The Gospel of John


Colosseum (4005939653026)
Varèse Sarabande (030206653021)
Movie | Released: 2003 | Film release: 2003 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.For God So Loved The World3:03
2.I Am The Bread Of Life2:54
3.The Road Through Samaria3:18
4.Mary Washes Jesus' Feet2:37
5.Here Comes Your King1:44
6.Pilate's Dilemma2:59
7.The Lamb Of God2:12
8.Jesus and Nicodemus3:05
9.You Will Not Find Me1:49
10.The Prayer4:21
11.Solomon's Porch3:37
12.One Of You Is A Devil1:56
13.The Betrayal2:58
14.What Is Truth?2:30
15.The Ruler Of This World3:15
16.Jesus At The Temple3:10
17.Cast Your Nets2:28
18.Follow Me4:33
 52:28
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Gospel of John - 09/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
In 1993 en 1994 had The Visual Bible Project al twee films geproduceerd waarin bepaalde bijbelboeken zo nauwkeurig mogelijk en woord voor woord zijn nagespeeld en naverteld, zonder zaken toe te voegen of weg te laten. Beide eerste films waren verfilmingen van de bijbelboeken Matteüs en Handelingen. In 2003 is daarna een tweede project van start gegaan met The Gospel of John, ofwel het bijbelboek Johannes. Omdat de evangelist Johannes ook vertelt over verhaalverbanden en de betekenis uitlegt van gebeurtenissen wordt dat in de film gedaan middels een verteller (Christopher Plummer). De film is gemaakt door de Britse regisseur Philipe Saville, die daarmee zijn laatste film regisseerde. Helaas werd de film een beetje overschaduwd door The Passion of the Christ, die begin 2004 uitkwam.
Het verhaal van de drie uur durende film draait om het leven van Jezus, zoals beschreven in het Evangelie van Johannes in de bijbel. Dat begint bij het getuigenis van Johannes de Doper over Jezus en daarna zijn doop in de Jordaan, zijn volgelingen en de wonderen die hij deed, zijn oproep tot liefde die vaak met haat beantwoord werd en uiteindelijk leidde tot zijn kruisiging, dood en opstanding en daaropvolgende verschijning aan vele mensen.

Overigens is de bijbel verreweg het meest verkochte en gelezen boek ter wereld, in tegenstelling tot wat Tom H in zijn recensie vermeldt, met rond de vijf miljard(!) exemplaren, en dat aantal loopt nog altijd op.

De muziek bij deze film is van Jeff Danna, die daarmee veel lof kreeg toegezwaaid. Danna heeft geprobeerd in de muziek het tijdsbeeld te illustreren, door vooral ook oudere instrumenten te gebruiken, die de muziek een authentieke kleuring meegeven. Een typisch bijbels instrument is de shofar, beter bekend als de ramshoorn of bazuin. Op het album horen we die een paar keer voorbij komen als een signaaltoon. Een ander instrument is de ney, een fluit, die al bestond bij het begin van onze jaartelling en die bespeeld wordt zoals een blokfluit. Het geluid is wat heser en wat windiger, waardoor het een wat meer Arabische klankkleur heeft. Ook een soort luit en een oud soort harp of citer en vele oude percussie-instrumenten worden in de score gebruikt.

Naast deze oude instrumenten, die Danna en z'n medewerkers na uitgebreid onderzoek bij elkaar gebracht hebben, is er ook de stem van Esther Lamandier. Zij zingt in het Aramees, een taal die in de tijd van Jezus de gewone omgangstaal was. 'Mary Washes Jesus' Feet' en 'The Prayer' zijn songs die geheel in het Aramees gezongen worden, maar ook in andere tracks zingt zij mee.

De meeste muziek komt echter van een modern symfonieorkest, het Philharmonia Orchestra of London, die in de diverse tracks aangevuld wordt met de klanken van de oude instrumenten. Het geheel krijgt daardoor een authentieke klankkleur, terwijl de muziek toch verrassend orkestraal is. Die authentieke instrumenten zijn zo in de orkestrale muziek opgenomen dat de score tegelijk wat Oosters aandoet en vooral ook een Westerse, hedendaagse kleuring heeft, die op een prachtige manier gemengd is en daardoor bijzonder aangenaam klinkt.

Jeff Danna heeft, geholpen door arrangeur Nicholas Dodd, een knappe score voor de film gemaakt, die zowel het tijdsbeeld goed pakt, alsook met meeslepende melodieën de liefde van Jezus onderstreept in soms bijna romantisch melancholieke arrangementen. Het is voor een producent en zeker ook voor een componist lastig om zo'n controversieel onderwerp van de juiste muziek, of eigenlijk van de juiste toon in die muziek, te voorzien. Ook John Debney had daar last van toen hij z'n score voor The Passion of the Christ componeerde.
Danna heeft een aangenaam milde score gecomponeerd, die goed in elkaar zit en op een fraaie manier de authentieke instrumenten mengt met de moderne klanken van het orkest, waarbij het wellicht geholpen heeft dat de score in een kerk is opgenomen.

Het album opent met de track 'For God so loved the World', die begint met de nodige antieke klanken en instrumenten, die na een kleine minuut aangevuld worden met aangename underscore van strijkers, in een melodie, die perfect past bij die Midden-Oostenkleuring en die toch ook bijzonder aangenaam in het gehoor ligt, zelfs in de combinatie met de oude instrumenten.
Ook andere tracks kennen deze prettige combinatie van klanken en kleuringen, de ene keer met wat minder antieke kleuring, zoals 'I Am the Bread of Life', de andere keer met wat meer, zoals in 'You Will not Find Me' of het tragische 'The Ruler of this World'.
'Here comes your King' is een bijzonder fraaie gedragen track, waarin een paar keer te horen is dat de ramshoorn of shofar wordt geblazen.

De score kent ook spannende muziek, zoals in 'Pilate's Dilemma', waarbij dan de melodie het onderspit delft en het stevige arrangement, met veel donkere klanken voor de spanning zorgt. Ook het eerste deel van 'The Betrayal' kent die spannende klanken, die hier vooral percussiegedreven zijn, waarna een prachtig lyrisch gedeelte begint, om rond de twee minuten nog even spannend te worden. En ook 'What is the Truth?' is gedeeltelijk een spannende ritmische up-tempo track. In 'Jesus at the Temple' is de spanning zelfs even bijna agressief te noemen.

Het album sluit af met de track 'Follow Me', wat een bijzonder mooie track is, die begint met aangename zang van Esther Lamandier op fraaie underscore, om daarna steeds verder op te bouwen naar een prachtige gedragen climax, met de mooie, licht melancholieke themamelodie. Het is een waardige afsluiter van deze fraaie en gevarieerde score, een score die ook erg aangenaam te beluisteren is zonder dat je de film gezien hebt en ongeacht je mening over het verhaal.

Kortom, met zijn muziek voor The Gospel of John heeft Jeff Danna een van zijn fraaiste scores gecomponeerd. Ruim omlijst met authentieke instrumenten uit de tijd van Jezus, die op een plezierige manier in het geheel van de score zijn ingepast, heeft Danna melodieën en samen met Nicholas Dodd arrangementen neergezet die eigenlijk perfect in het plaatje van het verhaal van de film passen. De melodie van het hoofdthema is licht romantisch en wat melancholiek, zonder zoetig te worden en heeft af en toe een wat Oosters tintje, maar is bijzonder aansprekend en komt regelmatig terug in de diverse tracks. Daarnaast kent de score spanning en ook zijn er een aantal liederen in verweven. Overigens laat dit album de fraaiste muziek van de lange film horen, want veel solo of semi-solo-muziek van oude instrumenten is weggelaten. En dat is maar goed ook, want zo is het resultaat een prachtig gebalanceerd en goed toegankelijk album geworden. De waardering is 89 uit 100 punten.
The Gospel of John - 09/10 - Review of Tom H., submitted at (Dutch)
The Gospel of John vertelt -zoals de titel reeds doet vermoeden - het evangelieverhaal volgens Johannes. In een 3 uur durende verfilming met Henry Ian Cusick in de rol van de Heiland presenteert regisseur Saville het levensverhaal van één van de meest gelezen, vertaalde en gedrukte boeken (na Harry Potter). Voor de muziek werd geopteerd voor componist Jeff Danna (broertje van Mychael Danna). Danna trekt voor deze soundtrack de registers van de historische instrumentatie open en gebruikt zowel de ney en de laouto (antieke luiten) als de kanun, jouras en Oud. De combinatie van deze luiten en percussie wordt aangevuld met een hedendaags orkest. Verder wordt de soundtrack gedragen door mezzo-sopraan Esther Lamandier, bekend voor haar religieuze gezangen in het Hebreeuws die met veel plezier inhoud gaf aan de Aramese teksten. De setting is compleet. Nu kijken of Danna een echt geïnspireerde score heeft gecomponeerd.

De opening titles hebben veel weg van het thema dat Danna gebruikt voor zijn 'Green Dragon' soundtrack. En toch bezit deze soundtrack een ongeziene rijkdom van melodieën en thematische uitwerkingen. 'For God So Loved the World' begint erg angstaanjagend, met diepe strijkers en santuri (de gotische harp). Danna trekt gelukkig zijn thema open en laat een mooie, zweverige melodie voor de strijkers domineren, aangedikt met percussie en enkele Aramese instrumentatie. Verder vallen ook de iets modernere Arabische klanken op die Danna verwerkt in zijn score. Visioenen van oude steden en oases kan je vlug voor ogen halen. De track belooft veel voor het vervolg van het album. Zoals reeds aangehaald kunnen we heel gemakkelijke patronen uit 'Green Dragon' terugvinden in deze soundtrack, voornamelijk in de tweede track 'I am The Bread of Life'. Maar deze soundtrack laat de thematische ontwikkeling iets meer pathos met zich meedragen. De strijkers klinken echt vol, wat de nummers de nodige 'goddelijkheid' laat uitstralen. Knap werk! 'The Road Through Samaria' opent met typische Thomas Newman-klanken, om dan op een mysterieuze wijze verder tegaan met het bekende thema die Danna introduceerde in de eerste twee tracks. Opnieuw laat hij de strijkers de track openbreken met wijdse, langgerekte noten. Bij de voetwassing door Maria gebruikt de componist voor het eerst de schitterende stem van de Franse Lamandier. Ze heeft niet echt een warme stem, maar er zit heel wat kracht in. Verder weet ze duidelijk waarover ze zingt, want de lyrische passages klinken als een eeuwenoude klaagzang. 'Here Comes Your King' is een door strijkersgedomineerde track met enorme bombastische afmetingen. De koperblazers zijn traditioneel aan het einde van track toegevoegd. Een mooi voorbeeld hoe een nummer kan worden opgebouwd. Na deze uitspatting van religieusiteit verandert de toon van het album en introduceert Danna haastige, snelle strijkers in 'Pilate's Dilemma'. Spanning verzekerd, met een naar gevoel op het einde van de track waar het thema op Zimmeresque manier wordt uitgespeeld.

'The Lamb of God' start met synthesizers maar vervalt vlug weer in de zwierige orkestraties van de voorgaande nummers, met als enig verschilpunt dat de wijdse, rustige arrangementen iets ingehoudener zijn, iets ingetoomd. 'Jesus and Nicodemus' is een percussiegerichte track, die wat meegeeft van Debney's 'The Passion of the Christ'. Het nummer eindit opnieuw erg mysterieus en met een zekere spanning. 'You Will Not Find Me' is een wat saaie track, zonder veel zwier. Typische underscore van het type dat verplicht in elke film wordt gecomponeerd. In 'The Prayer' is er natuurlijk een glansrol weggelegd voor de mezzo-sopraan, die wordt geondersteund door de gotische harp en violen. Heel ingetogen en met mooie bridges tussen de gezangen. Een mooi lament. Aangekomen bij de Solomon's tempel wendt Danna opnieuw zijn synths aan met typische Aramese blaasinstrumenten. Het geheel verglijdt echter in uitbarstingen van strijkers, afgewisseld door erg subtiel strijkwerk. 'One of You Is a Devil' vormt de prelude voor Judas' verraad die zijn hoogtepunt kent in het voorspelbare 'The Betrayal', een sterk staaltje van spanningstechnieken met schichtige strijkers en koper. Indrukwekkend is het thema dat wordt naarvoorgeschoven als Jezus zich overgeeft. Erg emotioneel, maar niet voor lang want de Oosterse instrumentatie denkt er anders over en laat Jezus met een ijzingwekkende melodie wegvoeren. 'What's the Truth' gebruikt de laagste noten uit Lamandier's kleurenpalet en schildert een klagende melodie. Pure bombast naar het einde toe met subtiele orkestraties.

'The Ruler of the World' toont aan dat de Oosterse instrumentatie best in staat is om een emotionele track neer te zetten, hoewel de strijkers naar het einde toe de track verlossen van de klagende melodie die al gauw kan beginnen vervelen. 'Jesus at the Temple' begint met hoorngeschal en introduceert opnieuw een exotisch georiënteerde track die uitloopt in een kakafonie van klanken. Iets minder geslaagd volgens mij, hoewel de zware kopers erg rijk klinken. De track eindigt opnieuw rustig met strijkers. 'Cast Your Nets' begint erg mysterieus en behoudt deze sfeer tot het midden van de track. Dan nemen de strijkers het over. 'Follow Me' beïndigt deze soundtrack met Esther Lamandier. Profaan en kerkachtige hymne past perfect in het plaatje. Een waardige afsluiter voor goede muziek.

En toch krijgt de soundtrack te kampen met het probleem van het overdadig gebruik van één enkel thema waardoor de soundtrack wel eens kan vervelen iets over de helft van het album. Jeff Danna presenteert goede muziek en weet een mooi afwisseling tussen spanning, emotionele momenten en heerlijke uitbarstingen van het orkest te brengen. Een soundtrack die niet in een verzameling filmmuziek mag ontbreken. Eén van Danna's beste soundtracks die gerust naast Debney's The Passion of the Christ mag staan!
The Gospel of John - 08/10 - Review of Tom Daish, submitted at (English)
As noted by Mr Southall at Moviewave, Miklos Rozsa often spent months researching period music for his Biblical epics and then wrote music that sounded pretty much like all his other scores. In fairness to Rozsa, notation from music of that era hasn't survived well and so portraying the Romans in Ben-Hur, for example, is more calculated guess work than anything else. Of course, modern versions of ancient local instruments can be added for dash of local flavour. In all the hype and controversy surrounding Mel Gibson's Passion - the full blood and guts 'this is as it was' retelling - The Gospel of John is a more subdued and objective look at the life of Christ. It doesn't hype Him as an especially great orator or a show off, performing miracles as proof of his divine status, but God as a man, trying to teach those around him and making the ultimate sacrifice for the benefit of all mankind.
Jeff Danna does not immediately spring to mind as a composer who is ideally suited to composing music for a film of such gravitas, but his star is certainly on the rise and for my money, starting to eclipse is better known brother. The opening couple of tracks are not especially promising, although I suppose that depends on your taste for non-western instruments and harmonic language. However, as the notes by music supervisor Stephen Cera mention, a great deal of effort was expended in finding instruments for both the time and place. Perhaps the most important and powerful instrument is the voice of French singer Esther Lamandier who specialises in singing ancient Hebrew chants. Unpromising though this may sound, her voice is a powerful presence, notably in the soaring Mary Washes Jesus' Feet or the intimate beauty of The Prayer, which is hard to forget. The reprise of material from The Prayer for the finale, Follow Me, is a strikingly powerful conclusion. However, her contributions to the darker passages are equally important, notably in Pilate's Dilemma.

Although the region specific instruments are an essential addition, the power of a full symphony orchestra is not easily eclipsed. Therefore, when The Philharmonic Orchestra make its presence felt in The Road Through Samaria, Danna's music moves from the parochial to the intensely dramatic and pushes the right buttons to allow the music to soar. At the other end of the scale, the flighty, but angst ridden, Pilate's Dilemma (before Lamandier's vocals are introduced) invokes a striking level of conflict and drama. The final tracks are a mixture of turbulence, as evidenced in the The Betrayal and Jesus at the Temple, and hope in Cast Your Nets and Follow Me. Some of the more brazen moments sound more like they've escaped from an action film and the bluster is just a little too much, but these are generally brief and dramatic outbursts that make their point with concision and energy. They are carefully balanced by the greater quantity of gentle material which is where the score's power resides. Danna's finest work to date.
The Gospel of John - 10/10 - Review of Andreas Lindahl, submitted at (English)
Wow. Scores rarely get more beautiful than this. Jeff Danna's score for The Gospel of John is one of the largest surprises of 2003. If not the largest. Not having heard anything about this film or its score, I popped the CD in the player without knowing what to expect at all, something which, unfortunately, rarely happens these days. I was very surprised and pleased. No, let me rephrase that last sentence. I was blown away.

Music for films like this (read: religious) is often larger than life, with huge orchestras, often with an unusually large brass section. Jeff Danna's score, however, is much more human, which is something I welcome. There's a lot of writing for strings. And don't expect large brass fanfares. Because there aren't any. The Gospel of John is filled with slow, comforting music, except for a couple of darker, more dramatic, tracks, such as "Pilate's Dilemma", which features some great writing for low strings and muted brass.

Danna uses middle eastern and other ethnic - as well as ancient Roman - instruments a lot throughout the score. Both percussion and flutes. And this, together with the "normal", conventional orchestra creates a beautiful sound and mood.

To heighten and emphezie the human aspect of the story Danna uses female vocals. "Mary Washes Jesus' Feet" is a beautiful two and a half minute track which features some beautiful Aramaic vocals performed by Esther Lamandier, supported by harp, strings and flutes. One of the absolutely best tracks this score has to offer.

And the themes, then. Oh, the themes. They are absolutely wonderful. The main theme, heard for the first time in the opening track, "For God so Loved the World", is a long, sweeping melody that stays in your mind for ages. It's not overly sentimental and it's not too bombastic and sappy. It's just... perfect. Wonderful. It gets a more lush treatment in "Here Comes Your King" but is mostly rather restrained.

The Gospel of John is one of the best scores from 2003. Perhaps the best. Get it.
'A handsome, well-made epic production, graced by stirring images and an authoritative cast which takes its cue from Cusick's (as Jesus) charismatic performance. Director Philip Saville delivers the pageantry.'
- Hollywood Reporter

'Dramatically powerful, surprising & bold! The meaning of the 'Word' has been conveyed by director Philip Saville with rigor and discipline.'
- Variety

A momentous undertaking, THE GOSPEL OF JOHN is an ambitious motion picture that has been adapted for the screen on a word for word basis.

In the story of Jesus' life as recounted by His disciple John, this three-hour epic feature film draws its audience into antiquity by way of meticulous recreation, including an original musical score complete with instrumental sounds of the time. This ambitious motion picture follows the Gospel precisely, neither adding to the story from other Gospels, nor omitting complex passages.

Narrated by renowned Canadian actor Christopher Plummer, with a distinguished cast from Canada and the United Kingdom selected primarily from Canada's prestigious Stratford Festival and Soulpepper Theatre Company, as well as Britain's Royal Shakespeare Company and Royal National Theatre, it features British actor Henry Ian Cusick in the seminal role of Jesus Christ.

John is the best-loved but least understood of the gospels, presenting a uniquely human portrait of Jesus. Intimate and reflective, THE GOSPEL OF JOHN provides audiences with an unparalleled opportunity to understand the tumultuous period in history at the time of Jesus Christ.

Inspired by an ancient world and deftly blending with the instruments of our modern era, the score to THE GOSPEL OF JOHN brings the music of the biblical world to life.

Recorded with the Philharmonia Orchestra of London, Composer Jeff Danna's score incorporates an eclectic and evocative mix of early and modern instruments. Internationally-renowned Egyptian percussionist, Hossam Ramzy applied himself to an extraordinarily diverse battery of percussion instruments, all of which originated in the ancient world. Among them were early precursors of the tambourine (sistrum and timbrels), ancient lutes, as well as a full range of drums of different pitches. French soprano Esther Lamandier, who is one of the world's foremost performers of reconstructions of ancient Hebraic music, performs Aramaic chants that are woven throughout the musical text. Included in the instrumentation are ancient harps known as psalteries, the rabab, a bowed, three-string fiddle of Byzantine or Arabic origin, and - perhaps most importantly for the film - the ney, an ancient flute originating in the Middle East and North Africa and dating from the 3rd millennium BC. All this and much more are featured in the thoroughly epic and powerfully moving orchestral score.
Trailer:







Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More