The Last Emperor


Virgin Records America (0077778602927)
Virgin Records UK (5012981248529)
Virgin Records Japan (4988037000674)
Movie | Released: 1987 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.First Coronation1:46
2.Open The Door2:54
3.Where Is Armo?2:26
4.Picking Up Brides2:39
5.The Last Emperor (Theme Variation 1)2:19
6.Rain (I Want a Divorce)1:49
7.The Baby (Was Born Dead)0:55
8.The Last Emperor (Theme Variation 2)4:28
9.The Last Emperor (Theme)5:54
10.Main Title Theme (The Last Emperor)4:01
11.Picking a Bride2:00
12.Bed5:00
13.Wind, Rain And Water2:18
14.Paper Emperor1:47
15.Lunch4:54
16.Red Guard1:20
17.The Emperor`s Waltz3:06
18.The Red Guard Dance0:39
 50:15
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Last Emperor - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de eerste recensie uit een serie van tien over de scores van Ryuichi Sakamoto, die onlangs overleden is.

Volgende: Little Buddha

De onafhankelijke filmproductie The Last Emperor is geregisseerd door de Italiaan Bernardo Bertolucci en gaat over de laatste keizer van China. De Chinese overheid heeft een flinke bijdrage geleverd en ook Chinese bedrijven deden mee. Het verhaal is gebaseerd op de biografie van deze keizer, die hij zelf in 1964 geschreven heeft. De film is voor een groot deel opgenomen in China, onder andere in de beroemde Verboden Stad, het enorme keizerlijk paleis met de tuinen in Peking. Bij de Oscaruitreikingen won de film alle nominaties, maar daarnaast nog vele andere prijzen. De critici waren lovend en ook in de bioscopen was de film een groot succes.
Het verhaal begint in 1950, vlak nadat de communistische partij de Volksrepubliek China had uitgeroepen. De laatste keizer Pu Yi (John Lone) zat toen al vijf jaar gevangen, wanneer hij wordt overgebracht naar een andere gevangenis. Dan springt de film terug naar 1908, wanneer Pu Yi nog maar een kleuter is. Omdat de vorige keizer net gestorven is, wordt hij naar het keizerlijk paleis geroepen, waar hij de nieuwe keizer wordt. Eigenlijk wil hij graag naar z'n eigen ouders, maar dat mag niet meer, en Ar Mo wordt z'n favoriete verzorgster. Vanaf dan mag hij alleen nog maar in het keizerlijk paleis wonen. Als hij ouder wordt, en zijn broer op bezoek komt, vertelt die hem dat China een republiek is en geen keizerrijk meer...

De muziek bij deze film is van de bekende Japanse multi-instrumentalist Ryuichi Sakamoto, die hierbij samenwerkte met de Amerikaanse muzikant David Byrne en de Chinees Cong Su. Deze muziek leverde de heren een Oscar, een Golden Globe, een Grammy en nog andere prijzen en nominaties op. Tegelijk werkte Sakamoto ook mee als acteur in de film.
Toen de film in het laatste productiestadium was kreeg Sakamoto de opdracht om de score te componeren. Daar kreeg hij niet meer dan een week de tijd voor, een week waarin hij 45 cues componeerde en opnam met muzikanten uit de omgeving van Tokyo. Het is overigens onduidelijk hoe David Byrne en Cong Su erbij betrokken raakten.
Byrne maakte in die tijd deel uit van de rockband Talking Heads en had tussendoor wel uitstapjes naar musicals en aanverwante projecten. Kennelijk was hem een aantal scenes toegekend waar hij de muziek bij moest componeren. Dat deed hij samen met muziekproducent Clive Martin, waarbij Byrne in slechts één opname alle melodielijnen op de band had staan. Daarna kon het eigenlijke componeren beginnen, evenals de opnamen met echte instrumenten.
Ook voor Cong Su was het zijn eerste echte filmscore waar hij aan meewerkte. Hij was toen een onbekende leraar Chinese musicologie en componeerde in de klassieke Chinese muziekstijl en componeerde meer de authentieke Chinese muziek in de film.

Het album opent met negen tracks van Sakamoto, daarna volgen vijf van Byrne en een van Cong Su. Het album sluit af met een drietal traditionele muziektracks, waarvan de middelste de klassieke keizerwals is van Johann Strauss. De scoretracks passen overigens prima bij elkaar en ademen een nogal Oosterse sfeer.
Die sfeer is al gelijk vanaf de openingstrack te horen, waarbij de harp een grote rol speelt. Maar forse orkestrale klanken zorgen voor stevige muziek, die doorloopt in de tweede track. Toch laat die track 'Open the Door' al wat meer Oosterse klanken horen. Maar in 'Picking Up Brides' speelt vooral de sitar een grote rol, met wat hol klinkend getokkel op deze Oosterse citer. Datzelfde geldt ook voor de eerste variatie op de titeltrack, waar Sakamoto volop synthesizer underscore bij heeft ingezet.

Een heel andere track is 'Rain', waarin een synthesizer met trage solo klanken begint, waarna een halve minuut later de strijkers het overnemen in een soort staccato stijl.
De track 'Theme' laat het filmthema horen in de langste track van het album. De hoofdmelodie is redelijk bekend geworden. Het is een vrij melodieus en toch ingetogen thema, dat zo rond de vierde minuut volop voor het voetlicht komt. De volle orkestrale klanken zorgen dan voor een heel behoorlijke beluisterbaarheid, hoewel de melodie wat afstandelijk aandoet. De tweede variatie op dit thema heeft weer een wat typische elektronische kleuring, waarin Sakamoto zich met een fairlight weer wat van z'n meer experimentele kant laat zien.

De sectie van David Byrne begint met het 'Main Title Theme', dat helemaal op de erhu gespeeld wordt, begeleid door allerlei andere lichte instrumentatie en Chinese percussie. Het is een best wel opbeurende track, in een stijl die zonder meer Oosters aandoet, maar wat conventioneler klinkt dan de muziek van Sakamoto. De melodie komt terug in de volgende tracks van Byrne, maar dan in heel andere arrangementen. Zo is 'Picking a Bride' een wat vrolijker track, maar met een wat meer traditioneel Oosters karakter.
De track 'Bed' is wat minimalistisch met een strijker en een Oosterse fluit, terwijl in 'Wind, Rain and Water' de muziek vooral getokkeld wordt. 'Paper Emperor' is al even minimalistisch en komt een beetje over als een wat bitterzoet deuntje in een lichte jazzy stijl.

Van componist Cong Su staat slechts 1 track op het album, hoewel hij in de film zelf veel meer muziek leverde. Dat betrof dan vooral de meer authentieke Chinese muziek bij diverse scenes in de film. Met 'Lunch' hoor je al een beetje hoe dat dan klinkt. Het is allemaal erg minimalistisch, met solo fluitklanken, een solo gespeelde Chinese luit of een solo guzheng, wat een veelsnarige Chinese citer is. Niet erg aantrekkelijk om naar te luisteren.

De track 'Red Guard' wordt gespeeld door een accordeon-orkest, die ook meespeelt in 'The Red Guard Dance', waarbij gezongen wordt door The Girls Red Guard Dancers. Daartussen staat dan nog de keizerwals van Johann Strauss.

Kortom, met de score voor The Last Emperor hebben zowel Ryuichi Sakamoto als David Byrne en Cong Su een voor de film allicht uitstekend passende score gecomponeerd. Waar Cong Su de meer traditionele Chinese muziek componeerde, waarvan 1 track op het album staat, is van Sakamoto en Byrne veel meer muziek opgenomen. De muziek van Sakamoto is overwegend ingetogen, hoewel de muziek soms behoorlijk orkestraal aangezet wordt. Zijn muziek is melodieus, maar spreekt toch wat minder aan. Grappig is dat Hans Zimmer meewerkte aan de elektronische klanken van Sakamoto's muziek. De muziek van Byrne is wat vlotter en eveneens redelijk melodieus, maar daardoor wel wat beter toegankelijk, hoewel zijn instrumentaties vaak weer wat minimalistischer zijn. Daarmee komt de waardering voor dit album op 65 uit 100 punten.
The Last Emperor - 09/10 - Review of Luc Van Wilder, submitted at (Dutch)
Wie houdt van oosterse,chinese muziek zal opgetogen zijn bij het beluisteren van deze schitterende track.
Ikzelf ben een absolute fan.De samenwerking tussen Ryuichi Sakamoto,David Byrne en Cong Su vertaalt zich in een verbluffend staaltje filmmuziek.De Japanse popmuzikant Sakamoto neemt de eerste 9 nummers voor zijn rekening.Onmiddellijk zit de sfeer juist en past naadloos aan bij de film.Byrne neemt ons vanaf nummer 10,het Main Title theme,mee naar een hoogtepunt.Maar wat dan te denken over het stukje van Cong Su : Lunch.Ga achterover liggen en tracht te genieten van deze sublieme Chinese grootmeester.De cd wordt afgesloten met 3 korte stukken:Red Guard,Emperors Waltz van J.Strauss en Red Guard Dance.
Wie de film van Bertolucci gezien heeft,zal deze muziek ook weten te appreciëren.Nog steeds één van mijn mooiste soundtracks.
Golden Globes: Best Original Score (Winner)
Oscars: Best Original Score (Winner)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More