Last Action Hero
Music from the Original Motion Picture


Columbia US (0074645712727)
Columbia Austria (5099747399022)
Movie | Released: 1993 | Film release: 1993 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Big GunAc/Dc4:24
2.What The Hell Have IAlice In Chains3:59
3.Angry AgainMegadeth3:48
4.Real WorldQueensryche4:22
5.Two Steps BehindDef Leppard4:20
6.Poison My EyesAnthrax7:05
7.Dream OnAerosmith5:43
8.A Little BitterAlice In Chains3:54
9.Cock The HammerCypress Hill4:12
10.SwimFishbone4:14
11.Last Action HeroTesla5:45
12.Jack And The RipperMichael Kamen and the Los Angeles Rock and Roll ensemble featuring Buckethead3:46
 55:31
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Last Action Hero - 05/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse actiefilm Last Action Hero is geregisseerd door de bekende John McTiernan (Die Hard, The Hunt for Red October). Eigenlijk is de film een persiflage op de gangbare actiefilms, waarbij ook in de film zelf stukjes uit andere actiefilms terugkomen, die dan op de hak genomen worden. De film is in feite een soort film in een film, waarbij het hoofdpersonage Jack Slater (Arnold Schwarzenegger) de hoofdrol speelt in een serie actiefilms. De film is door recensenten matig ontvangen en was ook geen succes in de bioscopen. Toch kreeg de film naderhand nog het nodige succes en is daardoor een soort cultfilm geworden.
Het verhaal begint met een jochie, Danny, die samen met z'n moeder in een nogal criminele wijk van New York woont. Hij is gek op film en is dan ook vaak in de bioscoop te vinden van de oudere Nick, die een beetje de vaderrol voor hem heeft. Dan krijgt de jongen een bijzonder entreebewijs van Nick, die ertoe leidt dat hij daadwerkelijk in de film wordt getrokken die hij aan het zien is. Zo komt hij terecht in de wereld van zijn held Jack Slater. Danny vertelt Slater dat hij nu in een film zit, maar Slater gelooft dat niet en denkt dat juist zijn wereld de echte is. En als criminelen zijn gouden entreebewijs stelen, hoe komt hij dan nog terug in de echte wereld?...

De score bij deze film is van Michael Kamen en er is van de film zowel een score-album als een soundtrack-album uitgekomen. Deze recensie betreft het soundtrack-album.

De film is weliswaar een satire op de gangbare actiefilms, maar dat wordt vooral in beeld gebracht met zoveel meer actie en spektakel dat het zwaar over-the-top is. De muziek bij die actie is dan ook nogal aan de stevige kant en de songs die in de film te horen zijn, komen dan ook vooral uit het wat ruigere rock-genre. In Amerika was deze cd een groot succes, met name bij de liefhebbers van die rockmuziek, die regelmatig tegen de hard-rock aanleunt.
Als je naar de artiestenlijst kijkt zie je al dat de muziek nogal aan de ruige kant is, met namen als AC/DC, Alice In Chains, Def Leppard of Anthrax, om maar een paar bekendere namen te noemen.

Het album opent met 'Big Gun' van de Australische AC/DC en het typerende stemgeluid van Angus Young. Met veel gitaargeweld wordt het wapengekletter in de film naar voren gehaald. De song wordt gevolgd door een wat tragere, maar wel stevig klinkende hard-rocksong van Alice in Chains. Zij komen met de song 'A Little Bitter' nogmaals voor op het album, maar dit is een song die wat zeurderiger klinkt. De gitaren janken ook hier volop, maar de zang klinkt wat minder.
Megadeth vertelt in 'Angry Again' vooral z'n tekst, terwijl het refrein gezongen wordt. De typische rockstem van de zanger en het ruige en goede gitaarwerk maken er een typische rocksong van.
De song 'Real World' is meer een symphonic rocksong, of een rockballad, die erg fraai klinkt. Vooral de gitaargedeelten pakken erg goed uit. De song is melodieus en er wordt meerstemmig gezongen, waardoor de muziek erg goed klinkt. Een van de fraaiste songs, ondanks dat de song na drie minuten overgaat in een nogal ruig laatste gedeelte. De violen die hierin echter ook te horen zijn, maken daarin nog veel goed.
Nog een rockballad wordt gezongen door de Britse rockband Def Leppard met 'Two Steps Behind'. Ook hier hoor je meerstemmige zang en de jankende elektrische gitaren zijn ingeruild voor akoestische exemplaren. Het rocksfeertje in de song ontstaat vooral door de stem van zanger Joe Elliot.
Echte hardrock komt dan weer van Anthrax, die hier het langste nummer van deze soundtrack brengt met ruim zeven minuten. Ruige gitaren en percussie, samen met de stemmen van de bandleden zorgen voor een heftige song.
Aerosmith daarentegen zit weer meer aan de symfonische kant van het rockspectrum en klinkt een beetje zoals ook Supertramp of Fleetwood Mac vroeger deden. Een fraaie song, die in onze regionen wel bekend is.
'Cock the Hammer' is een min of meer standaard rapsong van Cypress Hill, maar dan wel met een wat steviger instrumentatie en vooral percussie. Fishbone daarentegen zit weer volop op de hardrocktoer met ruige gitaren en heftige percussie en veel geschreeuw.

De titelsong wordt gespeeld en gezongen door de Amerikaanse hardrockband Tesla. Zij bezingen hier de held van de film, die zich overal doorheen slaat en de criminelen bij bosjes omlegt. Net als in de film weet hun held zich overal doorheen te slaan. De song is een flink ruige rocksong.

Het album sluit af met een scoretrack van Michael Kamen. En ook deze instrumentale track heeft een hoog rockgehalte, met veel stevig gitaarwerk en percussie. Maar ook bijna minimalistische intermezzo's vallen op in deze track, waardoor de muziek soms bijna als soundscape aandoet. Als filmmuziek is de variatie groot, maar de ruige stijl moet wel een beetje je smaak zijn.

Kortom, met deze soundtrack van Last Action Hero heb je een album in handen met een toch wel erg hoog hardrock gehalte. Als dat bij jou in de smaak valt is dan natuurlijk prima, maar zelf ga ik toch meer voor de stevige ballads op dit album. Gelukkig staan er een paar van de fraaie songs tussen, maar het blijft voor mijn smaak toch wat beperkt. Ook de score-track van Michael Kamen is als fraaie filmmuziek toch wat te ruig en rocky. Het wat minimalistische soundscape-achtige middengedeelte van de track is ook niet om over naar huis te schrijven. Van de score is echter ook een eigen Last Action Hero score-album van Kamen uitgebracht. De waardering voor deze soundtrack komt voor mij niet hoger dan 47 uit 100 punten.

Other releases of Last Action Hero (1993):

Last Action Hero (1993)
Last Action Hero (1993)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More