Bruce Almighty


Varèse Sarabande (0003020664752)
Movie | Released: 2003 | Film release: 2003 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.One of UsJoan Osborne5:03
2.God-Shaped HolePlumb3:50
3.You're a GodVertical Horizon3:45
4.The PowerSnap!8:13
5.A Little Less ConversationElvis vsJXL3:32
6.The Rockafeller SkankFatboy Slim6:53
7.God Gave Me EverythingMick Jagger3:36
8.AB Positive2:54
9.Walking on Water1:59
10.Seventh at Seven2:58
11.Bruce Meets God1:24
12.Bruce's Prayer3:06
13.Grace's Prayer2:51
 50:04
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Bruce Almighty - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Recensie herzien 2017-05-01

De Amerikaanse komedie Bruce Almighty is geregisseerd door Tom Shadyac, die al eerder samenwerkte in een komedie met Jim Carrey. De film is mager ontvangen door de critici, maar was wereldwijd een enorm succes. De film kreeg nogal wat protest, omdat God een rol speelde in de film, gespeeld door Morgan Freeman, ondanks dat hij die rol eerbiedwaardig neerzet. Het hoofdthema in de film is hoe mensen (en God) omgaan met gebed.
Het verhaal draait om Bruce Nolan (Carrey). Hij is iemand die het geluk probeert af te dwingen. Maar dat lukt niet altijd. En God heeft hij alleen nodig als het dan weer eens niet mee zit. Op een dag luistert God dan ook nog en nodigt hem uit om eens te komen praten. En God? Die heeft het maar gemakkelijk met z'n almacht en zo, vindt Bruce. Maar als God Bruce in staat stelt om te ondervinden hoe 'gemakkelijk' dat is, valt dat hem nog vies tegen...

De score van deze film werd gemaakt door John Debney en hij maakte er een mooie score van. Het soundtrack-album opent echter met een aantal songs, die (gedeeltelijk) in de film te horen zijn. Het draait uiteraard om de teksten van de songs, die daarop zijn geselecteerd.
Het album opent met de fraaie balad '(If God was) One of Us', mooi gezongen door Joan Osborne, met een tekst die de luisteraar confronteerd met echte vragen rondom God. Ook de tweede song is een fraaie ballad, die gezongen wordt door Plumb, een zangeres met een fraaie stem, die uit de gospelwereld komt. De tekst gaat over waarom zoveel mensen op zoek zijn naar God.
Vertical Limit zingt een stevige rocksong met 'You're a god', een song die in essentie helemaal niet over God gaat. 'The Power' is een bekende dance-achtige song van het Duitse duo Snap!, die in onze omgeving hoog in de hitparades heeft gestaan en bevat veel samples van andere songs en teksten.
De Nederlandse disc-jockey JunkyXL heeft de song van Elvis Presley door de dance-generator gehaald en had hier vervolgens een giga-hit mee. De tekst van 'A little Less Conversation' heeft als thema iets in de trant van 'niet lullen maar poetsen'.
FatboySlim rapt een funky song met 'The Rockafeller Skank', de op een na langste track op het album. Een song die in het geheel van de songs nogal uit de toon valt en niet aanspreekt.
De laatste song op het album is van niemand minder dan Mick Jagger, die met 'God gave me Everything' een stevige rocksong zingt, met Lenny Kravitz die meezingt.

De overgang naar de score van John Debney is daarmee toch wel groot. Van Debney's score staan er zes tracks op dit soundtrack-album en het zijn allemaal bijzonder fraaie tracks in een prachtige lichte en luchtige sfeer. De muziek klinkt bij vlagen ronduit hemels en de prachtige melodieën en arrangementen spreken enorm tot de verbeelding. Vooral het gebruik van lichte strijkers, houtblazers, harp en chimes zorgt voor die bijna sprookjesachtige kleuring. Ook de piano wordt actief ingezet en geeft vaak wat extra helderheid aan de klankkleur.

De muziek is mooi orkestraal gecomponeerd en is vaak wat lievig, maar zonder daarbij al te zoetig te worden. Vooral wanneer de piano de melodie speelt op fraaie gedragen underscore, is dat muziek om met de ogen dicht van te genieten en weg te laten zweven op de klanken van Debney's muziek.
De film is een komedie, maar in de muziek op dit soundtrackalbum hoor je dat maar beperkt terug. Een paar tracks hebben korte gedeelten waarin dat heel voorzichtig hoorbaar is. Verder is de muziek vooral gedragen, in een harmonische en symfonische stijl. Ook actiemuziek, die in de film zeker aanwezig is, komt op dit album niet terug. Daarvoor moet je naar het Promo album van Bruce Almighty of andere versies die op het internet te vinden zijn.
De soundtrack sluit af met het prachtige 'Grace's Prayer', een bijzonder mooie en gedragen track, die rustig begint en opbouwt naar een vol orkestrale climax, compleet met vrouwenkoor.

Kortom, met deze soundtrack van Bruce Almighty haal je een wat gemengd album in huis. Er zijn zeker een paar fraaie songs op het album aanwezig, waar het album mee opent. Maar de meeste songs zitten toch in de dance en rock sfeer en passen niet goed bij de score van John Debney. De score tracks op dit album zijn allemaal pareltjes en luisteren heerlijk weg. Met rustige en gedragen muziek weet Debney in zowel melodieën als arrangementen de juiste snaar te raken. Die wat lievige en soms hemelse muziek brengt de waardering voor dit album flink omhoog, waardoor dit op een mooie 78 uit 100 punten komt.

Ook voor Evan Almighty, de spin-off van deze film, maakte Debney de score. Een soortgelijke film, waarin Steve Carrol langzaam een kostelijke Noach wordt die van God de opdracht krijgt om een ark te bouwen. Wat Debney voor Bruce Almighty neerzette, maakte hij ook voor Evan in dezelfde sfeer, maar met een iets steviger orkestrale setting, maar net zo prachtig.
Bruce Almighty - 06/10 - Review of Andreas Lindahl, submitted at (English)
In Bruce Almighty Jim Carrey plays Bruce Nolan, a guy who gets to be God for 24 hours. I haven't seen the film but I suppose all starts really good, but after some time Bruce gets into some kind of trouble. But all ends well, of course He learns that it's not easy being God, or something silly like that. And he probably gets the girl, too. Or something like that. Yada, yada, yada.

The soundtrack, released by Varése Sarabande, includes seven songs, and about fifteen minutes of John Debney's score. Which is a typical John Debney comedy/romance score. Rather cozy and nice, with a lot of woodwinds, strings and piano. And some sweet writing for choir. Nothing groundbreaking. But quite entertaining and lovely. Debney is one of the most typecasted composers out there. Despite lots of talent he usually gets to do stupid comedies or children films (Cats & Dogs, Spy Kids, The Tuxedo). It's of course possible that he wants to do them, but it's obvious that he's somewhat stuck in a rut. Bruce Almighty is basically Liar Liar without the saccharine and the upbeat cues. Nice, but bland.

The same goes for the songs. Apart from Joan Osborne's "One of Us", which is a classic, and a darn good song. "God-Shaped Hole" by Plumb is catchy, but not memorable. "The Power", by Snap!, is a horrible reminder of the early 90's. Yuck. "A Little Less Conversation" is a remixed version of the Elvis song and is quite entertaining and fun, as is Fatboy Slim's "The Rockafeller Skank", which features samples taken from the John Barry Seven.

So, all in all an OK album, but score fans will probably be disappointed, since only fifteen minutes of Debney's score are included.
Bruce Almighty - 06/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
Bruce zijn leven loopt niet zoals hij zelf wil, hij werkt als verslaggever bij een nieuwszender, wanneer aan zijn ambities om hogerop te geraken tot nieuwsanker, komt hier geen positief gevolg. Allerhande escaleert en hij daagt God uit. God stelt hem voor om zijn taak voor een tijdje over de nemen. Met zijn nieuwe krachten lijkt plots alles binnen handbereik … Een schitterende komedie!
De soundtrack bestaat uit enkele bestaande popsongs die rond het thema van de film draaien en de originele score van John Debney. De liedjes zijn goed geselecteerd en de stijl sluit goed aan in de film, zeker "One of Us" uit 1995 van Joan Osborne en de gospel/rap hit "The Power". John Debney is niet nieuw in het comedy genre, hij maakte al wervelende soundtracks voor Spy Kids en The Tuxedo. Bruce Almighty is volledig in zijn stijl, maar eerder een rustigere, ietwat spirituele, underscore. Zijn bijdrage tot de film wordt eigenlijk ingeperkt doordat voor de scènes met meer actie de songs gebruikt worden. Hij gebruikt voor de muziek vooral strijkers. De muziek is mooie, maar verwacht dus geen opzwepende muziek als in een Spy Kids bijvoorbeeld.
Trailer:



This soundtrack trailer contains music of:

Ive Got the Power, Snap (song(s))


Other releases of Bruce Almighty (2003):

Bruce Almighty (2003)
Bruce Allmächtig (2003)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More