Anne of the Thousand Days
Music of the Tudor Court (New York Pro Musica)


Movie | Released: 1970 | Film release: 1969 | Format: Vinyl
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
Side One - Original Sound Track Music by Georges Delerue - Lyrics by John Hale
1.Overture3:55
2.Court Airs and Dances4:20
3.Lute Song1:32
4.Farewell My Love2:06
5.Fanfare And Dances For Henry VIII3:40
6.Execution And Epilogue3:13
 18:46
# Track Artist/Composer Duration
Side Two - Additional Music of the Tudor Court performed by The New York Pro Musica
1.Three Popular Dances(Anonymous) Performed by New York Pro Musica, Director: John Reeves White3:10
2.I. A Point / II. Tanndernaken / III. Tres Partes In Una(I. Thomas Tallis / II. Henry VIII / III. John Munday) Performed by New York Pro Musica, Director: John Reeves White3:23
3.I. Pavan / II. The Fairie Round / III. The Montebanks' Dance(I. + II. Anthony Holborne / III. Anonymous) Performed by New York Pro Musica, Director: Noah Greenberg4:44
4.Lord Willobies Welcome Home(William Byrd) Performed by New York Pro Musica, Dirctor: John Reeves White1:34
5.I. Frog Galliard / II. My Lord Of Oxenford's March(I. John Dowland / II. William Byrd) Performed by New York Pro Musica, Director: John Reeves White3:46
 16:37
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Anne of the Thousand Days - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De film Anne of the Thousand Days is een historisch drama, dat zich afspeelt aan het Britse hof in de jaren rond 1530. Het verhaal vertelt redelijk historisch betrouwbaar de omgang van de Engelse koning Henry VIII met Anne Boleyn. De film wordt vertelt als als een lange flashback, want de film begint in 1536, waarbij Henry VIII (Richard Burton) op het punt staat de executie van zijn vrouw, koningin Anne Boleyn (Geneviève Bujold), goed te keuren.
Daarna wordt het verhaal opgepakt in 1527. Henry wil inmiddels af van z'n huidige vrouw, koningin Catharina van Aragon, omdat ze alleen nog maar een dochter heeft gekregen, terwijl Henry persé een zoon na hem op de troon wil. Hij zet daarnaast ook z'n maitresse, Mary Boleyn, aan de kant en wil haar zuster Anne als vrouw. De RK-kerk laat echter geen scheiding toe, maar Henry zet die toch door en trouwt Anne. Maar ook zij krijgt alleen een dochter...
Over Anne en met name Mary Boleyn gaat het in de film 'The Other Boleyn Girl', hoewel deze film niet erg historisch betrouwbaar is. Ook in Anne of the Thousand Days zitten overigens een aantal scenes die niet door de historische beugel kunnen. Anne Boleyn is bijna drie jaar koningin geweest, vandaar de titel van de film.

De score van George Delerue is een klassieke score geworden, waarvoor Delerue een Oscarnominatie kreeg. Van de score staat er echter nog geen 19 minuten muziek op het album van de film. Het album is als LP uitgebracht en alleen op de A-kant staat de scoremuziek van Delerue. De B-kant van de LP is gevuld met bijpassende klassieke muziek in renaissancestijl, die in de meeste gevallen helemaal niet in de film voorkomt. Deze muziek is uitgevoerd door The New York Pro Musica, een muziekgezelschap die gespecialiseerd is in muziek uit de renaissancetijd, rond de zestiende eeuw, en die op instrumenten brengt uit die tijd.

Het album opent met zes tracks van de score van George Delerue. De openings-titeltrack is een van de mooiste van de score. Delerue heeft een mooie melodieuze melodie gecomponeerd, die prettig symfonisch door het orkest gebracht wordt. Ook de afsluitende track 'Execution and Epilogue' is fraai orkestraal gecomponeerd en ligt daarmee prettig in het gehoor. In beide tracks hoor je een fraaie combinatie van rustig delen met houtblazers en violen in de lead, en steviger delen met vooral koperblazers die de leiding hebben.

Voor de score heeft Delerue ook een aantal meer gedateerde tracks gecomponeerd, die passen in de tijd van Hendrik VIII. Deze muziek heeft de kleuring van kamermuziek. Een beperkt ensemble brengt de muziek en dat klinkt dan al snel nogal mager. Vooral wanneer er alleen houtblazers of tokkelinstrumenten en lichte percussie te horen is, valt dat toch tegen, ondanks de best aangename melodieën. Vooral in de dans-tracks is dat goed te horen, zoals 'Courts Airs and Dances' en 'Fanfare and Dances for Henry VIII'. De track 'Lute Song' is daarbij wel erg minimaal. Er speelt alleen een enkele luit, waarop getokkeld wordt. Dat gaat dan in een rustig tempo, waardoor het nog kariger overkomt.
De score bevat ook een song. Dat is de track 'Farewell my Love'. Wanneer de zanger zingt is dat nogal mager gearrangeerd, passend in het renaissance tijdbeeld. De zanger zingt best goed, maar wanneer hij er halverwege de brui aan geeft, nemen de strijkers het over en wordt het instrumentale deel veel voller en daarmee veel fraaier.
De film moet veel meer scoremuziek bevatten dan deze magere 19 minuten, maar die is nooit uitgebracht.

Na de muziek van de score volgt de B-kant van de LP met de tracks zeven tot elf, allemaal bestaande historische melodieën, die op de originele manier en op de originele instrumenten worden gespeeld. Ook de dans-tracks van Delerue zijn in deze historische stijl gearrangeerd.
De melodieën zijn best aardig, maar de renaissancestijl en instrumentatie spreken niet aan. De muziek is daarvoor te mager. Ook de historische instrumenten waarop gespeeld wordt helpen niet mee om het aangenaam te maken. Vooral het spel op de zogenaamde 'rauschpfeife' klinkt niet prettig. Dit is een soort middeleeuwse fluit met een nogal snerpende klank, die in veel tracks wordt bespeeld. Andere instrumenten die je hoort zijn vrijwel net zo onbekend en dragen namen als recorder (soort fluit), sackbut (soort trombone) of krummhorn (soort blokfluit met gebogen uiteinde). Maar ook orgel en klavecimbel komen voorbij.
De melodieën zijn gecomponeerd door renaissancecomponisten, onder andere William Byrd en Anthony Holborne en de tussentrack Tanndernaken zou zelfs door Hendrik VIII zelf zijn gecomponeerd.

Kortom, het zogenaamde score-album voor Anne of the Thousand Days is flink aan de magere kant. Een paar tracks van de score van George Delerue zijn fraai georkestreerd en hebben mooie melodieën. Voor het overige klinkt het als oude kamermuziek, erg beperkt en met soms irritante instrumenten. De waardering voor dit score-album is dan ook niet meer dan 56 uit 100 punten.
Trailer:





Trailer:





Other releases of Anne of the Thousand Days (1969):

Anne of the Thousand Days (1970)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More