzel Washington), na een eerdere weigering toch voor hem in de bres springt...

De muziek voor deze indrukwekkende film bestaat voor een deel uit songs, die samengebracht zijn op het soundtrackalbum van deze film. Ook de score van Howard Shore is uitgebracht. De songs hebben een grote impact op de film en drukken de wat saaie score naar de achtergrond. De song van Bruce Springsteen won er diverse prijzen mee en zelfs een Oscar. Overigens won ook Tom Hanks een Oscar voor z'n acteerprestatie.
Daarnaast kreeg Neil Young een Oscarnominatie voor zijn song die de film afsluit, tijdens een vertoning van Beckett's leven in de film. De song vertelt over waar het in de liefde om draait, als parallel van het filmpje van beckett's leven. Young zingt het ook op z'n typerende weemoedige manier, waardoor het in de film een emotionele ervaring wordt. De melodie van Young is door Howard Shore verwerkt in z'n score voor de film.

De songs zijn tekstueel bij de film uitgezocht en liggen ook los van de film gemiddeld redelijk goed in het gehoor. Niet alle songs luisteren even prettig weg. De stijl van Peter Gabriel moet je wel liggen en is niet helemaal mijn smaak. Dat geldt ook voor de wat trage en licht jazzy songs van Paula Washington en Sade. Daarbij heb ik het gevoel dat Paula Washington vaak niet helemaal zuiver zingt.
De caribian gestileerde song Ibo Lele van RAM komt nogal simpel over en valt nogal uit de toon op deze soundtrack.
Het album bevat twee covers van bekende songs (hoewel ook de song van Sade een cover is, maar minder bekend). De Spin Doctors zingen 'Have you ever seen the rain' op een fraaie manier, iets minder ruig dan het origineel van Credence Clearwater Revival en de Indigo Girls brengen 'I don't wanna talk about it', een door veel artiesten gecoverde song van Danny Whitten. Vooral Rod Steward had er een grote hit mee en maakte de song wereldberoemd. Ook de Indigo Girls hebben er een mooie ingetogen versie van gemaakt, met de nodige country-invloeden.

In de film is Beckett een liefhebber van operamuziek en de meest dramatische momenten in de film worden dan ook muzikaal overheerst door muziek van Mozart, Giordano of Catalani. Door de film laat die muziek een grote indruk achter. Op de soundtrack is een van die operastukken opgenomen, La Mamma Morta uit de opera Andrea Chénier van Umberto Giordano, een aria, waar je dus wel een beetje van moet houden om dit te kunnen appreciëren. Op het score-album staan nog twee klassieke aria's.

De laatste track op het album is een suite van de score van Howard Shore. Van de muziek voor Philadelphia wist Shore geen imponerend meesterwerk te maken. De muziek is nogal vlak en klinkt vooral als een lange underscore. Uitbarstingen van orkestrale schoonheid komen maar minimaal op de score, maar zijn wel beperkt gebruikt voor deze suite. De score en daarmee ook deze suite heeft vooral violen als instrumenten, slechts beperkt ondersteund door houtblazers en soms wat lichte percussie of harp of een enkele koperblazer die solo voorbij komt in de mooiste momenten. De suite is echter wel een fraaie track, omdat het de fraaiste stukjes van de score netjes aan elkaar rijgt. Toch is merkbaar dat de score aan de saaie kant is. (Zie elders op deze website voor een recensie van de score.)

Kortom, de soundtrack voor Philadelphia bevat songs die vooral door hun toepasselijke teksten in de film indruk maken, hoewel dat los beluisterd niet zo werkt.
Het album bevat een aantal fraaie songs en een mooie opera-aria. Ook de suite van score-componist Howard Shore is zeker fraai. Toch staan er op dit album net even teveel songs die minder prettig wegluisteren. Daardoor blijft de waardering hangen op 64 uit 100.
Philadelphia - 07/10 - Review of Kristof Janssens, submitted at (Dutch)
Deze filmklassieker met Tom Hanks en Denzel Washington was één van de eerste mainstream Hollywood films die aids en homofobie onder de aandacht bracht. In dit kader wordt de film ook regelmatig getoond in het onderwijs.

Naast de tragische plot van de film blijft vooral de openingsmuziek van de film bij: “Streets of Philadelphia” van Bruce Springsteen dat hij specifiek voor de film schreef. Door de rustige, dromerige sfeer die het nummer karakteriseert, mede te danken aan het repetitieve, maar mooie, drumritme in combinatie met de eenvoudige keyboardpartijen, mag dit nummer beschouwd worden als een buitenbeentje in het oeuvre van The Boss en één van zijn beste nummers.

De muzikale ‘Less is More’ begeleiding in ‘Streets of Philadelphia’ zorgt ervoor dat de inhoudvolle lyrics, die Springsteen overigens ongeforceerd en begrijpbaar zingt, geaccentueerd worden met een emotievol eindresultaat tot gevolg. Het nummer werd wereldwijd een hit en leverde aan Springsteen een oscar, een golden globe en vier grammy’s op. De openingstrack is meteen ook het beste wat deze soundtrack te bieden heeft. Terwijl alle verzamelaars van Bruce Springsteen slechts de singleversie van Streets of Philadelphia omvatten, biedt de soundtrack de integrale versie van 4:17 (doch er bestaan versies van deze soundtrack waarop het nummer aftikt op 3:54).

Verder staat op deze soundtrack eveneens ‘Lovetown’, een sterke compositie van Peter Gabriël, Sades’ mooie versie van Percy Sledges’ “Please Send Me Someone to Love” en “Have You Ever Seen The Rain?”, dat origineel van Creedence Clearwater Revival is, maar voor de gelegenheid opgenomen werd door de alternatieve rockgroep Spin Doctors die toen het hoogtepunt van hun succes kende.

De Indigo Girls namen hun versie op van ‘I Don’t Wanna Talk About It’ dat oorspronkelijk geschreven werd in 1971 door Danny Whitten van Crazy Horse, de gelegenheidsgroep van Neil Young...

De naam is gevallen: Neil Young. Ook hij is van de partij op deze soundtrack. Zijn compositie ‘Philadelphia’ was het tweede nummer uit de film die genomineerd werd voor de Academy Award in de categorie Best Original Song. De fragiele stem van Young samen met de rustige pianobegeleiding resulteren in een prachtig tranenopwekkend nummer dat één van de sterkhouders van de soundtrack is.

Naast de soundtrack werd eveneens een film score uitgebracht met de filmmuziek van Howard Shore, de Canadese componist die we nu vooral kennen als het brein achter Lord of the Rings, The Aviator, The Departed en The Hobbit, maar die toen nog voornamelijk bekend stond als huiscomponist van David Cronenberg (The Brood, The Fly, Dead Ringers, Naked Lunch, e.a.). Op de soundtrack is de film score van Philadelphia slechts met één track vertegenwoordigd, “Precedent”, een sobere, licht orkestrale track die gewoon mooi is om naar te luisteren, maar op zich geen bijzondere indruk nalaat.

Twee bloedmooie nummers (één van Springsteen en één van Young), een handvol aanhoorbare covers en één instrumentale track uit de score van Howard Shore heeft deze soundtrack te bieden. Een acceptabel eindresultaat.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More