The Haunted Mansion
The Complete Score


Movie | Released: 2003 | Film release: 2003 | Format: Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Disney Logo/Opening Title4:02
2.Manipulating The Buyers1:49
3.Take Off For The Weekend0:40
4.Whacking A Spider0:36
5.Phone call1:05
6.Drive To The Mansion0:48
7.Can't Get In1:12
8.Gates Open1:06
9.Dead People In The Backyard1:11
10.Entering The House3:38
11.Meeting Edward Gracey0:54
12.This House Haunts Me2:39
13.No Leaving Tonight2:02
14.Ramsley Scare0:12
15.To The Study0:45
16.Confiding In Mr. Evers1:02
17.Secret Passageway2:34
18.Ghost Ball/Chasing Emma2:34
19.Jim In The Passageway0:47
20.So Many Memories1:51
21.Following Ghostball0:33
22.Against My Better Judgment3:43
23.Emma Tells Kids The Story2:12
24.Ramsley's Coming1:23
 39:18
# Track   Duration
1.Meeting Leota2:25
2.Spinning Table/Chased By A Marching Band0:46
3.Dad, We Have A Problem1:13
4.Jim Finds Out What Ed Wants2:58
5.My Way2:35
6.Wedding Dress0:49
7.Passage to the Dead1:24
8.Entering the Passage1:39
9.Sarcophagus Reveal0:19
10.The Crypt (Part 1)1:22
11.The Crypt (Part 2)3:28
12.Spiders1:21
13.You Got The Key0:42
14.Taking Leota0:20
15.Don't You Remember?2:25
16.The Trunk Letter/Jim & Ramsley Fight3:45
17.Jim Locked Out 1A0:18
18.Jim Locked Out 1B0:40
19.Sara Passes Out: Going To Heaven/Vacation At Last1:43
20.Jim Locked Out/Ramsley Threatens The Kids (Part 2)1:17
21.Never Fail3:51
22.Try Again: Rescue/Sara Runs To Jim2:24
23.Get Away From Her5:30
24.When The Saints Go Marching In (Traditional)0:37
 43:51
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Haunted Mansion - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
The Haunted Mansion is een Walt Disney film, die gebaseerd is op een van de bestaande Disney Park attracties. Op die manier heeft Disney eerder ook al films gemaakt, zoals Tower of Terror en Mission to Mars. Het is een comedy film met een knipoog naar de griezelfilm. De hoofdrol van Jim Evers wordt gespeeld door Eddy Murphy. Hij is een makelaar die altijd maar druk is met nieuwe klanten en huizen en vergeet daardoor om voldoende aandacht te geven aan z'n vrouw Sara en kinderen en hij vergeet daardoor zelfs z'n trouwdag. Toch doet hij bij alles wat fout gaat steeds weer z'n best om het weer goed te maken. Dan meldt zich de eigenaar van een landhuis en z'n gezin mag mee als Jim daar een deal wil gaan sluiten. Ze ontmoeten de eigenaar Gracey (Nathaniël Parker) en bewoners en bekijken het huis. Vanwege een storm worden ze door mr. Gracey uitgenodigd om een nacht te blijven. Als Jim dan door de butler naar de bibliotheek gebracht wordt, raakt hij verzeild in een geheime gang, terwijl ondertussen Sara en zoonlief een soort licht volgen naar de zolder. Dan komen ze erachter dat de eigenaar en bewoners eigenlijk geesten zijn, die in Sara iemand herkennen, die ze nodig hebben om de vloek te breken...

De score is gecomponeerd door Mark Mancina, die al vaker voor Disney aan de slag geweest is. Omdat John Debney de componist is van de gewaardeerde muziek voor dit griezelhuis in Eurodisney, Parijs, zou het voor de hand gelegen hebben dat hij de muziek voor de film gemaakt zou hebben. Kennelijk had met veel vertrouwen in Mancina en hij heeft er een vol orkestrale score voor gemaakt. Het is een heel behapbare score geworden, een soort 'horror-komedie score extra light'.

Een flink deel van de tracks probeert duidelijk de komische kant van de film te accentueren. Met soms cartoon-achtige muziek en vaak ook muziek die wat aan de minimalistische kant zit, weet Mancina dat deel van de score goed voor het voetlicht te krijgen. Maar die comedy-muziek is vaak wat kermisachtig en heeft nogal eens last van staccato-aanvallen en is daardoor niet heel erg aangenaam om naar te luisteren. Vooral wanneer de muziek de neiging krijgt een deuntje te worden, wordt het wat ongemakkelijk.

Een ander deel van de score zit aan de spannende kant van het muzikale spectrum. Maar het wordt eigenlijk nergens horror-achtig, al past Mancina af en toe wel schrikeffecten toe met plotselinge muzikale uitbarstingen. Ook deze meer spannende of griezelmuziek zit vaak aan de minimalistische kant, met slechts af en toe wat meer orkestraal geweld. Ook koorklanken schuwt Mancina niet en die klanken doen het goed om een wat spookachtige sfeer te creëren. Maar dan wel een light versie daarvan. Verwacht dus nauwelijks chaotisch of dissonant orkestraal geweld.
De spanning wordt door Mancina vooral uit het arrangement gehaald, met melodieën en contra-melodieën die een gevoel van spanning en gevaar opleveren, en soms een gevoel van urgentie daar bovenop. Een fraaie vondst voor deze score is dat Mancina ook af en toe orgelklanken toevoegt, zoals je ook in Draculafilms of in de Phantom of the Opera hoort. Een echte vondst is het natuurlijk niet, maar voor deze score pakt het fraai uit. Een ander spannend effect is een soort aanzwellende zang in sommige tracks, waarbij een aantal vrouwenstemmen als het ware de toehoorder belagen met gejaagde uitroepen. Ook dit levert een apart en goed gevonden effect op.
Maar in de spannende tracks gaat Mancina het orkestrale geweld niet helemaal uit de weg. Sommige tracks zijn wel degelijk stevig orkestraal gecomponeerd, waarbij het orkest flink aan de bak moet. Helaas is spannende muziek vaak niet van de fraaiste melodieën voorzien, waardoor die spannende muziek toch wat tegenvalt in de aangename beluisterbaarheid.

Maar het moet wel gezegd worden: Mancina heeft een prima klus geklaard met The Haunted Mansion. De muziek ademt volop spanning, vooral naarmate de score vordert, terwijl de score vooral in de eerste helft (de eerste cd) een veel meer komische insteek heeft. Maar beide soorten muziek zijn niet altijd even aangenaam om naar te luisteren, hoewel de score zonder meer prima beluisterbaar is. Nergens is de muziek zo irritant of chaotisch of dissonant dat je het gevoel hebt snel daar voorbij te willen. Ook de speciale klanken die Mancina heeft gebruikt, zoals orgel en aparte koorklanken doen het goed in de score. Het minimalistische karakter van een behoorlijk aantal tracks pakt niet altijd even positief uit en maakt het soms wat saai en oninteressant, maar stoort zeker niet. Gelukkig komt het orkestrale karakter ruim voldoende uit de verf en dat doet de muziek zeker goed.
Eigenlijk is het grote manco van de score het gebrek aan een fraai overkoepelend thema. Er zijn maar weinig tracks op dit ruim 80 minuten durende album die echt aanspreken en dat komt vooral omdat een of meer fraaie thema's ontbreken of in ieder geval nauwelijks opvallen. Pas de laatste eigenlijke score track 'Get Away From Her' heeft een fraaie melodie, die wellicht gemakkelijk uitgewerkt had kunnen worden tot een of meer thema- of subthema-melodieën. Maar het is in de score nauwelijks terug te vinden. Die laatste score track is dan ook verreweg de fraaiste track van de score.
Het album sluit af een korte up-tempo song in rockabilly stijl op de melodie van 'Oh When the Saints Go Marching In'. Wel grappig, maar het werkt een beetje als een kater na de fraaie symfonische voorgaande track.

Kortom, met The Haunted Mansion heeft Mark Mancina voor de film wellicht een prima score geschreven. Om los van de film te beluisteren is de score echter geen groot succes. Met aanvankelijk veel comedy-muziek en vervolgens steeds meer spannende muziek hangt de score steeds aan tegen een net wel of net niet aangename luistersessie. Op zichzelf is de muziek nauwelijks zeurend of horror-achtig, maar het gebrek aan fraaiere melodieën doet de score een beetje de das om. Natuurlijk gaat het bij de muziek om de film, maar ik beoordeel puur op luistergenot en dan komt de waardering toch niet hoger dan 65 uit 100 punten.
Trailer:





Other releases of The Haunted Mansion (2003):

Haunted Mansion: Haunted Hits, The (2003)
Haunted Mansion, The (2016)
Haunted Mansion, The (2016)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More